Δραγασάκης για κατάρρευση τραπεζικών μετοχών: Τα θεμελιώδη μεγέθη είναι καλά, κάποιοι κερδοσκοπούν

Δραγασάκης για κατάρρευση τραπεζικών μετοχών: Τα θεμελιώδη μεγέθη είναι καλά, κάποιοι κερδοσκοπούν

«Στο θέμα των τραπεζών δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και συνέστησε σύνεση καλώντας τα κόμματα «να μην δείχνουν ανευθυνότητα με τη στάση τους»

dragasakis_trapezes
Οι αγορές χτυπούν «καμπάνες» για την ελληνική οικονομία και η ανησυχία μετά το τραπεζικό κραχ στο Χρηματιστήριο είναι τεράστια.  Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης προβαίνει σήμερα σε  συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» σε δηλώσεις που αφορούν στην κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών, σχολιάζοντας: «Τα θεμελιώδη μεγέθη είναι καλά. Κάποιοι όμως εκμεταλλεύονται κάποια χαρακτηριστικά της διεθνούς και εσωτερικής συγκυρίας (και) για να κερδοσκοπήσουν». 

Ο  Γιάννης Δραγασάκης, είπε, μεταξύ άλλων: «Στο θέμα των τραπεζών δεν χωρούν πολιτικά παιχνίδια και τα κόμματα δεν πρέπει να δείχνουν ανευθυνότητα με τη στάση τους. Χρειάζεται απ’ όλους σύνεση. Και όλοι οι αρμόδιοι θεσμοί να επιτελούν το ρόλο τους».

«Όχι πολιτικά παιχνίδια με τις τράπεζες, είναι εγκληματικό», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Ανάπτυξης. «Οι τράπεζες είναι ευαίσθητος χώρος και όλοι πρέπει να τηρούμε προσεκτική στάση. Χρειάζεται να γίνεται έλεγχος στα κερδοσκοπικά παιχνίδια και οι όποιοι θεσμοί έχουν κάποιο ρόλο να επιδείξουν υπευθυνότητα».

«Οι τράπεζες καλώς και απαραίτητα δίνουν έμφαση στα ''κόκκινα'' δάνεια. Αυτό όμως είναι το ένα σκέλος. Χρειάζεται παράλληλα να αξιοποιήσουν τη ρευστότητά τους για να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, τα σοβαρά και αξιόπιστα επενδυτικά σχέδια», συνέχισε. 

«Το Χρηματιστήριο διέπεται από πολλούς παράγοντες. Οποιο κι αν είναι το πρόβλημα υπάρχει λύση. Όχι πολιτικά παιχνίδια», υπογράμμισε ξανά. Αναφορικά με τις τράπεζες ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «οι τράπεζες έπρεπε να πατάνε σε δύο πόδια, στην μείωση των κόκκινων δανείων και στην χορήγηση νέων δανείων».

Ο ίδιος τόνισε, οτι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει συνάντηση με στελέχη τραπεζών για τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανάπτυξη. 

Είπε ακόμη ότι χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν και ανέφερε πως σε λίγες ημέρες πρόκειται να βγεί ένα πρόγραμμα με την επωνυμία «Ταμείο Υποδομών» το οποίο θα αφορά στην χρηματοδότηση μικρών έργων υποδομών και το επιτόκιο θα είναι 0%, έτσι ώστε με την χρηματοδότηση των τραπεζών να διαμορφωθεί ίσως και κάτω από 3%. Ερωτηθείς σχετικά με την στάση της Τραπέζης της Ελλάδος σχετικά με την «επίθεση» που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές ο κ. Δραγασάκης είπε ότι «οι θεσμοί πρέπει να παίξουν τον ρόλο τους».


Αναφερόμενος στις συντάξεις, σχολίασε: «Οι συντάξεις δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν. Η κυβέρνηση έχει εκφράσει τη θέση της και πιστεύω ότι δεν θα περικοπούν». 

Ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι είναι «αισιόδοξος για την μη μείωση τους», «είμαστε σε καλό δρόμος». Για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος είπε πως αυτό θα επιτευχθεί από την ανάπτυξη, την αύξηση της απασχόλησης και την μείωση της εισφοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς για την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των τραπεζών από τον ίδιο στον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει από τον περασμένο Μάρτιο από τον Πρωθυπουργό να απαλλαγεί από τον συντονιστικό ρόλο που είχε στον τραπεζικό τομέα και ο Πρωθυπουργός το υιοθέτησε.

Ουσιαστική ήταν και η χθεσινή ομιλία του Γιάννη Δραγασάκη σε εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σώμα Ορκωτών Λογιστών. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μίλησε ανοιχτά για την υπόθεση της Folli-Follie και τις επιπτώσεις της στη χρηματιστηριακή αγορά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την έναρξη της ομιλίας του «Η εκδήλωση για τα 25 χρόνια της εταιρείας Συνεργαζόμενοι Ορκωτοί Λογιστές (ΣΟΛ) πραγματοποιείται σε μια συγκυρία που σοβαρά αρνητικά γεγονότα και εξελίξεις όπως η περίπτωση της Folli-Follie θέτουν κρίσιμα ερωτήματα ως προς τη φύση του ελεγκτικού επαγγέλματος, τον ρόλο και την ευθύνη του ορκωτού λογιστή, την επάρκεια των θεσμών που υποτίθεται ότι υπάρχουν για να προστατεύουν τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τελικά την ίδια την κοινωνία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης