Κουτσούμπας: Να ανέβει πολύ ψηλά το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί την ΕΕ της εκμετάλλευσης και των πολέμων

Κουτσούμπας: Να ανέβει πολύ ψηλά το ΚΚΕ γιατί είναι το μόνο κόμμα που αμφισβητεί την ΕΕ της εκμετάλλευσης και των πολέμων

Χαρακτηρίζοντας την ΕΕ ως «φυλακή των λαών» είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε αυτή την ΕΕ. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη των λαών, των εργαζομένων, των εργατών»

koutsoumpas
«Το ΚΚΕ δεν έχει καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ και μπορεί να αποκαλύπτει τις οδηγίες, τους κανονισμούς, τις αντεργατικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και κατευθύνσεις της, να προετοιμάζει το έδαφος στη χώρα μας αλλά και πανευρωπαϊκά και βεβαίως να τα αντιπαλεύει και ορισμένα αντιλαϊκά μέτρα να κατορθώνει και στο ελληνικό κοινοβούλιο να τα εμποδίζει ή να τα καθυστερεί» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του , χθες , «One» .

Χαρακτήρισε πολύ ενδιαφέρουσα την επίσκεψή του στη Γερμανία, αρχής γενομένης με την επίσκεψη στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, στις 9 Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες μετανάστες και είπε ότι ήταν πολύ καλή η συμμετοχή στις συγκεντρώσεις στο Μόναχο και στο Ντίσελντορφ.

Είπε ότι «η πείρα όλων αυτών των χρόνων επιβεβαιώνει αυτά που έλεγε το ΚΚΕ ότι η ΕΕ δεν είναι μια ένωση ισότιμων κρατών, ούτε ένωση των εργαζομένων και των λαών, αλλά είναι μια ένωση που ενδιαφέρεται για το πως θα έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια και έτσι ψηφίζονται οι νόμοι, δίνονται οι οδηγίες και οι κατευθύνσεις για να γίνονται νόμοι».

Χαρακτηρίζοντας την ΕΕ ως «φυλακή των λαών» είπε ότι «εμείς δεν θέλουμε αυτή την ΕΕ. Εμείς θέλουμε την Ευρώπη των λαών, των εργαζομένων, των εργατών» και πρόσθεσε:

Κλείσιμο
«Αυτό θα γίνει με το να αλλάξει ο συσχετισμός, για παράδειγμα στην Ελλάδα να βγεί πολύ ψηλά το ΚΚΕ και να υπάρχει μια διακυβέρνηση με βάση το σχέδιο και το πρόγραμμα του ΚΚΕ για το πως πρέπει να γίνονται οι ισότιμες εμπορικές, οικονομικές, πολιτικές, άλλες σχέσεις με τα κράτη-μέλη της ΕΕ και με όλο τον κόσμο».

«Η ένωση της Ευρώπης που θέλουμε εμείς είναι η Ευρώπη των λαών που δεν θα συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, είναι η Ευρώπη όπου ο εργάτης θα αποφασίζει στο εργοστάσιό του και θα είναι κυρίαρχος της παραγωγής, θα υπάρχει οργανωμένο κεντρικό σχέδιο που θα επιλύει κοινωνικά-λαϊκά προβλήματα, και αυτή η Ευρώπη υπάρχει στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ και το προτείνουμε καθαρά: θέλουμε την Ευρώπη του Σοσιαλισμού και είμαστε οι μόνοι που το λέμε έτσι» τόνισε.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να πάει πάρα πολύ ψηλά το ΚΚΕ όχι μόνο για να δώσει ένα μάθημα στη κυβέρνηση Μητσοτάκη και στα άλλα αστικά κόμματα, αλλά κυρίως για να στείλει εκπροσώπους και εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, δηλαδή στο Ευρωκοινοβούλιο, και εκεί που ανατρέπονται τα πάντα που είναι οι δρόμοι του αγώνα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς «γιατι το ΚΚΕ αντιπαλεύει τον ΣΥΡΙΖΑ που είναι μια αριστερή δύναμη» και «αν αυτή η αντιπαλότητα δημιουργεί την προϋπόθεση στερέωσης της δεξιάς» απάντησε ότι «καταρχάς η πάλη του ΚΚΕ είναι απέναντι στην οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχειρίζεται σε βάρος του λαού μας και τα οικονομικά ζητήματα και τις εργασιακές σχέσεις και ακολουθεί μια βάρβαρη πολιτική. Λέμε ότι είναι πρόταγμα στις ευρωεκλογές να δοθεί ένα γερό χαστούκι στη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για όλες τις πολιτικές της».

«Η αξιωματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πορεία οργανωτικού, πολιτικού, ιδεολογικού εκφυλισμού ενός κόμματος που θεωρούμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά και τις αξίες της που ήταν ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων, ενάντια στο ΝΑΤΟ, ενάντια στη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η αριστερά δεν είχε την άποψη του Κασελάκη που λέει ότι "είναι ιερή αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ". Αυτά δεν τολμούσαν να τα πουν ούτε οι εκπρόσωποι της ΕΡΕ, το κόμμα που ήταν πρόγονος της ΝΔ πριν το 1967».

«'Αρα», υπογράμμισε, «δεν υπάρχει καμιά "αντιπαλότητα" πέρα από την αναγκαία ιδεολογική, πολιτική διαπάλη για να φωτιστεί ο ρόλος του κάθε κόμματος».

Απαντώντας στην ερώτηση ότι «καταγγέλλοντας το ΝΑΤΟ θα είμαστε μόνοι μας», υπενθύμισε ότι «λαοί και εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα βρίσκονται στους δρόμους ενάντια στο ΝΑΤΟ είτε με αφορμή την Παλαιστίνη, είτε με αφορμή την Ουκρανία, είτε με αφορμή άλλα πράγματα. Εκεί ακριβώς εμείς βλέπουμε ποιά είναι η θέληση των λαών που εμποδίζεται από τα κράτη και τις κυβερνήσεις που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές».

Σχολιάζοντας την κίνηση της νέας Προέδρου της Β. Μακεδονίας, υπενθύμισε ότι μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για την Συμφωνία των Πρεσπών, το ΚΚΕ είχε επισημάνει, ότι «από το "Βόρεια Μακεδονία" θα μείνει σκέτο "Μακεδονία"» και πρόσθεσε ότι χθες ακούσαμε τη νέα Πρόεδρο της γειτονικής χώρας να την ονομάζει "Μακεδονία"».

«Διότι», υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας, «αυτή η Συμφωνία δεν έλυνε ουσιαστικά ζητήματα στο περιεχόμενό της και για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού. (Η Συμφωνία) έγινε μόνο και μόνο για να ενταχθεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Ήταν απόφαση των ΗΠΑ και άλλων "συμμάχων" μας στο ΝΑΤΟ και γι' αυτό έγινε.

Ερωτηθείς για την Παλαιστίνη, καταρχάς επισήμανε ότι η θέση του ΚΚΕ «δεν έχει καμία πολιτική, ιδεολογική ή άλλη συγγένεια, πολύ περισσότερο με τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί, με τη Χαμάς».

«Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα, και διαφορετικό αυτό που γίνεται σήμερα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, άλλες χώρες και άλλα πολιτικά κόμματα και στη χώρα μας, άλλοθι, εν ονόματι της "αυτοάμυνας" στο κράτος-δολοφόνο και κατακτητή του Ισραήλ. Γιατί η ιστορία δεν ξεκίνησε στις 7 Οκτώβρη, είναι παλιά υπόθεση. Και δεν μπορούμε να δεχθούμε ότι 35.000 άμαχοι, εκ των οποίων 15.000 παιδιά, 10.000 γυναίκες, 7.000 υπέργηροι είναι νεκροί, και όλοι ήταν μαχητές ή στα επιτελεία της Χαμάς. Ποιόν κοροϊδεύουν; Σήμερα δολοφονήθηκε από ισραηλινά πυρά μέλος του ΠΓ του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που συμετέχει στην Παλαιστινιακή Αρχή στην Δυτική Όχθη».

«Μιλάμε για νεκρούς και στη Δ. Όχθη και στη Γάζα και παντού. Αυτό δεν έχει σχέση με τη Χαμάς. 'Αρα η κυβέρνηση λέει ψέματα, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της διότι αυτό επιτάσσουν οι ΗΠΑ, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης για πολλές δεκαετίες και με αφορμή μια επίθεση που στοίχισε εκατοντάδες νεκρούς Ισραηλινούς, οι περισσότεροι αποδείχθηκε από φίλια πυρά, να γίνεται αυτό άλλοθι. Είναι αίσχος».

Είπε ότι η ΚΟ του ΚΚΕ κατέθεσε την Δευτέρα πρόταση στην κυβέρνηση να υλοποιήσει την ομόφωνη απόφαση της Βουλής για αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, τονίζοντας ότι «αυτό πρέπει να γίνει τώρα».

Τέλος, ερωτηθείς για την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «εμείς εκφράζουμε ξανά την ανησυχία μας ότι κάτω από ΝΑΤΟϊκή ομπρέλλα που γίνονται αυτές οι διαπραγματεύσεις μοναδικό στόχο έχουν να κρατήσουν την Τουρκία στην αγκάλη του ΝΑΤΟ και να έχουν αύριο τη δυνατότητα για συνεκμετάλλευση διάφοροι επιχειρηματίες, Έλληνες, Τούρκοι, Γερμανοί, Γάλλοι, Αμερικάνοι στο Αιγαίο για υδρογονάνθρακες, ενέργεια, δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Αυτό θα συμπαρασύρει και κυριαρχικά δικαιώματα και θέματα κυριαρχίας της Ελλάδας».

Ειδήσεις σήμερα:

Τι είπαν Μητσοτάκης και Ερντογάν «πριβέ» στη ροτόντα του Λευκού Παλατιού - Τα επόμενα ραντεβού μετά την Άγκυρα

Eurovision 2024: Γιατί η φετινή διοργάνωση θα μείνει αξέχαστη - Τα τραγούδια, τα παρατράγουδα και ο διχασμός

Οι ΗΠΑ ανακοινώνουν τετραπλασιασμό δασμών για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από Κίνα και περιμένουν τα αντίποινα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης