Τεχνητή Νοημοσύνη: Το βρετανικό ΕΣΥ με εργαλείο εντόπισε καρκίνο του μαστού που γιατροί είχαν αποτύχει να διαγνώσουν

Τεχνητή Νοημοσύνη: Το βρετανικό ΕΣΥ με εργαλείο εντόπισε καρκίνο του μαστού που γιατροί είχαν αποτύχει να διαγνώσουν

Το εργαλείο Mia εντοπίζει μικροσκοπικά καρκινικά κύτταρα που δεν είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι - Τι λέει στο BBC γυναίκα που ευεργετήθηκε από την ΑΙ και είδε τον καρκίνο να εντοπίζεται σε πολύ πρώιμο στάδιο

breast-scan_1
Ένα εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης που δοκιμάστηκε από ένα νοσοκομειακό ίδρυμα NHS (το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας) εντόπισε με επιτυχία μικροσκοπικά σημάδια καρκίνου του μαστού σε 11 γυναίκες, τα οποία είχαν διαφύγει από τους γιατρούς.

Συγκεκριμένα όπως μεταδίδει το BBC, το εργαλείο, που ονομάζεται Mia, δοκιμάστηκε πιλοτικά μαζί με τους κλινικούς ιατρούς του NHS και ανέλυσε τις μαστογραφίες πάνω από 10.000 γυναικών. Οι περισσότερες από αυτές δεν είχαν καρκίνο, αλλά επισήμανε με επιτυχία όλες όσες είχαν συμπτώματα, καθώς και επιπλέον 11 που δεν είχαν εντοπίσει οι γιατροί. Στα πρώτα τους στάδια, οι καρκίνοι μπορεί να είναι εξαιρετικά μικροί και δύσκολα εντοπίζονται. Το BBC είδε το Mia σε δράση στο NHS Grampian, όπου έδειξε όγκους που ήταν πρακτικά αόρατοι στο ανθρώπινο μάτι. Όμως, ανάλογα με τον τύπο τους, μπορούν να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν γρήγορα.

Η Barbara ήταν μία από τις 11 ασθενείς των οποίων ο καρκίνος είχε επισημανθεί από τη Mia, αλλά δεν είχε εντοπιστεί στη σάρωσή της όταν αυτή μελετήθηκε από τους ακτινολόγους του νοσοκομείου. Επειδή ο όγκος των 6 χιλιοστών της εντοπίστηκε τόσο νωρίς, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλά χρειάστηκε μόνο πέντε ημέρες ακτινοθεραπείας.
barbara-56
Η Barbara είδε τον όγκο της να εντοπίζεται νωρίς χάρη στην AI

Οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού με όγκους που είναι μικρότεροι από 15 χιλιοστά όταν ανακαλύπτονται έχουν ποσοστό επιβίωσης 90% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Η Barbara δήλωσε ότι ήταν ικανοποιημένη που η θεραπεία ήταν πολύ λιγότερο επεμβατική από εκείνη της αδελφής και της μητέρας της, οι οποίες είχαν επίσης παλέψει στο παρελθόν με την ασθένεια.

Χωρίς τη βοήθεια του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, ο καρκίνος της Barbara ενδεχομένως να μην είχε εντοπιστεί μέχρι την επόμενη μαστογραφία ρουτίνας τρία χρόνια αργότερα, ενώ δεν είχε εμφανίσει κανένα αξιοσημείωτο σύμπτωμα.

Επειδή λειτουργεί άμεσα, εργαλεία όπως το Mia έχουν επίσης τη δυνατότητα να μειώσουν τον χρόνο αναμονής για τα αποτελέσματα από 14 ημέρες σε τρεις, υποστηρίζει η εταιρεία προγραμματισμού του, η Kheiron Medical. Καμία από τις περιπτώσεις που συμμετείχαν στη δοκιμή δεν αναλύθηκε μόνο από το Mia - σε καθεμία από αυτές έγινε και ανθρώπινη εξέταση. Επί του παρόντος, δύο ακτινολόγοι εξετάζουν κάθε μεμονωμένη σάρωση, αλλά η ελπίδα είναι ότι ένας από αυτούς θα μπορούσε μια μέρα να αντικατασταθεί από το εργαλείο, μειώνοντας ουσιαστικά στο μισό τον φόρτο εργασίας.

Από τις 10.889 γυναίκες που συμμετείχαν στη δοκιμή, μόνο 81 δεν ήθελαν το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης να εξετάσει τις σαρώσεις τους, δήλωσε ο Dr Gerald Lip, κλινικός διευθυντής του προληπτικού ελέγχου μαστού στη βορειοανατολική Σκωτία και ο γιατρός που ηγήθηκε του έργου.

Κλείσιμο
Τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι γενικά αρκετά καλά στο να εντοπίζουν τα συμπτώματα μιας συγκεκριμένης νόσου, εάν έχουν εκπαιδευτεί σε αρκετά δεδομένα ώστε να μπορούν να τα εντοπίσουν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τροφοδοτείται το πρόγραμμα με όσο το δυνατόν περισσότερες διαφορετικές ανώνυμες εικόνες αυτών των συμπτωμάτων, από όσο το δυνατόν πιο διαφορετικό φάσμα ανθρώπων. Η απόκτηση αυτών των δεδομένων μπορεί να είναι δύσκολη λόγω του απορρήτου των ασθενών και της προστασίας της ιδιωτικής ζωής].

Η Sarah Kerruish, επικεφαλής στρατηγικής της Kheiron Medical, δήλωσε ότι χρειάστηκαν έξι χρόνια για να κατασκευαστεί και να εκπαιδευτεί το Mia, το οποίο τρέχει σε υπολογιστικό νέφος της Microsoft, και εκπαιδεύτηκε σε "εκατομμύρια" μαστογραφίες από "γυναίκες σε όλο τον κόσμο". «Νομίζω ότι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθα είναι ότι όταν αναπτύσσεις τεχνητή νοημοσύνη για μια κατάσταση υγειονομικής περίθαλψης, πρέπει να ενσωματώνεις τη συμμετοχικότητα από την πρώτη μέρα», δήλωσε.


Οι γιατροί που ασχολούνται με τον καρκίνο του μαστού εξετάζουν κατά μέσο όρο περίπου 5.000 τομογραφίες μαστού ετησίως και μπορούν να δουν 100 σε μία μόνο συνεδρία. «Υπάρχει ένα στοιχείο κόπωσης», δήλωσε ο Δρ Lip. «Έχεις διακοπές, κάποιος μπαίνει μέσα, κάποιος κουβεντιάζει στο παρασκήνιο. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πιθανώς μπορούν να σας βγάλουν από την κανονική σας ρουτίνα επίσης. Και εκείνες τις ημέρες που σας έχουν αποσπάσει την προσοχή, σκέφτεστε, "πώς στο καλό μου ξέφυγε αυτό;". Συμβαίνει όντως» λέει.

Είπε ότι πιστεύει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε μια μέρα να τον απελευθερώσει για να περνάει περισσότερο χρόνο με τους ασθενείς. «Βλέπω το Mia ως φίλο και ως ενίσχυση της πρακτικής μου», δήλωσε ο Δρ Lip.

Το Mia όμως δεν είναι τέλειο. Δεν είχε πρόσβαση σε κανένα ιστορικό ασθενούς, οπότε, για παράδειγμα, θα σημείωνε κύστεις που είχαν ήδη εντοπιστεί από προηγούμενες σαρώσεις και είχαν χαρακτηριστεί ακίνδυνες. Επίσης, λόγω της ισχύουσας υγειονομικής νομοθεσίας, το στοιχείο μηχανικής μάθησης του εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης ήταν απενεργοποιημένο - έτσι δεν μπορούσε να μάθει κατά τη διάρκεια της εργασίας και να εξελιχθεί κατά τη διάρκεια της χρήσης του. Κάθε φορά που αναβαθμιζόταν έπρεπε να υποβάλλεται σε νέα αναθεώρηση.

Η Δρ Julie Sharp, επικεφαλής των πληροφοριών για την υγεία στο Cancer Research UK, δήλωσε ότι ο αυξανόμενος αριθμός των περιπτώσεων καρκίνου που διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο σημαίνει ότι η τεχνολογική καινοτομία θα είναι "ζωτικής σημασίας" για τη βελτίωση των υπηρεσιών του NHS και τη μείωση της πίεσης στο προσωπικό του. "Θα χρειαστούν περισσότερες έρευνες για να βρεθούν οι καλύτεροι τρόποι χρήσης αυτής της τεχνολογίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων για τους ασθενείς με καρκίνο", πρόσθεσε η ίδια.


Ειδήσεις σήμερα:

20ετής κάθειρξη στους γονείς που άφησαν την κόρη τους να λιώσει σε καναπέ - «Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο» είπε ο ιατροδικαστής

Οργισμένη διάψευση από Γεωργιάδη για φωτογραφία του που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο: Κάποιοι ξοδεύουν χρήματα για να διαδώσουν την τοξικότητα

Πώς σώθηκε με το εκτινασσόμενο κάθισμα ο πιλότος του F-16 που κατέπεσε νότια της Χαλκιδικής
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης