Υπόθεση Novartis: Τι κατέθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης» για τη μίζα των €40 εκατ.

Υπόθεση Novartis: Τι κατέθεσε ο «Μάξιμος Σαράφης» για τη μίζα των €40 εκατ.

«Με βάση τη λογική των πραγμάτων και τα μεγέθη της προμήθειας θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ» - Η υπόθεση του μοριακού ελέγχου αίματος - Διαβάστε έγγραφα από τη δικογραφία - Η κατάθεση της «Αικατερίνης Κελέση»

Την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου ο προστατευόμενος μάρτυρας με κωδική ονομασία  «Μάξιμος Σαράφης» περνά ξανά την πόρτα του γραφείου της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.

Στην ερώτηση «τι γνωρίζετε για τις παράνομες πρακτικές της Novartis
Ελλάς και των λοιπών φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα», ο μάρτυρας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα Παγκόσμιες ημέρες υγείας το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας communication in practices (CIP) συμφερόντων Κυριάκου Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αναστάσιος Γκοτσόπουλος με την έγκριση του Διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Υγείας Αλέξη Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν.

Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία.

Η Novartis Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας με το ποσό των 50.000 ευρώ για τις κάτωθι υπηρεσίες: α) Συνέντευξη τύπου στο ξενοδοχείο King George παρουσία του κ. Ζορμπά β) Εκθεσιακό περίπτερο ενημέρωσης στην πλατεία Κολωνακίου το οποίο ουδέποτε στήθηκε γ) ολοσέλιδη διαφημιστική καταχώρηση στην εφημερίδα Μετρόπολις η οποία ουδέποτε δημοσιεύτηκε και δ) εκτύπωση και διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων τα οποία ουδέποτε παρήχθησαν.

Δηλαδή για μια συνέντευξη τύπου αξίας 5.000 ευρώ η εταιρεία χορήγησε στην CIP για λογαριασμό του υπουργείου Υγείας 50.000 ευρώ. Ο Φρουζής τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξόφληση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας.

Η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων όπως πχ το φάρμακο AFFINITOR. Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του Υπουργείου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και του Γενικού Διευθυντή Παπαδημητρίου Θεόδωρου που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1 τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας  μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στην μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρο τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή) ο οποίος τελούσε εν αγνοία να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στην συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα  υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό. Η ζημία του κράτους στην συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή:

1)      Αφενός δια της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων

2)      Αφετέρου δια της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύτηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για την εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού.

Χαρακτηριστικά εκείνη την εποχή ο Φρουζής έλεγε ότι ο ίδιος, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαπραγμάτευση και έκλεισε την συμφωνία εκ μέρους της Novartis Vaccines SRL, δωροδόκησε: 1) Θ. Παπαδημητρίου 2) τον τότε γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Αριστείδη Καλογερόπουλο και 3) τον τότε υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Για το ξέπλυμα των χρημάτων που δόθηκαν στους ανωτέρω χρησιμοποιήθηκε – μεταξύ άλλων – ο μηχανισμός της υπερτιμολόγησης εκδηλώσεων και φαρμακοοικονομικών μελετών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εκπροσωπούμενης από τον τότε κοσμήτορα Ιωάννη Κυριόπουλο, ο οποίος ήταν γνώστης και της όλης υπόθεσης και χρησιμοποιήθηκε και ο ίδιος για την προσέγγιση του υπουργού Υγείας του οποίου ήταν σύμβουλος. Ομοίως το ξέπλυμα των χρημάτων έγινε και μέσω του ομίλου Γριβέα ο οποίος αναλάμβανε συνέδρια για λογαριασμό της ΕΣΔΥ και υπερτιμολογημένες δραστηριότητες επικοινωνίας της Νοβάρτις και του ΚΕΕΛΠΝΟ. Θεωρώ αντίθετο στην λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος να έλαβε δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ.

Το σκάνδαλο με τον μοριακό έλεγχο του αίματος

«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά την γνώμη μου στο χώρο της υγείας» αναφέρει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας Μάξιμος Σαράφης «αφορούσε το διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για το μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου. Πιο συγκεκριμένα από ότι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας «το Βήμα» το Δεκέμβριο του 2006 που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης  ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε το μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στο χώρο της υγείας ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου.

Τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis.

Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και γα την συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» υποστηρίζει στην κατάθεσή του ο προστατευόμενος μάρτυρας ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζει πως «θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ».

Τι κατέθεσε ο μάρτυρας «Σαράφης» για τον Ανδρέα Λοβέρδο

Στις 15 Ιανουαρίου και ώρα 10:40 ο «Μάξιμος Σαράφης» περνά και πάλι την πόρτα του γραφείου τις εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη προκειμένου να συνεχίσει την κατάθεση. «Σε συνέχεια της προηγούμενης κατάθεσής μου σας γνωρίζω ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος και οι Κωνσταντίνος Φρουζής είχαν απευθείας επικοινωνία μεταξύ τους μέσω των προσωπικών τους emails» ξεκινά ο μάρτυρας μπαίνοντας απευθείας στην ουσία.

Ωστόσο η συνέχεια δημιουργεί προβληματισμό καθώς προσομοιάζει με λογικό άλμα αρκετών… χιλιομέτρων: «Από την στιγμή που είχαν τέτοια επικοινωνία στα προσωπικά τους emails αυτό μεταφράζεται στο ότι είχαν να πουν κάτι μεταξύ τους που δεν ακολουθούσε την επίσημη υπηρεσιακή οδό. Είχαν τακτική επαφή και δια ζώσης. Χαρακτηριστική περίπτωση διακριτικής μεταχείρισης της Novartis Ελλάς ήταν η εκ μέρους του άνω υπουργού όταν πήγε στο υπουργείο Υγείας έκδοση δελτίου τιμών τον Αύγουστο του 2011 οπότε τιμολογήθηκε το GILENYA και το TASIGNA 150. Για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχε κυκλοφορήσει και δεν είχε τιμολογηθεί κανένα άλλο φάρμακο κατά σύσταση της τρόικας προκειμένου να μην αυξηθεί η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Για να επιταχυνθεί η τιμολόγηση των ανωτέρω φαρμάκων χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων οι δημοσιογράφοι της εφημερίδας ΒΗΜΑ 1) Νίκος Χασαπόπουλος, κουμπάρος του Ανδρέα Λοβέρδου και 2) Ελενα Φυντανίδου. Συγκεκριμένα κατόπιν εντολής της Novartis Ελλάς συστάθηκε τον Ιούλιο του έτους 2011 ένα μήνα πριν την έκδοση ΦΕΚ για τα ανωτέρω προϊόντα η εταιρεία PRESTIGE με αντικείμενο δημόσιες σχέσεις και διαφήμιση. Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε από την Novartis Ελλάς έργα συνολικού ύψους 200.000 ευρώ σε διάρκεια μιας διετίας προκειμένου μεταξύ άλλων α) να προωθηθεί σε επίπεδο δημοσιότητας η κατ εξαίρεση τιμολόγηση των ανωτέρω προϊόντων μέσα στον Αύγουστο του 2011 β) καλλιεργηθεί η θετική πολιτική εικόνα του Α Λοβέρδου γ) να καλλιεργηθεί ομοίως η θετική εικόνα του Κων. Φρουζή ως υποψήφιου για την προεδρία του ΣΦΕΕ (έγινε πρόεδρος τον Μάρτιο 2012).

Όταν ο Φρουζής εκλέχθηκε πρόεδρος του ΣΦΕΕ η Prestige ανέλαβε τις δημόσιες σχέσεις του ΣΦΕΕ. Η Prestige άνηκε στην ουσία στους Χασαπόπουλο και Φυντανίδου» ενώ σε άλλο σημείο υποστηρίζεται: «πιθανολογώ ότι η δωροδοκία μεθοδεύτηκε ως εξής: Στις 21.7.2011 και ώρα 20:52 μμ εστάλη μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον αντιπρόεδρο Κων Φρουζή προς τον τότε πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Νοβάρτις Ελλάς Arnout Miguel van Amstel και τον τότε Οικονομικό Διευθυντή της Νοβάρτις Ελλάς Miguel Freire με τίτλο «Please take into account» (παρακαλώ λάβατε υπόψη). Πιθανολογώ δεδομένης της ώρας ότι το μήνυμα εστάλη από το κινητό τηλέφωνο του Φρουζή λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτός δεν γνώριζε να χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή. Στο συγκεκριμένο μήνυμα αναφερόταν τα εξής: Ο αντιπρόεδρος ζητούσε έκτακτη αύξηση του προϋπολογισμού του τμήματός του ύψους 200.000 ευρώ (100.000 ευρώ σε δύο συγκεκριμένα κέντρα κόστους τμήματος) για τον προϋπολογισμό του 2012. Ο Φρουζής ζητά με επιμονή αυτή την αύξηση του προϋπολογισμού έτσι ώστε η εταιρεία να πετύχει τους φιλόδοξους στόχους της. Σημειώνεται ότι αναφέρει ότι το συγκεκριμένο ποσό θα έχει πολύ μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα με βάση τον οικονομικό δείκτη ROI. Ο Φρουζής επίσης αναφέρει ότι χρειάζεται συμμαχίες από όλα τα πολιτικά κόμματα και τους σχετικούς τομεάρχες υγείας διότι διέβλεπε ότι η επόμενη κυβέρνηση θα ήταν κυβέρνηση συνεργασίας. Ενας επιπλέον λόγος που ζητά επιπλέον χρηματοδότηση είναι οι εκλογές του ΣΦΕΕ που θα ελάμβαναν χώρα το  πρώτο τρίμηνο του 2012». Ωστόσο αν και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής αλληλογραφίας δεν φαίνεται να περιλαμβάνει αναφορές για χρηματισμό συγκεκριμένων προσώπων ο μάρτυρας καταλήγει στο συμπέρασμα : «… θεωρώ ότι το ύψος του δώρου που έλαβε για τη συγκεκριμένη περίπτωση ο Λοβέρδος δεν είναι κάτω του ποσού των 200.000 ευρώ συνολικά».

Σε άλλο σημείο της ίδιας κατάθεσης υποστηρίζεται ότι ο κ. Λοβέρδος δωροδοκήθηκε και για φάρμακο για την ώχρα κηλίδα. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο τότε υπουργός έλαβε 70.000 ευρώ για έγκριση συγκεκριμένου φαρμάκου μέσω τεσσάρων διαφημιστικών εταιρειών.

Σαράφης και στον… Γεωργιάδη

Στις 2 Φεβρουαρίου και ώρα 11:20 π.μ ο «Μάξιμος Σαράφης» προσέρχεται και πάλι στην εισαγγελία για να συνεχίσει την μαραθώνια κατάθεσή του. Αυτή την φορά η εισαγγελέας τον ρωτά για τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη και τους συνεργάτες του. Ο μάρτυρας όπως κάνει και τις προηγούμενες φορές μπαίνει απ ευθείας στο «ψητό» ενώ για να δικαιολογήσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με «μίζες» που λάμβανε ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι η επένδυση στις τηλεπωλήσεις βιβλίων είναι δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της εταιρείας του πρώην υπουργού!

«Γνωρίζω ότι άμεση συνεργάτιδα του Υπουργού ήταν η κα. Κατραβά με την οποία η Νοβάρτις μέσω του τμήματος market access του οποίου προσίτατο ο Κων Φρουζής είχε επίσημη και ανεπίσημη επικοινωνία μέσω emails εταιρικών και προσωπικών και μέσω τηλεφωνημάτων» αναφέρει εισαγωγικά ο μάρτυρας για να συνεχίσει λέγοντας ότι «οι επικοινωνίες αυτές γίνονταν προκειμένου η κα Κατραβά να κανονίζει τα απόρρητες συναντήσεις του Φρουζή εκ μέρους της Νοβάρτις με τον υπουργό. Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων πιθανολογώ ότι ήταν το «κλείσιμο» συμφωνιών μεταξύ της εταιρείας και του Υπουργού, προκειμένου ο τελευταίος να λαμβάνει ευνοϊκές για την εταιρεία πολιτικές αποφάσεις. Αυτό το βασίζω στο γεγονός ότι οι πιο τακτικές επικοινωνίες γίνονταν μέσω των προσωπικών τους ηλεκτρονικών λογαριασμών και μέσω ανταλλαγής μηνυμάτων στα προσωπικά τους τηλέφωνα και όχι μέσω των επίσημων υπηρεσιακών λογαριασμών του υπουργείου. Θέλω επίσης να σας καταθέσω ότι όπως είναι ευρέως γνωστό ο Υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης χρησιμοποιούσε ως μέθοδο ξεπλύματος των χρημάτων που λάμβανε ως δώρα από την Νοβάρτις, εκδοτικές του δραστηριότητες, καθώς και υπηρεσίες προβολής μέσω τηλεπωλήσεων και διοργάνωσης εκδηλώσεων σχετικά με την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και την ανάλυση της αρχαιοελληνικής γραμματείας. Με δεδομένο ωστόσο ότι η επένδυση της τηλεπώλησης των βιβλίων ήταν δυσανάλογα μεγάλη σε σχέση με το μέγεθος της επιχείρησης του συμπεραίνω ότι τα έσοδα από τις πιο πάνω δραστηριότητες είναι προφανώς εικονικά και συνδέονται με το ξέπλυμα παράνομων χρημάτων».

Τι κατέθεσε η μάρτυρας «Κελέση»: Δεσμίδες σε κίτρινους φακέλλους και η ανακαίνιση της οικίας του υπουργού

Την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου την εισαγγελία επισκέπτεται ο προστατευόμενος μάρτυρας με κωδικό όνομα «Αικατερίνη Κελέση» προκειμένου να δώσει συμπληρωματική κατάθεση. «Ο κ. Φρουζής είχε πολύ στενή σχέση με τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη και είχε πολύ συχνές συναντήσεις τόσο με τον πιο πάνω Υπουργό όσο και με άλλους κρατικούς αξιωματούχους οι οποίοι προωθούσαν τα συμφέροντα της Νοβάρτις. Γνωρίζω συγκεκριμένα ότι ο κ. Φρουζής συναντήθηκε με τον Αδωνη Γεωργιάδη την 9.9.2013 στο υπουργείο Υγείας και την επόμενη ημέρα 10.9.2013 είχε συνάντηση επίσης στο Υπουργείο με τον Αδωνη Γεωργιάδη και τον Ιωάννη Στουρνάρα. Επίσης συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη ο κ Φρουζής είχε και την 30.9.2013 όπως προκύπτει από σχετικές σημειώσεις του κ. Φρουζή όπου σε αυτές ανέφερε ότι έκλεισε ραντεβού με τον Γεωργιάδη 30/9 μισή ώρα μετά από την κανονική. Η σημείωση αυτή σήμαινε ότι η συνάντηση αυτή έλαβε χώρα μισή ώρα μετά από την κύρια συνάντηση του Υπουργού με τον κ. Φρουζή και με τους εκπροσώπους άλλων φαρμακευτικών εταιρειών με σκοπό σε αυτήν να βρίσκεται μόνος του με τον Υπουργό, ώστε να μπορέσει να του παραδώσει τα χρήματα που είχε μαζί του στο βαλιτσάκι όπως σας έχω ήδη καταθέσει. Σημειώνω ότι ο Φρουζής σε ιδιόχειρες σημειώσεις του αναφέρεται σε συνάντηση 30 λεπτών και με τον Ιωάννη Στουρνάρα. Κι εδώ δηλαδή φαίνεται η ίδια τακτική του Φρουζή όπως και με τον Γεωργιάδη για την παράδοση των χρημάτων δωροδοκίας όπως σας έχω καταθέσει ήδη. Θέλω επίσης να σας αναφέρω ότι στις αρχές του έτους 2014 ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στον Φρουζή εμπιστευτικό ανεπίσημο έγγραφο, με το οποίο τον ενημέρωνε για τις δαπάνες που έκανε το υπουργείο Υγείας το πρώτο τετράμηνο του 2014 στον χώρο του φαρμάκου γα τα ποσά του rebate και του claw back των φαρμακευτικών εταιρειών για τις συμμετοχές των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων για τις συνταγογραφήσεις  των γενόσημων φαρμάκων και για τα φάρμακα υψηλού κόστους ήτοι πληροφορίες για ενέργειες του υπουργείου που δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Φρουζής». Στην συνέχεια η «Αικατερίνη Κελέση» περιγράφει συναντήσεις του κ. Φρουζή με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Συγκεκριμένα, η μάρτυρας υποστηρίζει ότι ο κ. Φρουζής είχε δύο συναντήσεις με τον κ. Δημήτρη Πτωχό, συνεργάτη του πρώην πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου στις 26.9.2013 και 18.10.2013. Ο μάρτυρας αναφέρει ότι στις 21.10.2014 ο Φρουζής είχε συνάντηση με τον κ. Σταύρο Παπασταύρου και στις  3.4.2014 και 14.4.2014 ο Φρουζής  συναντήθηκε με τον κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη. Επίσης, υποστηρίζει πως στις 8.4.2014 συναντήθηκε με τον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο μάρτυρας υποστηρίζει ότι όλες οι συναντήσεις είχαν ως στόχο να γίνει πρόεδρος του ΣΦΕΕ ο κ. Φρουζής καθώς όπως υποστηρίζει δεν πληρούσε τις τυπικές υποχρεώσεις.

Σε άλλο σημείο της ίδιας κατάθεσης η εισαγγελέας ρωτά: «Σε σχέση με τα πρόσωπα που μας αναφέρετε ότι έχουν χρηματισθεί γνωρίζετε αν οι χρηματισμοί έγιναν απευθείας ή και με μεσολάβηση τρίτων προσώπων» και ο μάρτυρας απαντά: «γνωρίζω ότι ο κ. Φρουζής έκανε τους χρηματισμούς χέρι με χέρι ο ίδιος. Στην περίπτωση όμως του Αδωνη Γεωργιάδη γνωρίζω ότι εκτός από τις φορές που ο ίδιος ο Φρουζής τον χρημάτισε απευθείας (χέρι με χέρι) σε τρεις περιπτώσεις τα χρήματα έλαβε για λογαριασμό του Γεωργιάδη η ιδιαιτέρα γραμματέας του Βασιλική Κατραβά εντός κίτρινων φακέλων μια φορά εντός του ξενοδοχείου Λίντα Μάριοτ όπου η ανωτέρω έλαβε το ποσό των 70.000 ευρώ το οποίο προοριζόταν για την ανακαίνιση της οικίας του Αδωνη Γεωργιάδη και τις άλλες δύο φορές εντίς του υπουργείου Υγείας όπου έλαβε 50.000 ευρώ και 20.000 ευρώ αντίστοιχα περίπου. Άλλο πρόσωπο που γνωρίζω με βεβαιότητα ότι έχει χρηματισθεί κατ επανάληψη με δεσμίδες χρημάτων εντός κίτρινων φακέλων σε μαύρες τσάντες την περίοδο από το 2010 εως το έτος 2013 ήταν ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος τέως διοικητής του ΙΚΑ. Ο συγκεκριμένος έλαβε από τον Φρουζή για λογαριασμό της Νοβάρτις συνολικά 600.000 ευρώ το ελάχιστον προκειμένου να προωθήσει τις τιμές και την αποζημίωση των φαρμάκων έχοντας την σχετική αρμοδιότητα. 
Πώς ο μάρτυρας «Σαράφης» εμπλέκει στην κατάθεσή του τον Βενιζέλο 

Στις 18 Ιανουαρίου ο «Μάξιμος Σαράφης» προσέρχεται στην εισαγγελία προκειμένου να δώσει την συμπληρωματική του κατάθεση η οποία φαίνεται να κινείται στο ίδιο μήκος με τις άλλες. Ο μάρτυρας αναφέρεται με λεπτομέρειες σε μη ουσιώδη γεγονότα αλλά όταν φθάνει η κρίση ώρα επικαλείται εκτιμήσεις και επιδίδεται σε λογικά άλματα. «Ο Φρουζής ανά διαστήματα ζητούσε και εκταμίευε χρήματα από τα μαύρα ταμεία της Νοβάρτις Ελλάς προκειμένου όπως έλεγε να δωροδοκήσει το Λιτζέρη υπό την ιδιότητά του ως προέδρου του ΕΟΦ. Πιθανολογώ ότι το ξέπλυμα των χρημάτων για δωροδοκίες προς τον Λιντζέρη γινόταν από εταιρείες του Μαυρίκου (ο οποίος αντικατέστησε στις δραστηριότητες του ξεπλύματος του Βουλκίδη) στις οποίες η Νοβάρτις ανέθετε διαφημίσεις με εν μέρει εικονικό τίμημα το οποίο εν πολλοίς κάλυπτε τα ποσά των δωροδοκιών» αναφέρει χαρακτηριστικά ενώ εντύπωση προκαλεί ο τρόπος με τον οποίο ο μάρτυρας εμπλέκει και τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο: «Σχετικά με τον Λιντζέρη ο Φρουζής ανέφερε ότι ο Ευ. Βενιζέλος τον τοποθέτησε ως έμπιστό του στην θέση του προέδρου του ΕΟΦ διότι έχουν πολύ κοντινή σχέση και ότι στην αγορά κυκλοφορούσε ότι ο Λιντζέρης λειτουργεί ως ταμίας του Βενιζέλου στα θέματα του υπουργείου Υγείας. Για όλες τις εξυπηρετήσεις που προσέφερε στην Νοβάρτις στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του ο κ. Λιντζέρης αποκλείεται να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Δείτε έγγραφα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία:
Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (161)

Τελικά

αυτή η χώρα δε σώζεται με τίποτα. θέλει γκρέμισμα με πυρηνικά και φτιάξιμο από την αρχή...

Δεξιός που τρελάθηκε στο χαβαλέ

Ρε παιδιά αυτά δεν έχουν ξαναγίνει! Καταθέτει ο προστατευόμενος μάρτυρας εργαζόμενος της Novartis, που συνελήφθη με αδικαιολόγητο πλουτισμό, άρα κλέφτης, εφόσον ο Πολάκης λέει, όπως πάντα, την αλήθεια. Το επενδυτικό πλάνο του Γεωργιάδη στις τηλεπωλήσεις λέει, είναι πιο μεγάλο από το προβλεπόμενο για τον όγκο εργασιών του. Αυτό ρε παιδιά, πως το ξέρει ένας εργαζόμενος της Novartis, είχαν κάνει μπιζνες-πλαν μαζί με το Γεωργιάδη; Ας μας πει ο πιο φανατικός συριζαίος πως μπορούσε να το ξέρει αυτό ο μάρτυρας. Φως φανάρι λοιπόν ότι κάποιοι τον βάλανε να το πει..

παρε κοσμε!

σαραφης στα τρικαλα, τωρα σαραφης και μαξιμος!

Ι.Κάλφας Σουηδία

Υπόθεση Novartis: Τι κατέθεσε ο Μάξιμος Σαράφης για τη μίζα των 40 εκατ. Αυτό είναι το πεπρωμένο του Νεοέλληνα να ψεύδεται να κλέβει και να υποαπασχολείτε . υποαπασχολήθηκαν τα Μ.Μ.Ε. με την λίστα LAGARD και με το Γερμανικό C.D. δικάστηκε κανένας; Όχι βρε κακομοίρηδες διότι τα αποβράσματα που σας διοικούν αυτοί έχουν το μαχαίρι αυτοί και την τούρτα και την κόβουν όπως θέλουν . Ακόμα και αν αποδεικτή μια κλεψιά στην υπόθεση Novartis είναι είδη εκπρόθεσμη . Αυτό που δεν είναι εκπρόθεσμο είναι να κοροϊδεύουν τον Έλληνα και να τον απασχολούν με κάτι το καινούριο κάθε λίγο και λιγάκι , Στους Μήνες αυτούς τα υπόληπτα Μ.Μ.Ε. των κρατών τις Ευρώπης αναφέρουν καθημερινός τα ισοζύγια των Επιχειρήσεων . Για να ξεφύγει ο Έλληνας από την καθημερινότητα τις Μιζέριας θα σας αναφέρω το τι απασχολούνται Κυρίως οι Εφημερίδες τις Σουηδίας αυτήν την περίοδο. Οι Εφημερίδες καθημερινός αναφέρουν την πρόοδο και ανάπτυξη του περασμένου χρόνου όπως και τα τελευταία χρόνια . Η Σουηδικές Επιχειρήσεις μια μετά την άλλη ανακοινώνουν αυξημένα κέρδη και επενδύσεις . Φέτος τα μερίσματα μόνο ανέρχονται γύρο στα 22,0 δις. . που λόγο αυξημένων καιρών αυξήθηκαν. Το 30% είναι η φορολόγηση δηλαδή τα 7-8 δις. θα πάνε στο κρατικό ταμείο., Τα 7-8 δις θα επανατοποθετηθούν στο χρηματιστήριο και στην ανάπτυξη και τα άλλα επτά δις. σύμφωνα με τις στατιστικές θα πέσουν στην αγορά . Αυτά όλα ο Έλληνας ούτε μπορεί να τα ονειρευτή, διότι έκανε και κάνει τα αδύνατα δυνατά και έδιωξε όλες τις ξένες και Ελληνικές επιχειρήσεις και τώρα υποαπασχολείτε με την μιζέρια του που πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο . Για να μην αμφιβάλει κανείς με την κατεστημένη καταδίωξη επιχειρήσεων σαν αναφέρω μερικές από αυτές ,DATSUN,PIRELLI,GOODGER., και πολλές άλλες .Αφρίσατε καμία στον Ελλαδικοί χώρο;. Αυτή είναι η πραγματικότητα και θα πρέπει να καταθλίβει έκαστο σκεπτόμενο Έλληνα. Εξόν τους Ελληναραδές.

αχμετ

πράγματι κακομοίρηδες ......

ΓΙΩΡΓΗΣ

Στη Σουηδια,φιλε,δεν εχουν καμια περιοχη σαν τη Μακεδονια μας, να θελουν οι Αμερικανοι να την αποκοψουν και να τη χαρισουν σε γειτονες, οι οποιοι θα θελησουν στη συνεχεια να την καταβροχθησουν ολοκληρη. Δε θελουν να περασουν απο πανω της, και να πανε πού;Δεν τους ενοχλει ο σουηδικος πολιτισμος( ;)και να θελουν να τον αποδομησουν για να απλωσουν δηθεν το δικο τους Στη Σουηδια δηλ'' βοηθαει ο τοπος Διγενη και κανεις τον αντρειωμενο...''Διαφορετικα θα σου ελεγα, ποσα ζιζανια θα σας εβαζαν οι επιδοξοι κοσμοκρατορες!!

jiannis

οταν αναφερεις κατι να βαζεις και επισημα στοιχεια και οχι απλα την προσωπικη σου γνωμη η datsun η αλλιως nissan ο μονος που την εκλεισε ηταν η ιαπωνες αγαπητε μου η οποιοι ΔΕΝ εδιναν αδεια στον θεοχαρακη να επεκταθει στης πωλησεις και στην ανατολικη ευρωπη και οχι μονον ελλαδα ,βλεπεις καμια αυτοκινητοβιομηχανια δεν ζει απο την αγορα μιας μονον χωρας και δε της μικρης ελλαδας ,αυτος ηταν ο ΜΟΝΟΣ λογος που εκλεισε η nissan ελλαδας .Η πηγη μου ειναι η ιδια συνεντευση που ειχε δωσει πριν χρονια ο ιδιος ο θεοχαρακης στην τιβι οπου αυτα ακριβως ανεφερε .Τον διαψευδεις λοιπον εσυ ?????? Παμε τωρα στην pirelli- goodyear,οταν η michelin φευγει απο την γαλλια για ρουμανια η κινα αν θυμαμαι καλα για φτηνα εργατικα χερια εσυ περιμενεις να μεινει ελλαδα καποια εταιρια μεγαλη η γερμανια η αγγλια η αμερικη ????σοβαρεψου λιγο ,το 90% των ελληνικων επιχειρησεων ειναι βουλγαρια ρουμανια σκοπια εδω και δεκαετιες ,κανε μια βολτα οδικως για βουλγαρια να δεις μολις περασεις τα συνορα οτι μονον ελληνικες επιχειρησεις θα βλεπεις .Ωραια η καραμελα οτι κυβερνησεις η συνδικαλιστες διωξαν τα εργοστασια απο την ελλαδα αλλα το παραμυθι δεν εχει δρακο αλλα φτηνα εργατικα χερια και φτηνες φορολογιες .Δες να nike puma addidas IPHONE sony κτλ.που κατασκευαζονται .Για αυτο αμα δεν εχεις ιδεα το τι σου γινεται απλα γκουγκλαρε να μαθεις η ανοιξε αυτια και ματια να ακους και να διαβαζεις . Την καλημερα μου

Νυχτοφυλακας

0.60+0.60+0.60+0.60......ΠΩ ΠΩ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΙΝΩ ΝΑ ΜΕΤΡΑΩ 60ΑΡΙΑ! ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΚΑΛΑ Η ΝΟΒΑΡΤΙΣ!

ΗΠΑ ΞΗΠΑ

Στα Αμερικανικα ντοκουμεντα δεν υπαρχουν τα ονοματα Σαμαρας, Λοβερδος, Γεωργιαδης, Αβραμοπουλος μονον στα Ελληνικα. Τα συμπερασματα δικα σας.

jiannis

γιατι δεν τους ενδιαφερουν ονοματα ελληνων ,χεστηκαν για αυτα ,τους ενδιαφερει μονον το οτι η ελλαδα ηταν χωρα αναφορας τιμης φαρμακου και εξου ξεκινησαν την ερευνα ,απλα πραγματα αγαπητε μου ,και ετσι ξεκινησε να ξετυλιγεται το κουβαρι και εδω .Διαβαζετε καλυτερα πριν γραφετε

έχω μια απορία

Παιδική απορία: γιατί οι πολιτικοί της Ελλάδας είναι τόσο κακοί απέναντι στην χώρα τους; Τι κακό τους έχει κάνει αυτή η χώρα; Τους ψήφισε, τους έδωσε ισχύ κι έναν πολύ καλό μισθό. Κι αυτοί την μισούν λες και είναι εχθροί της. Και με αυτό αναφέρομαι στο δήθεν σκάνδαλο (που μπορεί να είναι σκάνδαλο όντως αλλά δε μ' ενδιαφέρει) που έχουν φέρει για να μη μιλάει ο κόσμος για το Σκοπιανό. Ο Κυριάκος κάθεται και λέει άρες μάρες κουκουνάρες, λαλίστατος στα ασήμαντα και στο θέμα του Σκοπιανού δεν ξεκαθάρισε την θέση του: θα δεχθεί το όνομα "Μακεδονία" ναι, ή όχι; Και φυσικά, το γεγονός ότι δεν είπε τίποτα ως τώρα δείχνει ότι θα το δεχθεί (σύνθετο παράγωγο, ούτε καν μας νοιάζει). Το ΚΚΕ, ακόμα και το ΚΚΕ, λούφαξε στην γωνίτσα του και δε μίλησε καθόλου. Πού είναι η Λιάνα Κανέλλη που φώναζε στο περιοδικό της το νέμεσις; Για τον σύριζα δε μιλάμε, ξέρουμε πολύ καλά τι είναι. Για Λεβέντηδες και σία δεν μιλάμε, τους δώθηκε η ευκαιρία και απέδειξαν πολύ καλά τι είναι κι αυτοί. Για τους σχιζοφρενείς της χρυσής αυγής, πάλι, ούτε λόγος. Τι μας έμεινε να ψηφίσουμε για να γίνει αυτό που θέλει η πλειοψηφία του κόσμου;

panos

Πολύ συμπληρώματικη κατάθεση γίνεται....και για λεφτά ότι πιστεύει ότι πήραν όχι κάτω από τόσο κλπ..... κάποιο λάκκο έχει η υπόθεση σαν ψιλοστημενο μου φαίνεται.... μήπως για απροσανατολισμο για κάτι ποιο σοβαρό θέμα... όνομασια των Σκοπίων

Γιαννης

Γιατί να αποπροσανατολιστείς; Δε μπορείς να παρακολουθείς δύο θέματα ταυτόχρονα;;;

Κι ετσι ξαφνικα

Και καπως ετσι μεσα σε δυο μερες ο συριζα προσπαθει να αποπροσανατολισει τον κοσμο απο το μακεδονικο ζητημα κατα την παγια τακτικη του αλλα δεν ψαρωνουμε

Γκρεγκορ

Η ουσία είναι Μια και χάνεστε σε προεκτάσεις , συνομωσίες , διαπλοκές κτλ. Το κράτος μπήκε μεσα 3Δις. 3Δις που τα μαζευαν κοβωντας μιθους , μοιράζοντας φόρους και στέλνοντας κοσμο στην αυτοκτονία και στην κατάθλιψη. Τα 3δις ειναι ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ. Ολα τα άλλα προσωπικά δεν με ενδιαφερουν. Ετσι οπως τα εχουν βολεψει άλλωστε με τον νομο περι ευθυνης υπουργων του κ.Βενιζελου...ολοι θα την γλυτωσουν και μόνο κάποιες "μαρίδες " και "αθερινες" θα πανε μεσα.... Και κατσε εσύ Μ.....κα Έλληνα..στα 4 οπως εκατσες στο Χρηματιστηριο , στα υποβρυχια , στα δομημενα ομολογα , στο σκανδαλο κοσκωτα , στη Siemens κτλ . Κτλ.... Γιατι τα λεφτα που εφυγαν , ειναι κοπος σου και ο ιδρωτας σου. Γιατι ξεχνάς ...και βαζεις στη βουλη την Σεληνη , τον Χαικαλη , τον Ζαγορακη και αυριο θα βάλεις και τον Σακη Ρουβα.... Καληνύχτα και μαλώστε οσο θελετε . Αυτο θελουν

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

4983814

Η Πινακοθήκη θα εγκανιαστεί στις 25 Μαρτίου του 2021 ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής η υπουργός Πολιτισμού - Ως το τέλος του έτους ο ανάδοχος για την οριστική μελέτη του θερινού ανακτόρου στο Τατόι - Έως το τέλος Ιανουαρίου 2020, η μελέτη σκοπιμότητας  για τον υπερτοπικό πόλο πέριξ του Αρχαιολογικού Μουσείου - Σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ

stefanis

Με συρματοπλέγματα στα γνωστά περάσματα των διακινητών λαθρομεταναστών και μεικτές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας στον Έβρο επιχειρεί η κυβέρνηση να «σφραγίσει» τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να ανακόψει τις ολοένα και αυξανόμενες ροές - Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, πραγματοποίησε διήμερη περιοδεία  στην περιοχή

96
4691508

Ο Βουλευτής της ΝΔ κάλεσε την κυβέρνηση να μην υπολογίσει το πολιτικό κόστος και να εξετάσει και την αύξηση της στρατιωτικής θητείας - Απάντηση της Λιάνας Κανέλλη για τους... βουτυροφάγους

51
EL1rmOMWkAIfZKR

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν  κεκλεισμένων των θυρών στον απόηχο των αντιδράσεων για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες - Έτοιμος να ζητήσει την απόσυρση της διεθνούς αναγνώρισης της κυβέρνησης Σάρατζ δηλώνει ο πρόεδρος της Βουλής της Λιβύης

5
koumoutsakos

«Να γίνει νηφάλια και με παρρησία συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους του Ελσίνκι - Θα έχουμε πολλά να πούμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός αναφερόμενος στην παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού - Σκληρή απάντηση του ΚΙΝΑΛ - Σε συνθήκες που απαιτείται συναίνεση δεν επιτρέπονται αυτές οι μομφές επεσήμανε ο Ανδρέας Λοβέρδος

15