Χρήστος Βολικάκης: Βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία οκτώ χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο - Τι δηλώνει ο ίδιος

Χρήστος Βολικάκης: Βρέθηκε θετικός σε απαγορευμένη ουσία οκτώ χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο - Τι δηλώνει ο ίδιος

To δείγμα συλλέχθηκε από τον αθλητή στις 16 Αυγούστου 2016 και αναλύθηκε εκ νέου - Σε επίσημη δήλωση διά του δικηγόρου του, ο Βολικάκης δηλώνει πλήρη άγνοια για την ουσία που ανιχνεύθηκε και ζητάει να εξεταστεί και το δεύτερο δείγμα που είχε δώσει τότε

volikakis_rio_2016
Οκτώ χρόνια μετά τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής ποδηλασίας, Χρήστος Βολικάκης, ο οποίος πρόσφατα συμμετείχε στο ριάλιτι τηλεπαιχνίδι Survivor, Χρήστος Βολικάκης, ανακοινώθηκε από την ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας της ποδηλασίας ότι, όπως προέκυψε από την εκ νέου ανάλυση ενός δείγματος που είχε δώσει εκείνη την εποχή, ήταν θετικός σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το δείγμα συλλέχθηκε από τον αθλητή στις 16 Αυγούστου 2016, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντιντόπινγκ, τα δείγματα μπορούν να αποθηκευτούν για δέκα χρόνια μετά τη συλλογή τους (παρατάθηκε από οκτώ σε δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο 2016), διατηρώντας την ίδια νομική συνέπεια στην περίπτωση της εκ νέου ανάλυσης.

Ο Έλληνας παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας έχει το δικαίωμα να ζητήσει την ανάλυση του δεύτερου δείγματός του.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες (τους κανόνες αντιντόπινγκ της ΔΟΕ – ADR – και τους Κανονισμούς αντιντόπινγκ UCI – ADR), το θέμα θα παραπεμφθεί στην UCI, ώστε να καθορίσει ποιες κυρώσεις θα μπορούσαν να επιβληθούν στον Έλληνα πρωταθλητή.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ο Βολικάκης φέρεται να έκανε χρήση της ουσίας LGD-4033. Πρόκειται για φάρμακο που επιταχύνει την αύξηση της μυϊκής μάζας και αυξάνει τη δύναμη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι πιο κοντά στη δράση των αναβολικών στεροειδών, αλλά δεν προκαλεί σοβαρές παρενέργειες.

Ο ίδιος ο Βολικάκης, έχοντας πληροφορηθεί τα νέα, έκανε μια ανάρτηση με νόημα στον λογαριασμό του στο Instagram, γράφοντας: «Ο παππούς μου έλεγε: Όταν δουν ότι δεν μπορούν να σας φτάσουν, πόσο μάλλον να σας ξεπεράσουν, θα προσπαθήσουν να σας μειώσουν. Αυτό λέγεται φθόνος».

volikakis-story

Λίγο αργότερα, δε, τοποθετήθηκε επίσημα, με δήλωση του δικηγόρου του, όπου αναφέρονται τα ακολουθα:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΘΛΗΤΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΒΟΛΙΚΑΚΗ διά του πληρεξούσιου Δικηγόρου του Αναστάσιου Ντούγκα.

Ο εντολέας μου συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο της Βραζιλίας το έτος 2016, στο άθλημα της ποδηλασίας-σπριντ, στο οποίο κατετάγη 12ος σε σειρά. Μετά το πέρας του αγώνα και συγκεκριμένα την 16.8.2016, η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο 2016, τον κάλεσε για να παράσχει δείγμα (ούρα) σε δειγματοληπτικό έλεγχο, για να ελεγχθεί από την Επιτροπή. Πράγματι, κατά την ημερομηνία εκείνη παρείχε το σχετικό υλικό για το δείγμα, από το οποίο προέκυψαν δύο κωδικοί δειγμάτων και το αποτέλεσμα του ελέγχου ηταν αρνητικό.

Την 01.03.2024 ο εντολέας μου έλαβε, εξ απήνης, την σχετική επιστολή από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, για λογαριασμό της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία τον ενημέρωνε ότι σε επανέλεγχο του πρώτου δείγματος το οποίο τότε (2016) είχε παράσχει ανιχνεύθηκε απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του! Η ουσία που αναφέρεται στην σχετική επιστολή, είναι μία ουσία την οποία ο εντολέας μου δεν γνωρίζει και την οποία ουδέποτε έχει χρησιμοποιήσει!

Ο εντολέας μου απο την αρχή της πορείας του και έως σήμερα, ως αθλητής παγκόσμιας εμβέλειας, ενστερνιζομενος τις αξίες του αθλητισμού, δεν έλαβε ποτέ καμία ουσία που θα ενίσχυε τις επιδόσεις του, ακριβώς επειδή η κάθε επίδοση αποτελεί τεράστιο προσωπικό σωματικό και πνευματικό του κόπο και προσπάθεια. Επίσης, προξενεί εντύπωση ότι έγινε επανέλεγχος του συγκεκριμένου δείγματός μετά από σχεδόν οκτώ ολόκληρα έτη από την δειγματοληψία, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι η θέση που κατέλαβε τότε δεν ήταν καν κοντά στις θέσεις μεταλλίων! Μάλιστα, την ημέρα της δειγματοληψίας, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό. Σε κάθε περίπτωση ο εντολέας μου, παγκόσμιου φήμης ποδηλάτης, δηλώνει πλήρη άγνοια αναφορικά τόσο με τον τύπο της ουσίας που φαίνεται να ανιχνεύθηκε στον έλεγχο όσο και με τον τρόπο που μπορεί να βρέθηκε εκεί, δεδομένου του γεγονότος ότι ουδέποτε έχει λάβει με οποιονδήποτε τρόπο τέτοια ουσία, πόσο μάλλον κατά την περίοδο διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Έχει δε ζητήσει ήδη το άνοιγμα και την ανάλυση του έτερου δείγματος, το οποίο είχε ληφθεί σύμφωνα με τους κανονισμούς, την ίδια ημέρα. Ο κος Βολικακης, έχει περάσει άπειρους ελέγχους στην ποδηλατική του καριέρα, σε όλα τα μέρη του κόσμου καθως και αιφνίδιους ελέγχους αλλά και μετά από αγώνες ελεγχόταν κάθε μέρα για συνεχόμενες 4 ημέρες. Έχει, με βάση το νόμο, όλα αυτά τα χρόνια ηλεκτρονικό - βιολογικό διαβατήριο και του λαμβάνουν δείγμα ούρων και αίματος. Κατά το διάστημα αυτό δεν έχει δώσει ποτέ την παραμικρή αφορμή. Μετα από τόσα χρόνια λοιπόν, το έτος 2024, βρέθηκαν να του πουν ότι είχε απαγορευμένη ουσία στον οργανισμό του! Επίσης, έχουμε ζητήσει να ανοιχτεί το δεύτερο δείγμα. Ο κος Βολικακης θα κινηθεί νομικά για την δικαίωση του, γιατί είναι απορίας άξιο πώς μετά από 8 χρόνια συμβαίνουν όλα αυτά. Τέλος, δηλώνω ως συνήγορος του ότι θα παλέψουμε μέχρι τέλους για την δικαίωση του κ. Βολικάκη και για την αποκατάσταση της αδικίας που υφίσταται.

Στην διάθεσή σας
Ντούγκας Αναστάσιος

dougas-0
Ο δικηγόρος Αναστάσιος Ντούγκας


Ειδήσεις σήμερα:

Καθαρά Δευτέρα: Φεύγουν οι εκδρομείς του τριημέρου - Μποτιλιάρισμα στον Κηφισό, στο «κόκκινο» η Αττική Οδός

Κολωνός: Στην τελική ευθεία η απόφαση για τον βιασμό της 12χρονης – Αναμένεται το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου

Νορβηγία: Μια νεκρή φάλαινα που έμοιαζε... με μπαλόνι, εντόπισε ψαράς - Γιατί υπήρχε κίνδυνος να εκραγεί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης