Κατσανιώτης: Αλαζονική η απάντηση Τόσκα για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Κατσανιώτης: Αλαζονική η απάντηση Τόσκα για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Ο βουλευτής της ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή επισημαίνει πως η πρώτη απάντηση του κ. Τόσκα βρίσκεται σε πολιτικό «κενό αέρος»

Κατσανιώτης: Αλαζονική η απάντηση Τόσκα για το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ
Για αλαζονεία κατηγορεί τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Τόσκα ο βουλευτής της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, αναφορικά με την προκλητική χρήση ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ αλλά και των πρώτων εξηγήσεων που επιχείρησε να δώσει.

Ο βουλευτής της ΝΔ σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή επισημαίνει πως η πρώτη απάντηση του κ. Τόσκα βρίσκεται σε πολιτικό «κενό αέρος». Ειδικότερα σημειώνει:  «Ενόχληση και αλαζονεία αναδεικνύεται από την απάντηση  Φ.900α/407/14339/27.05.15 του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαου Τόσκα, στην Ερώτηση με Αρ. Πρωτ. 2217/04-05-2015 που κατέθεσα με θέμα "Με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ…επισκέφθηκε το Αίγιο ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Τόσκας".
Στην απάντηση που υπογράφει ο υφυπουργός, αρχικά αναφέρει ότι "η μετάβαση μου στο Αίγιο προέκυψε ως έκτακτη και επείγουσα, αφού προηγήθηκε συνεννόηση με τον κύριο Υ.ΕΘ.Α., διότι έπρεπε να συναντηθώ με Ρωσική αντιπροσωπεία η οποία ήδη βρισκόταν στο εργοστάσιο των ΕΑΣ ΑΒΕΕ και έδειξε ενδιαφέρον για επενδύσεις ή παραγγελίες". Ακόμα και αν η Ρωσική αντιπροσωπία, όπως αναφέρει στην απάντησή του ο Υφυπουργός έφτασε αιφνιδιαστικά στο εργοστάσιο της κρατικής εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο Αίγιο, ο Υφυπουργός θα είχε φτάσει νωρίτερα αν ταξίδευε με το υπουργικό του αυτοκίνητο, διότι όπως δήλωσε στην συνέντευξη που παραχώρησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Γιώργος Μαθιόπουλος στην έγκριτη εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" στις 10.05.2015, "από τη στιγμή που έγινε αίτημα για να πετάξει το συγκεκριμένο ελικόπτερο, απαιτήθηκε πάνω από μια ώρα προετοιμασίας για να πετάξει με ασφάλεια". Άρα, κ. Υπουργέ θα πρέπει να απαντήσετε και να καταθέσετε τα συγκεκριμένα έγγραφα που αποδεικνύουν το πότε ενημερωθήκατε από την Ρωσική αντιπροσωπεία, το πότε έγινε το αίτημα για την πτήση του Υφυπουργού με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ και πότε ξεκίνησε η πτήση.
Κλείσιμο

Συνεχίζοντας, ο Υφυπουργός τονίζει πως "το κόστος καυσίμων της συγκεκριμένης πτήσης με ελικόπτερο τύπου Α/109 (το οποίο ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία), η οποία διήρκησε 2,7 ώρες, ανήλθε στο ποσόν των 302 ευρώσύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας. Είναι δε το ελικόπτερο με το μικρότερο κόστος. Σε κάθε περίπτωση δε, καθ’ όλη τη διάρκειά της, υπήρχε ετοιμότητα άλλων τριών (3) ιπτάμενων μέσων για την εξυπηρέτηση τυχόν αναγκών διακομιδών". Ο Υφυπουργός στην απάντησή του ομιλεί για το μικρότερο κόστος χωρίς να σκεφτεί πως η καταλληλότητα των ελικοπτέρων υπολογίζεται με τις ώρες πτήσης και προβλέπεται συγκεκριμένος αριθμός ωρών. Άρα, ο Υφυπουργός αποφάσισε να επιβαρύνει το μοναδικό διαθέσιμο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, ενώ αναφέρει πως υπήρχαν 3 ιπτάμενα μέσα για την εξυπηρέτηση τυχόν αναγκαίων διακομιδών, όμως ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Γ. Μαθιόπουλος δήλωσε ότι "Δεν υπήρχε άλλο ασθενοφόρο για την αεροδιακομιδή ασθενών όταν ο Υφυπουργός πήρε το ελικόπτερο για να πάει στο Αίγιο" και συνέχισε λέγοντας "το ΕΚΑΒ έχει μόνο τρία ελικόπτερα διαμορφωμένα ως ασθενοφόρα. Τα δύο από αυτά παραμένουν καθηλωμένα λόγω τεχνικών προβλημάτων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας", ενώ τέλος τόνισε ότι "τα εν λόγω ελικόπτερα είναι από την παραγγελία τους διαμορφωμένα σαν ασθενοφόρα και διαθέτουν τα πάντα. Απινιδωτή, οξυγόνο, καρδιογράφο, ιατρικό υλικό, μόνιτορ και όλα τα απαραίτητα για μια ασφαλή αεροδιακομιδή". Άρα, κ. Υπουργέ πρέπει να απαντήσετε για ποια 3 ιπτάμενα μέσα κάνει αναφορά ο Υφυπουργός στην απάντησή του, γιατί δεν επέλεξε ένα από εκείνα εφόσον δεν μπορούσε να έρθει μέχρι το Αίγιο με το υπουργικό του αυτοκίνητο και βέβαια σε περίπτωση που υπήρχε ένα έκτακτο περιστατικό ποιος θα είχε την ευθύνη που το μοναδικό πτητικό ασθενοφόρο βρισκόταν στο Αίγιο.
Από την κατάληξη της απάντησης του Υφυπουργού, δυστυχώς αναδεικνύεται ο εγωκεντρισμός του και η αλαζονεία της "καρέκλας" λέγοντας "Τέλος κύριε συνάδελφε, οφείλω να επισημάνω προς πάσα κατεύθυνση, ότι η διαδρομή μου στις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας και η συνολική μου παρουσία στο δημόσιο βίο του τόπου, μου υπαγορεύουν να μην ανέχομαι την όποια συντονισμένη και σαφώς κατευθυνόμενη προσπάθεια συκοφάντησης και σπίλωσης του ονόματός μου".
 
Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
➢ Πότε ενημερωθήκατε για την επίσκεψη της Ρωσικής αντιπροσωπείας στο εργοστάσιο της κρατικής εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο Αίγιο; Να κατατεθεί το σχετικό έγγραφο ενημέρωσης της Ρωσικής αντιπροσωπείας προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου για την επίσκεψη στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο Αίγιο.
➢ Να κατατεθούν τα σχετικά έγγραφα της Πολεμικής Αεροπορίας που επικαλείται ο Υφυπουργός στην απάντησή του για το κόστος της συγκεκριμένης πτήσης. 
➢ Πότε κατατέθηκε το αίτημα για την πτήση του Υφυπουργού με το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ; Να κατατεθεί στο σχετικό έγγραφο που να προκύπτουν η ημερομηνία και η ώρα κατάθεσης του συγκεκριμένου αιτήματος.
➢ Ποιος είναι ο ακριβής χρόνος για την προετοιμασία του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ για τη συγκεκριμένη πτήση; Να κατατεθεί το σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύεται η ώρα έναρξης προετοιμασίας, η ώρα ολοκλήρωσης και η ακριβής ώρα απογείωσης με προορισμό το Αίγιο.
➢ Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Γιώργος Μαθιόπουλος δήλωσε πως από τη στιγμή που έγινε αίτημα για να πετάξει το συγκεκριμένο ελικόπτερο, απαιτήθηκε πάνω από μια ώρα προετοιμασίας για να πετάξει με ασφάλεια. Γιατί τότε κ. Υπουργέ ο Υφυπουργός δεν επέλεξε το υπουργικό του αυτοκίνητο για να ταξιδέψει μέχρι το Αίγιο;
➢ Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ κ. Γιώργος Μαθιόπουλος δήλωσε ότι αν την ώρα που πετούσε για το Αίγιο ο Υφυπουργός Άμυνας υπήρχε έκτακτο περιστατικό, η αεροδιακομιδή θα έπρεπε να γίνει με άλλο πτητικό μέσο που δεν είναι ασθενοφόρο. Σκεφτήκατε πως μπορούσε να συμβεί ένα γεγονός εκείνη την στιγμή και να χρειαστεί το μοναδικό ελικόπτερο-ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για αεροδιακομιδή; Αν συνέβαινε κάτι ποιος θα είχε την ευθύνη κ. Υπουργέ; Αυτό πως το χαρακτηρίζετε υπευθυνότητα ή ανευθυνότητα;
➢ Ποια ήταν τα 3 ιπτάμενα μέσα που υπήρχαν σε ετοιμότητα κ. Υπουργέ; Τα 3 ιπτάμενα μέσα που επικαλείται στην απάντησή του ο Υφυπουργός σε καμία περίπτωση δεν ήταν ασθενοφόρα, καθώς το μοναδικό εν λειτουργία ασθενοφόρο ελικόπτερο του ΕΚΑΒ το είχε στην διάθεση του ο Υφυπουργός. Εφόσον δεν μπορούσε να μετακινηθεί με το υπουργικό του αυτοκίνητο, τότε γιατί δεν χρησιμοποίησε ένα άλλο πτητικό μέσο, ενώ υπήρχαν σε ετοιμότητα 3 όπως αναφέρει στην απάντησή του;
➢ Γνωρίζετε ή δεν γνωρίζετε κ. Υπουργέ πως η καταλληλότητα των ελικοπτέρων υπολογίζεται με τις ώρες πτήσεις και όταν γίνεται κατάχρηση επισπεύδεται η ανάγκη συντήρησής τους με ό,τι αυτό συνεπάγεται; Εάν ναι, τότε πως δικαιολογείται η χρήση του μοναδικού ασθενοφόρου ελικοπτέρου ΕΚΑΒ για την μεταφορά του Υφυπουργού στο Αίγιο;
➢ Ποια είναι συγκεκριμένα τα αποτελέσματα της έκτακτης και επείγουσας συνάντησης με τη Ρωσική αντιπροσωπεία στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα στο Αίγιο; Ποια είναι τα οφέλη που αποκομίστηκαν από αυτή την έκτακτη και επείγουσα συνάντηση με τη Ρωσική αντιπροσωπεία για την Ελλάδα και το εργοστάσιο του Αιγίου;
➢ Ποια είναι η προσωπική άποψη του Υπουργού Υγείας για το συγκεκριμένο περιστατικό;
➢ Σε ποιες ενέργειες έχετε προβεί ή προτίθεστε να προβείτε και πότε ώστε τα δύο ελικόπτερα του ΕΚΑΒ που βρίσκονται καθηλωμένα λόγω τεχνικών προβλημάτων στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας να επισκευαστούν»;
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης