ΝΔ: «Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι του Τσίπρα»

ΝΔ: «Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι του Τσίπρα»

Στη Συγγρού πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός «δεν παίζει καθαρό παιχνίδι» και προσπαθεί να «εγκλωβίσει την αντιπολίτευση», επιδιώκοντας να της επιμερίσει είτε το κόστος από τα δυσβάστακτα μέτρα είτε την ευθύνη για ενδεχόμενο ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις

ΝΔ: «Δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι του Τσίπρα»
Με έντονη καχυποψία για τις πραγματικές προθέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αντιμετωπίζει η αξιωματική αντιπολίτευση τις πληροφορίες για την κυβερνητική πρωτοβουλία να ζητήσει εξουσιοδότηση από τη Βουλή για να υπογραφεί συμφωνία με τους εταίρους και δανειστές της χώρας.

Αρμόδια στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δήλωναν άγνοια για τη διαδικασία που φαίνεται να έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις» και υπογραμμίζοντας ότι οι διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου για το τι «μέλλει γενέσθαι» δεν συμβαδίζουν ούτε με το Σύνταγμα ούτε με τον Κανονισμό της Βουλής. 

Με δεδομένο ότι δεν υπήρξε τίποτε επίσημο, η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέφυγε να πάρει θέση, κάτι που αναμένεται να γίνει κατά τη συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου που συγκάλεσε για τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Μεϊμαράκης. 
Κλείσιμο

Οι ερμηνείες, ωστόσο, που έδιναν επιτελείς της Συγγρού είναι ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξακολουθεί να είναι όμηρος των συνιστωσών του κόμματός του και αδυνατεί να φέρει μια συμφωνία συμβατή με τις συνταγματικές διατάξεις και τα όσα επιτάσσει το κοινοβουλευτικό πλαίσιο», ενώ, ταυτόχρονα, «επιχειρεί να εγκλωβίσει την αντιπολίτευση».

Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές υποστήριζαν ότι οι «ελιγμοί» αυτοί του κ. Τσίπρα γίνονται για να παρακαμφθούν οι αντιδράσεις που είναι βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εφόσον ακολουθηθεί η κανονική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Άλλα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο, τα οποία επιμένουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο υπάρχει «οργανωμένο σχέδιο επιστροφής στη δραχμή», έχουν την άποψη ότι επελέγη η συγκεκριμένη διαδικασία ως μέρος σχεδιασμού για να επιμεριστούν οι ευθύνες ενός επιδιωκόμενου «ναυαγίου» στις διαπραγματεύσεις.

Η εντύπωση που επικρατεί στα υψηλά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι «ο Τσίπρας δεν παίζει καθαρό παιχνίδι» και γι΄ αυτό, όπως λένε, «προσπαθεί να επιμερίσει το κόστος στην αντιπολίτευση τόσο για το πολύ βαρύ πακέτο των μέτρων, εφόσον καταλήξει σε συμφωνία, όσο και για τις συνέπειες από τη ρήξη».

«Εμείς, συνυπεύθυνοι στις μεθοδεύσεις του δεν θα γίνουμε», λένε «γαλάζιοι» αξιωματούχοι και στο πνεύμα αυτό αποδίδουν την άρνηση του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Μεϊμαράκη να έχει κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό, προς τον οποίο διαμήνυσε ότι οι μόνες επαφές που μπορεί να έχουν είναι οι θεσμικά προβλεπόμενες, όπως το συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών στο οποίο τηρούνται πρακτικά.

Ο κ. Μεϊμαράκης επισκέφθηκε την Πέμπτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και σε δηλώσεις του αμέσως μετά υπενθύμισε την εντολή που έχει ο κ. Τσίπρας και είναι, όπως είπε, να επιτύχει «συμφωνία δίκαιη και βιώσιμη, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα μέσα στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης». 

Αν και δημοσίως απέφυγε να κάνει σχετική νύξη, παρόλο που ρωτήθηκε, ο κ. Μεϊμαράκης εξέθεσε, κατά πληροφορίες,  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους προβληματισμούς του για τους χειρισμούς του πρωθυπουργού, εγείροντας και ζήτημα αξιοπιστίας στο πρόσωπό του, καθώς θεωρεί ότι «είναι προσχηματική η εθνική συνεννόηση που επικαλείται».  
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης