Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύει στις μεταρρυθμίσεις, λέει «όχι» στον ανασχηματισμό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επενδύει στις μεταρρυθμίσεις, λέει «όχι» στον ανασχηματισμό

Νομοθετικός μαραθώνιος με 25 νομοσχέδια μέχρι το τέλος Ιουλίου, καθώς η κυβέρνηση παρά την ενασχόληση με την υγειονομική κρίση εντείνει την προσπάθεια για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου μεταρρυθμίσεων

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
mhtsotakhs-arthroou
Νομοθετικό μαραθώνιο ένδεκα εβδομάδων δρομολογεί η κυβέρνηση με στόχο να ψηφίσει μέχρι το τέλος Ιουλίου 25 νομοσχέδια και να ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη φάση του μεγάλου μεταρρυθμιστικού κύκλου που ξεκίνησε την επομένη των εκλογών.

Παρά την έντονη ενασχόληση -κυβέρνησης και κρατικού μηχανισμού- με την πανδημία του κορωνοϊού και τις σοβαρές επιπτώσεις της στην οικονομία, στο Μέγαρο Μαξίμου εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή υστέρηση στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που, όπως πιστεύουν, «αποτελούν τον απαραίτητο μοχλό για την επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάκαμψης».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα χρονοδιαγράμματα και στην τήρησή τους, όπως επίσης και στους συμβολισμούς, θέλει με τη συμπλήρωση του ενός χρόνου από την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου 2019 να είναι σε θέση να κάνει τον πρώτο θετικό ετήσιο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Την ίδια περίοδο, εξάλλου, δηλαδή εντός του Ιουλίου, κλείνει και η δεύτερη φάση της εξάμηνης αξιολόγησης των κυβερνητικών στελεχών και στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχουν πλέον μια καθαρή εικόνα για την ταχύτητα υλοποίησης των στόχων, για τις τυχόν καθυστερήσεις, καθώς και για τις επιδόσεις κάθε υπουργού και υφυπουργού.

«Όχι» στον ανασχηματισμό

Την Κυριακή, κυβερνητικές πηγές πάντως διέψευσαν τα σενάρια ανασχηματισμού, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το protothema.gr από το πρωί της ίδιας ημέρας.

Παράγοντες της κυβέρνησης τόνισαν ότι εν μέσω κρίσης και με πολλά ζητήματα ανοιχτά, ο ανασχηματισμός δεν αποτελεί επιλογή, ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία των πολιτών επικροτεί το έργο και τις τακτικές της κυβέρνησης, τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στη διακυβέρνηση της χώρας γενικότερα.

Κλείσιμο
«Η κυβέρνηση λειτουργεί καλά και αποδοτικά. Ανασχηματισμός εν μέσω κρίσης δεν γίνεται. Οι υπουργοί έχουν πολλή δουλειά να κάνουν και οφείλουν όλοι να ασχολούνται με το έργο τους κι όχι με σενάρια ανασχηματισμού που λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για το έργο της κυβέρνησης», ανέφερε σε συνεργάτες του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης.

«Το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού είναι στραμμένο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, στην επανεκκίνηση του τουρισμού και συνολικότερα της οικονομικής δραστηριότητας και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων απασχόλησης ώστε να περιοριστεί η απώλεια θέσεων εργασίας. Γι’ αυτό το λόγο έχει συνεχείς συσκέψεις και σε αυτό το έργο θέλει προσηλωμένους τους υπουργούς κι όχι στη σεναριολογία» επισήμαιναν οι ίδιες πηγές και υπογράμμιζαν οτι σε όλες τις μετρήσεις η κυβέρνηση έχει υψηλά επίπεδα αποδοχής.

Πολιτικό κεφάλαιο για αλλαγές

Η πεποίθηση που επικρατεί μεταξύ των συνεργατών του πρωθυπουργού είναι ότι «οι συνθήκες που διαμορφώνονται σε κοινωνικό και πολιτικό πεδίο συνιστούν το κατάλληλο υπόστρωμα για να προχωρήσουν βαθιές αλλαγές οι οποίες καθυστερούν πολλά χρόνια».

Οπως επισημαίνεται, «η ταχεία προώθηση των ψηφιακών διαδικασιών που παρατηρήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα συνιστά το καλύτερο παράδειγμα -και συνάμα την απόδειξη- ότι η κρίση μπορεί, αντί για φρένο, να δώσει γκάζι στις μεταρρυθμίσεις».

Στο κυβερνητικό επιτελείο θέλουν να εκμεταλλευτούν τον ούριο άνεμο που φυσά στα κυβερνητικά πανιά, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες καταγράφουν την «πολιτική κυριαρχία» του κ. Μητσοτάκη και διαπιστώνουν ότι η κυβέρνηση, χάρη στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, «μεγέθυνε το ήδη μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο που διέθετε».

Παρά ταύτα, πηγές οι οποίες έχουν πρόσβαση στα ενδότερα του πρωθυπουργικού γραφείου, διαβεβαιώνουν ότι «δεν υπάρχει κλίμα εκλογών στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια». Δεν αρνούνται ότι έφτασε έως το Μέγαρο Μαξίμου ο απόηχος της άποψης που διατυπώνουν ορισμένοι, ότι «αυτός είναι ο καλύτερος χρόνος για να στήσει κάλπες ο Κυριάκος και να... τελειώσει τον Τσίπρα», αλλά υποστηρίζουν ότι «ο Μητσοτάκης δεν σκέφτεται έτσι και δεν πολιτεύεται με τέτοιους όρους».

«Ο Αρμαγεδδώνας δεν έρχεται»

Ενα ακόμη επιχείρημα που χρησιμοποιούν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για να αποκρούσουν τα εκλογικά σενάρια τα οποία αποδίδουν σε «φοβίες της αντιπολίτευσης», είναι και η πεποίθησή τους ότι «τελικά η κατάσταση στην οικονομία δεν θα είναι τόσο καταστροφική όσο προέβλεπαν ορισμένοι το προηγούμενο διάστημα».

Τα έσοδα, για παράδειγμα, του Δημοσίου τον Απρίλιο όπου ίσχυε το σκληρό lockdown ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, αφού η αναμενόμενη πτώση τους συγκρατήθηκε σε ανεκτά επίπεδα (-17,2%).

Επιπλέον, ημέρα με την ημέρα οι προοπτικές που διαγράφονται για τον τουρισμό γίνονται όλο και πιο ευοίωνες. «Θα έχουμε αναπόφευκτα μεγάλη ύφεση, αλλά ο Αρμαγεδδώνας που κάποιοι έβλεπαν μάλλον δεν θα μας επισκεφθεί», έλεγε στο «ΘΕΜΑ» υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή.

«Αν τα πράγματα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, θα είμαστε ανοιχτοί από την 1η Ιουλίου με ένα πρωτόκολλο το οποίο θα είναι λογικό όχι μόνο για τους ανθρώπους που θα θέλουν να ταξιδέψουν, αλλά και για την τουριστική μας βιομηχανία», επιμένει να δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο πρωθυπουργός. Πεποίθησή του αποτελεί ότι «η πίτα του διεθνούς τουριστικού προϊόντος θα είναι πολύ μικρότερη, αλλά η Ελλάδα μπορεί να αποσπάσει μεγαλύτερο μερίδιο».

Υπολογίζεται ότι τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό μπορεί να φτάσουν έως και στο 40% των προηγούμενων χρόνων, αντί για το 10% ή το 20% που ήταν οι αρχικές εκτιμήσεις. Εφόσον μάλιστα επιβεβαιωθούν οι θετικές προοπτικές στους τομείς της θεραπείας και των εμβολίων, υπάρχει η ελπίδα τον επόμενο χρόνο να κερδηθεί το χαμένο έδαφος.

Στην κυβέρνηση επενδύουν και στην ευρωπαϊκή συνδρομή για την αναχαίτιση της μεγάλης φετινής ύφεσης. Ιδιαίτερο βάρος δίνουν στο πρόγραμμα SURE, μέσω του οποίου η Ελλάδα μπορεί να λάβει χρηματοδότηση ύψους 3 δισ. ευρώ για την επιδότηση της εργασίας με την παροχή κινήτρων, όπως κάλυψη μέρους της μισθοδοσίας, ώστε οι επιχειρήσεις με μειωμένο τζίρο εργασίας να μην προχωρήσουν σε απολύσεις.

Με δεδομένη την προσήλωση που θέλει να δείξει ότι έχει η κυβέρνηση στον αγώνα για τον περιορισμό της ύφεσης, καθώς και στην προώθηση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος με το οποίο κέρδισε τις εκλογές του 2019, αρμόδιες πηγές διαψεύδουν, εκτός από τις εκλογές, και τις φήμες για έναν ευρύ ανασχηματισμό.

«Ο Μητσοτάκης άλλωστε δεν προτιμά τις μεγάλες ανατροπές που δημιουργούν εντυπώσεις για μία-δύο ημέρες, αλλά αρέσκεται σε διορθωτικές παρεμβάσεις ώστε να γίνεται σωστά η δουλειά που αναθέτει στους συνεργάτες του», λένε πρόσωπα που είναι κοντά στον πρωθυπουργό.

Τα νομοσχέδια που θα ψηφιστούν

Οπως πληροφορείται το «ΘΕΜΑ», στον νομοθετικό προγραμματισμό που έχει καταρτίσει το κυβερνητικό επιτελείο, με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης την 31η Ιουλίου, περιλαμβάνονται συνολικά 25 νομοθετήματα. Για 7 εξ αυτών έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση και είναι έτοιμα προς ψήφιση από την Ολομέλεια της Βουλής, ενώ άλλα 11 είναι στη φάση της νομοτεχνικής επεξεργασίας προκειμένου αμέσως μετά να μπουν σε διαβούλευση. Επίσης, εκκρεμεί η κύρωση 7 διεθνών συμβάσεων. Αναλυτικότερα:

Πρώτον: Ετοιμα για ψήφιση είναι τα εξής νομοσχέδια:

- Του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου για τη βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας.
- Του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ενσωμάτωση των Κοινοτικών Οδηγιών 2016/800, 2017/1371, 2017/541, 2016/1919.
- Του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το λεγόμενο «ερανιστικό» νομοσχέδιο, το οποίο, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Μάκης Βορίδης, έρχεται να επιλύσει σειρά ζητημάτων τα οποία χρονίζουν, «με βασικό στόχο την απελευθέρωση της παραγωγικής διαδικασίας του αγροτικού τομέα από δυσλειτουργίες και διοικητικές αγκυλώσεις».
- Του υπουργείου Οικονομικών για την εταιρική διακυβέρνηση.
- Του υπουργείου Τουρισμού για τον καταδυτικό τουρισμό.
- Του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
- Του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που περιέχει σειρά ρυθμίσεων για την Πρωτοβάθμια, τη Δευτεροβάθμια και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Δεύτερον: Σε νομοτεχνική επεξεργασία βρίσκονται οι ακόλουθες νομοθετικές πρωτοβουλίες:

- Του υπουργείου Δικαιοσύνης, που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το Ελεγκτικό Συνέδριο και διατάξεις για την αποτελεσματικότερη απονομή της δικαιοσύνης.
- Του υπουργείου Ανάπτυξης για την αντιμετώπιση του παράνομου εμπορίου.
- Του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την ηλεκτρονική διοίκηση.
- Του υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση φορολογικών οδηγιών.
- Του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την απλοποίηση διαδικασιών του πρωτογενούς τομέα.
- Του υπουργείου Πολιτισμού για τη λειτουργία του «Ακροπόλ».
- Του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχέδιο.
- Του υπουργείου Παιδείας για την Επαγγελματική και διά Βίου Εκπαίδευση που καθιερώνει νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΚΕΚ.
- Του υπουργείου Τουρισμού για την ανωτατοποίηση των τουριστικών σχολών.
- Του υπουργείου Εξωτερικών για τον Οργανισμό του υπουργείου.
- Του υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ιδρυμάτων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ).

Τρίτον: Μέχρι το τέλος Ιουλίου αναμένονται να προωθηθούν προς κύρωση από τη Βουλή οι ακόλουθες διεθνείς συμβάσεις:

- Με την Ιαπωνία για θέματα αθλητισμού.
- Με το Περού για την κλοπή πολιτιστικών αγαθών.
- Με την Αρμενία για συνεργασία σε ζητήματα πολιτισμού.
- Με κράτη της Κεντρικής Αμερικής για τη σύνδεση της Ε.Ε.
- Με την Αίγυπτο για την κοινωνική ασφάλιση.
- Με το Μαρόκο για τις θαλάσσιες μεταφορές.
- Με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου (EASO) για θέματα μετανάστευσης.

Ειδήσεις σήμερα:

«Restart» για την εστίαση στις 25 Μαΐου - Ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά, μέχρι έξι στο τραπέζι - Πώς θα λειτουργήσουν τα mall

Οχτώ επιθέσεις σε ΑΤΜ και αυτοκίνητα μέσα σε 13 λεπτά τα ξημερώματα

Γνωρίστε τους Γκάλβιν: Η πιο σχιζοφρενής οικογένεια των ΗΠΑ και τα εφιαλτικά μυστικά της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης