Κορωνοϊός: Άνοιξε η συζήτηση για ανανέωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού μόνο με τρίτη δόση

Κορωνοϊός: Άνοιξε η συζήτηση για ανανέωση των πιστοποιητικών εμβολιασμού μόνο με τρίτη δόση

Τα δεδομένα δείχνουν ότι μετά την παρέλευση εξαμήνου εξασθενεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια - Η επιστημονική συζήτηση για τη διάρκεια της ανοσίας παραμένει σε εξέλιξη - Σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξετάζεται σύνδεση της αναμνηστικής δόσης με την ισχύ των πιστοποιητικών

emvolio_ginaika_art
Προϋπόθεση για να μην δημιουργηθούν «ρωγμές» στο τείχος ανοσίας που έχει δημιουργηθεί εμφανίζεται η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναμονή των συμπερασμάτων των εμπειρογνωμόνων για το πότε εξασθενεί η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια προκειμένου να εξετάσει και το ζήτημα της ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, αναφερόμενος στην τρίτη δόση του εμβολίου υπογράμμισε ότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα, δείχνουν ότι μετά την παρέλευση του εξαμήνου από τη δεύτερη δόση η ανοσία στον οργανισμό έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ουσιαστικά είναι ανεμβολίαστος.

Μάλιστα έφερε ως παράδειγμα ότι οι λίγοι θάνατοι που καταγράφονται στους ανεμβολίαστους, αφορούν κυρίως ασθενείς που είχαν εμβολιαστεί πριν από 6 μήνες. Αποκάλυψε δε ότι ήδη έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε η τρίτη δόση του εμβολίου να είναι υποχρεωτική μετά την παρέλευση εξαμήνου ώστε το πιστοποιητικό εμβολιασμού να είναι σε ισχύ.


Κλείσιμο


«Εμείς είμαστε έτοιμοι για να διαμορφώσουμε αναλόγως την ισχύ του πιστοποιητικού. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης του πιστοποιητικού, αλλά είναι κατανοητό ότι μετά από έναν χρόνο από τη δεύτερη δόση του, κάποιος δεν μπορεί να έχει την ίδια ασφάλεια που είχε στο εξάμηνο», επεσήμανε εξάλλου χθες ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το θέμα της διάρκειας ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού ίχε συζητηθεί σε πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της ΕΕ. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως το θέμα θα τεθεί αναλυτικά στη σύνοδο των υπουργών Υγείας, που θα γίνει στις αρχές Δεκεμβρίου.

Το κλίμα, πάντως, που διαμορφώθηκε κατά την πρώτη άτυπη συζήτηση των υπουργών Υγείας ήταν θετικό για μια τέτοια απόφαση που φαίνεται πιθανό να ληφθεί στο μέλλον, καθώς ήδη οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ξεκινήσει τη χορήγηση της τρίτης δόσης για τους πολίτες. Ακόμα όμως δεν βρισκόμαστε εκεί, καθώς δεν υπάρχει εκτός των άλλων ομοφωνία μεταξύ των επιστημόνων για το πότε ακριβώς αρχίζει και φθίνει η ανοσία.

Η αναγκαιότητα της τρίτης δόσης

Η αναγκαιότητα της επαναληπτικής δόσης, είτε της τρίτης για όσους έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου είτε της δεύτερης για όσους έχουν λάβει το μονοδοσικό εμβόλιο, υπαγορεύεται από τη βαθμιαία μείωση των αντισωμάτων της χυμικής ανοσίας, αλλά και τη λοιμογόνο δράση και τη μεταδοτικότητα των μεταλλάξεων του κορωνοϊού, με κυρίαρχη τη Δέλτα.

«Πλέον γνωρίζουμε ότι η ανοσία διαρκεί 6 μήνες ή και περισσότερους μήνες. Ωστόσο, η ανοσία από τα εμβόλια, όπως και εκείνη από τη νόσο, είναι υψηλή, αλλά δεν είναι 100% προστατευτική. Η ανοσία επηρεάζεται από την ηλικία, από υποκείμενα νοσήματα, από τις μεταλλάξεις» επισήμανε την περασμένη Δευτέρα κατά τη σχετική ενημέρωση η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.

Παραμένουν άγνωστοι, όπως είχε τονίσει, οι παράγοντες ανοσίας για την ασυμπτωματική λοίμωξη ή για την ανοσία στα παιδιά, όμως έχουν εξαχθεί σημαντικά συμπεράσματα από μελέτες που εκπονήθηκαν σχετικά με την προστασία που προσφέρει η επαναληπτική δόση.

Αναφέρθηκε η καθηγήτρια σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Lancet από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ σε συνεργασία με το Ερευνητικό Ινστιτούτο στο Ισραήλ, για την «Αποτελεσματικότητα της τρίτης δόσης του mRNA εμβολίου της Pfizer».

Σύμφωνα με τη μελέτη, έγινε ανάλυση στοιχείων από 728.321 άτομα άνω των 12 ετών στα οποία είχε χορηγηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου από τον Ιούλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο του 2021. Αυτά τα άτομα τα οποία είχαν λάβει την τρίτη δόση συγκρίθηκαν με τα ίδια χαρακτηριστικά που είχαν, όταν έλαβαν τις δύο δόσεις εμβολίου, τουλάχιστον πριν πέντε μήνες.

Τα ευρήματα ήταν τα εξής: Σε ποσοστό 93% τα άτομα που είχαν λάβει την τρίτη δόση, είχαν μικρότερη πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο, σε ποσοστό 92% είχαν μικρότερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και σε 81% είχαν μικρότερο κίνδυνο για θάνατο.

Όπως δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αθανάσιος Τσακρής, τα δεδομένα από το Ισραήλ, όπου έχει προχωρήσει πολύ πιο γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, δείχνουν ότι αυτοί που έχουν κάνει την τρίτη δόση έχουν 5 με 10 φορές λιγότερες πιθανότητες νόσησης σε σχέση με αυτούς που έχουν κάνει τη δεύτερη και 20 με 25 φορές λιγότερες σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Ο καθηγητής επισήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο η τρίτη δόση να γίνει νωρίτερα, ίσως στους 4-5 μήνες.

Ειδήσεις σήμερα:

Τέλος του έτους το χάπι της Merck στην Ελλάδα, λέει η Μίνα Γκάγκα

Η εκπληκτική φωτογραφία της Δυτικής Ελλάδας που τράβηξε αστροναύτης της NASA από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

«Αρκετά με το μπλα μπλα»: Στους δρόμους της Γλασκώβης οι νέοι για το κλίμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK