Ολυμπιακοί Αγώνες - Ρέιβεν Σόντερς: Από τα όρια της κατάθλιψης στο βάθρο των μεταλλίων

Ολυμπιακοί Αγώνες - Ρέιβεν Σόντερς: Από τα όρια της κατάθλιψης στο βάθρο των μεταλλίων

Η πληθωρική παρουσία της ομοφυλόφιλης Αμερικανίδας αθλήτριας της σφαιροβολίας που επισκίασε τα πάντα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο - Γιατί σχημάτισε το «Χ» στη διάρκεια της απονομής - Η ιστορία της μέχρι να φτάσει στο ασημένιο μετάλλιο

sonders
Αισθητή την, ούτως ή άλλως, πληθωρική της παρουσία έκανε η Αμερικανίδα αθλήτρια της σφαιροβολίας, Ρέιβεν Σόντερς, η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο αγώνισμά της, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Η ομοφυλόφιλη Σόντερς είχε αφήσει το στίγμα της από τους προκριματικούς της Παρασκευής, όταν αγωνίστηκε με τη μάσκα του Τζόκερ και είχε τα μαλλιά της βαμμένα μπλε και πράσινα. Την Κυριακή, μετά την επιτυχία της, έδωσε νέο σόου, με πόζες μοντέλου μπροστά στον φακό. Νωρίτερα, στη διάρκεια του αγώνα, είχε αλλάξει τη μάσκα της, φορώντας αυτή του Χουλκ, όπως είναι και το παρατσούκλι της.



Δεν σταμάτησε, όμως, εκεί, καθώς στην τελετή της απονομής σχημάτισε το «Χ» με υψωμένα τα χέρια. Σύμφωνα με όσα είπε αργότερα, στη συνέντευξη Τύπου, η κίνηση αυτή αντιπροσωπεύει «το σημείο στο οποίο διασταυρώνονται και συναντιούνται όλοι οι καταπιεσμένοι». «Για μένα, έχοντας κερδίσει αυτό το μετάλλιο πιστεύω ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως έμπνευση για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ, για άτομα με ψυχικές ασθένειες και για μαύρες μειονότητες. Αυτό σημαίνει τα πάντα».

Raven Saunders: What the Olympian's X protest means to her


Δεν έχει αντιδράσει η ΔΟΕ για το «Χ» στην απονομή

Η αντίδραση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής για την κίνηση της Σόντερς δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή. Η ΔΟΕ μπορεί να έχει χαλαρώσει τους κανόνες της, επιτρέποντας στους αθλητές να «εκφράσουν τις απόψεις τους» κατά τη διάρκεια συνεντεύξεων Τύπου, ωστόσο οι εκφράσεις με πολιτικό περιεχόμενο εξακολουθούν να απαγορεύονται, όταν βρίσκονται πάνω στη βάση των μεταλλίων. «Πραγματικά πιστεύω ότι η γενιά μου δεν ενδιαφέρεται για όλα αυτά», είπε ο Σάντερς. «Στο τέλος της ημέρας, πραγματικά δεν μας ενδιαφέρει. Φωνάξτε σε όλους τους μαύρους ανθρώπους. Φωνάξτε σε όλη την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα. Φωνάξτε σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με την ψυχική υγεία. Στο τέλος της ημέρας, εμείς καταλαβαίνουμε ότι είναι μεγαλύτερο από εμάς και είναι μεγαλύτερο από τις δυνάμεις μας».

Κλείσιμο


Πάλεψε με την κατάθλιψη - Έφτασε στα όρια της αυτοκτονίας

Συγκλονιστική είναι η διαδρομή της Αμερικανίδας αθλήτριας, μέχρι να φτάσει να αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις με αισιοδοξία. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο, όπου κατετάγη πέμπτη, έφτασε στα όρια της κατάθλιψης και της αυτοκτονίας. «Ήμουν νέα, μαύρη και ομοφυλόφιλη. Υπάρχουν πολλά στίγματα γύρω από αυτό και σκέφτηκα ότι δεν πρόκειται να βρω διέξοδο. Ο στίβος μού αποσπούσε την προσοχή, αλλά τα προβλήματα εξακολουθούσαν. Μια μέρα ενώ οδηγούσα, πέρασε από το μυαλό μου. Νομίζω ότι ήμουν 15 λεπτά μακριά από την αυτοκτονία», εξομολογήθηκε η ίδια.

Τελικά, στράφηκε στον ψυχολόγο της που την ενέπνευσε να βαδίσει σε έναν διαφορετικό δρόμο. Διαγνώστηκε με κατάθλιψη, άγχος και σύνδρομο μετατραυματικού στρες. Από τότε μέχρι και το φετινό ασημένιο μετάλλιο πήρε μέρος μόλις σε τρεις αγώνες. Η μεγάλη επιστροφή έγινε τον Ιανουάριο και σήμερα μπορεί να χαμογελά από ευτυχία.


Ειδήσεις σήμερα:

Μαίνεται η φωτιά στη Ρόδο: Στη μάχη από τα ξημερώματα εναέρια μέσα - Εκκενώθηκαν πέντε χωριά

Νίκος Δένδιας: Η Τουρκία πήρε διαζύγιο από τη διεθνή νομιμότητα

Η μαφία του... λουκουμά: «Έτσι με έδειραν και με πυροβόλησαν» - Στο φως η δικογραφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης