ΣΦΕΕ: Ζητά ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου

ΣΦΕΕ: Ζητά ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου

Οι εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου σε επιστολή τους προς τον υπουργό Υγείας υποστηρίζουν ότι δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές

191001130448_Farmaka_Koutia
Την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας για τη διεξαγωγή ελέγχων αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων χαιρετίζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών Ελλάδος (ΣΦΕΕ), με επιστολή που απέστειλε προς τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, και τον πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), Δημήτρη Φιλίππου, ζητώντας οι έλεγχοι να επεκταθούν σε όλο το εύρος της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Συγκεκριμένα, ο ΣΦΕΕ σημειώνει ότι οι έλεγχοι θα έπρεπε να είναι μια μόνιμη πρακτική που να αφορά όλους τους κύκλους της αλυσίδας του φαρμάκου, «ώστε να προλαμβάνονται τα προβλήματα και όχι να εφαρμόζεται αφού αυτά παρουσιαστούν», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Σημειώνει ακόμη πως «ο ρόλος του ΕΟΦ στο συγκεκριμένο ζήτημα καθίσταται κομβικός και απαιτείται και καλύτερη στελέχωση των αρμοδίων τμημάτων και εγκατάσταση νοοτροπίας συνεχών ελέγχων».

Υπενθυμίζεται σε κατάλογο του ΕΟΦ αναφέρονται πάνω από 140 φάρμακα, μεταξύ άλλων αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, οφθαλμολογικά, αναπνευστικά, τα οποία είναι σε έλλειψη, με τις φαρμακευτικές εταιρείες, τις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακοποιούς, ο καθείς από την πλευρά του να υπερασπίζεται τη θέση του στην αλυσίδα εφοδιασμού και να βάλει κατά των άλλων για τις ελλείψεις που καταγράφονται.

Οι εταιρείες-μέλη του ΣΦΕΕ μέσω της επιστολής προς τον υπουργό Υγείας υποστηρίζουν ότι «δεν έχουν κανένα όφελος, ούτε από τις ελλείψεις, ούτε από τις παράλληλες εξαγωγές, και σας καλούμε να διαπιστώσετε σε ποιο βαθμό ισχύει το ίδιο και για τους άλλους εταίρους της αλυσίδας του φαρμάκου».

Και υπενθυμίζουν ότι προτεραιότητα τους είναι η προστασία της Δημόσιας Υγείας, «την οποία στηρίζουμε παρά τις ιδιαίτερα αντίξοες χρηματοδοτικές συνθήκες εκ μέρους της Πολιτείας».

Δέσμη προτάσεων για την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ΣΦΕΕ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αποστείλει στο υπουργείο Υγείας δέσμη προτάσεων αναφορικά με τον έλεγχο στην εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου. Ενώ από το 2016, οι φαρμακευτικές εταιρείες καθημερινά επικοινωνούν στον ΕΟΦ τις πωλήσεις τους ανά ΑΦΜ και ανά SKU (κωδικό).

Καλεί λοιπόν τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν σε μια αντιστοίχιση της συνταγογράφησης (στοιχεία ΗΔΙΚΑ/ΕΟΠΥΥ) με τα στοιχεία του ΕΟΦ, που θα αναδείξει εάν υπάρχουν προβλήματα από την πλευρά των παραγωγών. Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι η διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου πρέπει να επεκταθεί και πέραν των φαρμακευτικών εταιρειών, εξαπολύοντας εμμέσως βέλη του κατά των φαρμακαποθηκών.

Πόλεμος φαρμακευτικών εταιρειών - φαρμακαποθηκών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) έχει καταγγείλει στο υπουργείο Υγείας πέντε πολυεθνικές κυρίως εταιρείες για εισαγωγές μικρότερης ποσότητας φαρμάκων από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στη διάθεση των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία αυτά το επόμενο χρονικό διάστημα θα σταλούν στις εισαγγελικές αρχές.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες με τη σειρά τους απαντούν πως τροφοδοτούν κανονικά τις φαρμακαποθήκες της χώρας, με βάση πάντα τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς και τις ελλείψεις που καταγράφονται.

Ωστόσο, μετά την καταγγελία του ΠΣΦ, τρεις μεγάλες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες ελέγχονται για ελλείψεις σε 31, 24 και 7 φάρμακά τους αντίστοιχα και άλλες δύο για ελλείψεις σε 11 και 6 σκευάσματά τους.


Ειδήσεις σήμερα:

Κλείσιμο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης