Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί κάνει «πασαρέλα» τον Λευκό Οίκο και επιλέγει μοντέλα για εκπροσώπους;

Ντόναλντ Τραμπ: Γιατί κάνει «πασαρέλα» τον Λευκό Οίκο και επιλέγει μοντέλα για εκπροσώπους;

Τι κρύβουν οι αλλεπάλληλες αλλαγές στο επιτελείο του Αμερικανού προέδρου - Ποιες είναι οι τέσσερις (μέχρι τώρα) εκπρόσωποι Τύπου και «σωματοφύλακές» του στον Λευκό Οίκο

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
tramp-arthrou
Εν μέσω πανδημίας ανέλαβε καθήκοντα η νέα εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Κέιλι ΜακΕνάνι. Η 32χρονη είναι η τέταρτη στη σειρά σε αυτό το πόστο, μέσα σε διάστημα τεσσάρων ετών. Αποδεικνύονται, λοιπόν, βραχύβιες οι θητείες όσων καταπιάνονται με την εκπροσώπηση και την επικοινωνιακή πολιτική του Αμερικανού προέδρου.

Στη λίστα αυτών που εκθρονίστηκαν, αποπέμφθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τη θέση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου επί προεδρίας Τραμπ επικρατεί συνωστισμός. Για του λόγου του αληθές, κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο στην Ουάσινγκτον που επιχειρεί να ερμηνεύσει τις αλλεπάλληλες αλλαγές: ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του εαυτού του και το Twitter η ιδανική πλατφόρμα του. Ως εκ τούτου όλοι περισσεύουν. Για την ακρίβεια, όλες.

Ο νυν πρόεδρος μπορεί να μην είναι υπέρμαχος των μακροχρόνιων συνεργασιών, αλλά τουλάχιστον τον διακρίνει μια συνέπεια ως προς τους συνεργάτες του, ειδικά αυτούς που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της επικοινωνίας: αρέσκεται να συνεργάζεται με γυναίκες. Οταν, μάλιστα, διαθέτουν και αναλογίες μοντέλου, τόσο το καλύτερο. Η νέα άφιξη αντικατέστησε τη Στέφανι Γκρίσαμ, η οποία με τη σειρά της είχε αντικαταστήσει τη Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, η οποία -ναι, καλά το φανταστήκατε- είχε διαδεχθεί την καλλονή Χόουπ Χικς.

Κέιλι ΜακΕνάνι: Η νέα είναι ωραία

Η νέα εκπρόσωπος αναλαμβάνει σε έναν Λευκό Οίκο που κάποιες φορές μοιάζει να έχει δανειστεί στοιχεία από αβανγκάρντ σαπουνόπερα! Σε κάθε περίπτωση, δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Είναι παλιά γνώριμη του Τραμπ και είχε αναλάβει την επικοινωνία της προεκλογικής του εκστρατείας.

Ηταν μία από τους «σωματοφύλακες» του προτού καν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές του 2016. Τότε εμφανιζόταν συχνά ως σχολιάστρια υπέρ του και τελικα εδραιώθηκε ως η μόνιμη δεξιά φωνή στο CNN. Εκεί πρωταγωνίστησε σε πολλές διενέξεις με δημοσιογράφους, όπως με τον αρθρογράφο των «New York Times» Τσαρλς Μπλόου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ της ζήτησε να μην τον ξαναγγίξει στον ώμο, και τον οικοδεσπότη του δικτύου Βαν Τζόουνς.

Κλείσιμο
Charles Blow FREAKS "DONT TOUCH ME" to Kayleigh McEnany


Ανέλαβε πολλές φορές τον ρόλο της οικοδέσποινας στο Trump TV, ένα διαδικτυακό κανάλι που έχει ο Τραμπ «για την αληθινή ενημέρωση των πολιτών». Υπηρέτησε ως εκπρόσωπος της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικανών. Προσφάτως, έγινε αποδέκτης πλήθους αρνητικών σχολίων, όταν στις 25 Φεβρουαρίου δήλωσε ότι «δεν θα δούμε ασθένειες όπως ο κορωνοϊός να έρχονται εδώ χάρη στην ηγεσία του Τραμπ». Παραδόξως, εκείνη την ημέρα ανακοινώθηκαν και τα πρώτα κρούσματα...
high-3

Γεννήθηκε το 1988 στη Φλόριντα και φοίτησε σε μια ιδιωτική καθολική σχολή θηλέων. Πήρε πτυχίο στη Διεθνή Πολιτική από το Πανεπιστήμιο Georgetown και πέρασε έναν ακόμα χρόνο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Ποτέ μη νιώθεις ότι είσαι πολύ νέος για να ζητήσεις κάτι», είχε πει σε ένα ντιμπέιτ στο οποίο είχε πάρει μέρος όσο ήταν φοιτήτρια. «Ισως να έχεις μια ευκαιρία αν χτυπήσεις την πόρτα αρκετά επίμονα». Από πολύ νεαρή ηλικία βρέθηκε στο πλευρό υψηλόβαθμων πολιτικών, όπως ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους.

Εργάστηκε ως εθελοντής στην εκστρατεία επανεκλογής του, ενώ ήταν μόλις 14 ετών. Μετά τις σπουδές της έκανε την πρακτική της στο Γραφείο Επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Στη συνέχεια εργάστηκε ως παραγωγός στην τηλεοπτική εκπομπή του πρώην συντηρητικού κυβερνήτη του Αρκάνσας. Σταδιακά πύκνωναν οι τηλεοπτικές εμφανίσεις της. Η πρώτη εμφάνιση που δημοσίευσε στη σελίδα της στο Facebook ήταν στο FΟΧ NEWS το 2011. Το 2016 ολοκλήρωσε και τις σπουδές της στη Νομική παίρνοντας πτυχίο από το Χάρβαρντ. Το περασμένο καλοκαίρι εμφανίστηκε σε ένα παράξενο διαδικτυακό βίντεο υπέρ του Τραμπ, στο οποίο απαρίθμησε όλα τα επιτεύγματά του.

Το βίντεο είχε γυριστεί στο Trump Tower στη Νέα Υόρκη. Σε αυτό, λοιπόν, η Κέιλι ισχυρίστηκε ότι ο Τραμπ δημιούργησε ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας και έδωσε στους Αμερικανούς αυξήσεις. Και κατέληξε λέγοντας: «Kαι αυτά είναι τα πραγματικά νέα». Είναι παντρεμένη με παίκτη μπέιζμπολ της ομάδας Σεν Λούις Κάρντιναλς και πριν από έναν χρόνο απέκτησαν το πρώτο τους παιδί, ένα κοριτσάκι.

Στέφανι Γκρίσαμ: Το «μπουλντόγκ» του προεδρικού ζεύγους

Ηταν κοινή πεποίθηση ότι η προκάτοχός της Στέφανι Γκρίσαμ θα παρέμενε στη θέση της μέχρι τις εκλογές. Ηταν, άλλωστε, κάτι σαν μόνιμος υπασπιστής του ζεύγους Τραμπ, ενώ σπανίως εξέφραζε δικές τις απόψεις ή αμφισβητούσε αυτές του προέδρου. Κάπως έτσι έγινε η πρώτη εκπρόσωπος Τύπου που δεν πραγματοποίησε ούτε μία συνέντευξη Τύπου. Ούτε μία.

Εξέφρασε, όμως, την πίστη προς τους προϊσταμένους της με άλλους τρόπους. Αρκετές φορές εμφανίστηκε να σπρώχνει και να συμπεριφέρεται με περισσή αγριάδα σε αξιωματούχους. Εχει μείνει παροιμιώδης η στιγμή που η Γκρίσαμ έσπρωχνε Βορειοκορεάτες υπεύθυνους ασφαλείας οι οποίοι επιχείρησαν να σταματήσουν ένα αμερικανικό συνεργείο που προσπαθούσε να καλύψει τη συνάντηση.

North Korean security scuffles with Stephanie Grisham


Η Γκρίσαμ αρχικά εργαζόταν στην Ανατολική Πτέρυγα, ως επικεφαλής της ομάδας της Μελάνια Τραμπ. Εχει επίσης δραστηριοποιηθεί και για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, ενώ στον Λευκό Οίκο ήταν από τα ελάχιστα άτομα που μπορούσαν να έρθουν σε επαφή τόσο με τον πρόεδρο όσο και με την πρώτη κυρία.
high-4_2
Με τον Τραμπ και τους ανώτερους αξιωματούχους της διοίκησης να ενημερώνουν απευθείας τα ΜΜΕ για την πανδημία κάθε μέρα, η Γκρίσαμ σταδιακά εξαφανίστηκε και όταν έκανε αισθητή την παρουσία της θύμιζε περισσότερο χαμηλό στην ιεραρχία βοηθό παρά εκπρόσωπο. Είχε περάσει στην αφάνεια, αν και διέθετε εμπειρία. Είχε εργαστεί στο πλευρό αρκετών Ρεπουμπλικανών της Αριζόνα, ενώ το 2012 πήρε θετικές κριτικές για τον ρόλο της στην προεκλογική εκστρατεία του Μιτ Ρόμνεϊ, του υποψήφιου του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές εκείνη τη χρονιά. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι η αφοσίωση.

Στην Ουάσινγκτον η 42χρονη Γκρίσαμ, ανύπαντρη μητέρα δύο γιων, είχε κερδίσει το προσωνύμιο «μπουλντόγκ» επειδή «γάβγιζε» όταν κάποιος επιτίθετο στους πελάτες της. Η τυφλή πίστη, όμως, δεν ήταν αρκετή για να τη διατηρήσει στο πόστο της. Ο πρόεδρος ουσιαστικά προανήγγειλε την αποπομπή της με ένα σχόλιό του στην αρχή της πανδημίας: «Δεν έχουμε κάνει καλή δουλειά στην επικοινωνία μας και πραγματικά δεν ξέρω ποιον να κατηγορήσω γι’ αυτό».

Η Γκρίσαμ δεν πήγε πολύ μακριά. Επέστρεψε στην προηγούμενή της θέση ως επιτελάρχης της Μελάνια, η οποία την καλωσόρισε με μια θερμή ανακοίνωση.

Σάρα Χάκαμπι: Εμπειρη, αλλά άχρωμη

Η Σάρα Χάκαμπι, η οποία προϋπήρχε της Στέφανι, ήταν αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου. Την αναβάθμισε σε εκπρόσωπο ο τότε επικεφαλής Επικοινωνίας του Τραμπ Αντονι Σκαραμούτσι. Ο τελευταίος έμεινε ελάχιστες ημέρες στο πόστο του, προτού τον διώξουν κλωτσηδόν, αλλά η Σάρα παρέμεινε, καθώς απολάμβανε την εμπιστοσύνη του προέδρου.

Προτού ενταχθεί στο προσωπικό του Λευκού Οίκου ήταν ανώτερη σύμβουλος της εκστρατείας του. Πριν από αυτό, είχε ηγηθεί της προεδρικής υποψηφιότητας του πατέρα της το 2008, ενώ υπήρξε και σύμβουλος εκστρατείας δύο κυβερνητών. Είχε επίσης εργαστεί και στην εκστρατεία επανεκλογής του προέδρου Τζορτζ Μπους το 2004. Η εμπειρία, αλλά κυρίως φράσεις όπως «ο Θεός ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ» την κατέστησαν τη μακροβιότερη εκπρόσωπο.

Sarah Sanders: God wanted Trump to be president


Η χρονική στιγμή που ανέλαβε τα ηνία ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη. Ηταν η περίοδος όπου ο Τραμπ δεχόταν σφοδρή κριτική για την πιθανή εμπλοκή της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές. Μόλις με ένα tweet ο Τραμπ ανακοίνωσε την απομάκρυνσή της. «Η υπέροχη Σάρα Χάκαμπι Σάντερς μας θα φύγει από τον Λευκό Οίκο στο τέλος του μήνα και θα επιστρέψει στην υπέροχη Πολιτεία του Αρκάνσας. Είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος με εκπληκτικά ταλέντα, ο οποίος έκανε απίστευτη δουλειά! Ελπίζω να αποφασίσει να κατέβει για κυβερνήτης του Αρκάνσας - θα ήταν φανταστική. Σάρα, σε ευχαριστώ για την δουλειά που έκανες πολύ καλά!»
f2-high

Η κόρη του Μάικ Χάκαμπι, πρώην κυβερνήτη του Αρκάνσας, δήλωσε πως δεν συγκρούστηκε ποτέ με τον πρόεδρο και το περιβάλλον του. Αντιθέτως! Παραμένουν πολύ κοντά. Επικαλέστηκε την οικογένειά της και την απόσταση που τους χώριζε. Ο σύζυγός της Μπράιαν, πολιτικός σύμβουλος από το Κάνσας Σίτι, και τα τρία τους παιδιά ηλικίας εφτά, έξι και τεσσάρων ετών την είχαν στερηθεί, καθώς εργαζόταν, σύμφωνα με την ίδια, έως και 20 ώρες την ημέρα.

Μετά τον Λευκό Οίκο, όμως, δεν έμεινε άπραγη. Εργάζεται ως σχολιάστρια των πολιτικών εξελίξεων στο (ακρο)δεξιό δίκτυο Fox News, ενώ πράγματι διαχέονται έντονες φήμες ότι σκοπεύει να διεκδικήσει το αξίωμα της κυβερνήτη του Αρκάνσας με τη στήριξη του Τραμπ. Η ίδια έχει αναφερθεί σε αυτές: «Οταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα κάνω αυτό που πρέπει για την οικογένειά μου και το Αρκάνσας, αλλά τώρα επικεντρώνομαι στο να βοηθήσω τον πρόεδρο Τραμπ και τους Ρεπουμπλικανούς να επανεκλεγούν το 2020».

Χόουπ Χικς: Η αδυναμία του Τραμπ

Η νεαρή Χόουπ Χικς αποτελεί την πιο ενδιαφέρουσα και ιντριγκαδόρικη περίπτωση. Δεν είναι μόνο η τεράστια επιρροή που ασκούσε, είναι και ο μυστηριώδης λόγος για τον οποίο έφυγε, αλλά κυρίως η επιστροφή της. Η 31χρονη Χικς επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο και αυτή τη φορά εντάχθηκε στη στενή ομάδα του γαμπρού και σύμβουλου του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ. «Δεν υπάρχει κανείς πιο αφοσιωμένος στην εφαρμογή της ατζέντας του προέδρου Τραμπ από τη Χόουπ Χικς. Είμαστε ενθουσιασμένοι που την έχουμε ξανά στην ομάδα», δήλωσε ο Κούσνερ.

Διαθέτοντας αναλογίες μοντέλου και πρόσωπο ηθοποιού του Χόλιγουντ, η φιλόδοξη Χικς ξεκίνησε την καριέρα της δίπλα στην Ιβάνκα Τραμπ. Δεν της καιγόταν καρφί για την πολιτική. Τουναντίον έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στη μόδα. Ετσι εντάχθηκε στην ομάδα της κόρης Τραμπ, αμέσως μετά την αποφοίτησή της από το τμήμα της Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου των Μεθοδιστών. Λόγω της εμφάνισής της εργάστηκε και ως μοντέλο των ενδυμάτων που σχεδίαζε η Ιβάνκα και δεν άργησε να γίνει έμπιστή της και να φτάσει να διευθύνει το Τμήμα Επικοινωνίας.

Who is Hope Hicks? Former White House Communications Director | NowThis


Περνούσε όλο της το 24ωρο στον Trump Tower, όπου και η έδρα της εταιρείας της Ιβάνκα. Σύντομα εξασφάλισε και προσκλήσεις στις οικογενειακές διακοπές της οικογένειας, κερδίζοντας τη συμπάθεια και του ίδιου του Τραμπ, ο οποίος την ενέταξε και στις δημόσιες σχέσεις της εταιρείας ακινήτων του.

Οταν αποφάσισε να κατέβει για πρόεδρος την κάλεσε στο γραφείο του ζητώντας της να ενταχθεί στην ομάδα του.

«Αν δεν θέλεις μπορείς να παραμείνεις στην Ιβάνκα», φαίνεται να της είπε. Επέλεξε να στρατευτεί στην ομάδα του και αποτέλεσε το τρίτο άτομο που προσλήφθηκε τυπικά, με τον Τραμπ να την αποκαλεί «γουρλού». Σύντομα έγινε η σκιά του, κερδίζοντας το προσωνύμιο Χόπι.

Οταν ανέλαβε υπεύθυνη Eπικοινωνίας της προεκλογικής του καμπάνιας οι «New York Times» τη χαρακτήρισαν «εκπρόσωπο Τύπου με τα λιγότερα προσόντα». Παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις, επιβίωσε από τη δοκιμασία, η οποία της άνοιξε διάπλατα τις πόρτες για τον Λευκό Οίκο. Ετσι έγινε διευθύντρια Στρατηγικής Επικοινωνίας. Παρ’ όλα αυτά, παρέμεινε ένα άτομο που δρούσε στο παρασκήνιο. Πανταχού παρούσα, αλλά διακριτική. Οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν είχαν ακούσει ποτέ τη φωνή της.

Αν και ο Αμερικανός πρόεδρος άλλαζε τον έναν συνεργάτη του μετά τον άλλο, εκείνη παρέμενε ασφαλής, με το Politico να την ανακηρύσσει «untouchable», με την έννοια ότι ενώ γύρω της έπεφταν κεφάλια, εκείνη παρέμενε στο απυρόβλητο. Παρά τις απανωτές εκκλήσεις να δώσει συνέντευξη, αρνιόταν, ακόμα και όταν επρόκειτο για μεγάλα αφιερώματα από πρωτοκλασάτα Μέσα. Απαντούσε συνήθως μέσω email, επιμένοντας ότι αν θέλουν να μάθουν κάτι για εκείνη «μπορούν να απευθυνθούν στον ίδιο τον πρόεδρο και να τους μιλήσει εκείνος σχετικά». Εκτός από τον παχυλό μισθό της, η σχέση με την οικογένεια Τραμπ αποτυπώθηκε και στο γεγονός ότι της είχε παραχωρηθεί ένα πολυτελές διαμέρισμα στον ουρανοξύστη του Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σε συνέντευξή του στο περιοδικό «GQ» έχει δηλώσει ότι «η Χόουπ είναι εξαιρετική». Κατά τη διάρκεια της θητείας του αποκαλύφθηκε ότι διατηρούσε ερωτικό δεσμό με τον γραμματέα του Λευκού Οίκου Ρομπ Πόρτερ. Βρέθηκε κι εκείνη σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, όταν και οι δύο πρώην σύζυγοί του τον κατηγόρησαν για κακοποίηση.

Η πρώτη και μοιραία προστριβή με τον πρόεδρο έλαβε χώρα όταν η Χικς στάθηκε στο πλευρό του συντρόφου της, συντάσσοντας ανακοίνωση του Λευκού Οίκου που τον υπερασπιζόταν, χωρίς πρώτα να συμβουλευτεί τον Τραμπ. Τα πράγματα δυσκόλεψαν για εκείνη όταν κλήθηκε να καταθέσει ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, μένοντας σταθερή στην υποστήριξή της στο πρόσωπο του προέδρου.

Αμέσως μετά ανακοινώθηκε η αποχώρησή της. «Δεν έχω λόγια να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο Τραμπ», δήλωσε, ενώ ο Τραμπ τη συνόδευσε μέχρι την έξοδο δίνοντάς της ένα φιλί στο μάγουλο. Με τον τρόπο αυτό σηματοδότησαν ένα βελούδινο διαζύγιο, όπως άλλωστε απέδειξε και η επαναφορά της δίπλα στον «διπλανό» του προέδρου.

Ειδήσεις σήμερα:

«Ναι» στις μεταρρυθμίσεις, «όχι» στον ανασχηματισμό από τον Μητσοτάκη

Στις 20 Μαΐου οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία

Σαρωτικό το τρίτο «κύμα» της κανονικότητας - Τι αλλάζει σε σχολεία, μετακινήσεις και εμπορικά κέντρα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης