Γιάννα Παπαδάκου: Η δημοσιογράφος που… μοίραζε χειροπέδες

Γιάννα Παπαδάκου: Η δημοσιογράφος που… μοίραζε χειροπέδες

Ικανή δικαστική ρεπόρτερ έχει διατρανώσει ότι «θέλει επιµονή στη διασταύρωση των στοιχείων, για να µην πέσεις θύµα fake news». Ωστόσο οι «αποκαλύψεις» της για τη Novartis διαψεύστηκαν, ενώ οι βόμβες που εξαπέλυε κατά καιρούς από τα ΜΜΕ στα οποία εργαζόταν αποδείχθηκαν τζούφια πυροτεχνήματα

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
papadakou_ar
Οπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Με τον οποίο να χρησιμοποιείται ενίοτε είτε για τη μετάδοση επικοινωνιακών σημάτων σε στυλ ταχυδρομείου των Ινδιάνων, είτε ως προμετωπίδα προπαγανδιστικού αποπροσανατολισμού και κουκουλώματος δολιοτήτων. Κάπως έτσι μοιάζει να λειτούργησε από μια ελεεινή κλίκα και η αυτοσχέδια θράκα της σκευωρίας Novartis. Πάνω της τοποθέτησε σκόπιμα προς εξοντωτικό τσουρούφλισμα τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ανθρώπους οι οποίοι κατασυκοφαντήθηκαν, διασύρθηκαν και σπιλώθηκαν για αδικήματα με τα οποία δεν είχαν καμία σχέση. Από την άλλη, χτίστηκε πλάι στην πυρά και ένας επικοινωνιακός βραχίονας σε στυλ δυσφημιστικής τσιμινιέρας για να διασπείρει με μοχθηρία αθλιότητες εις βάρος των αδίκως ενοχοποιηθέντων.

Τώρα όμως που ο νομικός κλοιός σφίγγει γύρω από τους χειρισμούς του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, τα στόματα ανοίγουν και οι γλώσσες λύνονται, διάφορα επικοινωνιακά επιδραστικά ονόματα που στροβιλίζονταν στον αέρα της «κάθαρσης» κατακάθονται σαν τη μολυβένια καπνιά στη στάχτη. Προφανώς και δεν είναι όλα τα ονόματα που αποκαλύπτονται ή μέλλει να αποκαλυφθούν στις καταθέσεις των μαρτύρων συνένοχα ως παπαγαλάκια της κλίκας που έστησε τη σκευωρία Novartis. Εκτιμάται ότι κάποια εξ αυτών έδρασαν χάριν πεποιθήσεων, άλλα παρασύρθηκαν και άλλα λειτούργησαν απλώς ως χρήσιμοι ηλίθιοι.

Παπαδάκου Vs Ράικου

Το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, έκπληκτοι οι τηλεθεατές της εκπομπής «Evening Report» του καναλιού ACTION 24 παρακολούθησαν την παρέμβαση της έμπειρης δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου. Με αφορμή αυτά στα οποία την εμπλέκει η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου -σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας για τη σκευωρία Novartis που διαβιβάστηκε στη Βουλή-, μίλησε ψύχραιμα στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά. Διόλου απολογητικά και χωρίς να διαψεύσει τα ραντεβού που είχε μαζί της, χαρακτήρισε αθλιότητες, ψέματα και συκοφαντίες όσα της καταλογίζει η κυρία Ράικου στο πλαίσιο της έρευνας που διεξάγει η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Στην κατάθεσή της η Ελένη Ράικου φέρεται να ανέφερε ότι δύο φορές η δημοσιογράφος την επισκέφθηκε στο γραφείο της ρωτώντας την:

Παπαδάκου: «Γιατί δεν προχωράς την υπόθεση; Εχεις στοιχεία για πολιτικούς».

Ράικου: «Δεν έχω».

Κλείσιμο
Παπαδάκου: «Εχεις για Βενιζέλο και Πικραμμένο. Εχω στοιχεία ότι ο Βενιζέλος έχει offshore με τον Παναγιωτάκη και παίρνει ο Βενιζέλος λεφτά από τη Novartis για να τα μοιράζουν αλλού. Μάλιστα για τον Πικραμμένο υπάρχει και ένα βίντεο, το οποίο το έχω δει εγώ και το έχει δει και ο Παπαγγελόπουλος. Στο βίντεο αυτό φαίνεται καθαρά ότι παίρνει χρήματα».

Αμέσως μετά την αποχώρηση της Γ. Παπαδάκου την παίρνει τηλέφωνο ξανά ο Δ. Παπαγγελόπουλος, της λέει τα ίδια και τη ρωτά γιατί δεν στέλνει τον φάκελο στη Βουλή:

Ράικου: «Υπουργέ, εγώ δεν στέλνω κανέναν φάκελο χωρίς στοιχεία. Δεν εμπλέκω κανέναν χωρίς στοιχεία».

Παπαγγελόπουλος: «Στείλε εσύ τον φάκελο στη Δικαιοσύνη και τα στοιχεία θα τα αναλάβουν άλλοι».

Ράικου: «Εγώ δεν είμαι αυτής της σχολής».

Παπαγγελόπουλος: «Με αυτή τη σχολή που είσαι να δούμε αν θα σου βγει σε καλό».

Στην παρέμβασή της στην εκπομπή η Γιάννα Παπαδάκου τόνισε πως «όλα αυτά που είπε η Ράικου δεν ισχύουν, ότι είπα για Βενιζέλους κ.λπ. Αναφορικά με το βίντεο με τον κ. Πικραμμένο, είναι ένα βίντεο που έχει μεταδοθεί από τον ALPHA, και φυσικά ουδέποτε λέει ο Φρουζής ότι έδωσε χρήματα στον Πικραμμένο. Αυτά είναι στη φαντασία της και μόνο. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να συκοφαντεί κάποιον άλλον, και η κυρία Ράικου δεν έχει και την αξιοπιστία να το κάνει». Πρόσθεσε ακόμη ότι η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς έχει κάποιο πρόβλημα μαζί της επειδή έκανε τη δουλειά της. «Πιστεύω ότι έχει προσωπικά εναντίον μου. Εχω κάνει σχόλια και για το γεγονός ότι ο σύζυγός της αμειβόταν από τη Novartis, με ένα μικρό ποσό βέβαια, αλλά εγώ είχα το καθήκον να το κάνω», υποστήριξε.

Εδώ, όμως, χρειάζεται να ανοιχτεί μια παρένθεση. Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο δημοσιεύματα για την έρευνα της υπόθεσης Novartis ανέφεραν ότι ο στρατιωτικός γιατρός σύζυγoς της πρώην δικαστικού -που χειριζόταν την υπόθεση πριν παραιτηθεί- φέρεται να εισέπραττε ποσά από τη φαρμακοβιομηχανία. Η Γιάννα Παπαδάκου μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο έκανε λόγο για εμβάσματα άνω των 4.500 ευρώ στον κοινό λογαριασμό του ζεύγους. Ακολούθησε αγωγή της Ελένης Ράικου, η οποία υποστήριζε ότι οι πληροφορίες της δημοσιογράφου του δικαστικού ρεπορτάζ ήταν αναληθείς και συκοφαντικές, και κατόπιν τούτου της ζητούσε αποζημίωση ύψους 70.000 ευρώ, αλλά και πρόστιμο 100 ευρώ ημερησίως για όσες μέρες η Γιάννα Παπαδάκου δεν δημοσίευε το εξώδικό της. Κλείνει η παρένθεση.

Διακρίνεται πλέον σαφώς ότι οι δικαστικές διαμάχες αναμένεται να ενταθούν προσεχώς μεταξύ των δύο κυριών, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη τηλεοπτική εκπομπή η δημοσιογράφος διεμήνυσε ότι και η ίδια θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη με μήνυση και αγωγή κατά της κυρίας Ράικου. Ειδικότερα για όσα της καταλόγισε η τελευταία στην κατάθεσή της, στην οποία περιέγραψε τη δημοσιογράφο ως φερόμενη να ζητά πιεστικά την άσκηση δίωξης εις βάρος πολιτικών προσώπων. Σύμφωνα με τη γνώμη έμπειρων νομικών κύκλων, τα όσα λέει η Ελένη Ράικου εναντίον της Γιάννας Παπαδάκου δεν δεσμεύουν παρά μόνο την ίδια την καταγγέλλουσα.


Και προφανώς, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, η δημοσιογράφος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να προσφύγει στη Δικαιοσύνη εφόσον θεωρεί ότι θίγεται. Ωστόσο μεγάλη μερίδα του τηλεοπτικού κοινού έχει τις δικές της απορίες επί του θέματος. Διότι κρίνει πως η γνωστή δημοσιογράφος και παρουσιάστρια που έχει διατρανώσει ότι «θέλει επιµονή στη διασταύρωση των στοιχείων για να µην πέσεις θύµα fake news» σε μια σειρά από περιπτώσεις έχει διαψευστεί ως προς τις προαναγγελίες που έκανε για τη Novartis από τα Μέσα με τα οποία συνεργαζόταν. Τα λάθη βέβαια, όπως και οι γκάφες, είναι ανθρώπινα. Θεωρείται μάλιστα ότι είναι αξιέπαινο το να σφάλλει κανείς τολμώντας παρά να σφάλλει όντας προσεκτικός. Δεν μπορεί όμως κανείς να παραγνωρίσει ότι επαναλαμβανόμενα λάθη στην πληροφόρηση τα οποία δεν επανορθώθηκαν γρήγορα και αποτελεσματικά δεν αποτελούν σύμπτωση. Πόσο μάλλον όταν «από λάθος σε λάθος ανακαλύπτει κανείς ολόκληρη την αλήθεια», όπως έλεγε και ο πατέρας της Ψυχανάλυσης Ζίγκμουντ Φρόιντ.

Οι «βόμβες»...

Αποσβολωμένοι είχαν μείνει οι ακροατές του ραδιοφώνου Alpha 989 όταν από τα μικρόφωνά του τον Φεβρουάριο του 2018 η γνωστή δημοσιογράφος μετέδιδε την πληροφορία ότι «εντοπίστηκαν 28 εκατ. ευρώ από τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis σε πολιτικό προσωπικό». Πρόσθετε μάλιστα μετ’ επιτάσεως ότι ο λογαριασμός ανοίγει οσονούπω μια και το αίτημα δικαστικής συνδρομής έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας. Ευλόγως το συγκλονισμένο κοινό από την «αποκάλυψη» της έγκυρης ρεπόρτερ ανέμενε, και δικαίως, συνταρακτικές εξελίξεις.

Και ακόμη τις αναμένει. Σύμφωνα όμως με τις πηγές της, η δικαστική ρεπόρτερ είχε ήδη ενημερώσει το κοινό από πάνελ της ΕΡΤ για τη συναίνεση της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τον αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή, μιλούσε για έγγραφα εμπλοκής στη διαφορά ανώτατου πολιτικού στελέχους με μίζα 120.000 ευρώ. Με τον ίδιο ζήλο ξεσκεπάσματος του -κατά τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο- «σκανδάλου του αιώνα»-, από καιρό εις καιρόν από τις οθόνες της τηλεόρασης και τις ραδιοφωνικές συχνότητες εξαπέλυε αποκαλυπτικές ρουκέτες του στυλ: «Ηρθαν και νέα στοιχεία από τις ΗΠΑ. Οταν ασκηθούν διώξεις κανείς δεν θα αμφιβάλλει ότι οι άνθρωποι αυτοί έπρεπε να διωχθούν» - «Μόνο 3 ή 4 δεν έχουν ακόμα “δεθεί”» - «Ως το τέλος του χρόνου οι διώξεις από τους εισαγγελείς για κακουργήματα» - «Βρέθηκε ο λογαριασμός με μαύρο χρήμα υπουργού» - «Αλλα 4 άτομα θα κληθούν ως ύποπτοι για τη Novartis» κ.λπ. κ.λπ.



…και τα τζούφια (τελικά) πυροτεχνήματα


Λογικά, σε αυτό το κλίμα επείγοντος και την ατμόσφαιρα αναβρασμού που προανήγγειλε χειροπέδες κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, άπαντες εκτιμούσαν ότι οι εκστομισμένες... βόμβες κρότου-λάμψης θα δυναμίτιζαν από στιγμή σε στιγμή το πολιτικό σκηνικό. Ατυχώς, όπως συμπέρανε το αδημονούν για κάθαρση κοινό των εκπομπών της δημοσιογράφου, οι... πυρηνικές βόμβες τις οποίες ενεργοποιούσε με νηφαλιότητα και πειθώ αποδείχθηκαν βαθμιαία πυροτεχνήματα. «Κι αυτά τζούφια», όπως το διατύπωσε παράγοντας της λεγόμενης δημόσιας ζωής, ο οποίος ανελλιπώς παρακολουθούσε τα «στοιχεία-φωτιά» που προσκόμιζε με επίμονη σπουδή η αναμφίβολα ικανή δικαστική ρεπόρτερ. Εξάλλου, όπως βεβαιώνουν συνάδελφοί της του ίδιου ρεπορτάζ, τόνιζε ότι είναι η μόνη δημοσιογράφος που αποκαλύπτει. Στο πλαίσιο όμως της ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που υπηρετεί, υπέπεσε και σε αστοχίες με δυσάρεστες συνέπειες και οικονομικό κόστος για την ίδια. Αιτία ήταν το άρθρο «Πώς έμαθα για τα $500 εκατ.», το οποίο υπέγραφε και δημοσιεύτηκε την 9η Δεκεμβρίου του 2012 στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Το Βήμα». Το δημοσίευμα έθιγε τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος προσέφυγε στην αγγλική δικαιοσύνη.

Το αγγλικό δικαστήριο δικαίωσε ηθικά και νομικά τον επιχειρηματία, επιδικάζοντας συνολικό ποσό 116.290,86 λιρών υπέρ του ως αποζημίωση και δικαστικά έξοδα για το συκοφαντικό και δυσφημιστικό εναντίον του άρθρο της Γιάννας Παπαδάκου. Παρότι η εφημερίδα, επί προεδρίας του Σταύρου Ψυχάρη στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ), ζήτησε συγγνώμη από τον επιχειρηματία για το ανακριβές άρθρο -την 21η Σεπτεμβρίου του 2013 μάλιστα είχε δημοσιεύσει δισέλιδο άρθρο αποκατάστασης της αλήθειας για το πρόσωπό του με τίτλο «Η αλήθεια για τον Σάμπυ Μιωνή»-, η δημοσιογράφος που υπέγραφε το αρχικό άρθρο αρνήθηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα έγραψε. H υπόθεση είχε και συνέχεια. Ο Αρειος Πάγος δικαίωσε επίσης τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία με την απόφαση-σταθμό 579/2019, η οποία αφορά την εκτελεστότητα αποφάσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων στην Ελλάδα. Κήρυξε αμετάκλητα εκτελεστή στην Ελλάδα την από 22ας Ιουλίου του 2014 διαταγή του αγγλικού δικαστηρίου σε βάρος της Γιάννας Παπαδάκου. Ο Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος είχε ήδη δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της δημοσιογράφου κρίνεται ότι μπορεί πλέον να ικανοποιηθεί για τις απαιτήσεις του προχωρώντας σε αναγκαστική κατάσχεση.

Εκτοτε λέγεται ότι η δημοσιογράφος αρνήθηκε να παραλάβει την τελεσίδικη καταδικαστική της απόφαση από τον δικαστικό επιμελητή που πήγε να της την παραδώσει. Δήλωσε όμως ότι «όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία, διότι ούτε έχω τα χρήματα του κ. Μιωνή, ούτε επιθυμώ να προσφύγω στα βρετανικά δικαστήρια, τα οποία είναι παντελώς αναρμόδια. Ομως θα προσφύγω ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, όπου θα αναγκαστεί ο κ. Μιωνής να παρουσιαστεί να μας εξηγήσει επιτέλους πότε συκοφαντήθηκε».

Για αρκετούς από τους συναδέλφους της που καλύπτουν το ρεπορτάζ του υπουργείου Δικαιοσύνης η στάση της κρίθηκε ως «αγέρωχη», ενώ από άλλους ως «υπεκφυγή». Οι ίδιοι, παρότι λένε ότι η γλωσσομαθής Γιάννα έχει αποκοπεί από το «σινάφι» ακολουθώντας το δικό της αυτόνομο μονοπάτι σε ό,τι αφορά τις επαφές και τις προσεγγίσεις της, σημειώνουν ότι το δημοσιογραφικό της κύρος δεν λεκιάστηκε από το «πάθημα» της υπόθεσης Μιωνή. Εξάλλου, στο δημοσιογραφικό της παλμαρέ συγκαταλέγουν τις επιτυχίες με τις συνεντεύξεις των τραπεζιτών, την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ για την οποία είχε μεταβεί σε αποστολή στο εξωτερικό μαζί με δύο ανακριτές, την έρευνα για τις γερμανικές αποζημιώσεις, τη συνέντευξη Τσοβόλα για το πολιτικό χρήμα, καθώς και τη συνέντευξη του Ακη Τσοχατζόπουλου μέσα από τη φυλακή. Οσο για την υπόθεση Novartis, υπογραμμίζουν ότι την είχε πάρει κάτι περισσότερο από ζεστά, κρίνοντας τη θέρμη της από τις άλλοτε συχνές αλλά αθόρυβες επισκέψεις της στο γραφείο της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου καθώς και σε εκείνο της Ελένης Ράικου.


Αποκαλυπτική δημοσιογραφία

Γεννημένη στη Σπάρτη της Λακωνίας, η Ιωάννα Παπαδάκου σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πριν πάρει πτυχίο άρχισε -από το 1981 κιόλας- να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Δύο χρόνια αργότερα ασχολήθηκε με το τηλεοπτικό ρεπορτάζ στην ΕΡΤ, όπου έκανε δικές της εκπομπές όπως το «Ντοκουμέντο» και «H Ευρώπη στην τσέπη σας». Επικεντρώθηκε στην αποκαλυπτική δημοσιογραφική έρευνα και κάλυψε μεγάλες δίκες, όπως αυτή του Κοσκωτά και της «17 Νοέμβρη». Με τα γνωστικά εφόδια των σπουδών της, αλλά και τη συνάφεια με νομικούς κύκλους -ο αδελφός της είναι δικηγόρος και ο σύζυγός της νομικός στην Ενωση Τραπεζών-, καταξιώθηκε με τις ικανότητές της στο δικαστικό ρεπορτάζ. Με το ραδιόφωνο ασχολήθηκε το 1989, όταν μαζί με άλλους δημοσιογράφους αποτέλεσε την πρώτη μαγιά για τη δημιουργία του ραδιοσταθμού Flash. Αργότερα έκανε δική της εκπομπή στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ. Στη μακρά δημοσιογραφική διαδρομή της πέρασε από τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Παραπολιτικά», είχε δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό γυναικείο ηλεκτρονικό περιοδικό Fe-Mail, ενώ είχε διατελέσει και εκπρόσωπος της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» στην ΕΣΗΕΑ την περίοδο 1990-1992.

Η καριέρα της θεωρείται πως δρομολογήθηκε ανηφορικά όταν τον Φεβρουάριο του 2012 -μετά τη λήξη της σύμβασής της με την ΕΡΤ- εντάχθηκε στο δυναμικό του ALPHA. Ηταν η πρώτη μετεγγραφή του καναλιού από τότε που πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Κοντομηνά, την εποχή που ο επιχειρηματίας είχε δικαστικές εκκρεμότητες τόσο με την υπόθεση των επισφαλών δανείων του Τ.Τ. όσο και την αντιδικία του με τον καθηγητή Στάθη Τσοτσορό για τη μετοχική σύνθεση του ALPHA. Στο ίδιο κανάλι η δικαστική ρεπόρτερ Γιάννα Παπαδάκου κέρδισε πανελλήνια αναγνωρισιμότητα με τις εκπομπές της «Alpha Ρεπορτάζ», «Παρέμβαση» και «Checkpoint Alpha». Εμπεριστατωμένη γνώστρια του προσκηνίου αλλά και μέρους του παρασκηνίου των όσων συμβαίνουν στον δικαστικό χώρο, με τις έρευνές της προσέλκυσε ικανή μερίδα του τηλεοπτικού κοινού πέρα από τους συνήθεις δικομανείς τηλεθεατές.

Η φιλία με τον Παπαγγελόπουλο

Κρίσιμη, εν τούτοις, για την ανέλιξη της σταδιοδρομίας της θεωρείται η φιλική σχέση που ανέπτυξε στο παρελθόν με τον πρώην δικαστικό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Εικάζεται ότι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής παρακολούθησης των υπό εξέλιξη ερευνών που διενεργούσε ο τότε εισαγγελικός λειτουργός. Ηταν η εποχή όπου ο εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» Κίτσος Τεγόπουλος είχε πυροδοτήσει μια οξύτατη αντιπαράθεση με τον παλιό καλό του φίλο, επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, με επακόλουθο να ωθούνται τα στελέχη του δικαστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας σε επαφές με εισαγγελικές αρχές που χειρίζονταν υποθέσεις με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και έρευνες που προμήνυαν διώξεις.

Ο μπιζιμπόντης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος που είχε ερευνήσει, ανεξάρτητα αν την έστειλε στο αρχείο ελλείψει στοιχείων, την περίφημη υπόθεση Mayo, σχετικά με παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος της Ν.Δ., ήταν τότε ένας επικοινωνιακός εισαγγελέας που επιθυμούσε την επαφή με δημοσιογράφους. Στην πραγματικότητα δεν ήταν και τόσο ανοιχτός στην ενημέρωση, καθώς διοχέτευε σε αυτή μόνο όσα ήθελε ο ίδιος να διακινηθούν. Ειδικότερα από τότε που έδινε εντολές για τη διενέργεια έρευνας σχετικά με τη νομιμότητα των συμβάσεων εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Αμυνας που είχαν υπογραφεί επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Επειδή όμως φημολογούνταν ότι ανέκαθεν το προσωπικό του σλόγκαν συμπυκνωνόταν στο «κάθε δημοσίευμα και μια δυνάμει προκαταρκτική εξέταση», σχεδόν αναπόφευκτα ήρθε σε επαφή με δημοσιογράφους, ανεξαρτήτως αν μερίδα των τελευταίων τον επέκρινε για απραξία.

Με τη Γιάννα Παπαδάκου θεωρείται ότι συνάρθρωσε μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης και αλληλοσεβασμού από τότε κιόλας που έμενε στην Ηλιούπολη. Προφανώς για έναν δημοσιογράφο η επαφή με μια πηγή που κατείχε τη νευραλγική θέση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Αθηνών ήταν, ανεξαρτήτως αξιοπιστίας, πολύτιμη. Η εχέμυθη και συνάμα φιλική σύνδεσή τους εκτιμάται ότι διατηρήθηκε και καθ’ όλη την περίοδο που ο Δημήτρης, για τους φίλους Μίμης, Παπαγγελόπουλος πέρασε στην αφάνεια. Από τον Ιούλιο του 2009, όταν παραιτήθηκε από αντεισαγγελέας Εφετών για να διατελέσει επί τετράμηνο διοικητής της ΕΥΠ της τελευταίας κυβέρνησης Καραμανλή, επανεμφανίστηκε στον δημόσιο χώρο τον Μάρτιο του 2015 όταν ανέλαβε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης επί της «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνησης. Μέσα σε δύο μήνες αναβαθμίστηκε στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης και από τον Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς διορίστηκε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. Ευλόγως η ανάληψη του πόστου κρίθηκε ακόμη και από την «αριστερή» Κουμουνδούρου ως επιβράβευση των καθημερινών ενημερώσεων και συμβουλών που παρείχε ένας «καραμανλικός» δικαστικός στον Αλέξη Τσίπρα από το 2012 κιόλας. Ειδικότερα για πρόσωπα και πράγματα τόσο στον δικαστικό χώρο όσο και στις εστίες διαφθοράς, καθώς και τα συγκοινωνούντα δοχεία μεταξύ τους, τα οποία φέρεται να γνώριζε από τη θητεία του στην ΕΥΠ, στον 15ο όροφο της Κατεχάκη.

Η διερεύνηση της Novartis

Παρ’ όλα αυτά, άνθρωποι που έχουν συναναστραφεί τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου και γνωρίζουν την ανεξάρτητη ιδιοσυγκρασία και τον ηθικό της αυτοέλεγχο, αποκρούουν κάθε κακοήθεια εις βάρος της. Η γνωριμία της με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, επιμένουν, δεν συνιστά μια παρασκηνιακή γκρίζα ζώνη χειραγώγησης, αναξιοπρέπειας, οικειότητας και εντέλει συνδιαλλαγής. Μακριά από αυτήν, τονίζουν, κάθε υπόνοια ραδιουργίας, μεθόδευσης ή μηχανορραφίας. Από χαρακτήρα και μόνο, λένε, δεν θα γινόταν ποτέ προπαγανδιστικό ενεργούμενο ιδιοτελών πρακτικών, ούτε φερέφωνο συνωμοσίας. Πόσο μάλλον «Καλάσνικοφ» του Παπαγγελόπουλου.

Ισχυρίζονται ότι αφιερώθηκε ολόθερμα στη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis επειδή ενδεχομένως ανυποψίαστη την πίστεψε, συγκλονισμένη από τα όσα σοκαριστικά, ανατριχιαστικά -κατά την άποψή της- κατέθεταν για δωροδοκίες πολιτικών οι υπό προστασία μάρτυρες, γνωστότεροι στην κοινή γνώμη ως «κουκουλοφόροι». Με τα όσα έχουν αντικρίσει τα μάτια της, μια έμπειρη δημοσιογράφος που διακηρύσσει ότι δεν πρέπει να ποινικοποιείται το ρεπορτάζ δεν είναι σίγουρα αφελής. Ισως όμως να μην πέρασε ποτέ από το μυαλό της, εξαιτίας της εμπιστοσύνης στην τυφλή Δικαιοσύνη, ότι οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες μπορεί να ήταν και καθοδηγούμενοι, λέει ο κύκλος της.

Την ίδια εποχή μιλούσε στην ΕΡΤ για το πώς από μια βλάβη σε σωληνώσεις αποκαλύφθηκε η κρύπτη με το «κρυφό λογιστήριο» στο υπόγειο γκαράζ του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπου εντοπίστηκαν έγγραφα, στοιχεία και τιμολόγια τα οποία αναζητούσαν οι Αρχές. Εκτοτε άκρα του τάφου σιωπή για τα «καυτά» έγγραφα. Η «αποκάλυψη» εξαφανίστηκε και οι ενεοί τηλεθεατές δεν έμαθαν ποτέ αν επενέβη εισαγγελέας για να διερευνήσει αυτή την «απόπειρα συγκάλυψης εγκλήματος», όπως η δημοσιογράφος τη χαρακτήρισε.

papadaki1
Ο ανώνυμος «μάρτυρας» καταθέτει στη Γιάννα Παπαδάκου για τη Novartis




«Βραχιολάκια» για τους πολιτικούς

Είτε όμως από πεισματική ισχυρογνωμοσύνη, είτε από έπαρση, υπογραμμίζουν τρίτοι, ανέλαβε κεντρικό ρόλο στην επικοινωνιακή διαχείριση της σκευωρίας, ιχνογραφώντας «βραχιολάκια» για τους πολιτικούς που είχαν μπει στο στόχαστρο. Οι ίδιοι σημειώνουν τις παρεμβάσεις της στην εκπομπή «Δεύτερη ματιά» της Κατερίνας Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ, όταν ακροβατικά σχεδόν τον Απρίλιο του 2018 συσχέτιζε γενικόλογα τον πληροφοριοδότη της λίστας Λαγκάρντ Ερβέ Φαλτσιανί και με τη Novartis, χωρίς φυσικά να εξηγεί ότι δεν αφορούσε την υπόθεση των 10 πολιτικών που διώκονταν στην Ελλάδα, αλλά πρόσωπο που εμπλεκόταν στις εξοπλιστικές προμήθειες.


Από το ίδιο στασίδι της ΕΡΤ, τον Ιανουάριο του 2019 πληροφορούσε το κοινό από την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου «Η επόμενη μέρα» ότι δόθηκαν στοιχεία από το FBI που αφορούν έμβασμα πρώην υπουργού και είναι στη διάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ ο τραπεζικός λογαριασμός του. Λίγες ημέρες μετά, πριν έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών για κύρωση στη Βουλή, στην εκπομπή της «Checkpoint Alpha» παρουσίαζε τη «μαρτυρία-φωτιά» ενός πρώην στελέχους της Novartis. Σε ένα επιεικώς γκροτέσκο σκηνικό, ο ανώνυμος «μάρτυρας» με στραμμένη την πλάτη στην κάμερα, φορώντας ζακάρ φούτερ κουκούλα, απαντούσε με ειρμό, μάλλον διαβάζοντάς από χαρτί, στις ερωτήσεις, μιλώντας για βαλίτσες, βαλιτσάκι και τσαντάκια, καθώς και για τις σχέσεις και τις πολιτικές προσβάσεις του Κώστα Φρουζή.



kotrotso
Στην εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου στην ΕΡΤ1 «αποκάλυπτε» ότι δόθηκαν στοιχεία από το FBI που αφορούν έμβασμα πρώην υπουργού




Ο πιθανόν μη ψευδόμενος αλλά τεχνηέντως ψευδός μάρτυρας -ώστε να μην αναγνωρίζεται η φωνή του- χρειαζόταν υποτιτλισμό των όσων έλεγε, ολοκληρώνοντας με φωνητική ευρύτητα την πολυσημία του παραλόγου σε μια υπόθεση που ήδη αποδεικνυόταν φιάσκο.

Πληθώρα στιγμιότυπων από αυτές τις αποτιμήσεις της στη συγκυρία υπάρχουν αναρτημένες στο YouTube, με ξεχωριστή θέση να κατέχει η συνέντευξη που πήρε από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη τον Μάρτιο του 2018. Εκεί, ο «αψύς Κρητικός» καταφέρθηκε υπεροπτικά κατά του πολιτικού συστήματος, ενώ στο τέλος επιτέθηκε με δριμύτητα, δίχως ονόματα και στοιχεία, κατά των «αργυρώνητων» στο σύνολό τους δημοσιογράφων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Η δημοσιογράφος δεν ζήτησε καν μια διευκρίνιση για τις καταγγελίες του, επιδεικνύοντας μία ελάχιστη, έστω, αλληλεγγύη προς τους σπιλωμένους αυθαίρετα συναδέλφους της.

pollakis
Ο Παύλος Πολάκης στην εκπομπή της καταφέρεται κατά των «αργυρώνητων» στο σύνολό τους δημοσιογράφων του ΚΕΕΛΠΝΟ



Ούτε στη συνέντευξη με τη γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, δεν είχε δείξει τέτοια προσήλωση, έλεγαν οι αντίπαλοι της δημοσιογράφου, που την κατακρίνουν ότι έχει εργολαβικά αυτοαναγορευτεί σε εθνική τηλεοπτική δικαστή. Μάλιστα η αναφορά του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Χαράλαμπου Αθανασίου, στη συγκεκριμένη συνέντευξη προκάλεσε την αντίδραση της ΕΣΗΕΑ. Και ήταν η ίδια η δημοσιογραφική Ενωση που εμπράκτως της συμπαραστάθηκε όταν τον φετινό Ιούνιο δεν της ανανεώθηκε από τον ALPHA η συνεργασία για την επόμενη τηλεοπτική σεζόν. Εκείνο το περιστατικό με τα εμέσματα Πολάκη για τους υποτιθέμενα δωροδοκούμενους δημοσιογράφους, παρουσία της, πέρασε μάλλον ντούκου από το συνδικαλιστικό όργανο των συντακτών.


Πάντως, όπως και να έχει, παρά τις συμπάθειες ή τις αντιπάθειες που συγκεντρώνει στο πρόσωπό της, συνιστά μάλλον μικρότητα να αποδοθεί αυθαίρετα στη Γιάννα Παπαδάκου η επικοινωνιακή διαχείριση της σκευωρίας Novartis κατ’ εντολή ή πίεση του «Ρασπούτιν». Εχει πλέον διαμορφωθεί η κοινή πεποίθηση ότι η παροχέτευση στοιχείων για αξιοποίηση από τα κομματικά χαλκεία προέρχεται μέσα από τη Δικαιοσύνη. Οχι από τη δημοσιογραφία.

Λογικά, κανείς δεν ζητά από τη Γιάννα Παπαδάκου μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μια δημόσια απολογία, μια ειλικρινή αποτίμηση για όσα ανέφερε κατά καιρούς για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Ετσι κι αλλιώς αν βαρύνονται διάφορα ονόματα για αθέμιτες, παρασκηνιακές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αυτό μένει να αποδειχτεί από την έρευνα που θα διενεργήσουν οι εισαγγελικές αρχές.
Η ίδια έκανε την επιλογή της, τη στήριξε δημοσιογραφικά και συνεχίζει να πορεύεται στον δρόμο που χάραξε χωρίς να κρύβεται.


Εξώδικη διαμαρτυρία - κλήση και δήλωση της Ιωάννας Παπαδάκου στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 


Δημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο της, κοινοποιηθείσας σήμερα στην εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ,  εξωδίκου Διαμαρτυρίας - κλήσης και Δήλωσης της Ιωάννας Παπαδάκου, τονίζοντας, παράλληλα, ότι οι δημοσιογράφοι διατηρούν τις απόψεις τους. Η εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ και οι δημοσιογράφοι της, πιστοί στο καθήκον ενημέρωσης, καλύπτουν δημοσιογραφικά ζητήματα, που συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης


ΕΝΩΠΙΟΝ ΠΑΝΤΟΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΗΣ
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΚΛΗΣΗ ΚΑΙ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΡΗΤΗ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Της Ιωάννας Παπαδάκου του Ευαγγέλου, δημοσιογράφου, κατοίκου Μελισσιών Αττικής,
οδός ..., αρ. ..., Α.Φ.Μ. 0.......

KATA
1. Tης ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και διακριτικό τίτλο «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», η οποία εδρεύει στο Μαρούσι Αττικής, επί της διασταύρωσης των οδών Αγράφων αρ. 5 και Πάτμου, Α.Φ.Μ.  όπως νόμιμα εκπροσωπείται, ως ιδιοκτήτρια άλλως εκδότρια της κυριακάτικης εφήμερη με την ονομασία «Πρώτο Θέμα».

2. Του Αναστασίου Καραμήτσου του Ιωάννη, εκδότη, κατοίκου Αμαρουσίου Αττικής, επί της διασταύρωσης των οδών Αγράφων αρ. 5 και Πάτμου, υπό την ιδιότητά του ως ιδιοκτήτη, άλλως εκδότη της κυριακάτικης εφημερίδας με την ονομασία «Πρώτο Θέμα» και ως Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του Διοικητικού Συμβουλίου της ανωτέρω εταιρείας και νομίμου εκπροσώπου αυτής.

3. Του Γεωργίου Πετρίδη, κατοίκου Αμαρουσίου Αττικής, επί της διασταύρωσης των οδών Αγράφων αρ. 5 και Πάτμου, υπό την ιδιότητά του ως συντάκτη - αρθρογράφου του επίδικου άρθρου της κυριακάτικης εφημερίδας με την ονομασία «Πρώτο Θέμα».

Όπως προφανώς κάλλιστα γνωρίζετε, ένεκα της ανωτέρω ιδιότητας εκάστου εξ υμών, την 28.09.2019 δημοσιεύθηκε στο φύλλο με αριθμό 762 της κυριακάτικης έντυπης έκδοσης της εφημερίδας σας με την ονομασία «Πρώτο Θέμα», ειδικότερα δε στο πρωτοσέλιδο αυτής κείμενο (δημοσίευμα) με τίτλο «Ανοίγουν τα στόματα για τη σκευωρία - Τα όργια της Novartis - Γιάννα Παπαδάκου - Η δημοσιογράφος που... μοίραζε χειροπέδες» και παραπομπή για αναλυτική ανάγνωση αυτού στις σελίδες 10 και 14-16 αυτής.

Το εν λόγω κείμενο αποκρούω λέξη προς λέξη και στο σύνολο αυτού, ως ψευδές και συκοφαντικό, επιπρόσθετα δε βαρύτατα προσβλητικό της τιμής, υπόληψης και προσωπικότητάς μου.

Μεταξύ δημοσιογράφων απαιτείται ειλικρίνεια. Επίσης πρέπει να είμαστε ευθείς, όταν ενημερώνουμε τους πολίτες.
Διαβάζοντας το άνω δημοσίευμα σας με τον ως άνω συκοφαντικό και ψεύδη τίτλο δηλώνω ότι αυτός υποτιμά πολύ την νοημοσύνη μου, αλλά και του αναγνωστικού κοινού. Είναι ύπουλο!

Το ... δήθεν άλλοθι της καταγραφής της άλλης πλευράς για «την αγέρωχη και πολύγλωσση Γιάννα», δεν μπορεί να αποκαταστήσει την διαστρέβλωση της επαγγελματικής μου πορείας στην οποία έχετε αφιερώσει, τρεις ολόκληρες σελίδες και έναν πρωτοσέλιδο τίτλο με φωτογραφία μου.

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι αναγνώστες κυρίως ενημερώνονται από τον τίτλο που είναι όχι μόνο αναρτημένος στα περίπτερα, αλλά και στα ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, που διαβάζουν μόνο την πρώτη σελίδα και όχι το περιεχόμενο. Αλλά και στο ιντερνέτ, που πάει παντού.

Ενώ ο Συντάκτης έχει κάνει ενδελεχή έρευνα σε βίντεο του παρελθόντος, εσκεμμένα αποσιωπά ότι δεν υπήρξε ποτέ προτροπή από εμένα για άσκηση διώξεων, σύλληψη ή κράτηση κατά πολιτικών προσώπων όχι μόνο στην υπόθεση της Novartis αλλά και σε όλες τις υποθέσεις που ασχολήθηκα. Μου θυμίσατε πτυχές της πολύχρονης καριέρας μου που δεν καταγράφω καν στο επίσημο βιογραφικό μου. Ευχαριστώ για τις «υπερεξουσίες», που μου αναγνωρίζει ο πρωτοσέλιδος τίτλος, αλλά επειδή δεν τις επεδίωξα σεβόμενη το λειτούργημα μου δεν τις είχα και ποτέ. Γι' αυτό άλλωστε σήμερα είμαι στόχος αυτών που κατήγγειλα στο παρελθόν. Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Θέμου, ο οποίος γνώριζε καλά τον υπεύθυνο τρόπο που λειτούργησα κάποτε. Και γι' αυτό λείπει σήμερα και σε μένα...!

Μετά ταύτα με την εντονότατη διαμαρτυρία μου για την εν λόγω προσβολή που υφίσταμαι, καθώς και τη ρητή επιφύλαξη κάθε δικαιώματος μου που απορρέει εντεύθεν, σας καλώ δια της παρούσης σύμφωνα με το νόμο (άρθρο μόνο, παρ. 5 του Ν. 1178/1981, όπως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ.2 του Ν. 4356/2015 και ισχύει) να αποκαταστήσετε την ανωτέρω προσβολή, σύμφωνα με τα αντιστοίχως ευθύς κατωτέρω στο παρόν αναφερόμενα. Ορισμένως δε, για την αποκατάσταση της ανωτέρω παράνομης εις βάρος μου προσβολής, σας καλώ εντός δέκα (10) ημερών από της λήψεως της παρούσας, να προβείτε σε δημοσίευση στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας με την ονομασία «Πρώτο Θέμα» έκδοση Κυριακής στο πρωτοσέλιδο αυτής με φωτογραφία μου και παραπομπή στο εσωτερικό αυτής σε ολοσέλιδη μορφή, κειμένου με το εξής επί λέξει περιεχόμενο:

«ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ ΙΩΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ


Την 28.09.2019 δημοσιεύθηκε στο φύλλο με αριθμό 762 της κυριακάτικης έντυπης έκδοσης της εφημερίδας μας, ειδικότερα δε στο πρωτοσέλιδο αυτής κείμενο (δημοσίευμα) με τίτλο «Ανοίγουν τα στόματα για τη σκευωρία - Τα όρνια της Novartis - Γιάννα Παπαδάκου - Η δημοσιογράφος που... μοίραζε χειροπέδες» και συνιστά στο σύνολο του, μη νόμιμη προσβολή της τιμής, υπόληψης και προσωπικότητάς της.

Η μη νόμιμη προσβολή που υφίσταται η δημοσιογράφος Ιωάννα Παπαδάκου στην τιμή, υπόληψη και προσωπικότητά της από το ανωτέρω δημοσίευμα έγκειται ειδικότερα στο γεγονός ότι σε αυτό διαλαμβάνονται αναλήθειες ικανές να προκαλέσουν αδίκως στους αναγνώστες μας ηθική απαξίωση κατά του παραπάνω θιγόμενου προσώπου. Έτσι ειδικότερα και εστιάζοντας στα κυριότερα ζητήματα που τούτο αφορά, με το ανωτέρω δημοσίευμα:

Α. Εμφανίζεται αναληθώς στον τίτλο ότι ΔΗΘΕΝ «η Ιωάννα Παπαδάκου μοίραζε χειροπέδες», ενώ το αληθές είναι πως ουδέποτε με παρέμβασή της ή δημοσίευμά της προέτρεψε οποιονδήποτε δικαστικό λειτουργό ή άλλον να συλλάβει, να ασκήσει δίωξη ή να κρατήσει οποιονδήποτε.

Β. Εμφανίζεται αναληθώς στη σελίδα 15 δεύτερη στήλη ότι «ol «βόμβες» που εξαπέλυε κατά καιρούς από τα ΜΜΕ στα οποία εργαζόταν αποδείχθηκαν τζούφια πυροτεχνήματα», ενώ το αληθές είναι ότι η υπόθεση της Novartis είναι ακόμη εκκρεμής, αλλά και σε κάθε περίπτωση, η δημοσιογράφος κατέγραψε με πιστότητα τα στοιχεία από τη μεγάλη δικογραφία της Novartis, χωρίς ποτέ να αναφέρει ονόματα πολιτικών, τα οποία αρχικώς αναφέρθηκαν από τρεις εισαγγελείς του τμήματος κατά της διαφθοράς.

Γ. Εμφανίζεται αναληθώς στη σελίδα 15 δεύτερη στήλη ότι «αποσβολωμένοι είχαν μείνει ol ακροατές του ραδιοφώνου ALPHA 989 όταν από τα μικρόφωνά του τον Φεβρουάριο του 2018 η γνωστή δημοσιογράφος μετέδιδε την πληροφορία ότι «εντοπίστηκαν 28 εκατ. ευρώ από τον τροφοδότη λογαριασμό της Novartis σε πολιτικό προσωπικό». Πρόσθετε μάλιστα μετ' επιτάσεως ότι ο λογαριασμός ανοίγει οσονούπω μια και το αίτημα δικαστικής συνδρομής έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ελβετίας», ενώ το αληθές είναι όχι πρώτη η αντεισαγνελέας Ελένη Ράϊκου με την επιστολή παραίτησης της τέλη Μαρτίου 2017 αποκάλυψε ότι υπάρχει τροφοδότης λογαριασμός 28.000.000 ευρώ, χρήματα του οποίου είχε αναφέρει τότε κατευθύνονταν σε κρατικούς αξιωματούχους ενδεχομένως και πολιτικούς. Το αληθές είναι ότι η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου ουδέποτε ανέφερε, πολλώ μάλλον στο ραδιόφωνο, για χρήματα που πήγαν σε πολιτικό πρόσωπο, ενώ πράγματι είναι γεγονός ότι ο λογαριασμός έχει ανοιχθεί με ευρήματα τα οποία υπάρχουν στη δικογραφία της Novartis.

Δ. Εμφανίζεται εντελώς παραπλανητικά και η υπόθεση της αντιδικίας της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου με τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ήτοι στη σελίδα 15 τρίτη στήλη όπου αναφέρεται ότι «Το αγγλικό δικαστήριο δικαίωσε ηϋικά και νομικά τον επιχειρηματία, επιδικάζοντας συνολικό ποσό 116.290,86 λιρών υπέρ του ως αποζημίωση και δικαστικά έξοδα για το συκοφαντικό και δυσφημιστικό εναντίον του άρϋρο της Γιάννας Παπαδάκου. Παρότι η εφημερίδα, επί προεδρίας του Σταύρου Ψυχάρη στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΑ), ζήτησε συγγνώμη από τον επιχειρηματία για το ανακριβές άρθρο - την 21η Σεπτεμβρίου 2013 μάλιστα είχε δημοσιευθεί δισέλιδο άρθρο αποκατάστασης της αλήθειας για το πρόσωπο του με τίτλο «Η αλήθεια για τον Σάμπυ Μιωνή»-, η δημοσιογράφος που υπέγραφε το αρχικό άρθρο αρνήϋηκε να ζητήσει συγγνώμη για τα όσα έγραφε. Η υπόθεση είχε και συνέχεια. Ο Άρειος Πάγος δικαίωσε επίσης τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία με την απόφαση - σταθμό 579/2019, η οποία αφορά την εκτελεστότητα αποφάσεων ευρωπαϊκών δικαστηρίων στην Ελλάδα. Κήρυξε αμετάκλητα εκτελεστή στην Ελλάδα την από 22ας Ιουλίου του 2014 διαταγή του αγγλικού δικαστηρίου σε βάρος της Γιάννας Παπαδάκου.

Ο Σάμπυ Μιωνής, ο οποίος είχε ήδη δεσμεύσει τα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς της δημοσιογράφου κρίνεται ότι μπορεί πλέον να ικανοποιηϋεί για τις απαιτήσεις του προχωρώντας σε αναγκαστική κατάσχεση. Έκτοτε λέγεται ότι η δημοσιογράφος αρνήϋηκε να παραλάβει την τελεσίδικη καταδικαστική της απόφαση από τον δικαστικό επιμελητή που πήγε να της την παραδώσει. Δήλωσε όμως ότι «όλα αυτά δεν έχουν καμία αξία, διότι ούτε έχω τα χρήματα του κ. Μιωνή, ούτε επιϋυμώ να προσφύγω στα βρετανικά δικαστήρια, τα οποία είναι παντελώς αναρμόδια. Όμως ϋα προσφύγω ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων, όπου ϋα αναγκασϋεί ο κ. Μιωνής να παρουσιαστεί να μας εξηγήσει επιτέλους πότε συκοφαντήϋηκε» ... ενώ παραπλανητικά δεν αναφέρεται ότι υπάρχει εφετειακή απόφαση του 2017 η οποία δικαίωσε τη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου με αιτιολογία
ότι δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας όταν επιδικάζονται έξοδα περίπου 70.000 βρετανικών λιρών και αποζημίωση 40.000 βρετανικών λιρών. Το Εφετείο ομόφωνα έκρινε ότι στην Ελλάδα δεν μπορεί να εκτελεστεί αναγκαστικά μια τέτοια απόφαση η οποία ανοίγει τους Ασκούς του Αιόλου για το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Και αυτό γιατί στο μέλλον οποιοσδήποτε πλούσιος άνθρωπος μπορεί να προσφεύγει σε αλλοδαπό δικαστήριο όπου ο ρεπόρτερ - δημοσιογράφος δεν μπορεί λόγω υψηλού κόστους να παραστεί, αφού δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αντέξει τα δυσβάσταχτα έξοδα τέτοιων δικών. Επίσης το αληθές είναι ότι ουδέποτε η δημοσιογράφος αρνήθηκε να παραλάβει την καταδικαστική εις βάρος της απόφαση από τον δικαστικό επιμελητή που πήγε να της την παραδώσει, διότι η ίδια έχει νομικές γνώσεις και γνωρίζει ότι η μη παραλαβή δε σημαίνει ότι δεν θα ισχύσει η απόφαση.

Ε. Ψευδώς αναφέρεται στη σελίδα 16 πρώτη στήλη ότι «Κρίσιμη, εν τούτοις, για την ανέλιξη της σταδιοδρομίας της θεωρείται η φιλική σχέση που ανέπτυξε στο παρελθόν με τον πρώην δικαστικό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Εικάζεται ότι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής παρακολούθησης των υπό εξέλιξη ερευνών που διενεργούσε ο τότε εισαγγελικός λειτουργός. Ήταν η εποχή όπου ο εκδότης της «Ελευθεροτυπίας» Κίτσος Τεγόπουλος είχε πυροδοτήσει μια οξύτατη αντιπαράθεση με τον παλιό καλό του φίλο , επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη, με επακόλουθο να ωθούνται τα στελέχη του δικαστικού ρεπορτάζ της εφημερίδας σε επαφές με εισαγγελικές αρχές που χειρίζονταν υποθέσεις με έντονο πολιτικό ενδιαφέρον και έρευνες που προμήνυαν διώξεις» , ενώ το αληθές είναι ότι η καριέρα της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου χτίστηκε πολύ πριν γνωρίσει τον πρώην δικαστικό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, από το 1985 μάλιστα, όταν κατέθεσε ως μάρτυρας στην εν εξελίξει έρευνα για τη διαφθορά της αστυνομίας και για συμμετοχή αξιωματικών σε κύκλωμα εμπορίας ναρκωτικών. Η έρευνα για τον Σωκράτη Κόκκαλη που διενήργησε ο κ. Παπαγγελόπουλος έγινε πολύ μετά, το 2002, μάλιστα το σχετικό πόρισμα του δικαστικού λειτουργού δεν το είχε αποκαλύψει η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου στην «Ελευθεροτυπία» όπου εργαζόταν, αλλά η σατυρική εφημερίδα «Το Ποντίκι».

ΣΤ. Σε σχέση με την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου «Η επόμενη Μέρα» ψευδώς αναφέρεται στη σελίδα 16 τρίτη στήλη ότι «Από το ίδιο στασίδι της ΕΡΤ, τον Ιανουάριο του 2019 πληροφορούσε το κοινό από την εκπομπή του Σεραφείμ Κοτρώτσου «Η Επόμενη Μέρα» ότι δόθηκαν στοιχεία από το FBI που αφορούν έμβασμα πρώην υπουργού και είναι στη διάθεση του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών των ΗΠΑ ο τραπεζικός λογαριασμός του», ενώ το αληθές είναι ότι ο ίδιος ο Αντεισαγγελέας Γιάννης Αγγελής στην αναφορά του παραδέχεται ότι στην Βιέννη επιχειρήθηκε να δοθεί λογαριασμός πολιτικού αλλά εκείνος αρνήθηκε να τον παραλάβει και ζήτησε να δοθεί μέσω Euro just. Επομένως π πληροφορία της δημοσιογράφου ήταν απολύτως αληθινή.

Ζ. Ψευδώς αναφέρεται στη σελίδα 16 τρίτη στήλη ότι η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου «είτε όμως από πεισματική ισχυρογνωμοσύνη, είτε από έπαρση, υπογραμμίζουν τρίτοι, ανέλαβε κεντρικό ρόλο στην επικοινωνιακή διαχείριση της σκευωρίας, ιχνογραφώντας «βραχιολάκια» για τους πολιτικούς που είχαν μπει στο στόχαστρο. Οι ίδιοι σημειώνουν τις παρεμβάσεις της στην εκπομπή «Δεύτερη Ματιά» της Κατερίνας Ακριβοπούλου στην ΕΡΤ, όταν ακροβατικά σχεδόν τον Απρίλιο του 2018 συσχέτιζε γενικόλογα τον πληροφοριοδότη της λίστας Λαγκάρντ Ερβέ Φαλτσιανί και με τη Novartis, χωρίς φυσικά να εξηγεί ότι δεν αφορούσε την υπόθεση των 10 πολιτικών που διώκονταν στην Ελλάδα, αλλά πρόσωπο που εμπλεκόταν στις εξοπλιστικές προμήθειες», ενώ η αλήθεια είναι ότι η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου ουδέποτε είχε αναφέρει οποιοδήποτε όνομα πολιτικού από τους δέκα σε καμία τηλεοπτική της εμφάνιση πολλώ μάλλον χωρίς να ιχνογραφεί «βραχιολάκια», ενώ είναι απολύτως ψευδές ότι συνέδεσε ποτέ τη λίστα Λαγκάρντ και τη συνέντευξη που είχε πάρει από την Φαλτσιανί, ενώ αντίθετα η υπόθεση όπως είχε εντοπίσει συνδεόταν με το σκάνδαλο των εξοπλιστικών όπως και το «Πρώτο Θέμα» έχει άλλωστε δημοσιεύσει επανειλημμένα.
Μετά ταύτα και σε συνέχεια σχετικής διαμαρτυρίας της δημοσιογράφου Ιωάννας Παπαδάκου ανακαλούμε ρητώς το ανωτέρω, προσβλητικό για την τιμή, υπόληψη και προσωπικότητά της, δημοσίευμα».

Επειδή όπως σωστά αναφέρετε κύριοι ότι «η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου δεν κρύβεται», σας καλώ να δημοσιεύσετε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου εξωδίκου χωρίς να κρυφτείτε, πιστεύοντας ότι πέσατε και εσείς θύματα ψευδούς πληροφόρησης από πηγές που δεν με γνωρίζουν καλά, χωρίς να έχετε πρόθεση να με βλάψετε.

Επίσης σας δηλώνω ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσής σας, ήτοι άρνησης ή παράληψής σας να προβείτε στην ανωτέρω επιβεβλημένη για την αποκατάστασή μου ενέργεια (έντυπη δημοσίευση) εντός της τασσόμενης ως άνω προθεσμίας, θα προβώ σε όλες τις νόμιμες ενέργειες για την προστασία των εν γένει δικαιωμάτων μου προς πάσα κατεύθυνση.

Τέλος σας καλώ όπως απέχετε από τέτοιες πράξεις προσβολής της τιμής, υπόληψης και προσωπικότητάς μου στο μέλλον, με την ταυτόχρονη δήλωσή μου, ότι σε περίπτωση υποτροπής, θα πράξω και πάλι όλα τα νόμιμα.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής παραγγέλλεται όπως επιδώσει νόμιμα την παρούσα σε αυτούς κατά των οποίων η παρούσα στρέφεται, αντιγράφοντάς την ταυτόχρονα ολόκληρη στην έκθεση επίδοσης που θα συντάξει.

Αθήνα, 01.10.2019
Η δηλούσα




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης