Θρίλερ στην Κω: Συνέλαβαν τον «Εσκομπάρ» του Περού ή τον λάθος άνθρωπο;

Θρίλερ στην Κω: Συνέλαβαν τον «Εσκομπάρ» του Περού ή τον λάθος άνθρωπο;

Ο γνωστός ως «EL Doc», David Ashkenazi, κατηγορείται ότι ήταν αυτός που παρέδωσε πριν από 10 χρόνια στη Λίμα 4 «τούβλα» κόκας σε πράκτορα μυστικών υπηρεσιών με σκοπό να μεταφερθούν στη Μόσχα - Εντοπίστηκε λόγω εντάλματος της Interpol μόλις έφτασε στην Κω για διακοπές και συνελήφθη - Η υπόθεση πήρε διαστάσεις στο Ισραήλ, αλλά ο ίδιος υποστηρίζει ότι τον έχουν μπερδέψει με άλλο πρόσωπο

KOS_SYLLHPSH2
Σενάριο σειράς του Netflix θυμίζει η υπόθεση της σύλληψης ενός Ισραηλινού ονόματι David Ashkenazi στο αεροδρόμιο της Κω για το αδίκημα της διακίνησης κοκαΐνης από το Περού στη Ρωσία. Ο συλληφθείς που πέρασε 14 ημέρες έγκλειστος στις Φυλακές της Κω ισχυρίζεται ότι τον έχουν μπερδέψει με άλλο πρόσωπο. Ο David Ashkenazi συνελήφθη την Τετάρτη 22 Ιουνίου στο αεροδρόμιο της Κω ερχόμενος από Ισραήλ μαζί με τη σύζυγό του για ολιγοήμερες διακοπές. Σε έναν τυπικό έλεγχο του διαβατηρίου του, οι αστυνομικές αρχές του αεροδρομίου σήμαναν συναγερμό.

Πληκτρολογώντας τα στοιχεία του στον υπολογιστή διαπίστωσαν ότι εις βάρος του Ισραηλινού πρώην στελέχους εταιρείας δημοσίων συγκοινωνιών στο Τελ Αβίβ εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Interpol από την Εισαγγελία του Περού. Οι Ελληνες αστυνομικοί θεώρησαν, βάσει των στοιχείων που διάβαζαν στην ερυθρά αγγελία, ότι είχαν μπροστά τους τον διαβόητο «El Doc», συνεργάτη των περουβιανών καρτέλ, υπεύθυνο για την αερομεταφορά κοκαΐνης από τη Λίμα στα κοσμικά σαλόνια της Μόσχας. Ή μήπως όχι; Πρόκειται για μια αληθινή ιστορία που έχει τα πάντα: από μυστικούς πράκτορες και δίμετρες καλλονές με κωδικά ονόματα μέχρι ειδικές μεθόδους μεταφοράς κοκαΐνης και συνδέσμους που δρουν σε δύο ηπείρους.
kos

Κλείσιμο
Και φυσικά, άρωμα Ελλάδας, καθότι στα μέρη μας εκτυλίχθηκε η τελευταία πράξη μιας μεγάλης και χρονοβόρας επιχείρησης για τον εντοπισμό συνεργατών σε παγκόσμιο κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο πρωταγωνιστής David Ashkenazi υποστηρίζει ότι έχει πέσει θύμα συμπτώσεων...

Πώς εμπλέκεται ο Ισραηλινός

Ο καταζητούμενος David Ashkenazi κατηγορείται ότι αποτελεί μέλος μιας διεθνούς οργάνωσης με αντικείμενο την αποστολή ναρκωτικών, και δη κοκαΐνης, από το Περού στη Ρωσία. Σύμφωνα με το σήμα της Interpol, ο Ισραηλινός διαθέτει και δεύτερο -κρυφό- διαβατήριο Αζερμπαϊτζάν, το οποίο χρησιμοποιούσε για τα ταξίδια του στο Περού, όπου ήταν από τα επιφανή στελέχη του καρτέλ. Η οργάνωση χρησιμοποιούσε τη μέθοδο της αεροπορικής αποστολής, για την οποία απαιτείται η συνεργασία και Περουβιανών.
κοσ_f1___3402245-46_11zon
Ο ισραηλινής καταγωγής David Ashkenazi, στέλεχος εταιρείας δημόσιων συγκοινωνιών στη χώρα του, με τη σύζυγό του Rachely. Συνελήφθη κατά τη διαδικασία ελέγχου διαβατηρίων στο αεροδρόμιο της Κω, όπου το ζευγάρι είχε μόλις φτάσει για διακοπές

Η αερομεταφορά της κόκας γίνεται συνήθως με μεγάλα ιδιωτικά τζετ που έχουν τη δυνατότητα να επιχειρούν υπερατλαντικές πτήσεις. Για την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των μελών της οργάνωσης, οι Αρχές του Περού, που δέχονται διαχρονικά μεγάλες πιέσεις από τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουν τα κυκλώματα της κοκαΐνης, χρησιμοποίησαν ειδικά εκπαιδευμένους πράκτορες. Σύμφωνα με το σήμα του 2012 από τις περουβιανές αρχές στην Interpol, γι’ αυτόν τον σκοπό τοποθετήθηκε ως κρυφός πράκτορας ένας αστυνομικός ο οποίος παρουσιάστηκε ως Abdul Linares Perez. Στις 16 Ιουνίου του 2012 ο μυστικός αστυνομικός που παρίστανε τον αγοραστή είχε συνάντηση στο εστιατόριο «Jockey Plaza» στη Λίμα με μια πανύψηλη καλλονή, μέλος του καρτέλ, η οποία κυκλοφορούσε με το κωδικό όνομα «Nikita».

Σε εκείνη τη συνάντηση φέρεται να συμμετείχε ο David Ashkenazi, γνωστός ως «El Doc», συνεργάτης των καρτέλ. Στη συνέχεια ο Ισραηλινός ανέφερε στον πελάτη-πράκτορα ότι θα συναντιόντουσαν με τη «Nikita» μερικές ώρες μετά σε πρατήριο καυσίμων στην περιοχή Μιρασόλ. Εκεί ο «El Doc» φέρεται να έδωσε στον μυστικό αστυνομικό που παρίστανε τον πελάτη ένα πακέτο το οποίο περιείχε τέσσερα «τούβλα» με υδροχλωρική κοκαΐνη (λευκή κρυσταλλική σκόνη), όπως επιβεβαιώθηκε αργότερα από τη χημική ανάλυση της ουσίας. Σημειώνεται ότι η «Nikita» ήταν επιφορτισμένη με την παραλαβή της κοκαΐνης στη Μόσχα και στη συνέχεια θα παρέδιδε τα «τούβλα» σε άλλα μέλη της οργάνωσης.

f2___interpol-e1656716958769-300x480
H φωτογραφία του προσώπου για το οποίο εκδόθηκε το ένταλμα από την Interpol με την κατηγορία της συμμετοχής στο κύκλωμα που διακινούσε κοκαΐνη από το Περού στη Μόσχα

Για την ίδια υπόθεση, στη Μόσχα συνέλαβαν άλλα δύο άτομα τα οποία είχαν βάλει στη χώρα κοκαΐνη από το Περού, την οποία φέρεται να παρέδωσε ο David Ashkenazi, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κινδυνεύει με φυλάκιση 35 ετών.

Τα φύλλα της κόκας

Στο Περού υπάρχουν 95.000 νόμιμοι καλλιεργητές κόκας, καταγεγραμμένοι σε επίσημο μητρώο. Η καλλιέργεια φύλλων κόκας είναι νόμιμη για φαρμακευτική χρήση και για λόγους παράδοσης των ιθαγενών, καθώς θεωρείται ότι το μάσημα των φύλλων της ή η κατανάλωση κάποιων αφεψημάτων, με βάση αυτά τα φύλλα, καταπολεμούν τη ναυτία όταν βρίσκονται στα μεγάλα υψόμετρα των Ανδεων. Οι παράνομοι καλλιεργητές, όμως, υπολογίζονται σε περίπου 400.000 - αυτοί δεν δουλεύουν για την παραγωγή αφεψημάτων, αλλά χρησιμοποιούν τα φύλλα της κόκας ως την πρώτη ύλη για την παραγωγή κοκαΐνης.

Είναι, δε, τόσο μεγάλο το πρόβλημα που η τοπική κυβέρνηση σκεφτόταν σοβαρά το ενδεχόμενο να αγοράσει ολόκληρη την παραγωγή φύλλων κόκας, σε μια ύστατη προσπάθεια να περιοριστεί η παραγωγή κοκαΐνης. Το είχε δηλώσει και δημόσια πριν από τρεις μήνες ο πρωθυπουργός του Περού Ανίβαλ Τόρες: «Είναι απαραίτητο, για τουλάχιστον έναν χρόνο, να αγοράσουμε τα φύλλα κόκας από τους ήδη καταγεγραμμένους παραγωγούς και όσους θα εγγραφούν στο υπό δημιουργία μητρώο». Ενα μέτρο δύσκολα εφαρμόσιμο, δεδομένου ότι ο αριθμός των ανθρώπων που καλλιεργούν παράνομα κοκαΐνη είναι αρκετά μεγάλος, όπως τεράστια είναι και τα κέρδη για όσους εμπλέκονται σε κάποιο από τα στάδια της παραγωγής και της διακίνησης.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Κολομβία και η Βολιβία είναι οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή φύλλων κόκας και κοκαΐνης στον κόσμο. Στο Περού η παραγωγή κοκαΐνης εκτιμάται ότι φτάνει περίπου στους 400 τόνους ετησίως και διοχετεύεται σε διάφορες πόλεις και κράτη του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία. Η περουβιανή κόκα έχει βρει τον τρόπο της να εισχωρεί στη Μόσχα, την πόλη της μόδας και της υπερκατανάλωσης. Στη ρωσική πρωτεύουσα με τις έντονες καπιταλιστικές αντιφάσεις -υπερβολικό πλούτο και ανείπωτη εξαθλίωση- η περουβιανή κόκα έχει μπει για τα καλά στα ρουθούνια των πολυάριθμων νεόπλουτων.
30460816_χειροπεδες

Η σύλληψη

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ώρα 11.00, ο David Ashkenazi φτάνει στην Κω με την BZ802 πτήση της Blue Bird από το Τελ Αβίβ. Κατά την πληκτρολόγηση του διαβατηρίου του στην εφαρμογή «Γενικές Αναζητήσεις SIS» της Ελληνικής Αστυνομίας βρίσκεται καταχωρημένο σήμα της Interpol για τη σύλληψή του για το αδίκημα που αφορά την παράνομη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Ακολουθεί η επικοινωνία των αστυνομικών αρχών με την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου και αμέσως μετά η σύλληψη του Ashkenazi που είχε ταξιδέψει στην Κω μαζί με τη σύζυγό του Rachely Ashkenazi.

Το πρώην στέλεχος εταιρείας δημόσιων συγκοινωνιών του Ισραήλ αρνήθηκε μέσω της έκθεσης προσφυγής που κατέθεσε ο δικηγόρος του, ενώπιον του Συμβουλίου Εφετών Δωδεκανήσου, την οποιαδήποτε σχέση με τον καταζητούμενο David Ashkenazi. Οπως αναφέρει στην κατάθεσή του, «κατά τη διενέργεια του τυπικού ελέγχου των διαβατηρίων για τη θεώρηση της εισόδου μου στην Ελλάδα, έκπληκτος πληροφορήθηκα ότι εκκρεμεί εις βάρος μου ερυθρά αγγελία της Interpol του Περού, λόγω εντάλματος συλλήψεως που εκκρεμεί εις βάρος μου από την Εισαγγελία του Περού, για το αδίκημα της διακίνησης ναρκωτικών ουσιών που φέρεται να διεπράχθη τον Ιούνιο του 2012».

f3
Ο δικηγόρος Μανώλης Τρούλης υποστηρίζει ότι ο συλληφθείς δεν είναι το πρόσωπο που καταζητείται

Και προσθέτει: «Ως μη έχοντας καμία απολύτως σχέση με την αποδιδόμενη σε βάρος μου κατηγορία και μην έχοντας ταξιδέψει καθόλου στο Περού το 2012, παρά μόνο μία φορά για διακοπές το 2007, θεώρησα ότι πρόκειται για κάποιο λάθος ή για κάποια τραγική σύμπτωση των στοιχείων μου με τα στοιχεία του καταζητούμενου προσώπου ή ίσως σχετίζεται με την απώλεια/κλοπή του διαβατηρίου μου που είχα δηλώσει το 2002 στις αρμόδιες αρχές. Αλλωστε στο Ισραήλ το ονοματεπώνυμο David ή χαϊδευτικά Dudi Ashkenazi είναι κοινότοπο, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα με το όνομα Γεώργιος Παπαδόπουλος».

Ο David Ashkenazi αμφισβητεί το ψευδώνυμο «El Doc», που του αποδίδεται στο έγγραφο της ερυθράς αγγελίας, υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει φωτογραφία δική του που να τον ταυτοποιεί με το αναζητηθέν άτομο και ισχυρίζεται ότι δεν διαθέτει διαβατήριο Αζερμπαϊτζάν όπως του καταλογίζεται. Αναφέρει, δε, ότι εργαζόταν σε εταιρεία δημοσίων συγκοινωνιών του Ισραήλ, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε το 2020 και λαμβάνει σύνταξη ύψους 3.000 ευρώ τον μήνα. «Η σύζυγός μου, μέχρι να τελειώσει αυτός ο εφιάλτης που ζω από την ημέρα της σύλληψής μου με αυτές τις άδικες και ανυπόστατες για το πρόσωπό μου κατηγορίες στο αεροδρόμιο της Κω, μίσθωσε ακίνητο στη Ρόδο, στο οποίο μπορώ να διαμείνω μαζί της, εφόσον μου επιβληθούν περιοριστικοί όροι», αναφέρει στην προσφυγή που κατέθεσε.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την προφυλάκισή του, ωστόσο πριν από λίγα 24ωρα το Συμβούλιο Εφετών Ρόδου έκρινε να αφεθεί ελεύθερος ο David Ashkenazi με περιοριστικούς όρους. «Μέχρι να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι η σύλληψή του στις Φυλακές της Κω για 14 ημέρες ήταν λάθος», λέει στο «ΘΕΜΑ» ο δικηγόρος του Μανώλης Τρούλης. Κατά την άποψή του, ο David Ashkenazi δεν είναι το πρόσωπο που αναζητούν μέσω της Interpol οι περουβιανές αρχές για διακίνηση ναρκωτικών. «Παρουσιάστηκαν στοιχεία στις δικαστικές αρχές που το αποδεικνύουν», προσθέτει ο δικηγόρος. Η σύλληψή του και η εξέλιξη της υπόθεσης απασχολούν σε καθημερινή βάση τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει δείξει και το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης