10+1 ερωτήσεις για την λεύκανση των δοντιών

10+1 ερωτήσεις για την λεύκανση των δοντιών

Σημαντική βελτίωση στην εμφάνιση των δοντιών τόσο στο χρώμα όσο και στη φωτεινότητά τους

10+1 ερωτήσεις για την λεύκανση των δοντιών
Η λεύκανση των δοντιών αποτελεί μία από τις πιο δημοφιλείς διαδικασίες της αισθητικής οδοντιατρικής με την οποία μπορεί να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση στην εμφάνιση των δοντιών τόσο στο χρώμα όσο και στη φωτεινότητά τους. Πολλά ερωτήματα πιθανόν να απασχολούν όλους όσοι επιθυμούν να υποβληθούν στη συγκεκριμένη διαδικασία. Η Χειρουργός-Οδοντίατρος, κυρία Μαρία Σκουλάτου απαντά σε 10 συν μία ερωτήσεις για τη λεύκανση των δοντιών.
 
Τι είναι η λεύκανση; 
Η λεύκανση είναι μια διαδικασία με την οποία μπορεί να βελτιωθούν το χρώμα και η φωτεινότητα των δοντιών έως και 8 τόνους. Επιδρά αποκλειστικά και μόνο στο χρώμα των φυσικών δοντιών και δεν διορθώνει κανενός  άλλου είδους οδοντικά προβλήματα. Η λεύκανση είναι μία απολύτως ασφαλής διαδικασία, εφόσον γίνεται υπό την επίβλεψη και τις οδηγίες του οδοντιάτρου.
 
Πόσο διάστημα διαρκεί το αποτέλεσμά της;
Κλείσιμο
Το πόσο θα διαρκέσει το αποτέλεσμα της λεύκανσης είναι κάτι το οποίο εξαρτάται κατά κύριο λόγο από τις διατροφικές συνήθειες του ατόμου. Παράγοντες όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού, αναψυκτικών και άλλων χρωμογόνων τροφών, επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα της λεύκανσης, με αποτέλεσμα να απαιτείται νωρίτερα συντήρηση του αποτελέσματος. Παρ όλα αυτά σε καμία περίπτωση το χρώμα δεν επανέρχεται σε αυτό που ήταν πριν τη λεύκανση, απλά υποτροπιάζει ελαφρώς.Συνήθως διαρκεί 3-4 χρόνια.
 
Μπορεί να δημιουργήσει ευαισθησίες η κάποια άλλα προβλήματα;
Η λεύκανση μπορεί να δημιουργήσει προσωρινή ευαισθησία στα δόντια, η οποία διαρκεί για λίγες ημέρες και μετά παρέρχεται. Αν εμφανιστεί η ευαισθησία αυτή κατά τη διάρκεια της λεύκανσης, μπορεί να αντιμετωπιστεί με φθορίωση των δοντιών, ειδικά απευαισθητοποιητικά τζελ, και οδοντόκρεμες που περιέχουν νιτρικό κάλιο ή με κάποιο ήπιο παυσίπονο. Γι’ αυτούς τους λόγους η λεύκανση πρέπει πάντα να γίνεται υπό την επίβλεψη οδοντιάτρου ώστε ν αποφεύγονται οποιαδήποτε ανεπιθύμητα συμβάντα.
 
Πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα της λεύκανσης;
Η λεύκανση δίνει απολύτως φυσικά αποτελέσματα, και το χρώμα που προκύπτει είναι το φυσικό λευκό του δοντιού που είχε καθένας στην παιδική ηλικία. Τα κατάλευκα δόντια που συνήθως βλέπει κανείς στην τηλεόραση, είναι αποτέλεσμα προσθετικών αποκαταστάσεων όπως όψεις ρητίνης, όψεις πορσελάνης και στεφάνες. Γι’ αυτό άτομα με προσδοκίες κατάλευκων δοντιών ίσως θα πρέπει να εξετάσουν τη λύση των προσθετικών αποκαταστάσεων.
 
Από ποια ηλικία μπορώ να κάνω λεύκανση;

Σε ηλικία άνω των 18 ετών μπορεί ο καθένας να κάνει λεύκανση.
 
Υπάρχουν αντενδείξεις για τη λεύκανση;
Για να γίνει η λεύκανση πρέπει να έχει προηγηθεί καθαρισμός και στίλβωση των δοντιών ώστε να έχουν εξασφαλιστεί υγιή ούλα. Λεύκανση αντενδείκνυται να γίνεται σε σπασμένα δόντια, σε δόντια με κατάγματα αδαμαντίνης, σε τερηδονισμένα δόντια, καθώς και σε δόντια που φέρουν αποκαταστάσεις όπως πολλαπλά σφραγίσματα, στεφάνες (θήκες), γέφυρες ή όψεις.
 
Η λεύκανση θα βελτιώσει των χρώμα των σφραγισμάτων,των στεφάνων ή των όψεων;
Η απάντηση είναι όχι. Η λεύκανση επηρεάζει μόνο το χρώμα των φυσικών δοντιών. Έτσι άτομα που έχουν προσθετικές αποκαταστάσεις, θα πρέπει να συζητήσουν με τον οδοντίατρό τους, πριν από τη λεύκανση, το ενδεχόμενο της αντικατάστασης αυτών.
 
Στην εγκυμοσύνη μπορώ να κάνω λεύκανση;
Επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετές έρευνες οι οποίες αποδεικνύουν ότι τα λευκαντικά υλικά δεν επηρεάζουν σε κάποιο βαθμό το έμβρυο, καλό είναι να το αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μετά τη γέννηση του παιδιού, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός.
 
Τι πρέπει να αποφεύγω το διάστημα που κάνω λεύκανση;
Το διάστημα που γίνεται η λεύκανση αντενδείκνυται το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση καφέ, τσαγιού, κόκκινου κρασιού, αναψυκτικών που περιέχουν χρωστικές, καθώς και άλλων χρωμογόνων τροφίμων (πχ κεράσια, κόκκινες σάλτσες, παντζάρια κ.α.)
 
Με ποιους τρόπους γίνεται η λεύκανση;
Η λεύκανση μπορεί να γίνει με δύο τρόπους. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο με τη βοήθεια ειδικής λάμπας led  ή Laser, όπου η συνεδρία διαρκεί από 40 λεπτά έως μία ώρα, και στο σπίτι με ειδικούς νάρθηκες οι οποίοι κατασκευάζονται από τον οδοντοτεχνίτη, με βάση αποτυπώματα που έχει πάρει ο οδοντίατρος ώστε να εφαρμόζουν ακριβώς στα δόντια του κάθε ασθενή. Μέσα σ’ αυτούς τους νάρθηκες τοποθετείται λευκαντικό υλικό και τοποθετούνται στα δόντια για μερικές ώρες, ανάλογα με την περιεκτικότητα του λευκαντικού που χρησιμοποιείται.
 
Ποιος από τους δυο τρόπους έχει καλύτερα αποτελέσματα;

Και οι δύο μέθοδοι είναι εξίσου αποτελεσματικές. Αλλά ο συνδυασμός και των δύο, δηλαδή λεύκανση στο ιατρείο και συμπληρωματικά κάποιες ημέρες στο σπίτι, εξασφαλίζει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης