Ερώτηση στον ψυχολόγο: Νιώθω ότι κανείς δεν με αγαπά, τι φταίει;

Ερώτηση στον ψυχολόγο: Νιώθω ότι κανείς δεν με αγαπά, τι φταίει;

Απάντηση: Όταν οι γονείς συντονίζονται συναισθηματικά με το παιδί και ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, τότε το παιδί νιώθει αρκετά ασφαλές ώστε να εξερευνήσει τον κόσμο, να εμπιστευτεί, να νιώσει αποδοχή, να μοιραστεί σκέψεις και συναισθήματα.

slider-eye
Οι ζεστές σχέσεις στο οικογενειακό περιβάλλον οδηγούν σε ένα ασφαλή δεσμό (secure attachment). Ο δεσμός αυτός βοηθά τον ενήλικα αργότερα να αναπτύξει υγιείς και στενές σχέσεις χωρίς τον παράλογο φόβο της εγκατάλειψης ή της απόρριψης.

Η έλλειψη στοργής καθώς και η στέρηση προστασίας στην παιδική ηλικία μπορεί να οδηγήσουν σε ένα αίσθημα βασικής συναισθηματικής ανασφάλειας στο άτομο.

Στην περίπτωση που τα συναισθήματα του παιδιού δεν αναγνωρίζονται, ούτε επιβεβαιώνονται από το πρόσωπο με το οποίο έχει αναπτύξει προσκόλληση, το άτομο ενδέχεται να νιώσει κενό, ελλιπές. Το παιδί καθρεφτίζεται στα μάτια των γονιών του.

Η έλλειψη αγάπης μέσα στην οικογένεια θα καθρεφτίσει το αίσθημα αναξιότητάς του. Ο «εκτοπισμός» από ένα αγαπημένο γονικό πρόσωπο μπορεί να διαμορφώσει την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει αρκετή αγάπη διαθέσιμη για αυτό.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο: kontasou.com

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης