Κορωνοϊός: Συστάσεις για παιδιά και εφήβους ασθενείς με νεοπλασίες από την Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας

Κορωνοϊός: Συστάσεις για παιδιά και εφήβους ασθενείς με νεοπλασίες από την Εταιρία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας

Κορωνοϊός: Διευκρινιστική ανακοίνωση για τα παιδιά και τους εφήβους με νεοπλασματικά νοσήματα ή που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή εξέδωσε η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας

190711112126_nosokomeio
Με αφορμή την ανίχνευση κρουσμάτων κορωνοϊού COVID-19 στη χώρα και την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση για τα παιδιά και τους εφήβους με νεοπλασματικά νοσήματα ή που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.

Σύμφωνα με την επιστημονική εταιρία, οι ασθενείς – παιδιά και έφηβοι- με νεοπλασματικά νοσήματα ή όσοι λαμβάνουν ανοσοκατασταλτικά φάρμακα ή έχουν λάβει χημειοθεραπεία ή υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών σε διάστημα μικρότερο από 6-12 μήνες θεωρούνται ότι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για να νοσήσουν σοβαρά από τον κορωνοϊό COVID-19.

Σημειώνεται ότι ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας κ. Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως οι ανοσοκατασταλμένοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες -μαζί με ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά, καρδιαγγειακά νοσήματα καθώς και πάσχοντες από διαβήτη- και πρέπει να αναζητήσουν οδηγίες από τον γιατρό τους.

Ο πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ κ. Αντώνης Καττάμης αναφέρει λοιπόν πώς παρά τη γενική διαπίστωση πως τα παιδιά και οι έφηβοι φαίνεται να παρουσιάζουν ήπια λοίμωξη όταν προσβάλλονται από τον κορωνοϊό COVID-19, ειδικά τα παιδιά και οι έφηβοι με νεοπλασίες ή ανοσοκαταστολή πρέπει να αντιμετωπίζονται ως ευπαθείς ομάδες και ως εκ τούτου αναζητούν τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών τους.

Σε ό,τι αφορά ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους πέραν των 12 μηνών, θεωρούνται ότι έχουν αποκαταστήσει την ανοσολογική τους κατάσταση (άμυνα του οργανισμού) και μπορούν να ακολουθούν τις οδηγίες για τον γενικό πληθυσμό.

Συστήνεται λοιπόν:

- Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος

- Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς

- Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο

- Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, εκτός αν είναι απαραίτητο

- Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα

- Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)

- Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση.

Διαβάστε επίσης:

Κορωνοϊός: Νέο βίντεο του υπουργείου Υγείας - Πότε πρέπει να πάμε στον γιατρό

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τον κορωνοϊό: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Κορωνοϊός: Ποιος θεωρείται «ύποπτο» κρούσμα και ποιοι χαρακτηρίζονται «στενές επαφές» του ασθενή
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ