Όχι, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο δεν ισοδυναμεί με μία ώρα γυμναστήριο!

Όχι, ένα ποτήρι κόκκινο κρασί πριν τον ύπνο δεν ισοδυναμεί με μία ώρα γυμναστήριο!

Ο περί του αντιθέτου ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των σχετικών επιστημονικών δεδομένων

red-wine-pic
Χαράς ευαγγέλια προσφέρει σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα του Καναδά για όποιον δεν τα καταφέρνει με τα όργανα γυμναστικής να μειώσει το βάρος του. Από την έρευνα της ομάδος του Τζέισον Ντικ ντελ Ούνιο προκύπτει πως τα οφέλη που προσφέρονται στον ανθρώπινο οργανισμό από την ρεσβερατρόλη, μία χημική σύνθεση που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί, ισοδυναμούν με εκείνα που μπορεί να επιτύχει αθλούμενος επί μία ώρα. Η ουσία αυτή αποτρέπει τα κύτταρα του λίπους να αποκτήσουν πυκνότητα.

Όπως προκύπτει, ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός αποτελεί διαστρέβλωση των σχετικών επιστημονικών δεδομένων. Σύμφωνα με τα ellinikahoaxes, η μελέτη σχετικά με τη ρεσβερατρόλη δεν βγήκε πρόσφατα. Πρόκειται για μια έρευνα, η οποία εκδόθηκε το 2012 στο περιοδικό «The Journal of Physiology», με τίτλο «Improvements in skeletal muscle strength and cardiac function induced by resveratrol during exercise training contribute to enhanced exercise performance in rats».

Οι ερευνητές ασχολήθηκαν με τη δράση της χημικής ουσίας ρεσβερατρόλης, μιας φαινόλης (ομάδα χημικών ενώσεων η οποία περιλαμβάνει μια υδροξυλομάδα, -OH, η οποία ενώνεται απευθείας με βενζολικό δακτύλιο), η οποία παράγεται από πολλά φυτά ως μέρος ενός αμυντικού μηχανισμού απέναντι στους τραυματισμούς ή τις επιθέσεις παθογόνων μικροοργανισμών όπως βακτήρια ή μύκητες.

Σύμφωνα με τα ελληνικά δημοσιεύματα: «Αν βαριέστε να γυμναστείτε και θέλετε να χάσετε κιλά ή απλά δεν έχετε χρόνο για να πάτε στο γυμναστήριο, χαλαρώστε… Ανοίξτε ένα κόκκινο κρασί και απολαύστε ένα ποτηράκι. Όσο κι αν και ακούγεται απίστευτο, το κόκκινο κρασί μπορεί να αντικαταστήσει την άθληση. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει μελέτη Καναδών επιστημόνων, σύμφωνα με την οποία ένα ποτήρι κόκκινο κρασί ισούται με μία ώρα στο γυμναστήριο».

Υπάρχουν ωστόσο δύο βασικά προβλήματα με αυτό το «πόρισμα». Αρχικά, δεν αναφέρεται τίποτα τέτοιο στην έρευνα. Η εν λόγω μελέτη, καθώς και η πλειονότητα των ερευνών σχετικά με τη ρεσβερατρόλη μέχρι τώρα, έχουν διεξαχθεί σε ποντίκια όχι σε ανθρώπους. Επιπλέον, στο πλαίσιο της μελέτης, δεν χρησιμοποιήθηκε κόκκινο κρασί, αλλά ρεσβερατρόλη ως συμπλήρωμα διατροφής. Αυτή η διάκριση είναι αρκετά σημαντική καθώς, σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες της έρευνας, τον Jason Dycke, για να πάρουμε την ίδια ποσότητα ρεσβερατρόλης με τα πειραματόζωα της έρευνας, πρέπει να πίνουμε μεταξύ 100-1.000 μπουκάλια κρασί την ημέρα.

Ένα ακόμα σημαντικό σημείο είναι πως στη μελέτη δεν είχαμε σύγκριση μεταξύ ποντικών που αθλούνταν, αλλά δεν έπαιρναν την ουσία, και ποντικών που δεν αθλούνταν και έπαιρναν την ουσία. Όλα τα πειραματόζωα της έρευνας αθλούνταν και σε κάποια δόθηκε συμπληρωματικά ρεσβερατρόλη. Με απλά λόγια, τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν τη δράση συμπληρώματος ρεσβερατρόλης σε πειραματόζωα, εκ των οποίων όλα είχαν σταθερή άσκηση. Κατά συνέπεια, ακόμα και αν προσπαθούσαμε να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα της, για να κάνουμε γενικεύσεις σε ανθρώπους, η μελέτη δεν θα μας βοηθούσε.

Στα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν διαβάζουμε επίσης τα εξής: «Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα έρχεται να ενισχύσει την αντίστοιχη μελέτη του Χάρβαρντ στις ΗΠΑ, που επίσης επισημαίνει πως ένα βραδινό ποτηράκι κόκκινο κρασί μπορεί να βοηθήσει στη μείωση βάρους. Σύμφωνα με τη δική του έκθεση το αμερικανικό πανεπιστήμιο υποστηρίζει πως μπορεί κάποιος να αποτρέψει έως και 70% την αύξηση του βάρος του εάν καταναλώνει δύο ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα. Όμως για να πετύχει κάποιος τα βέλτιστα αποτελέσματα θα πρέπει η κατανάλωση να γίνεται το βράδυ -αντίθετα δεν λειτουργεί όταν κάποιος πίνει το κρασάκι του με το μεσημεριανό του γεύμα».

Η μελέτη του Harvard στην οποία γίνεται αναφορά δημοσιεύτηκε το 2010 στο περιοδικό «JAMA Internal Medicine», με τίτλο «Alcohol Consumption, Weight Gain, and Risk of Becoming Overweight in Middle-aged and Older Women». Στη μελέτη δεν γίνεται καμία διάκριση μεταξύ κρασιού, μπύρας ή άλλων αλκοολούχων ποτών. Εξετάζεται απλά η σχέση κατανάλωσης αλκοόλ με το ρίσκο να γίνει μια γυναίκα υπέρβαρη ή παχύσαρκη.

Τα συμπεράσματα της μελέτης ήταν τα εξής:

Κλείσιμο
Συγκριτικά με γυναίκες που δεν κατανάλωναν αλκοόλ, αυτές οι οποίες είχαν κανονικό βάρος και κατανάλωναν ελάχιστη προς μέτρια ποσότητα αλκοόλ κέρδιζαν λιγότερο βάρος και είχαν χαμηλότερο ρίσκο να γίνουν υπέρβαρες και/ή παχύσαρκες στο πλαίσιο των 12.9 ετών που κράτησε η περίοδος παρακολούθησης.

Εν ολίγοις δεν μιλάμε για ένα ποτήρι κρασί πριν τον ύπνο το οποίο βοηθάει να χάσουμε βάρος. Η μελέτη που επικαλούνται τα σχετικά δημοσιεύματα έγινε μόνο σε γυναίκες, δεν έκανε διάκριση στο τύπο αλκοολούχου ποτού και δεν έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν αλκοόλ έχασαν κιλά. Όλες οι συμμετέχουσες πήραν κιλά και απλά αυτές που έπιναν αλκοόλ πήραν ελαφρώς λιγότερα.

Εδώ πρέπει επίσης να τονίσουμε ότι η συγκεκριμένη μελέτη ήταν του τύπου «perspective cohort study». Μελέτες αυτού του τύπου εξετάζουν συνδέσεις μεταξύ συγκεκριμένων παραγόντων και συνεπώς η συγκεκριμένη δε μπορεί να μας πει αν η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί άμεσα την προαναφερθείσα επίδραση στο βάρος.

Ορισμένοι επιπλέον περιορισμοί της μελέτης ήταν ότι οι συμμετέχουσες έκαναν από μόνες τους μέτρηση κιλών και καταγραφή τού πόσο αλκοόλ κατανάλωναν, επομένως δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ακρίβεια των δεδομένων καθώς οι μετρήσεις δεν έγιναν σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τα ellinikahpoaxes, το ερωτηματολόγιο δεν έκανε διάκριση για τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ, δηλαδή αν μια γυναίκα έπινε σποραδικά μέσα σε μια εβδομάδα ή αν έπινε την ποσότητα αλκοόλ που ανέφερε μέσα σε μια ημέρα, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα καθώς διαφορετικές μορφές κατανάλωσης επηρεάζουν διαφορετικά τον μεταβολισμό. Οι γυναίκες που εξετάστηκαν ήταν συγκεκριμένης εθνικότητας και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης γεγονός που αποκλείει μεγάλο μέρος του πληθυσμού και συνεπώς δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα για εξαγωγή συμπερασμάτων για το σύνολο του πληθυσμού.

Αυτοί είναι ενδεικτικά μερικοί εκ των περιορισμών της εν λόγω μελέτης γεγονός που μας δείχνει ότι, πέραν του γεγονότος ότι η έρευνα αφορά μόνο γυναίκες, ακόμα και για τις γυναίκες τα δεδομένα δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός ότι ένα ποτήρι κρασί ισοδυναμεί με μια ώρα στα γυμναστήριο για τους ανθρώπους αποτελεί επιστημονικά ατεκμηρίωτη δήλωση και παραποιεί τις σχετικές μελέτες, οι οποίες έχουν εξετάσει την επίδραση μιας συγκεκριμένης ουσίας, που τυχαίνει να περιέχει και το κρασί, στο μεταβολισμό πειραματόζωων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης