Προεκλογικό σόου Τσίπρα με το κοινωνικό μέρισμα: Δίνουμε και φέτος 710 εκατ. ευρώ

Προεκλογικό σόου Τσίπρα με το κοινωνικό μέρισμα: Δίνουμε και φέτος 710 εκατ. ευρώ

Πουλάει παροχές (διανομή μερίσματος, υποσχέσεις για μείωση ΕΝΦΙΑ) και... τρέλα υποστηρίζοντας ότι η κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πρέπει να ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2018 - «Εμείς τις πρώτες δικές μας 100 ημέρες τις κλείνουμε αύριο»! είπε ο Αλέξης Τσίπρας

tsipras-mesa01
Στον δημοσιονομικό καμβά των μερισμάτων που όπως παραδέχθηκε ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος χτίστηκε – και θα συνεχίσει εως το 2022 – με λιτότητα και υψηλά πλεονάσματα επιχειρεί να καλλιεργήσει βολικό προεκλογικό αφήγημα ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Σε μια προσπάθεια να εμφανίσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ως Άγιο Βασίλη παρουσίασε στην Ολομέλεια της Βουλής τις τροπολογίες για την διανομή του μερίσματος και την μείωση του ΕΝΦΙΑ ενώ υποστήριξε ότι η κριτική για την κυβερνητική πολιτική πρέπει να ξεκινήσει από τον Αύγουστο του 2018.

«Ξέρετε κάθε κυβέρνηση συνήθιζε να κάνει απολογισμό στις πρώτες 100 ημέρες. Εμείς τις πρώτες δικές μας 100 ημέρες τις κλείνουμε αύριο. Αν θέλετε να κάνουμε μια σύγκριση» είπε ο πρωθυπουργός εκτιμώντας πως οι εξαγγελίες παροχών θα πείσουν τους πολίτες να μηδενίσουν το κοντέρ κριτικής προς την κυβέρνησή του που ήδη βρίσκεται στην εξουσία σχεδόν 4 χρόνια και θα τους προκαλέσει αμνησία για την αύξηση εισφορών που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου, για την περαιτέρω μείωση του αφορολόγητου, για την κατάργηση του ΕΚΑΣ, την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας κ.α.

Παράλληλα, σε μια απόπειρα δημιουργίας ιδιότυπης εκλογικής ομηρίας είπε ότι δεν νομοθετεί σήμερα την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ – αν και έχει την δυνατότητα – αλλά θα το κάνει σε ένα χρόνο από σήμερα όταν – όπως υποστήριξε – θα έχει λάβει νέα νωπή λαϊκή εντολή.

«Για αυτό λοιπόν και αποφάσισα να μη νομοθετήσουμε από σήμερα για τη χρονιά μετά τις εκλογές, για το 2020. Διότι τον Οκτώβριο 2019 ο λαός θα κληθεί να αποφασίσει και πρέπει να είναι φανερό μεταξύ ποιον επιλογών θα επιλέξει. Για να ξέρει ο κάθε πολίτης και ειδικότερα τα χαμηλά και μεσαία στρώματα, ότι αυτά που έχουμε εξασφαλίσει με κόπο και ιδιαίτερα ο δημοσιονομικός χώρος που εξασφαλίσαμε, δεν ήταν νομοτέλεια να συμβεί» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Θα συμβεί και θα αξιοποιηθεί για τους φτωχούς και τους μεσαίους και δε θα γίνει καπνός και είδη πολυτελείας για την ελίτ, μόνο αν ο ίδιος ο λαός αποτρέψει με τη ψήφο και την εντολή του τη παλινόρθωση του καθεστώτος που μας έριξε στα βράχια της χρεοκοπίας. Και είμαι βέβαιος ότι θα το αποτρέψει. Και του χρόνου τέτοιο καιρό θα νομοθετούμε με νωπή εντολή και τη περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά, αλλά και περεταίρω μέτρα ελάφρυνσης για τους πολλούς».

Τι είπε για το μέρισμα
«Σήμερα καταθέτουμε τροπολογία αντιγραφή της περσυνής για το κοινωνικό μέρισμα. Εϊναι 3η συνεχόμενη χρονιά που έχουμε δυνατότητα να δίνουμε στους πιο αδύναμους με οικογενειακά κριτήρια. Από την υπεραπόδοση οικονομίας και φέτος δίνουμε ποσό αντίστοιχο με το περυσινό. Αρχικά 710 εκατ. ευρώ και μπορεί να υπάρξει κάποια αύξηση. Το ακριβές ύψος ανάλογα με τις εισοδηματικές βαθμίδες θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ώστε την ερχόμενη Τρίτη να ανοίξει η πλατφόρμα και να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τις αιτήσεις τους ώστε να γίνει η καταβολή. Εκτίμησή μας θα αφορά διευρυμένο μέρος των πιο αδύναμων και θα αφορά 1,3 με 1,4 εκατ. νοικοκυριά περίπου 3,5 εκατ. δικαιούχους. Προχωράμε και στην ψήφιση διατάξεων που αφορούν την μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και την μείωση κατά μια μονάδα της φορολογίας επιχειρήσεων με στόχο να φθάσουμε σταδιακά σε 5 μονάδες μείωση εως τοι 2022».

Νωρίτερα είχε εξαπολύσει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, απευθυνόμενος στον βουλευτή κ. Τσιάρα: «Βλέπω κ. Τσιάρα ότι κάθεστε στη θέση του αρχηγού σας. Ελπίζω να μην είναι και σήμερα σε κάποια γειτονιά του κέντρου και να έχουμε ευτράπελες στιγμές».

Για ΕΛΑΣ
Εκανε λόγο για επιτυχίες της ΕΛΑΣ σημειώνοντας: «Είμαι βέβαιος ότι δεν θα δούμε στα δελτία αυτές τις θετικές ειδήσεις. Βλέπουμε άλλα, που για ψύλλου πήδημα γίνονται κεντρικά θέματα. Είδαμε όμως ότι υπάρχει άλλος σχεδιασμός για πεζές περιπολίες του αρχηγείου και συλλήψεις σε σούπερ μάρκετ και σε ΕΛΤΑ στα Βίλια. Και σήμερα η πιο σημαντική επιτυχία, η εξάρθρωση ενός δικτύου εγκληματικής οργάνωσης με 59 συλληφθέντες με χειροπέδες και του εγκεφάλου. Και έχει ιδιαίτερη σημασία γιατί με τους εγκληματίες με τα λευκά κολάρα δεν ασχολείται κανείς. Αναφέρομαι στο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων Ριχάρδος που είχε ξεζουμίσει τα προηγούμενα χρόναι δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες που είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται και να είναι σε απελπισία και προσπάθησαν να βρουν δυνατότητα ενός πρόσκαιρου βοηθήματος ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

Για φορολογικούς συντελεστές
Σημείωσε επίσης: «Η πρώτη ρύθμιση που φέρνουμε σήμερα στη Βουλή, αφορά στη σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών για επιχειρηματική δραστηριότητα νομικών προσώπων. Είναι ενταγμένη σε ένα σχέδιο ενίσχυσης της παραγωγ. δραστηριότητας με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας». 
Κλείσιμο

Για ΕΝΦΙΑ
«Το δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης το οποίο καλείται σήμερα να ψηφίσει η Βουλή, αφορά τον περιβόητο ΕΝΦΙΑ. Έναν φόρο, ο οποίος αποτέλεσε εμβληματικό συστατικό της μνημονιακής περιόδου. Και θέλω πριν μπω στην ουσία της συγκεκριμένης ρύθμισης να πω κάτι σύντομα. Εδώ και 3,5 χρόνια ακούμε την κατηγορία από την αντιπολίτευση ότι είμαστε ανακόλουθοι γιατί δεν τον καταργήσαμε. Μηπως θυμάται κανείς ποιος τον θεσμοθέτησε αυτό το φόρο; Είστε οι βασικοί εμπνευστές του και τολμάτε να μας καταγγέλλετε ότι εμείς έχουμε την μοχθηρία απέναντι στην μεσαία τάξη, όταν εσείς τον φέρατε και οδήγησε χιλιάδες συμπολίτες μας στα μοχθηρά χέρια των ενεχυροδανειστών όπως αυτών που συλλάβαμε σήμερα; Εμείς έχουμε σχεδιο και προχωράμε σε μείωση 10% μεσοσταθμικά και εξασφαλίσαμε τον χώρο για επιπλέον μείωση 20% του χρόνου ώστε στα λαϊκά νοικοκυριά να φθάσει 50% το 2020. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Φέτος αν δεν προχωρούσαμε στην παρέμβαση από 2,6 δις ευρώ έσοδα θα πηγαίναμε στα 2,9 δις λόγω αναπροσαρμογής αντικειμενικών. Καλύπτουμε την αύξηση και μειώνουμε επιπρόσθετα 10%. Αρα αυτό που ψηφίζουμε σήμερα φέρνει μείωση μεσοσταθμική 10% αντί αύξησης 20%. Δηλαδή μειώνουμε κατά 20% μεσοσταθμικά. Από τα 5,8 εκατομμύρια φορολογουμένων που διαθέτουν περιουσία η οποία επιβαρύνεται μέσω του ΕΝΦΙΑ,

Θα δουν μείωση τα 5,1 εκατομμύρια εξ αυτών, δηλαδή το 88% των φορολογουμένων.

Και συγκεκριμένα:

- Για περιουσίες μέχρι 60.000 ευρώ, η μείωση θα είναι στο 30%.

Κάποιοι θα χλευάσουν ότι είναι χαμηλό το ποσοστό όμως αφορά το συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι φορολογουμένων, σχεδόν 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας.

- Για περιουσίες από 60.000 ως 100.000 ευρώ, η μείωση θα ανέλθει στο 21%

Και αφορά 1 εκατομμύριο πολίτες.

- Για περιουσίες από 100.000 ως 150.000 ευρώ, η μείωση θα είναι κοντά στο 10% (9,5% συγκεκριμένα)

Και αφορά 590.000 πολίτες.

Για να γίνω πιο σαφής και με παραδείγματα:

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 60 τ.μ. στο Κερατσίνι, αξίας 60.000 θα πληρώσει 157 ευρώ αντί για 224. 67 ευρώ λιγότερα.

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 80 τ.μ. στη Νεάπολη της Θεσσαλονίκης, αξίας 76.000 ευρώ, θα πληρώσει 162 ευρώ αντί για 232. 70 ευρώ λιγότερα.

- Ιδιοκτήτης κατοικίας 100 τ.μ. στο Περιστέρι, αξίας 90.000 ευρώ, θα πληρώσει 211 ευρώ αντί για 290. 79 ευρώ λιγότερα

Για το Μάτι

«Η μια τροπολογία που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα, αφορά παρέμβαση εξαιρετικά σημαντική γιατί καθορίζονται οι όροι για την αποκατάσταση των πληγών στο Μάτι της Αττικής», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.

Είπε ότι χθες βρέθηκε στην περιοχή και συνομίλησε με το συντονιστικό των κατοίκων. «Οι άνθρωποι εκεί δίνουν καθημερινή μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους και, παρά τις μεγάλες γραφειοκρατικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, έχουμε καταφέρει σε πολύ μεγάλο βαθμό να σταθούμε δίπλα τους», είπε.

Αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν γίνει έως σήμερα αυτούς τους τέσσερις μήνες, τις αυτοψίες, τους χαρακτηρισμούς των κτιρίων, τα οικονομικά μέτρα ενίσχυσης που έχουν ήδη δοθεί και την απομάκρυνση του αμίαντου, την κατεδάφιση κτιρίων και την πορεία της υλοτόμησης.

Με τη σημερινή τροπολογία, τόνισε ο πρωθυπουργός, δίνεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα να προχωρήσουμε στην έκδοση των αδειών, στην συνολική ανοικοδόμηση στα κόκκινα κτίρια με όρους που δεν θα επαναλαμβάνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Ευχαρίστησε και δημόσια τον Νίκο Αναστασιάδη που σε επιστολή του τον ενημέρωσε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση του κ. Τσίπρα ώστε η Κυπριακή Δημοκρατία να συμβάλει στην ανέγερση ενός δημόσιου νοσοκομείου στην πληγείσα περιοχή της Αττικής.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης