Πώς μπορούν 12 φιάλες Μπορντό στον Διαστημικό Σταθμό, να βοηθήσουν στην κλιματική αλλαγή

Πώς μπορούν 12 φιάλες Μπορντό στον Διαστημικό Σταθμό, να βοηθήσουν στην κλιματική αλλαγή

Η αποστολή στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και το πρόγραμμα μελέτης βασικών αγαθών ενόψει της δημιουργίας αποικιών σε Σελήνη και Άρη

bor_wine
New Year's Eve... ελάχιστες στιγμές πριν το 2020! Ο ήχος του φελλού που απελευθερώνει τον αέρα της φιάλης προσθέτει στη μαγεία της στιγμής. Το άρωμα θεσπέσιο, το χρώμα μοναδικό. Τα ποτήρια γεμίζουν μέχρι να αδειάσει και η τελευταία σταγόνα από το μπουκάλι. Η παρέα εύχεται καλή χρονιά και χρόνια πολλά, απολαμβάνοντας στον ουρανίσκο τη μοναδική γεύση ενός κρασιού Μπορντό. Όμως το Μπορντό φαίνεται πως θα... επεκτείνει την προσφορά του στην ανθρωπότητα, ξεπερνώντας την απλότητα της γεύσης και της στιγμής που προσφέρει. Το διάσημο γαλλικό κρασί αποτελεί και επισήμως μέρος του ερευνητικού προγράμματος που πραγματοποιείται στην Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σχετικά με την αλλαγή του κλίματος στον πλανήτη μας!

Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό «υποδέχθηκαν» μία ντουζίνα φιάλες με το γνωστό κρασί Μπορντό, προκειμένου να διεξάγουν πειράματα για τη βελτίωση στην παραγωγή κρασιού και την προσαρμογή της διαδικασίας στις κλιματικές συνθήκες που διαμορφώνονται στον πλανήτη την περίοδο αυτή, αλλά και στο μέλλον.

Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία σκληρότερων και ως εκ τούτου ανθεκτικότερων φυτών, τα οποία θα είναι σε θέση να αντιστέκονται στις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες τα επόμενα χρόνια.

«Όταν μας το πρότειναν, αρχικά δεν πιστέψαμε πως το σχέδιο είναι σοβαρό και πως μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στην ανθρωπότητα», δήλωσε ο καθηγητής Philippe Darriet, του Ινστιτούτου Επιστήμης του Άμπελου και του Κρασιού, στο Μπορντό της Γαλλίας. Όμως όταν φορτώθηκε στη διαστημική ρουκέτα για αποστολή στο Διεθνή Σταθμό, «το είδαμε σαν ευκαιρία να μελετήσουμε τη συμπεριφορά του κρασιού στο διάστημα. Να δούμε πώς θα επηρεαστεί από την έλλειψη βαρύτητας, την ηλιακή ακτινοβολία», συμπλήρωσε ο Γάλλος καθηγητής.

Οι 12 φιάλες Μπορντό ταξίδεψαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μέσα σε κάψουλα και θα παραμείνουν εκεί για διάστημα ενός έτους. Έναν χρόνο μετά θα επιστρέψουν στη Γη και θα συγκριθούν με φιάλες από την ίδια παρτίδα παραγωγής του γνωστού κρασιού. Οι όποιες αλλαγές θα προσφέρουν εξαιρετικά πολύτιμες πληροφορίες στους ειδικούς και στους επιστήμονες.

Η συγκεκριμένη μεταφορά είναι μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, το οποίο περιλαμβάνει έξι αποστολές προϊόντων, μαζί με άλλα υλικά υποστήριξης. Η έρευνα του Διαστήματος είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το γήινο περιβάλλον και τις αλλαγές που έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται ορατές. Η μελέτη των αντιδράσεων βασικών προϊόντων της ανθρώπινης διατροφής αποτελεί κομβικής σημασίας πρόγραμμα, καθώς το πλάνο δημιουργίας αποικιών στη Σελήνη και στον Άρη ήδη εξελίσσεται.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης