Τριάντα χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο: Όταν Μπους-Γκορμπατσόφ υπέγραφαν τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου

Τριάντα χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο: Όταν Μπους-Γκορμπατσόφ υπέγραφαν τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου

Δείτε ιστορικές φωτογραφίες από την τελετής της 3η Δεκεμβρίου 1989 - Η συνάντηση των ηγετών της τότε Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ σχεδόν δύο χρόνια πριν την πτώση του Τείχους της Ντροπής στο Βερολίνο

psyxros0
Για πολλές δεκαετίες μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η κόσμος είχε εγκλωβιστεί σε μία διελκυστίνδα στρατιωτικών εξοπλισμών, με συνέπεια τη λεγόμενη εποχή του Ψυχρού Πολέμου. Μία εποχή που είχε ως αποτέλεσμα πολλούς μικρότερους πολέμους, για την επικράτηση είτε της Σοβιετικής Ένωσης, είτε των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, πολλές δικτατορίες για την πτώση ηγεσιών που δεν... βόλευαν ένθεν και ένθεν και έναν κόσμο στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, καθώς ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να ξεσπάσει ένα Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος, αυτή τη φορά με τη μορφή ενός πυρηνικού ολοκαυτώματος.

Για πολλούς, αυτή η περίοδος χαρακτηρίστηκε ως Σύγχρονος Μεσαίωνας. Θυσία στο ράλι των εξοπλισμών, πολλές καταστάσεις έμειναν πίσω, άλλες πολλές δημιουργήθηκαν και ανθρώπινες ελευθερίες και δικαιώματα δοκιμάστηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις σε υπερθετικό βαθμό. Η λήξη αυτής της μαύρης περιόδου επήλθε το 1989. Πιο συγκεκριμένα, στις 3 Δεκεμβρίου, σχεδόν δύο χρόνια πριν τη συμβολική πτώση του Τείχους της Ντροπής στο Βερολίνο, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους (ο πρεσβύτερος όπως τον αποκαλούμε σήμερα) και ο ηγέτης της τότε Σοβιετικής Ένωσης και οραματιστής της Περεστρόικα, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, υπέγραψαν την ιστορική συμφωνία στη Μάλτα, για τον περιορισμό και τον έλεγχο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η 3η Δεκεμβρίου 1989, έμεινε στην ιστορία γνωστή η Συμφωνία της Μάλτας, ή πιο σωστά, η Λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Ο κόσμος δεν άλλαξε αμέσως, οι δύο μεγάλες δυνάμεις δεν απεμπόλησαν αμέσως τα κεκτημένα τους, αλλά οι εξελίξεις είχαν δρομολογηθεί.

Φωτογραφίες ντοκουμέντα από την ιστορική εκείνη ημέρα στη Μάλτα, αποτυπώνουν το κλίμα της εποχής, αλλά και τη διάθεση των δύο πλευρών, τότε, να βρεθεί μία λύση και να μπει σε έναν διαφορετικό δρόμο ο κόσμος, έστω και μέσα από τις στρεβλώσεις που ακολούθησαν στην ιστορία.

000_1JB68J-_1_
000_ARP2343266
000_ARP2343268
033_RIA12-1323772_5494
000_APP2001103114364
000_ARP2343267



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης