NΔ: Γιατί η κυβέρνηση δέσμευσε την Ελλάδα με τέταρτο μνημόνιο μέχρι το 2022

anea-dimokrateia-grafeia

Η αξιωματική αντιπολίτευση εξηγεί ακριβώς τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τον Αύγουστο

«Μια “μικρή” λεπτομέρεια που επιβεβαιώνει πόσα ψέματα εξακολουθεί να λέει ακόμη και σήμερα η κυβέρνηση για τη δήθεν “καθαρή” έξοδο της χώρας από τα μνημόνια,
είναι ότι στο προχθεσινό Εurogroup ισχυρίστηκε ότι συμφώνησε απλώς την “επικαιροποίηση” του ήδη τρέχοντος προγράμματος για τη χώρα. Μόνο που αυτό δεν είναι αλήθεια».

Αυτό επισημαίνει μεταξύ άλλων το ενημερωτικό σημείωμα της
ΝΔ, όπου η αξιωματική αντιπολίτευση εξηγεί ακριβώς τι έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και τι πρόκειται να ακολουθήσει μετά τον Αύγουστο.

Αναλυτικά επισημαίνεται:

Αυτό που στην πραγματικότητα υπέγραψε η κυβέρνηση ήταν ένα ακόμη “συμπληρωματικό μνημόνιο” (supplemental memorandum) και όχι βέβαια απλώς “επικαιροποιημένο”. Αν επρόκειτο περί μιας απλής επικαιροποίησης, τα μέτρα που θα περιγράφονταν σε κάθε αξιολόγηση θα ήταν λιγότερα ή απλώς επεξηγηματικά των προηγούμενων. Δηλαδή δεν θα προέκυπταν διαρκώς και νέες δεσμεύσεις, όπως δυστυχώς συνέβη και την Πέμπτη, λόγω της τραγικής ανικανότητας της κυβέρνησης να τηρήσει ακόμη και όσα υπέγραψε.

Έτσι, άλλωστε, εφευρέθηκε το 2016 επί διακυβέρνησης Τσίπρα- Καμμένου ο όρος “συμπληρωματικό μνημόνιο”, προκειμένου να μην χρειάζεται κάθε φορά να περνούν από τα εθνικά κοινοβούλια τα νέα μέτρα που απαιτούνταν να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, λόγω της αποτυχίας τους να τηρήσουν τις προηγούμενες δεσμεύσεις τους.

Το 40σέλιδο αυτό κείμενο, λοιπόν, γκρεμίζει ολοκληρωτικά τον κυβερνητικό μύθο περί δήθεν καθαρής εξόδου της χώρας από τα μνημόνια, επιβεβαιώνοντας απόλυτα τη Νέα Δημοκρατία. Και αυτό γιατί οι δεσμεύσεις που περιγράφει για τη χώρα μας αφορούν την περίοδο μετά τον Αύγουστο, μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου και φτάνουν έως και το 2022.

Πρόκειται επί της ουσίας για ένα 4ο Μνημόνιο που αφορά την περίοδο 2018 – 2022. Μόνο που γι αυτό το μνημόνιο δεν υπάρχει καμία χρηματοδότηση - ιδού άλλο ένα κατόρθωμα της κυβέρνησης

Ας δούμε όμως τι έλεγε η Κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα, και τι γράφει τελικά το νέο συμπληρωματικό μνημόνιο.

Ας δούμε δηλαδή γιατί επαληθεύεται, δυστυχώς, η σταθερή θέση της ΝΔ ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεσμεύσει τη χώρα με νέα μέτρα, με ένα τέταρτο μνημόνιο, χωρίς όμως, αυτή τη φορά, ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.

Τι έλεγε η Κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας για τα μέτρα μείωσης των συντάξεων και του αφορολόγητου ύψους 5,1 δις ευρώ; Έλεγαν ότι δεν είναι υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουν παρόλο που τα ψήφισαν. Έλεγαν επίσης ότι, αν δεν πάρουν συμφωνία για το χρέος, δεν θα τα εφαρμόσουν.

Τι αποδεικνύεται τελικά;

Στο νέο “συμπληρωματικό” μνημόνιο επιβεβαιώνεται δυστυχώς ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τις δεκάδες δεσμεύσεις της και μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου. Πρόκειται δηλαδή για πρόσθετα μέτρα ύψους 5,1 δις ευρώ, χωρίς καμία χρηματοδότηση και χωρίς καμία συγκεκριμένη λύση για το χρέος.

Είναι, άλλωστε, σαφές πια ότι η πρόταση που συζητείται για το χρέος περιλαμβάνει ελάφρυνση μόνον υπό όρους και κατόπιν αξιολογήσεων από τους πιστωτές της πορείας υλοποίησης των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων που έχει αναλάβει ο κ. Τσίπρας, και υπό την προϋπόθεση έγκρισής της από τα εθνικά κοινοβούλια. Παραπέμπεται δηλαδή και η λύση στο ζήτημα του χρέους για μετά τον Αύγουστο του 2018, και όχι βέβαια ως “προϋπόθεση” της “καθαρής εξόδου”, όπως τόσα χρόνια ισχυριζόταν ο κ. Τσίπρας, ψευδόμενος, όπως πάντα.
Συγκεκριμένα οι δεσμεύσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περιλαμβάνουν τα εξής:

Υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για μία πενταετία και υψηλά πλεονάσματα μέχρι το 2060.
Και νέα μείωση των συντάξεων από την 1/1/2019
Μείωση του αφορολόγητου ορίου το αργότερο από το 2020. Η μείωση αυτή μάλιστα μπορεί να γίνει και νωρίτερα εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος το 2019
Καμία μείωση στον ΕΝΦΙΑ, αφού οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να διατηρήσουν τα συνολικά έσοδα στο ύψος που είναι σήμερα. Δηλαδή 2,65 δις ευρώ όταν αδιαπραγμάτευτη δέσμευση της ΝΔ είναι να μειώσει αυτό το ποσό στο 1,8 δις ευρώ.
Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά.
Πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ.
Κατά γράμμα υλοποίηση όλων των υπολοίπων συμφωνημένων δεσμεύσεων για πολλά ακόμη χρόνια. Αποδεικνύεται έτσι ότι η «καθαρή έξοδος» από τα προγράμματα είναι μία ακόμη κυβερνητική αυταπάτη. Ή μάλλον μια ακόμη προσπάθεια συνειδητής εξαπάτησης των πολιτών, καθώς αποκλείεται να μην γνωρίζουν πλέον τι υπογράφουν.
Η αποτυχημένη πολιτική του κ. Τσίπρα είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση αχρείαστων και επιβλαβών πλεονασμάτων που οφείλονται στην υπερφορολόγηση, τη στάση πληρωμών και τη μείωση των δημόσιων επενδύσεων.

Τι κατάφερε, λοιπόν, η αποτυχημένη κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, σε κάθε τομέα ξεχωριστά;

Ανάπτυξη: Η οικονομία από την ανάκαμψη του 2014 (+0,7 %) την υψηλότερη τότε στην ευρωζώνη) γύρισε σε ύφεση το 2015 (-0,3 %) για να κλείσει με -0,2 % το 2016 και να καταγράψει 1,4 % το 2017 δηλαδή τη μικρότερη στην ευρωζώνη και την μισή από τις αρχικές προβλέψεις. Για το 2018 η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται μόλις στο 1,9%, δηλαδή τη μισή από αυτή που χρειάζεται και μπορεί να υποστηρίξει η ελληνική οικονομία.

Δημόσιο Χρέος: Το ΔΝΤ στο δημοσιονομικό δελτίου του Απριλίου του 2018 αναθεώρησε σημαντικά προς τα πάνω το δείκτη του χρέους προς το ΑΕΠ για τα δύο επόμενα έτη: το 2018 σε 191,3 % του ΑΕΠ (από 184,5 % στην προηγούμενη πρόβλεψη) και το 2019 σε 181,8 % από 177,9%. Για να γίνει ακόμα πιο κατανοητή η αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπενθυμίζεται ότι το 2014 παρέλαβε το χρέος στο 180 % του ΑΕΠ και το 2018 αυτό αναμένεται να φτάσει το 191,3% του ΑΕΠ. Μόνο μετά το 2020 ελπίζεται έστω να επιστρέψει στο ύψος του 2014. Γι αυτό και η ΝΔ λέει ότι η Ελλάδα έχασε χωρίς λόγο έξι χρόνια.

Ληξιπρόθεσμο Ιδιωτικό χρέος: Πλησιάζει τα 250 δις ευρώ ή 140% του ΑΕΠ. Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο διαμορφώθηκαν στα 101,609 δισ. ευρώ το Φεβρουάριο και αφορούν 4 εκατομμύρια οφειλέτες. Οι οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία αφορούν 1 εκατομμύριο οφειλέτες και αθροίζουν πάνω από 30 δις ευρώ. Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν κοντά στα 100 δις ευρώ. Αν υπολογιστούν και οι οφειλές σε ΔΕΚΟ και ιδιώτες πιστωτές, που εκτιμώνται πάνω από 10 δις ευρώ, τότε το σύνολο αγγίζει τα 250 δις ευρώ.

Πλεονάσματα: Η υπέρβαση του πλεονάσματος το 2017 βασίστηκε ιδίως στην υπερφορολόγηση, στην εσωτερική στάση πληρωμών, στο ψαλίδισμα των δημοσίων επενδύσεων αλλά και σε μη επαναλαμβανόμενα έσοδα, όπως οι “διπλές εισφορές” των ελευθέρων επαγγελματιών.

Χρέος: Για μια ακόμη φορά δεν προέκυψε καμία συγκεκριμένη απόφαση για την ελάφρυνση του χρέους. Για άλλη μια φορά το θέμα μετατέθηκε στο μέλλον και βέβαια με σημαντικά χαμηλότερες προσδοκίες.

Συμπέρασμα:

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ είναι μια ανεύθυνη και καταστροφική κυβέρνηση, που:
-Ανέλαβε μέτρα 5,1 δις ευρώ για την επόμενη διετία χωρίς να εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση.

-Δεσμεύτηκε για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% υπονομεύοντας την αυτονόητη ανάγκη της χώρας να αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας και να έρθουν επενδύσεις.

-Δεν έκανε χρήση των πόρων του τρίτου μνημονίου και με τη στάση πληρωμών και την μείωση των δημόσιων επενδύσεων βύθισε τη ρευστότητα στην αγορά.

-Με τις ιδεοληψίες της διώχνει επενδυτές και μπλοκάρει ώριμες επενδύσεις εδώ και τρία χρόνια.

Tι προτείνει η ΝΔ

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει ότι, απέναντι στους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος, απαιτούνται δύο πράγματα:

Εκλογές, ώστε μια νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας. Καλύτερη προληπτική γραμμή για την χώρα είναι η μια Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Ένα αποτελεσματικό «δίχτυ ασφαλείας» μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη. Η Νέα Δημοκρατία θα έπαιρνε λοιπόν τους αδιάθετους πόρους του δανείου, που εκτιμώνται στα 27,4 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος. Όταν η απερχόμενη Κυβέρνηση Τσίπρα έχει αναλάβει πρόσθετες υποχρεώσεις μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου, η Κυβέρνηση της ΝΔ θα φρόντιζε, ως ελάχιστη ανταπόδοση στις θυσίες των Ελλήνων, να πάρει τις εκκρεμείς από αυτό δόσεις.

Μόνο έτσι θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διατηρήσιμη και μεθοδική έξοδο στις αγορές. Κάτι που η σημερινή Κυβέρνηση αδυνατεί να καταλάβει, πόσο μάλλον να πράξει.

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (17)

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ, να σας το σφυρίξω ή να μη σας το σφυρίξω...

'Οτι στις προσεχείς εθνικές εκλογές θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία, ενώ εσάς θα σας τον "σφυρίξω";;;

....

Η τσαπερδονοκολοπηδοσφυρίχτρα του βλακαηδώνη

Το επίπεδο του σχολίου σου πείθει ότι:...

Το βράδυ της ημέρας των εθνικών εκλογών... 26/05/2018, 14:21 Το βράδυ της ημέρας των εθνικών εκλογών ο Κυριάκος θα είναι πρωθυπουργός, ο Άδωνις θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εσείς οι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ θα είσθε "σφυριγμένοι". Πατόκορφα!!!

Καμβάς αρνητικών προσδοκιών...

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ξεκίνησε τον αγώνα (πολιτικά και επικοινωνιακά) για τη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης και την εξασφάλιση θετικών προϋποθέσεων για α) την έξοδο από τα μνημόνια, β) την έξοδο στις αγορές, γ) τη διαχείριση του χρέους και δ) τη δημιουργία ενός Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος που θα απαλύνει τα ήδη υπογραφέντα μέτρα π.χ. περί μείωσης συντάξεων κ.λπ. Ολα αυτά, βεβαίως, συμβαίνουν πάνω σε έναν κοινωνικό καμβά αρνητικών προσδοκιών των πολιτών σχετικά την έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης. Συγκεκριμένα οι πολίτες πιστεύουν κατά α) 61% ότι δεν θα βγούμε στις αγορές, β) 66% ότι και να βγούμε θα χρειαστούμε νέα πιστοληπτική γραμμή, γ) 61% ότι θα χρειαστεί να πάρουμε νέα μέτρα, δ) 58% ότι θα χρειαστεί να υπογράψουμε νέο μνημόνιο και ε) 43% ότι θα βελτιωθεί η ζωή τους μετά από τυχόν έξοδο από το μνημόνιο, 33% ότι θα παραμείνει στάσιμη και 14% ότι θα χειροτερεύσει. Επιπλέον, η αναλογία ικανότητας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. ως προς την οδήγηση της χώρας στην επόμενη ημέρα αν το πρόγραμμα συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών πετύχει είναι 23%-32% αντίστοιχα υπέρ της Ν.Δ. και αν αποτύχει είναι 20%-34% και πάλι υπέρ της Ν.Δ. Τέλος, το 77% των Ελλήνων πιστεύει ότι απαιτείται εθνικός διάλογος/συνεννόηση στην Ελλάδα της μεταμνημονιακής εποχής. (Κείμενο του προέδρου της εταιρίας δημοσκοπήσεων MRB. Δημητρίου Μαύρου).

ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ σας απομένουν ένδεκα, (11), μήνες και είκοσι εννέα, (29), ημέρες...

Μέχρι την Κυριακή, 26-05-2019, ημέρα διεξαγωγής ταυτόχρονα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών, οπότε και θα σας τον "σφυρίξει" ο ελληνικός λαός!!! 'Οπως σας πρέπει και σας αξίζει...

Θα προσέλθω στο εκλογικό τμήμα...

Για τις επικείμενς εθνικές εκλογές σφυρίζοντας, για να τον "σφυρίξω" στους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΑΡΑΔΕΣ. Χαρωπά!!!

Κωστας

Διαβάζει κανείς ότι η ΝΔ θα «...αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας». Αν μετά τις αρλούμπες του Αλέξη, Πάνου και σια φάμε αυτό παλι το παραμύθι, τότε όχι 5 αλλά 5555 μνημόνια μας αξίζουν.

Φίλτατε, το μη χείρον βέλτιστον...

Εάν εσύ πιστεύεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις καλύτερα, κατέβα στις εκλογές. Σε αντίθετη περίπτωση μη μας ζαλίζεις!!!

βλαξ ΚομματοΕλλην

Φοβερο επιχειρημα. Μονος το σκεφτηκες η αυτη ειναι η γραμμη απο τα κεντρικα στην Πειραιως;

ΓΙΩΡΓΗΣ

Πρεπεινα αναδειξουμε αυτοδυναμη κυβερνηση της ΝΔ γιατι τα μικρα κομματα που γνωριζουν πως ειναι μιας-δυο το πολυ χρησεων βιαζονται να κανουν την ''μπαζα'' τους και ρεπουν περισσοτερο στη διαφθορα και διαπλοκη. Εξαλλου εκει κρυβονται πιο ευκολα και συχνα οι εγκαθετοι των ''ξενων''.Η Οικονομια μας καλως ή κακως ετεροκαθοριζεται σε μεγαλο βαθμο,αφου δεν εχουμε δικο μας νομισμα και ειμαστε στην Ευρωζωνη, και στελνουμε αμφισημα μηνυματα στη φιλελευθερη Ευρωπη, οταν ψηφιζουμε Αριστερους,μικρα κομματα και συμμαχικες κυβερνησεις! Γι αυτο την πιο γρηγορη και πιο ασφαλη εξοδο απο την κριση θα την εχουμε μονο με τον Κυριακο! Τους αλλους ολους τους ειδαμε.!

'Οταν με φιλάς στα χείλη, πως να μείνουμε δυό φίλοι;;;

'Οπως δηλώνει εμφατικά ο τίτλος του σχολίου μου, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι εφόσον με προκαλείς σεξουαλικά θα σου τον "σφυρίξω". Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει με την πανάθλια συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΩΝ... Αφού μου περικόπτεις την σύνταξη, μου επιβάλλεις πρόσθετο φόρο μειώνοντας το αφορολόγητο όριο, μου αυξάνεις τον 'Ενφια, (μεσω αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων), δεν μου αναγνωρίζεις έκπτωση από την φορολογία των ιατρικών δαπανών, θέλει πολλή φιλοσοφία για να αντιληφθείς ότι στις αμέσως επόμενες εθνικές εκλογές θα σου τον "σφυρίξω";;;

Συμφωνώ απολύτως.

Θα πράξω ακριβώς το ίδιο "σφυριζοντάς τον" στους ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ!!! Θεωρώ αυτονόητη επισήμανση το ότι θα ψηφίσω τη Νέα Δημοκρατία, οικογενειακώς. Με χέρια και με πόδια.

Την Κυριακή, ημέρα των εθνικών εκλογών...

Θα πάω να ψηφίσω στο εκλογικό τμήμα σφυρίζοντας κλέφτικα. Αφού ψηφίσω, οι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ θα αισθανθούν ότι τους τον "σφυριξα"!!!

@ Συμφωνώ απολύτως.

χεροποδαρα μητσοτακοβλακαηδώνη...

Καθάρισε καλά τα αυτιά σου...

Διότι θα ακούσεις τα σφυρίγματα του λαού και θα αντιληφθείς ότι ο λαός ετοιμάζεται να σας τον "σφυρίξει", κατά τρόπο επικό, στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

Το βράδυ της ημέρας των εθνικών εκλογών...

Ο Κυριάκος θα είναι πρωθυπουργός, ο Άδωνις θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και εσείς οι ΣΥΡΙΖΑ(νελ)ΛΗΤΕΣ θα είσθε "σφυριγμένοι". Πατόκορφα!!!

Ηλίας

Και εσυ μαζί με πολλούς άλλους θα κλαις ότι η ΝΔ δεν έκανε αυτά που υποσχέθηκε όπως έκανες πριν με ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ... Μυαλό κουκούτσι σε αυτή την χώρα

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4777700

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ είπε ότι θα ρωτούσε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας θεωρεί ντροπή την κατάστασή του - Τόνισε ότι θα αγωνιστεί για τα θέματα που αφορούν την αναπηρία, αλλά και την τεχνολογία και την έρευνα

6