Google Doodle: Αφιερωμένο στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Google Doodle: Αφιερωμένο στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb

Αφιερωμένο στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι το σημερινό doodle της Google, το οποίο κατέγραψε το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια

jameswebb-nasa-googledoodle
Google Doodle για το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb σήμερα. 

Πρόκειται για το τηλεσκόπιο που τράβηξε τη βαθύτερη εικόνα του σύμπαντος που έχει υπάρξει ποτέ.

Σημειώνεται ότι, σε ζωντανή σύνδεση που διήρκεσε μία ώρα, η NASA παρουσίασε μία προς μία τις φωτογραφίες που τράβηξε το πανίσχυρο τηλεσκόπιο: δύο νεφελώματα που παρουσιάζουν τον κύκλο ζωής των άστρων, έναν εξωπλανήτη και μια συστάδα γαλαξιών.


«Κάθε εικόνα είναι και μια νέα ανακάλυψη», σχολίασε ο διευθυντής της NASA Μπιλ Νέλσον. «Η καθεμιά από αυτές θα δώσει στην ανθρωπότητα μια άποψη του σύμπαντος, την οποία δεν είχαμε δει ποτέ στο παρελθόν», πρόσθεσε.

Το James Webb εκτοξεύτηκε πριν από περίπου έξι μήνες, ανήμερα τα Χριστούγεννα, από τη γαλλική Γουιάνα, με έναν πύραυλο Ariane 5. Σήμερα βρίσκεται σε απόσταση περίπου 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη και από αυτή τη σταθερή θέση θα συνεχίσει να παρακολουθεί το σύμπαν. Έχει αρκετά καύσιμα για να λειτουργήσει για τα επόμενα 20 χρόνια.

Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζέιμς Ε. Γουέμπ, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο πρόγραμμα Απόλλων.

Κλείσιμο
Το πρόγραμμα για την κατασκευή του τηλεσκοπίου ξεκίνησε το 1996, με τη NASA επικεφαλής μιας συνεργασίας πολλών άλλων διεθνών διαστημικών οργανισμών. Η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στις 28 Αυγούστου 2019,[7] ενώ μετά από διαδοχικές αναβολές (Οκτώβριος 2018, Άνοιξη 2019, Μάιος 2020, Μάρτιος 2021, Οκτώβριος 2021), η εκτόξευση του έγινε στις 25 Δεκεμβρίου του 2021.

Το τηλεσκόπιο βρίσκεται στο Σημείο Λαγκράνζ 2, περίπου 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα πιο μακριά από τον Ήλιο σε σχέση με τη Γη. Το κάτοπτρό του έχει διάμετρο 6,5 μέτρα.


Διαβάστε ακόμα: NASA: Οι νέες εικόνες από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης