Στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική στην υπόθεση Novartis

Στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για προανακριτική στην υπόθεση Novartis

Γιατί η διαδικασία μπορεί να καταλήξει σε προανακριτική αλά Παπαντωνίου, όπου σε διάστημα τριών μηνών έγιναν δύο συνεδριάσεις, διαπιστώθηκε η παραγραφή των αδικημάτων και ο φάκελος επέστρεψε στη Δικαιοσύνη

Τον δρόμο της επιστροφής της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis
προς την τακτική δικαιοσύνη
ανοίγει η πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή
.

Οι συντάκτες της πρότασης παραδέχονται ότι το αδίκημα της απιστίας έχει παραγραφεί και παραπέμπουν τα δέκα πολιτικά πρόσωπα σε προανακριτική προκειμένου να ελεγχθούν για ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων δωροδοκίας, δωροληψίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν ορισμένους αστερίσκους που ούτως ή άλλως θα έμπαιναν από την ισχύουσα συνταγματική τάξη.

Ειδικότερα, στην πρόταση επισημαίνεται ότι η προανακριτική επιτροπή οφείλει να διαπιστώσει εάν τα τρία αδικήματα που προκρίνονται (δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα) εντάσσονται στα καθήκοντα ενός υπουργού.

* Εάν η προανακριτική επιτροπή κρίνει ότι εντάσσονται, τότε ενεργοποιούνται αυτόματα οι καταληκτικές προθεσμίες και θεωρούνται και αυτά παραγεγραμμένα.

* Εάν θεωρηθεί ότι δεν εντάσσονται στα υπουργικά καθήκοντα τότε η Βουλή υποχρεούται να επιστρέψει το φάκελο στον Άρειο Πάγο προκειμένου τα δέκα πρόσωπα να ελεγχθούν από την τακτική δικαιοσύνη.

Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν αποφασιστεί και σε παλαιότερες αντίστοιχες διαδικασίες θεωρείται πιθανότερο τα αδικήματα της δωροδοκίας – δωροληψίας να θεωρηθεί ότι εντάσσονται στο πλαίσιο των υπουργικών ενεργειών και να θεωρηθούν παραγεγραμμένα.

Αντιθέτως, όπως έχει προκύψει από παλαιότερες προανακριτικές (σ.σ. για Ακη Τσοπχατζόπουλο και Γιάννο Παπαντωνίου) το αδίκημα του ξεπλύματος δεν εντάσσεται στα υπουργικά καθήκοντα, δεν ισχύει γι αυτό η εφαρμογή του άρθρου 86 του Συντάγματος, θεωρείται διαρκείας (δεν παραγράφεται) και πρέπει να ερευνηθεί από την τακτική δικαιοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής αποφάσισε να πραγματοποιηθεί σε δύο συνεδριάσεις η συζήτηση και ψήφιση της πρότασης την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη.

 «Την τελευταία τριετία δεκάδες υποθέσεις που λίμναζαν ξεχασμένες σε συρτάρια επί δεκαετίες,ήρθαν στο ως, πήραν το δρόμο προς τη Δικαιοσύνη και αποκάλυψαν το μέγεθος των πολιτικών σκανδάλων» γράφουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση για σύσταση προανακριτικής.

Η πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθεί η υπόθεση Novartis έρχεται σε συνέχεια της διαπίστωσης από τους δικαστές ότι από το 2000 μέχρι το 2015 στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας Novartis διακίνησαν μίζες ύψους 50 εκατ. ευρώ σε 10 πολιτικά πρόσωπα. Τρεις ανώνυμοι προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταγγείλλει ότι ανάμεσα στους 10 πολιτικούς βρίσκονται οι πρώην πρωθυπουργοί Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος.

Η αίτηση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση προανακριτικής επιτροπή κατατέθηκε μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι όποιος μιλάει για παραγραφή των ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών που έχουν οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί είναι σαν να παραδέχονται την ενοχή τους.

Τσίπρας: Όποιος μιλά για παραγραφή κραυγάζει ενοχή ή συγκάλυψη

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ διευκρίνισε ότι δεν είναι νομικός και υποστήριξε ότι η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή.  «Χωρίς ταλαντεύσεις θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται θεσμικά για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών. Η μόνη θεσμική οδός που έχουμε μπροστά μας είναι η πρόταση για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ώστε να εξεταστεί η δικογραφία, να διακριβωθεί αν υπάρχουν ικανοποιητικές ενδείξεις τέλεσης αδικημάτων αλλά και οι συνθήκες τέλεσης τους, ώστε να προσδιοριστούν και οι σχετικές εισαγγελικές και δικαστικές αρμοδιότητες» συμπλήρωσε.

Πάντως, στην ίδια ομιλία ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα υπερασπιστική γραμμή που δεν βοηθάει μάλλον καθόλου τους εμπλεκόμενους. Όποιος αντί να μιλάει για διερεύνηση αλήθειας αλλά μιλά για παραγραφή βάσει ενός κατάπτυστου νόμου περί ευθύνσης υπουργών, δεν κάνει παρά να κραυγάζει ενοχή ή συγκάλυψη».

Πάντως, παρά τις αναφορές του Αλέξη Τσίπρα περί μη παραγραφής, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύσταση προανακριτικής σημειώνεται ότι για το αδίκημα της απιστίας δεν μπορούν να ασκηθούν ποινικές διώξεις αφού η προβλεπόμενη από το Σύνταγμα χρονική προθεσμία έχει παρέλθει...

«Το κλειδί σε αυτή την υπόθεση κρύβεται σε μια φράση του νόμου περί "κατά την άσκηση των καθηκόντων" γιατί μόνο τα αδικήματα που τελέσθηκαν κατά την άσκηση παραγράφονται. Αυτά που δεν εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία έχουν την παραγραφή που προβλέπει ο νόμος. Η μόνη αρμόδια να κρίνει ποια αδικήματα έχουν παραγραφεί είναι η προανακριτική επιτροπή» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ  για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis:ΣΧΟΛΙΑ (30)

ΧΑΡΑ

Πιστεύω πως υπάρχει φωτιά και καπνός και δεν είναι σκευωρία το όλο θέμα. Σαν Έλληνας πολίτης ζητώ και παρακαλώ να γίνει <> στους εμπλεκόμενους! Γιατί ανακρίνονται κατά αυτό τον τρόπο μόνο οι κατάδικοι Άραγε, πόσοι από αυτούς που κυκλοφορούν ελεύθεροι, θα έπρεπε να βρίσκονται πίσω από τα σίδερα Αυτοί ξέρουν! Ίσως κάποοι πάντα να διαφεύγουν, όχι όμως και από την συνείδησή τους. Όλοι αυτοί ας μην ξεχνούν τη σοφή φράση του λαού <>. Ευχαριστώ τους θαρραλέους, γιατί είναι οι μόνοι πατριώτες.

Alex

Ποσό χαζός κάποιος να πιστέψει ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis πήγε στο Μαξίμου με βαλίτσα με ροδάκια για να δώσει μίζα στο Σαμάρα! Οποίος ξέρει και δεν κοιμάται όρθιος ξέρει ότι αυτές οι δουλειές γίνονται αλλιώς! Κλειδακι σε θυρίδα ελβετικής τράπεζας, μα για τόσο ηλίθιους μας περνάνε;; Θα πήγαινε στο Μαξίμου να λαδώσει με 30 δημοσιογράφους απ’ έξω και τόσο προσωπικό στο Μαξίμου

Λουκας

Αντε να τους βαλουν φυλακη και να μη καθησουν ποτε ξανα στα βουλευτικα εδρανα, να προφυλακιστουν αμεσα ως υποπτοι φυγης, διαφορετικα θα τους ψαχνουμε σαν τον χριστοφορακο. Οι κλεφταραδες της νδ και του πασοκ, τα συνετερακια του εγκληματος, εκλεβαν και αλληλοκαλυπτονταν, τωρα το σπαθι της δικαιοσυνης θα τους αποκεφαλισει και θα απαλλαξει τη χωρα απο την μεγαλυτερη εγκληματικη συμορρια που περασε ποτε απο την Ελλαδα

ΓΙΩΡΓΗΣ

Δεν ειναι λεω Λουκα, καθε μερα Λαμπρη! Μετα το φιασκο, οπως αποδειχτηκε στις δικαστικες αιθουσες,; των αμερικανομαγειρεμενων σκανδαλων Βατοπεδιου, Ζημενς ''Λιστων'' κλπ ποιος μυαλωμενος ανθρωπος θα ξαναδοκιμασει και θα ξανατσιμπησει Τωρα ειναι που θα δοκιμασει την εκληξη της ζωης του ο Τσιπρας, γιατι ενω νομιζει οτι τα εχει στησει ολα αριστοτεχνικα, ο Λαος δε θα μασησει, και εκει που νομιζει ο Τσιπραςπως θα τον ''δουλεψει''ξανα,αντιθετα ο Λαος θα δουλευει τον Τσιπρα και θα τον κανει να ζητησει σε καποιο Καστρομαδουροσκοπιανο καθεστως πολιτικο ασυλο!

Μαδούρο

Ρε αριστερόστροφο φασιστόμουτρο τουλάχιδτον μάθε λίγο ορθογραφίσ

G

Μπαρδον??? δωροδοκία, δωροληψία, ξέπλυμα πως γινεται να εντάσσονται στα καθήκοντα ενός υπουργού??

Μπα;

Γύρισε από τας Αμερικας η σουρπουιτσα παπαδια;

ΑΙΑΣ

Ο ΜΑΔΟΥΡΟ ΒΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΥΤΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ. Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΤΟΥΣ ΠΕΤΑΕΙ ΛΑΣΠΗ , ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΡΕΜΑΕΙ ΣΤΑ ΜΑΝΤΑΛΑΚΙΑ.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Νομιζει ο αμορφωτος Τσιπρας,γιατι δεν ξερει, ο ανοητος, οτι και η προπαγαντα εχει τα ορια της, ακομη και αν ειναι αμερικανικη!Ποιος πιστευει πια εναν καθ'ομολογιαν ψευτη απαπατεωνα και διεθνως σταμπαρισμενο ως''κολοτουμπα'';Εναν πολιτικο,το μονο στην Ευρωπη, που αν και τον βγαζουν εξω απο τα μνημονια,εκεινος ξανατρυπωνει μεσα;Εναν που 4 χρονια τωρα, οχι δεν καλυτερεψε τιποτε απο οσα παρελαβε, αλλα δεν αφησε τιποτε, μα τιποτε, να μην το χειροτερεψε!Ο κοσμος κλαιει και βλαστημαει την ωρα και τη στιγμη... δεν τον ακουτε; Και συ συριζοτρολι, μου τσαμπουνας για τον Τσιπρα σου...Ντροπη!

ΝΙΚ

Αν είναι δυνατόν οι Μαδουροι πήραν την εξουσία .

Τέλος η ΝΔ

Οι πληροφορίες που έχω είναι πολύ άσχημες.Ερχονται άσχημες εξελίξεις...........

Για τον λούτσο

Για λέγε! Φαίνεσαι πολύ ενημερωμένο αγόρι. Κάνε μας κοινωνούς της ενημέρωσης που έχεις. Στο κομμωτήριο τα λέγατε?

Στέφανος

Κάτι ακούγεται τελικά.Να δούμε αυτές τις τσιριχτες φωνουλες που βγαίνουν στα κανάλια θα τις τιμωρήσουν????Μποχα βρώμα τελικά το κοινοβούλιο.

ΓΙΩΡΓΗΣ

Tελος ; !- Και ποιος τοτε θα ξεγαμαρισει την Ελλαδα απο τις βρωμιες του Τσιπρα; Ποιος θα αναταξει την οικονομια,να φερει επενδυσεις,αναπτυξη και να την ξαναφερει στην πρωτοπορεια της ΕΕ και να ανασσανει ο δοισμοιρος ελληνικος Λαος;; Ειδατε εσεις ποτε σας επενδυσεις και αναπτυξη με Αριστερες και Αριστεριζουσες Κυβερνησεις; Να σας το θεσω αλλιως το ερωτημα:Ειδατε ποτε σας να κυβερνουν Αριστεροι και να μη φερνουν στο Λαο αιματα,πονους και δακρυα; Σαν να εχουνε την καταρα του Θεου την υπαρξη του οποιου και αρνουνται!

Μάρκος

Ο κουρουμπλής παναγιώτης που είναι ενω αρχικά ήταν κατηγορουμενος

ΓΙΩΡΓΗΣ

Mε το ''ληγμενο''φαρμακοσκανδαλο της Νοβαρτις προσπαθουν οι Αμερικανοι να ενισχυσουν τον Τσιπρα, να σταθει στα ποδια του, τουλαχιστον προσωρινα, μεχρι να μπορεσει να τους ξεπουλησει τη Μακεδονια, και μετα να τον σουταρουν. . . αφου απο ολα τα αλλα τα τρομερα για τα οποια τον στρατολογησαν και τους υποσχεθηκε, τ ι π ο τ ε ο ''ηλιθιος'' δεν μπορεσε να κανει!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

famellos_seixsou

αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος τόνισε την ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του δάσους - Έγκριση σε έκτακτη χρηματοδότση υποστηρίζει πως έχει δώσει το ΥΠΕΝ

mitsotakis1

Πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν θα χωρούν - Είμαι σίγουρος ότι θα πιάσουμε τους στόχους του 2019 - Πρόθεσή μας «όσο το δυνατόν συντομότερα να τελειώνουμε με τα capital controls» - Καμία ανοχή στον Ρουβίκωνα που έχει ανοιχτούς δίαυλους με την τρομοκρατία - Με ρωμαλέα ανάπτυξη θα έχουμε αύξηση συντάξεων

36
tsipra-simvasi

Είμαστε χώρα διαλόγου αλλά και έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής των συμβάσεων για τις θαλάσσιες περιοχές «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης»

7
Photo_26-06-2019__21_29_17

«Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να καταλάβει ότι η αυτοδυναμία του δεν αρκεί, ούτε για την συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται 180 βουλευτές για τα κρίσιμα άρθρα» υπογράμμισε η Φώφη Γεννηματά και επανέλαβε ότι συμφωνεί στην αλλαγή του εκλογικού νόμου

4