Γεραπετρίτης: Ελλάδα και Ινδία έτοιμες να υλοποιήσουν τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης

Γεραπετρίτης: Ελλάδα και Ινδία έτοιμες να υλοποιήσουν τον Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης

Είμαστε έθνη της θάλασσας που μας ενώνει η δέσμευσή μας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κατά την ομιλία του στο Διεθνές Συνέδριο «Raisina Dialogue» στο Νέο Δελχί

gerapetritis_india
«Το μήνυμά μου σήμερα είναι ότι η Ελλάδα και η Ινδία είναι έτοιμες, προς όφελος της Δημοκρατίας και της παγκόσμιας ευημερίας, να κάνουν ό,τι χρειαστεί για να υλοποιήσουν το οραματικό έργο του Οικονομικού Διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC)», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Διεθνές Συνέδριο «Raisina Dialogue» στο Νέο Δελχί.

Ο κ. Γεραπετρίτης, ο οποίος συνόδευσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, στάθηκε στην ομιλία του στα πλεονεκτήματα του IMEC: Αναβάθμιση της μεταφορικής ικανότητας και ανθεκτικότητας των ροών του εμπορίου, ενέργειας και δεδομένων, μείωση του χρόνου και κόστους μεταφοράς φορτίου κατά 30-40%, μεγαλύτερη αποδοτικότητα των μεταφορών, μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δημιουργία θέσεων εργασίας.



«Όμως το έργο αυτό είναι πολλά περισσότερα. Είναι πρωτίστως ένα έργο ειρήνης και πολιτισμού, το οποίο θα μεταφέρει αγαθά, ελπίδα, ευημερία και ενότητα», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο διάδρομος, όπως πρόσθεσε, θα συμβάλει στην ενίσχυση της αλληλεγγύης και της ανθεκτικότητας σε μελλοντικές κρίσεις, είτε πρόκειται για συγκρούσεις, είτε για πανδημίες, είτε για φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή, δημιουργώντας υποδομές μέσω συνεργειών που προάγουν την ειρήνη και τη σταθερότητα.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήρε τη θέση και τον ρόλο της Ινδίας ως ενός «μεγάλου έθνους με αξιοθαύμαστα επιτεύγματα, στο σταυροδρόμι Δύσης και Ανατολής, Βορρά και Νότου, με έναν συνεχώς διευρυνόμενο οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο παγκοσμίως».

Η μεγάλη χώρα της Νότιας Ασίας μοιράζεται με την Ελλάδα κοινές, θεμελιώδεις αξίες που πηγάζουν από την ιστορική προέλευση, τους αρχαίους πολιτισμούς, την πολιτιστική παρουσία και τη δημιουργική αλληλεπίδραση ανά τους αιώνες.



«Είμαστε έθνη της θάλασσας που μας ενώνει η δέσμευσή μας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και ακολουθούμε μια εξωτερική πολιτική αρχών, η οποία βασίζεται στις αξίες της διαφορετικότητας και της δημοκρατίας. Όσον δε αφορά τη δημοκρατία, μοιραζόμαστε έναν ιδιαίτερο δεσμό: Η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της δημοκρατίας και η Ινδία η μεγαλύτερη δημοκρατία στον κόσμο», επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών.

Κλείσιμο
Αυτοί οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας μετουσιώνονται στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών σε στρατηγικές μετά την περυσινή ιστορική επίσκεψη του Ινδού πρωθυπουργού Narendra Modi στην Αθήνα, σημείωσε.

Ελληνικές επιχειρήσεις προχωρούν πλέον σε σημαντικές επενδύσεις στην Ινδία, κατά κύριο λόγο στους τομείς των τροφίμων, των υποδομών, των θαλάσσιων και αεροπορικών μεταφορών και των logistics.

Από την άλλη πλευρά, η Ινδία έχει ενεργό συμμετοχή σε σημαντικά έργα υποδομής, όπως η κατασκευή του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι, ενώ Ινδοί επιχειρηματίες έχουν επενδύσει στην αγορά των τροφίμων και των φαρμάκων. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον Έλληνα πρωθυπουργό συνόδευσε στο ταξίδι του στην Ινδία αντιπροσωπεία περίπου 100 Ελλήνων επιχειρηματιών, οι οποίοι θέλησαν να διερευνήσουν τις δυνατότητες περαιτέρω συνεργασιών.

Η κορωνίδα όμως της συνεργασίας Ελλάδα και Ινδίας είναι ο Οικονομικός Διάδρομος Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, ένα οραματικό έργο που ανακοινώθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής του G20, τον Σεπτέμβριο του 2023 στο Νέο Δελχί.

Η στρατηγική θέση της Ελλάδας σε ένα φυσικό και πολιτιστικό σταυροδρόμι, στο οποίο συναντώνται τρεις ήπειροι, την καθιστά κατώφλι του Διαδρόμου προς την Ευρώπη.

«Ο ηγετικός μας ρόλος στους τομείς της ενέργειας, των δικτύων δεδομένων και μεταφορών, η ιδιαίτερη σημασία των ελληνικών λιμανιών ως πύλης για τα ασιατικά προϊόντα στην ευρωπαϊκή αγορά του μισού δισεκατομμυρίου καταναλωτών, η ναυτιλιακή μας τεχνογνωσία και ο στόλος που είναι παγκόσμια ηγετική δύναμη στην ασφάλεια και την ταχεία μεταφορά αγαθών και ενέργειας, καθιστούν την Ελλάδα βασικό άξονα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Το πιο σημαντικό όμως πλεονέκτημα της Ελλάδας, το οποίο την αναβαθμίζει σε βασικό παράγοντα στην περιοχή, είναι η πολιτική της σταθερότητα μέσα σε ένα ταραχώδες περιβάλλον, καθώς και το ισχυρό διπλωματικό κεφάλαιο που έχει συγκεντρώσει όντας ένα από τα παλαιότερα μέλη της ΕΕ.

«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια ιστορική ευκαιρία. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεργαστούμε με την Ινδία, αλλά και με χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία προκειμένου να αναπτύξουμε τις κοινές πολιτικές μας με επίκεντρο τον IMEC, αλλά και περαιτέρω», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι στο τελευταίο του βιβλίο ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών Subrahmanyam Jaishankar αναφέρει σχετικά: «Το να οικοδομήσουμε στην παράδοση των επαφών μεταξύ Ινδίας και Ευρώπης μέσω της Αραβίας, αποτελεί "επιστροφή στην Ιστορία". Σε τελική ανάλυση, η ισορροπία μεταξύ των παγιωμένων πολιτικών και των αναδυόμενων οικονομιών θα καθορίσει τη σημασία της περιοχής για τον υπόλοιπο κόσμο».

Ο πόλεμος στη Γάζα και η αναταραχή στη Μέση Ανατολή συνιστούν μεν λόγους ανησυχίας, αλλά δεν πρέπει να αποδυναμώσουν τον ζήλο για την προώθηση του έργου. «Ο IMEC μπορεί να αποτελέσει έναν τρόπο επούλωσης των πληγών στην περιοχή», αντέταξε ο κ. Γεραπετρίτης.

Όπως άλλωστε ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εναρκτήρια ομιλία του στο Raisina Dialogue, «ο IMEC μάς δίνει ακόμη μεγαλύτερη ώθηση να προωθήσουμε την ειρήνη, δεδομένου ότι αποτελεί ένα έργο που στοχεύει στη σταθερότητα και την ευημερία όλων των χωρών που συμμετέχουν».

Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε τα λόγια του Mahatma Gandhi: «Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο» και «Ο κόσμος είναι μια οικογένεια».

Άλλωστε, σε μία χρονιά στην οποία περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού θα προσέλθει στις κάλπες για να διαμορφώσει το αύριο του κόσμου, «η δημοκρατία πρέπει να πετύχει. Γιατί οι προκλήσεις που καλείται να διαχειριστεί η ανθρωπότητα δεν είναι μόνον σύνθετες, αλλά και συλλογικές. Και απαιτούν μια εξίσου συλλογική απάντηση, με βάση τους κανόνες μιας δημοκρατίας που λειτουργεί υπό το Κράτος Δικαίου: τον διάλογο, την ισότητα και την ελευθερία».

Το «Raisina Dialogue» είναι η σημαντικότερη συνάντηση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ινδία για θέματα γεωπολιτικής και γεωοικονομίας και ο κ. Γεραπετρίτης συμμετείχε στο πάνελ με τίτλο «Από τον Ινδικό και τον Ειρηνικό στη Μεσόγειο και τον Ατλαντικό: Γεωμετρίες Ανάπτυξης».


Ειδήσεις σήμερα:

Διπλή αποχώρηση για τους Διάσημους του Survivor, εκτός ριάλιτι η Όλγα Πηλιάκη και ο Νίκος Γκάνος - Δείτε βίντεο

Στον τελικό του Κυπέλλου ο Παναθηναϊκός, 6-5 τον ΠΑΟΚ στα πέναλτι - Ήρωας ο Ντραγκόφσκι, απέκρουσε τρία - Δείτε τα γκολ

Η παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό επέφερε κέρδη 118 εκατ. δολαρίων σε 4 ΜΚΟ, αποκαλύπτει η Washington Post
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης