Ινδία: Δίωξη κατά του εγγονού της Ιντιρα Γκάντι

Ινδία: Δίωξη κατά του εγγονού της Ιντιρα Γκάντι

Δίωξη σε βάρος του Βαρούν Γκάντι, του εγγονού της εκλιπούσας πρώην Ινδής πρωθυπουργού Ίντιρας Γκάντι, για πρόκληση μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων σε διάρκεια προεκλογικών ομιλιών του στο βόρειο ομόσπονδο κρατίδιο Ούταρ Πραντές άσκησαν οι αρχές, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Γκάντι είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Πίλιμπιτ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές - θα γίνουν κατά φάσεις από την 16η Απριλίου έως την 13η Μαΐου -, στις τάξεις του ινδουιστικού, εθνικιστικού Λα

Η εθνική, η Βασίλω και ένας Ρεχάγκελ...

Δίωξη σε βάρος του Βαρούν Γκάντι, του εγγονού της εκλιπούσας πρώην Ινδής πρωθυπουργού Ίντιρας Γκάντι, για πρόκληση μίσους εναντίον των Μουσουλμάνων σε διάρκεια προεκλογικών ομιλιών του στο βόρειο ομόσπονδο κρατίδιο Ούταρ Πραντές άσκησαν οι αρχές, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ.

Ο Γκάντι είναι υποψήφιος στην εκλογική περιφέρεια Πίλιμπιτ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές - θα γίνουν κατά φάσεις από την 16η Απριλίου έως την 13η Μαΐου -, στις τάξεις του ινδουιστικού, εθνικιστικού Λαϊκού Κόμματος (Bharatiya Janata, BJP). Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NDTV, ο Γκάντι δήλωσε σε μια από τις ομιλίες του «όλοι οι Ινδουιστές ας μείνουν από αυτή την πλευρά κι ας στείλουν τους άλλους στο Πακιστάν».

Σε αποσπάσματα της ομιλίας του που μετέδωσε το NDTV, είπε ότι οι Μουσουλμάνοι έχουν «ονόματα που μας τρομάζουν, όπως Καριμουλάχ και Μαζρουλάχ» και πρόσθεσε πως «αν τους συναντήσετε τη νύχτα θα τρομάξετε σίγουρα». Και ακόμη, απείλησε να «κόψει τα χέρια» όσων «σηκώσουν χέρι εναντίον των Ινδουιστών».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν σοκ στο ινδικό πολιτικό σκηνικό. Ο 29χρονος είναι εκτός των άλλων δισέγγονος του πρώτου πρωθυπουργού Τζαουαρλάλ Νεχρού, ο οποίος διαμόρφωσε τον κοσμικό χαρακτήρα του Ινδικού κράτους.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο IANS ασκήθηκε δίωξη σε βάρος του Γκάντι βάσει του ποινικού κώδικα και του νόμου περί λαϊκής αντιπροσώπευσης, μετά από εντολές της εκλογικής επιτροπής. Κατηγορείται για «δημιουργία εχθρότητας μεταξύ ομάδων του πληθυσμού βάσει της θρησκείας, της φυλής, του τόπου καταγωγής, της κατοικίας, της γλώσσας, και για ενέργειες που απειλούν την διατήρηση της [κοινωνικής] αρμονίας».

Οι Ινδουιστές αποτελούν το 80% του πληθυσμού της Ινδίας, που φθάνει το 1,1 δισ. ανθρώπων. Οι Μουσουλμάνοι αποτελούν το 13,4% του πληθυσμού.

Ο ίδιος ο Γκάντι υποστηρίζει ότι τα αποσπάσματα αυτά αποτελούν προϊόν μοντάζ.

Τα τελευταία χρόνια η ένταση ανάμεσα στους Ινδουϊστές και τους Μουσουλμάνους στην Ινδία έχει αυξηθεί σε σημαντικό βαθμό, ειδικά μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που το Νέο Δελχί επιρρίπτει σε εξτρεμιστικές ισλαμιστικές ομάδες υποκινούμενες από το Πακιστάν - με πιο πρόσφατη, και πιο εντυπωσιακή, αυτήν στο Μουμπάι το 2008 - καθώς και τις ταραχές στο κρατίδιο Γκουτζάρατ το 2002, όταν η τοπική κυβέρνηση του Μπαρατίγια Τζανάτα κατηγορήθηκε για πογκρόμ εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας με πάνω από 2.000 νεκρούς.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK