Συνωστισμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Πέντε σκάφη «παρκαρισμένα» στο εξωτερικό του

Συνωστισμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Πέντε σκάφη «παρκαρισμένα» στο εξωτερικό του

Μετά το αμερικανικό Space X Dragon, έφθασε και το ρωσικό Progress 74, αυξάνοντας σε πέντε τα σκάφη που έχουν «δέσει» ταυτόχρονα

Συνωστισμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Πέντε σκάφη «παρκαρισμένα» στο εξωτερικό του
Σε υπαίθριο «πάρκινγκ» διαστημικών σκαφών έχει μετατραπεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΣΣ), καθώς μετά και την άφιξη του ρωσικού ρομποτικού μεταγωγικού Progress 74 τη Δευτέρα, έχει φθάσει πλέον σε πέντε ο αριθμός των σκαφών που έχουν «δέσει» ταυτόχρονα σε διάφορα σημεία στο εξωτερικό μέρος του ΔΣΣ.

Είχε προηγηθεί η άφιξη την Κυριακή του αμερικανικού ρομποτικού μεταγωγικού Dragon της Space X του Έλον Μασκ. Στον ΔΣΣ ήσαν ήδη «παρκαρισμένα» το μεταγωγικό Cygnus της αμερικανικής εταιρείας Northropp Grumman που είχε φθάσει στις αρχές Νοεμβρίου, καθώς και δύο ρωσικές κάψουλες Soyuz, που περιμένουν για να μεταφέρουν αστροναύτες πίσω στη Γη.

Το ρωσικό Progress, που «έδεσε» αυτόνομα στο ρωσικό τμήμα του ΔΣΣ, υπό το άγρυπνο μάτι των Ρώσων κοσμοναυτών Αλεξάντερ Σκβόρτσκοφ και Όλεγκ Σκριπότσκα που όμως δεν χρειάστηκε να επέμβουν, μετέφερε σχεδόν τρεις τόνους τροφίμων, καυσίμων και άλλων εφοδίων για την τωρινή εξαμελή αποστολή 61 των αστροναυτών στον ΔΣΣ. Το σκάφος θα παραμείνει στο Σταθμό έως τον Ιούλιο του 2020, προκειμένου να φορτωθεί με σκουπίδια και άλλα άχρηστα είδη και τελικά θα καεί σκοπίμως κατά την επιστροφή του στη Γη.

Συνωστισμός στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό: Πέντε σκάφη «παρκαρισμένα» στο εξωτερικό του


Οι αστροναύτες του ΔΣΣ έχουν πολύ ξεφόρτωμα να κάνουν, καθώς το αμερικανικό Dragon μόλις είχε μεταφέρει άλλους δυόμισι τόνους εφοδίων και επιστημονικών υλικών για πειράματα στο διάστημα. Ήταν η 19η αποστολή της Space X στον ΔΣΣ και το σκάφος δεν «έδεσε» αυτόνομα, αλλά με τη βοήθεια του ρομποτικού βραχίονα του ΔΣΣ, τον οποίο χειρίζονταν οι αστροναύτες Λούκα Παρμιτάνο (ESA) και 'Αντριου Μόργκαν (NASA).

Μεταξύ άλλων, το Dragon μετέφερε το χαριτωμένο ευρωπαϊκό σφαιρικό ρομπότ CIMON που διαθέτει τεχνητή συναισθηματική νοημοσύνη, ποντίκια για πειραματόζωα (θα μελετηθεί η επίπτωση της έλλειψης βαρύτητας στους μυς και στα οστά), καθώς και 36.000 σκουλήκια (θα αναπαράγουν και θα επιστραφούν στη Γη σε κατάσταση κατάψυξης).

Ακόμη μεταφέρθηκε στον ΔΣΣ ένα νέο ιαπωνικό σύστημα υπερφασματικής παρατήρησης της Γης, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα βοηθήσει στην αναζήτηση πετρελαίου από το διάστημα. Το Dragon θα επιστρέψει στη Γη τον Ιανουάριο και θα πέσει στα ανοιχτά της Καλιφόρνιας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης