LIVE

Κορωνοϊός

Πώς έφτασε ο Τσίπρας στην τελική ευθεία για τη συμφωνία

Πώς έφτασε ο Τσίπρας στην τελική ευθεία για τη συμφωνία

Υπό την απειλή της χρεοκοπίας και με «τυράκι» το χρέος η κυβέρνηση προχωρά σε έναν επώδυνο συμβιβασμό - Αποφάσεις από το Eurogroup του Σαββάτου

Μία μακρά, δύσκολη και με δραματική τροπή πλέον διαπραγμάτευση με τους εταίρους φτάνει στο τέλος της. Η κυβέρνηση αποφάσισε, υπό την πίεση της χρεοκοπίας και της κατάρρευσης της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, να προχωρήσει σε έναν επώδυνο συμβιβασμό με δημοσιονομικά μέτρα άνω των 12 δις την επόμενη τριετία, λαμβάνοντας, κατά τα φαινόμενα ως αντάλλαγμα ρύθμιση για το χρέος και πρόσβαση σε αναπτυξιακά κονδύλια.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας, που προβλέπει ένα νέο πακέτο δανείου, το οποίο θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την επόμενη τριετία, θα είναι εξπρές αν και από πολλές πλευρές αμφιλεγόμενη.

Η πρόταση, αφού εγκρίθηκε νωρίτερα από το κυβερνητικό συμβούλιο, απεστάλη στον ESM τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και από σήμερα το πρωί θα εξεταστεί από τους Θεσμούς, οι οποίοι μέχρι το βράδυ ή το αργότερο αύριο το πρωί θα το παραδώσουν στο Euro Working Group και το Eurogroup, που θα συνεδριάσουν την ίδια ημέρα.

Στο μεταξύ στις 2 το μεσημέρι σήμερα θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής για να δώσει την έγκριση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τον αντιπρόεδρο Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να διαπραγματευτούν με τους δανειστές και εταίρους στη βάση της συγκεκριμένης πρότασης – δεν θα ψηφίσει αυτή καθαυτή την πρόταση ως νομοσχέδιο η Βουλή, καθώς δεν υπάρχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα προκύψει από τις συζητήσεις του επόμενου διημέρου με τους δανειστές.

Η κυβέρνηση θα περιμένει και θα συζητά με τους δανειστές πιθανές αντιπροπράσεις, ώστε να συμφωνηθεί το τελικό κείμενο που θα εγκριθεί, αν όλα πάνε όπως προβλέπεται, αύριο από τους υπουργούς Οικονομικών. Στη συνέχεια όλο το πακέτο θα επικυρωθεί από τη σύνοδο κορυφής της ευρωζώνης και της ΕΕ την Κυριακή το απόγευμα.

Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης συζητείται τώρα το πρωί στην κοινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας και της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος υπάρχει τεράστια αναστάτωση και ήδη ο επικεφαλής της αριστερής πλατφόρμας Παναγιώτης Λαφαζάνης εξέφρασε την αντίθεσή του κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου. Ο κ. Λαφαζάνης θεωρεί ότι η πρόταση αυτή δεν είναι η οφειλόμενη απάντηση στα προβλήματα και δεν δίνει προοπτική.

Μέχρι αργά τη νύχτα συνεδρίαζαν τα στελέχη της αριστερής πλατφόρμας για να καθορίσουν τη στάση τους, η οποία θεωρείται κρίσιμη, αφού σε αυτή μετέχουν 4 υπουργοί και αρκετοί βουλευτές.

Τυχόν καταψήφιση από αυτή την πλευρά της συμφωνίας, θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης και θα προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις με επανακαθορισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. Το ίδιο ισχύει όμως και με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, καθώς ο υπουργός Άμυνας, όπως και ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης (ο κ. Λαφαζάνης δηλαδή) δεν υπέγραψαν το κείμενο της ελληνικής πρότασης. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εμφανίζεται προβληματισμένος και επιφυλακτικός.

Ο πρωθυπουργός πάντως ξεκαθάρισε στη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ότι είναι έτοιμος για τη συμφωνία και ότι τη θεωρεί αναγκαία. Το Μέγαρο Μαξίμου προβάλλει ως ιδιαιτέρως θετικά ότι η ελληνική πρόταση,  ρίχνει τα βάρη της δημοσιονομικής προσαρμογής στα υψηλότερα εισοδήματα και περιέχει για παράδειγμα φορολόγηση των εφοπλιστών.
Κατά την κυβέρνηση η πρόταση είναι μια οριακά επιβαρυμένη εκδοχή της προηγούμενης  πρότασης ως προς το συνολικό ποσό που περιλαμβάνει σε μέτρα. Αναδεικνύει ως θετικό την εισαγωγή των εργασιακών δικαιωμάτων εντός του 2015. Ακόμη πιο σημαντικό θεωρεί η κυβέρνηση το γεγονός ότι στη συμφωνία θα προβλέπεται αναπτυξιακό πακέτο και ρύθμιση του χρέους.
 

Πώς «βλέπει» η κυβέρνηση την πρόταση
 
 Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου τα σημαντικά της ελληνικής πρότασης είναι τα εξής:
 
1. Η ελληνική πρόταση που κατατέθηκε προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας [ESM] αφορά τη χρηματοδότηση των δανειακών αναγκών της χώρας από την 01/07/2015 έως τις 30/06/2018, για τρία δηλαδή χρόνια. Και περιλαμβάνει ακόμα την ρύθμιση του χρέους καθώς και εμπροσθοβαρές αναπτυξιακό πακέτο ύψους 35 δισ.

2. Στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος [1%, 2% και 3% του ΑΕΠ] θα επανεξεταστούν, καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί.

3. Τα βασικά τρόφιμα και ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία είναι στο 13%. Διατηρείται η έκπτωση του ΦΠΑ στα νησιά μέχρι το τέλος του 2016, εκτός από τα πλουσιότερα και πιο τουριστικά. Η κατάργηση της έκπτωσης στα απομακρυσμένα νησιά θα γίνει στο τέλος του 2016 και όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός αποζημίωσης των μόνιμων κατοίκων. Οι συντελεστές ΦΠΑ θα επανεξεταστούν στο τέλος του 2016.

4. Το ΕΚΑΣ θα χορηγείται μέχρι τον  Ιανουάριο του 2020, οπότε και θα έχει δημιουργηθεί ένα νέο πλαίσιο κοινωνικής πρόνοιας.

5. Αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα έρθει προς ψήφιση νέα νομοθεσία.

6. Σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης για τους αγρότες με ομαλή αποκλιμάκωση της επιδότησης πετρελαίου που θα απορροφηθεί από την πτώση των διεθνών τιμών.

7. Αύξηση του εταιρικού φόρου από 26% στο 28%.

8. Νέα πρόταση για ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με:
** έλεγχο των αδήλωτων καταθέσεων μέσω διασταύρωσης των τραπεζικών συναλλαγών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,
** εισαγωγή προγράμματος εθελοντικής δήλωσης με τις κατάλληλες ποινές, κίνητρα και διαδικασίες βεβαίωσης σύμφωνα με τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές,
** αίτηση στις χώρες μέλη της ΕΕ για παροχή δεδομένων σχετικά με την ιδιοκτησία ελλήνων και την προέλευσή της

9. Θέσπιση περιουσιολογίου.

10. Ο νέος νόμος για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις θα είναι έτοιμος το τελευταίο τρίμηνο του 2015.

11. Στις αγορές προϊόντων, η κυβέρνηση:
** Θα διατηρήσει το σημερινό καθεστώς για τα ΜΗΣΥΦΑ [Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα], ψωμί, γάλα, Κυριακές.
** Θα μειώσει τη γραφειοκρατία με τη δημιουργία «one stop shop» για τις επιχειρήσεις.

12. Μείωση συντελεστή σε φάρμακα, βιβλία, εισιτήρια θεάτρου σε 6% από 6,5%.

13. Βελτίωση του ποινικού δικαίου για τη φοροδιαφυγή.

14. Αύξηση φόρου ναυτιλιακών επιχειρήσεων και κατάργηση προνομίων εφοπλιστών.

15. Αύξηση φόρου πολυτελείας και εφαρμογή του και στα σκάφη αναψυχής.

16. Άμεση εφαρμογή του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων.

17. Εισαγωγή σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ νέων μεταρρυθμίσεων για το σπάσιμο των καρτέλ σε χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ηλεκτρονικό εμπόριο, μέσα ενημέρωσης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης