Κουτσούκος: Η κυβέρνηση βλάπτει τον συνεπή φορολογούμενο και ευνοεί τους φοροφυγάδες

Κουτσούκος: Η κυβέρνηση βλάπτει τον συνεπή φορολογούμενο και ευνοεί τους φοροφυγάδες

Αναλυτικά η δήλωση του υπεύθυνου Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

koutsoukos
Την αδυναμία της κυβέρνησης να αυξήσει τα δημόσια έσοδα από την αξιοποίηση των δεκάδων λιστών μεγαλοκαταθετών με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα οι φορολογούμενοι επισημαίνει ο κ. Γιάννης Κουτσούκος με αφορμή την παραδοχή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να ελέγξει την «λίστα Λαγκάρντ».

«Από τις απαντήσεις του κ. Πιτσιλή, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν οι φόβοι μας ότι μεγάλος αριθμός υποθέσεων θα παραγραφεί, με πιο χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Λίστας Λαγκάρντ, όπου 920 υποθέσεις επεστράφησαν ανέλεγκτες» τονίζει ο κ. Κουτσούκος εξηγώντας πως «η υπερφορολόγηση μέσω της αύξησης όλων των άμεσων και έμμεσων φόρων έχει οδηγήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων, πολύ μικρότερη όμως της σωρευτικής τους επίπτωσης, καθώς όπως αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία της Έκθεσης έχει επέλθει φορολογική κόπωση».

Εκτός αυτού ο υπεύθυνος τομέα Οικονομικών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την παραγραφή 26.000 υποθέσεων που μεταφέρθηκαν από τον Σ.Δ.Ο.Ε. στην Α.Α.Δ.Ε. ενώ υπογραμμίζει πως αγνοείται η τύχη 6.000 – 7.000 υποθέσεων που παραμένουν στο προσωπικό της δίωξης οικονομικού εγκλήματος.

Αναφορικά με τις περιβόητες λίστες αναφέρει:

- Για την λίστα Λαγκάρντ από τις 2.062 υποθέσεις έχουν ελεγχθεί μόνο 253

- Για την λίστα Μπόργιανς από τις 10.588 έχουν ελεγχθεί μόνο 4

- Από τα 50.000 εμβάσματα εξωτερικού ελέγχθηκαν μόλις τα 1.042

- Η κυβέρνηση αφαίρεσε τον Παναμά από τις «μαύρες» λίστες της δοροδιαφυγής

- Το σύνολο των βεβαιωμένων εσόδων, συμπεριλαμβανομένων και των 323 υποθέσεων offshore ανέρχεται στα 927 εκατ. ευρώ με εισπράξεις μόνο 117 εκατ. ευρώ

Κλείσιμο
Εκτός αυτών ο κ. Κουτσούκος τονίζει ότι ο νόμος για την οικειοθελή αποκάλυψη ευνόησε όσους συστηματικά φοροδιέφευγαν καθώς τα κρυμμένα εισοδήματα φορολογήθηκαν με συντελεστή μόλις 8%.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης