Εκλογές 2023 : Στρωμένος με παγίδες ο δρόμος της 3ης εντολής του ΠΑΣΟΚ

Εκλογές 2023 : Στρωμένος με παγίδες ο δρόμος της 3ης εντολής του ΠΑΣΟΚ

Αποφασισμένος να συνεχίσει και μετεκλογικά στη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας πρωθυπουργός» είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης - Στο κυνήγι των αναποφάσιστων η Χαριλάου Τρικούπη που παλεύει για ένα διψήφιο ποσοστό  στις εκλογές 

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
androulakis_xr
H τρίτη διερευνητική εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης που προβλέπεται να λάβει ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης μετά τις εκλογές της απλής αναλογικής κρύβει ευκαιρίες - αλλά και μεγάλες παγίδες για το ΠΑΣΟΚ, που θα εξακολουθήσει να κινείται στη γραμμή «ούτε Μητσοτάκης, ούτε Τσίπρας» για τη θέση του πρωθυπουργού. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η Χαριλάου Τρικούπη δεν εγκαταλείπει την πρότασή της για προγραμματικές συγκλίσεις, χωρίς ωστόσο τα στελέχη της να βλέπουν ότι υπάρχουν ελπίδες να συμβεί κάτι τέτοιο.

Στην αρχή της τελευταίας προεκλογικής εβδομάδας οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι με τη Ν.Δ. σε ποσοστά μεγαλύτερα του 35% και το ΠΑΣΟΚ πάνω από το 11% είναι εφικτός ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας με πλειοψηφία άνω των 153 βουλευτών. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης θα ασχοληθεί προσχηματικά με τις διερευνητικές εντολές, αφού θα βρίσκεται μισό βήμα από την αυτοδυναμία εν όψει της δεύτερης κάλπης, που θα στηθεί στις 2 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. θα αυξηθεί ακόμα και κατά 40 βουλευτές στην περίπτωση της δεύτερης κάλπης, ενώ αυτή του ΠΑΣΟΚ θα συρρικνωθεί λόγω της ενισχυμένης αναλογικής, ακόμα κι αν διατηρήσει το ίδιο ποσοστό με τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Επομένως, καταλήγουν, είναι δεδομένο ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ωθήσει σε κάθε περίπτωση τα πράγματα σε νέες εκλογές, ενώ (θεωρητικά) ο κ. Ανδρουλάκης έχει κάθε λόγο να τις αποφύγει, αφού σε μια τέτοια περίπτωση τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ θα συμπιεστούν λόγω της πόλωσης.
androylakis_arthro
Κλείσιμο

Ωστόσο, ο κ. Ανδρουλάκης πρόκειται να επιμείνει για κυβέρνηση χωρίς τον κ. Μητσοτάκη επιχειρώντας παράλληλα να του επιρρίψει την ευθύνη για τις δεύτερες εκλογές, ειδικά αν η διαφορά Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μεγάλη, οπότε θα υπάρχει η αίσθηση ενός ντέρμπι, προκειμένου να συγκρατήσει διαρροές ψηφοφόρων.

Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εύκολο, λόγω των σκληρών θέσεων που έχει πάρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ειδικά απέναντι στον πρωθυπουργό. Μάλιστα, τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη διερευνούν και το ενδεχόμενο να αρνηθεί ο κ. Μητσοτάκης να συναντηθεί με τον κ. Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της τρίτης εντολής, αφού θα έχει προηγηθεί η (άκαρπη) συνάντησή τους αμέσως μετά τις εκλογές, επιχειρώντας έτσι να τον εμφανίσει ως υπεύθυνο για την αστάθεια.

Ο διμέτωπος

Στην τηλεμαχία της περασμένης Τετάρτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άφησε περιθώρια απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό και τον κ. Αλέξη Τσίπρα να ανακαλύψουν την παραμικρή χαραμάδα ή ρωγμή στο δικό του πλάνο. Συνέχισε να απορρίπτει κατηγορηματικά το μοντέλο διακυβέρνησης των δύο βασικών του αντιπάλων και να προσπαθεί να μπει σφήνα στο κάδρο των μονομάχων.

Πλέον ξεκινά η «διαβολοβδομάδα», με τα κόμματα να στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στο κυνήγι των αναποφάσιστων και όσων απομακρύνονται από την αρχική απόφαση για αποχή από τις κάλπες. Ο «πόλεμος των 7 ημερών» μπορεί να φέρει το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στις προσδοκίες του ή να του προσθέσει πονοκεφάλο, αν δει ότι χάνει το τρένο του ισχυρού διψήφιου ποσοστού. Ή μήπως δεν το νοιάζει πλέον διότι έχει συμφιλιωθεί με την εξέλιξη της μη εμπλοκής του στις συζητήσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας;

Στην παρούσα φάση η αγωνία στη Χαριλάου Τρικούπη χτυπάει κόκκινο με τη διερεύνηση των δεδομένων που καταγράφονται κυρίως στις δημοσκοπήσεις. Και εκεί η εικόνα είναι λίγο-πολύ κάτι παραπάνω από σαφής: η Νέα Δημοκρατία προηγείται και η διαφορά της μεγαλώνει από τον ΣΥΡΙΖΑ, που μάλλον παραμένει σε ποσοστά κάτω από το εκλογικό αποτέλεσμα του 2019. Το ΠΑΣΟΚ κινείται πάνω κάτω του 10% στην πρόθεση ψήφου και μόνο στην αναγωγή διαπιστώνει ότι μπορεί να προσεγγίσει το ισχυρό διψήφιο ποσοστό - όχι όμως μακριά από το 11%-12%.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να προσδοκά σε ένα -όχι ασήμαντο- κομμάτι των αναποφάσιστων, ειδικά εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι. Ωστόσο, εν όψει της δεύτερης κάλπης, τα στελέχη του αντιλαμβάνονται ότι όλα θα κριθούν από τη διαφορά που θα έχει η Ν.Δ. από τον ΣΥΡΙΖΑ - αν είναι μεγάλη, τότε εκτιμούν ότι θα χαθεί ο χαρακτήρας της μονομαχίας Μητσοτάκη - Τσίπρα και οι πιέσεις στα υπόλοιπα κόμματα θα ελαχιστοποιηθούν.

Ωστόσο, θα έχουν προηγηθεί οι εντολές: το βράδυ κιόλας της προσεχούς εκλογικής Κυριακής θα αρχίσει το παιχνίδι των εννέα ημερών για τις διερευνητικές εντολές και τον επιμερισμό των ευθυνών για το σενάριο που βλέπει τις συζητήσεις να καταλήγουν σε αδιέξοδο. «Μα, αφού βγαίνει κυβέρνηση από τις εκλογές, γιατί να πάμε σε δεύτερες κάλπες το κατακαλόκαιρο;» είναι ένα εύλογο ερώτημα που μόνο με μια απολύτως τεκμηριωμένη απάντηση θα μπορέσει ο κ. Ανδρουλάκης από την πλευρά του να πείσει όσους και όσες τον ψήφισαν να παραμείνουν στην όχθη του ΠΑΣΟΚ και στη δεύτερη αναμέτρηση.
androylakis_alexandroypoli__2_

Στενοί συνεργάτες του σκέφτονται φωναχτά και λένε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφόσον χτυπήσει το ταβάνι των δημοσκοπήσεων και λάβει ποσοστό 35+%, τότε θα προσπαθήσει να κάνει πράξη μια ώρα αρχύτερα το πλάνο του, που δεν περιλαμβάνει το σενάριο συνεργασίας και προσδοκά την αυτοδυναμία στον δεύτερο γύρο με το μπόνους της ενισχυμένης αναλογικής για το πρώτο κόμμα». Στελέχη δηλαδή που βρίσκονται κοντά στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ διαβλέπουν μια προσχηματική συζήτηση που θα ξεκινήσει ο πρωθυπουργός με τα άλλα κόμματα, όταν πάρει στο χέρι του την πρώτη διερευνητική εντολή.

Στο κατώφλι του κ. Μητσοτάκη, πάντως, ο κ. Ανδρουλάκης θα φτάσει μετά τον κ. Τσίπρα και χωρίς -το πιθανότερο- να γνωρίζει τη βολή αποτίναξης του «μουντζούρη» που θα επιφυλάσσει προς το ΠΑΣΟΚ ο απερχόμενος πρωθυπουργός. Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Ανδρουλάκης θα ξεκινήσει στην -πρώτη εκ του σύνεγγυς από τότε που εκλέχτηκε στην ηγεσία- συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη θέτοντας στο τραπέζι το «όχι» για την παραμονή του συνομιλητή του στο Μέγαρο Μαξίμου και τη θέση του πρωθυπουργού. Ουδείς πιστεύει κάτι διαφορετικό, άλλωστε ο ελιγμός με το «καλημέρα, κύριε πρόεδρε» θα επιβαρύνει τη θέση του ΠΑΣΟΚ στα όποια στάδια διαπραγμάτευσης ακολουθήσουν.

Στο συγκεκριμένο ραντεβού με όλους τους προβολείς να απαθανατίζουν την παρθενική χειραψία Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη στο κεφαλόσκαλο του Μαξίμου, είναι προφανές ότι δεν θα βγει λευκός καπνός με τη συγκατάθεση του κ. Ανδρουλάκη. Εχει κάθε λόγο να θέλει να ανταποδώσει την πρόσκληση. Οπερ σημαίνει ότι όταν λάβει την εντολή θα επιμείνει στο προγραμματικό του πρόταγμα και την πρόταση για άλλον, εκτός από Μητσοτάκη - Τσίπρα, για πρωθυπουργό. Είναι επίσης σίγουρο ότι θα έχει φροντίσει πριν από το ραντεβού να γνωστοποιήσει κωδικοποιημένες τις θέσεις που χαρακτηρίζει κόκκινες γραμμές και αφορούν την κατάργηση νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη και προτάσεις για την ακρίβεια, την οικονομία, τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές κ.ά.

Υπάρχει περίπτωση συμφωνίας, αν και, όπως στοιχηματίζουν οι καλά γνωρίζοντες, το απεύχεται, και εργάζεται για να την αποτρέψει ο κ. Ανδρουλάκης; Θεωρητικά και μόνο ναι, εφόσον αποχωριστούν αμφότεροι τις κόκκινες γραμμές: δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης να αποδεχτεί άλλον πρωθυπουργό ή ο κ. Ανδρουλάκης, αντιθέτως από αυτά που λέει, να βάλει νερό στο κρασί του. Ο ίδιος υπενθυμίζει σε όλους τους τόνους τελευταία ότι η πολιτική αυτονομία του κόμματος είναι απόφαση του συνεδρίου, ωστόσο συμπληρώνει ότι «δεν υπάρχει σενάριο ακυβερνησίας και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να εγγυηθώ την κυβερνητική σταθερότητα».

Προτού αποσταλούν προς τους πολιτικούς αρχηγούς οι κλήσεις από τη Χαριλάου Τρικούπη, θα ξεκινήσουν τα τηλεφωνήματα από την Κουμουνδούρου εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα. Ο κ. Ανδρουλάκης θα μεταβεί στην Κουμουνδούρου έχοντας ψέξει τον κ. Τσίπρα ότι, παρότι ψήφισε την απλή αναλογική, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να ακουμπήσει το σενάριο για κυβέρνηση των ηττημένων. Το λέει και το εννοεί ο κ. Ανδρουλάκης; Επί της ουσίας μάλλον όχι, αφού δεν βγαίνουν τα κουκιά ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συνομιλήσει με το κόμμα Βαρουφάκη που έπαιξε τη χώρα στα ζάρια. Αυτό που θα προσπαθήσει ο κ. Ανδρουλάκης και στο τετ α τετ με τον κ. Τσίπρα είναι να αποφύγει να χρεωθεί τον «μουντζούρη» της ακυβερνησίας.

Επιδιώξεις

Το ιδανικότερο σενάριο για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι να κάνει πρεμιέρα στις εκλογικές αναμετρήσεις επιτυγχάνοντας, πρώτον, τον στόχο αύξησης του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ κατά 50%, δεύτερον, τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί από σαφώς βελτιωμένη θέση το επόμενο κυβερνητικό σχήμα και, τρίτον, την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με τη μείωση της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ - Χαριλάου Τρικούπη.

Θέλει -όπως ομολογούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις «πράσινα» έμπειρα στελέχη, που πάντως δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο κυβέρνησης με το πρώτο κόμμα- να εξασφαλίσει ένα ποσοστό που θα του επιτρέψει να εμφανιστεί ως ο τρίτος παίκτης, ο τρίτος πόλος της εξουσίας, που μπορεί στη συνέχεια να γίνει δεύτερος. Αυτή είναι η στρατηγική επιδίωξη του κ. Ανδρουλάκη και βάσει αυτής θα κινηθεί υιοθετώντας ή απορρίπτοντας κάθε φορά, αν και κορυφαίες, τακτικές κινήσεις. Πρόκειται για τον μπούσουλα, σύμφωνα με στελέχη του χώρου, που θα ακολουθήσει απαρέγκλιτα και στις διερευνητικές εντολές.

Ειδήσεις σήμερα:

Μητσοτάκης: «Δεν μπορώ να καταπιώ τις επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη γυναίκα μου – Με τον Ανδρουλάκη έχουμε μεγάλες διαφορές»

Οδηγός για τις εκλογές: Πού ψηφίζω, μέχρι πόσους σταυρούς βάζω – Τι ισχύει για ετεροδημότες, εκλογικές άδειες

28χρονος απατεώνας πήρε €83.000 από 35χρονη σε 17 ημέρες - Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του







Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης