Συνδέει το προσφυγικό με τους πλειστηριασμούς ο Τσίπρας - «Όχι» λέει ο Μοσκοβισί

Συνδέει το προσφυγικό με τους πλειστηριασμούς ο Τσίπρας - «Όχι» λέει ο Μοσκοβισί

Τσίπρας: Δεν είναι δυνατόν να απαιτείτε από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς για την α' κατοικία ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη για τους πρόσφυγες - Σουλτς: Δικαιολογημένα τα αιτήματά σας, θα τα μεταφέρω στις Βρυξέλλες

Το προσφυγικό με το ζήτημα των πλειστηριασμών συνέδεσε ξεκάθαρα, για πρώτη φορά σε ανώτατο επίπεδο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου το μεσημέρι της Τετάρτης. Ενώ είμαστε αναγκασμένοι να παρέχουμε στέγη, έστω προσωρινή για τους πρόσφυγες, δεν είναι δυνατόν να απαιτείται από εμάς να άρουμε τους περιορισμούς στους πλειστηριασμούς της α' κατοικίας των Ελλήνων, τόνισε κατά τις δηλώσεις του ο κύριος Τσίπρας. 

Την ίδια στιγμή που οι νησιώτες μας δίνουν από το φαγητό τους στους πρόσφυγες, η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να αυξήσει το ΦΠΑ στα νησιά, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να διεκδικήσει, αντιθέτως θα διεκδικήσουμε να δεχθούμε από τους Ευρωπαίους την ίδια αλληλεγγύη που δείχνουμε». 
Οι δηλώσεις του κυρίου Τσίπρα ξεκίνησαν σε θερμό κλίμα, καθώς είπε πως «όπως κάθε φορά είχαμε με τον αγαπητό φίλο Μάρτιν μια ειλικρινή συζήτηση». Ακολούθως ενημέρωσε πως συζητήθηκε διεξοδικά το ζήτημα των προσφυγικών ροών και η επαναλαμβανόμενη τραγωδία στο Αιγαίο, «με νεκρά παιδιά σε έναν κατάλογο που ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για αφύπνιση». Η Ελλάδα έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της και αποτελεί εμπροσθοφυλακή για την Ευρώπη στο θέμα, πρόσθεσε. Τους τελευταίους μήνες σηκώνουμε το βάρος, αλλά έχουμε την τιμή και την περηφάνια που δείχνουν οι Ελληνες, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να διασώζουμε αυτό που λέμε «τιμή της Ευρώπης», επισήμανε. 

Όπως συζητήσαμε σήμερα το ζήτημα, θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω κατά την επίσκεψή μου στην Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοέμβρη, όπου θα έχω την ευκαιρία ως εκπρόσωπος της ΕΕ να συζητήσω ζητήματα που θα βελτιώσουν την κατάσταση στο προσφυγικό, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και επισήμανε πως «στο πλαίσιο αυτό συζητούμε την έναρξη μιας διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ευρώπης». 

Σουλτς: Δικαιολογημένα τα αιτήματα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις δικές του δηλώσεις χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα αιτήματα του πρωθυπουργού προσθέτοντας ότι τα σημείωσε «με προσοχή» και θα τα μεταφέρει στους συνομιλητές του στις Βρυξέλλες παραπέμποντας και στα όσα θα πει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής που συνεκλήθη για τις 12 Νοεμβρίου στη Μάλτα.

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών είπε ότι δεν αρκεί μόνο 8 κράτη μέλη να συμμετέχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης προσφύγων, πρέπει όλοι να συμμετέχουν.

«Οφείλουμε ως ευρωπαικά όργανα και ως κράτη μέλη να σας στηρίξουμε με κάθε τρόπο στο προσφυγικό» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς και εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την κυβέρνηση για την ισχυρή δέσμευση της Ελλάδας να ελέγξει τα σύνορα αλλά και να στηρίξει τους πρόσφυγες.

Σουλτς: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να τηρήσει το πρόγραμμα

Παρόλα αυτά σε επόμενη ερώτηση γύρω από το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισήμανε ότι «ρέπει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του προγράμματος αλλά και να προσελκύσει επενδύσεις». «Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε βιώσιμη ανάπτυξη προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα. Δεν μπορούμε να μιλάμε μόνο για τις δαπάνες αλλά και για τα έσοδα. Ο ΦΠΑ στα νησιά και οι πλειστηριασμοί είναι συμβολικά θέματα, θα τα πάρω μαζί μου και θα τα συζητήσω στις Βρυξέλλες. Πράγματι πρέπει να προστατεύσουμε την Ελλάδα αλλά από την άλλη η χώρα πρέπει να καλύψει τα κριτήρια των συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τους Θεσμούς για να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη» είπε ο κ. Σουλτς και πρόσθεσε με νόημα ότι «δεν πρέπει όμως να απαιτούμε αντιπαραγωγικά μέτρα».

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με τα όσα είπε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή λέγοντας ότι «εμείς δεν ανταποκρινόμαστε στο καθήκον μας έχοντας ως κίνητρο να διεκδικήσουμε κάποια χαλάρωση ως επαίτες. Δεν διεκδικούμε ελάφρυνση αλλά τήρηση όσων συμφωνήθηκαν και όχι να βάζουν άλλοι νέα θέματα από αυτά που συμφωνήθηκαν». «Όσοι επιμένουν σε σχέδια Grexit δεν είναι μόνο ανόητοι αλλά και επικίνδυνοι» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Η σημερινή μετεγκατάσταση 30 προσφύγων ήταν μια εκκίνηση»

Όσον αφορά την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο ο κ. Σουλτς απαντώντας μετά από σχετική ερώτηση είπε ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να καταγράφονται εδώ στην Ελλάδα και η δημιουργία των hotspots στην Ελλάδα θα βοηθήσει στο να διαπιστώσουμε ποιος έχει το δικαίωμα να είναι πρόσφυγας.

«Ο στόχος του προγράμματος μετεγκαταστασης είναι να στηρίξουμε τις χώρες που πιέζονται περισσότερο. Έχετε δίκιο ότι ο σημερινός αριθμός ήταν πολύ μικρός αλλά ο αρμόδιος υπουργός με ενημέρωσε ότι ο αριθμός αυτός θα αυξάνεται. Σήμερα ήταν ένα σημείο εκκίνησης» πρόσθεσε ο κ. Σουλτς.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος μας πρέπει να είναι το επόμενο διάστημα να σταματήσουν αυτές οι σκηνές δράματος στο Αιγαίο. «Δεν πρέπει να περιορίσουμε το δράμα αυτό αλλά πρέπει να το σταματήσουμε». 

«Σε ό,τι αφορά τις προσφυγικές ροές που έχουμε αυτή τη στιγμή και μέχρι να φτάσουμε στο σημείο της εκμηδένισής τους από την πλευρά της Τουρκίας εμείς πρέπει να προσφέρουμε στέγη, τροφή και βοήθεια στους πρόσφυγες. Κι αυτό πρέπει να γίνεται στα νησιά πριν τους μεταφέρουμε στην ενδοχώρα. Αυτοί οι άνθρωποι θα πηγαίνουν για μια προσωρινή εγκατάσταση - πιστεύω ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχουμε υλοποιήσει τη δέσμευση για 20.000 θέσεις σε κέντρα υποδοχής - μέχρι να γίνεται το ταξίδι της ελπίδας. Από εκεί και πέρα όμως για εμάς είναι πολύ σημαντικό είναι αυτή η διαδικασία να μεταφερθεί στην άλλη πλευρά του Αιγαίου από την Τουρκία» πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Οι δύο άνδρες νωρίτερα παρευρέθησαν στην πρώτη επιχείρηση μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα του κ. Σουλτς περιλαμβάνει ακόμη επίσκεψη στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου όπου φιλοξενούνται πρόσφυγες καθώς και στο κέντρο προσφύγων στο Βοτανικό -συνοδευόμενος, πάντα, από τους υπουργούς Νίκο Ξυδάκη και Γιάννη Μουζάλα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (87)

Ίων

Πολύ ωραία ΚΟΛΠΑ κε Σούλτς. Χωρίς εξουσιοδότηση της Ολομέλειας του Ε.Κ. προβαίνετε σε σύγχρονο παιδομάζωμα, κατασκευάζετε γενίτσαρους, τους ταζετε, τους ποτίζετε, ζεσταίνεται η τσεπούλα τους με Ευρουδάκια, τους εκπαιδεύετε και τους προωθείτε σε ΚΑΙΡΙΑ πόστα των Οργάνων της Ε.Ε. (στελέχη της Commission, του Eurogroup κλπ) και τους έχετε στα σίγουρα δικούς σας. Αφού χάρη σε σας φύγανε από την κόλαση και πήγαν στον παράδεισο. Και μετά θα λένε στους Έλληνες: Θέλετε και ανάπτυξη, έεεε;;; Θέλετε και ευημερία, έεεε;;; Πλεονέκτες!!! Εμείς γιατί ζήσαμε στην εξαθλίωση;;; Να και οι περικοπές, να και η υποδούλωση στις βουλήσεις μας, να και τα προαπαιτούμενα, να και το ψάξιμο στα κρεβάτια σας και στα ιδιαίτερα δώματά σας, να, και να, και να.

Μπουρδολογε

Άτακτη χρεωκοπία που σας χρειάζεστε λαμογια της βαλκανικης

SPARTA.

Το σχέδιο του Τσίπρα να μας γεμίσει ισλαμιστές Λαθρομετανάστες δολοφόνους για να πιέσει τους ξένους τοκογλύφους απέτυχε τελείως.Και τα σκληρά μέτρα θα φάμε και τους φονιάδες ιςλαμιστές που άφησαν οι προδότες και δοσίλογοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ να καταλάβουν την χώρα μας; Περίμενε κανείς τίποτα καλύτερο από πολιτικά ρετάλια και τενεκέδες όπως ο Τσίπρας και ο Καμμένος;

στηβ

...άλλος αγραμματος από κει...Πρωθυπουργος χωρας. Ο τι και να πει κανεις...λιγο ειναι

ELLADA DIAMANTI TOU KOSMOU

ξεσκίσατε την Ελλάδα πολιτικοί δημοσιογράφοι και δικαστικοί..την πατώσατε...γλείψιμο στο γλείψιμο στους έλληνες υπηκοους και στο τέλος κατορθώσατε να κάνετε μια κοινωνία ζήτουλες χωρίς υποχρεώσεις ,ασυνείδητοuς στην πλειοψηφία πολίτες...προδότες..ΚΑΘΕ ΓΛΕΙΨΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΗΚΟΟΥΣ ΜΑΧΑΙΡΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΗΣ ΩΡΑΙΟΤΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

κατάντια

Κάποτε ο ελληνισμός ήταν συνδεδεμένος με τον ανθρωπισμό, το φιλότιμο και τον αλτρουϊσμό...Σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός συνδέει τους 10.000 που αυτοκτόνησαν και τους χιλιάδες άλλους δύσμοιρους που πνίγονται στο Αιγαίο (ξεβράζονται συνέχεια πτώματα μανάδων και παιδιών) με μικρότερη οικονομική πίεση από το ευρωπαϊκό Ράϊχ...Πιο ξεφτιλισμένος πεθαίνεις!!!

ΤΟ ΧΑΖΟΖΑΡΟΥΜΕΝΟ

ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΕ +70 ΔΙΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΛΑΘΡΟΤΑΛΙΜΠΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΥΡΑ .... ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΝ !!!!

Ένα είναι το ζητούμε,

να βρούμε τρόπους να τους ξεφορτωθούμε από πάνω μας. Είναι ανεπαρκείς, σχεδόν όλοι τους άσχετοι με την Ευθύνη που έχουν επωμισθεί, γι αυτό τα βάσανα τού ελληνικού λαού μέρα με μέρα, μήνα με το μήνα, θα μεγαλώνουν. Εκτός από το Δημόσιο Τομέα, που τον ελέγχουν ολοκληρωτικά, έχετε δει πουθενά στην ελεύθερη Οικονομία να γίνει έστω και μία πρόσληψη ή να ανοίξει κάνα εργοστάσιο, έστω μικρό? Άκρα του τού τάφου σιγή στη χώρα βασιλεύει!! Δεν ξέρω, με το ξεκίνημα τού 21 πρώτου αιώνα, ποιος παλιοκερατάς μας καταράστηκε... (Ο. Ε.)

Πέτρος

Γιώτα ο Ανδρέας έφταιγε για όλα όχι κανείς άλλος. Δεν σου φαίνεται ότι φάσκεις και αντιφάσκεις;

Γιάννης

Εσύ τον λες ακόμη Ανδρέα, εμείς τον λέμε σκατόψυχο. Όταν καταλάβεις την ευθύνη του στην καταστροφή της ζωής σου, έτσι θα τον λες κι εσύ. Είναι απλά θέμα χρόνου

Ρε ουστ

Aυτά ειναι τα ισοδυναμα που μας έλεγε?Να γίνουμε Καμπούλ και Μπαγκλαντές,αλλα θα έχουμε τα σπίτια μας?Ρε σα δε ντρέπονται και αυτοί και σεις που τους ψηφίσατε.

Κράτα γερά μοσχοβισί

Όλοι οι δουλευταράδες καλοπληρωτές και νοικοκύρηδες έλληνες είμαστε μαζί σου. Γερά δυνατά και ανυποχώρητα

@

Και οι λάθρο με τον Μοσκοβισί ειναι (όχι Μοσχοβισι) Μοσχάρι

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης