Από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο, chef de cuisine στην εταιρία Jacques Lafargues Traiteur στη Λιόν
1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄ + 1 ΏΡΑ ΑΝΑΜΟΝΗ • ΕΥΚΟΛΟ
Υλικά (για 4 άτομα)
- 240 ml φρέσκο γάλα πλήρες
- 80 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε κύβους, + 1 κ.σ. λιωμένο + λίγο επιπλέον για το μπολ
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 300 γρ. σκληρό αλεύρι + λίγο επιπλέον
- 2 φακελάκια ξηρή μαγιά στην άκρη
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι, 30 γρ. ζάχαρη, όλη τη μαγιά, ½ κουτ. γλυκού κανέλας και ½ κουτ. γλυκού αλάτι. Κάνουμε μια λακκουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε το αυγό και το μείγμα ζεστού γάλακτος. Χρησιμοποιώντας τον γάντζο, ζυμώνουμε με χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Κατόπιν χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα, συνεχίζοντας να ζυμώνουμε για 5΄-6΄ ή μέχρι η
ζύμη να γίνει ελαστική.
Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο μπολ και μεταφέρουμε τη ζύμη μας, καλύπτουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος για 1 ώρα ή μέχρι διπλασιαστεί.
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα υπόλοιπα 30 γρ. ζάχαρη και ½ κουτ. γλυκού κανέλα. Σε ένα μεγάλο ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα.
Βάζουμε τη ζύμη μας σε μια επιφάνεια εργασίας, τη ζυμώνουμε για λίγο και τη χωρίζουμε σε 10 κομμάτια. Πλάθουμε κάθε κομμάτι σε μήκος 25 εκ. Πασπαλίζουμε με το μείγμα ζάχαρης και κανέλας και του δίνουμε σχήμα κόμπου (σαν να ήταν σχοινί). Αφού δημιουργήσουμε 10 ομοιόμορφους κόμπους τους τοποθετούμε στο ταψί μας, καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε