LIVE

Κορωνοϊός

Χαρδαλιάς για τις πλατείες: Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς

chardalias-0

«Ο κορωνοϊός δεν κάνει διακρίσεις σε δεξιούς, κεντρώους, αριστερούς» τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς για τις πλατείες - Ποια καταστήματα ξανανοίγουν από αύριο - Οι κανόνες λειτουργίας - Τι θα ισχύσει για εργαζόμενους, μετάβαση στα νησιά και στα σχολεία

Στις «εικόνες που δίνουν την αίσθηση ότι τελειώσαμε με τον κορωνοϊό» αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες.

Ν. Χαρδαλιάς 10/5

«Δεν είναι έτσι» η πραγματικότητα αντέτεινε ο κ. Χαρδαλιάς και πρόσθεσε πως σήμερα «είναι έτσι, επειδή εφαρμόσαμε με πολύ συνέπεια τα μέτρα. Μην μας ξεγελάνε οι σημερινοί αριθμοί κρουσμάτων. Ό,τι κάνουμε σήμερα θα φανεί σε 10-14 ημέρες».

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε πως «τα στοιχεία μπορεί να είναι καλά, γιατί έτσι εφαρμόσαμε τα μέτρα πριν 10-15 ημέρες. Όπου βγούμε ό,τι κάνουμε, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής». Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφορικά με όσους «συγκεντρώνονται στις πλατείες», αναφέροντας πως «επιχειρούν να αναγάγουν ένα υγειονομικό θέμα σε βαθιά πολιτικό. Ο κορωνοϊός κολλάει με το ίδιο τρόπο δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, ψέγοντας τις συναθροίσεις σε πλατείες ως «έλλειψη σεβασμού στις ζωές των ανθρώπων».

Παράλληλα, «η άρση των μέτρων είναι μια μεγάλη πρόκληση, γιατί επιστρέφουμε σε μια νέα καθημερινότητα. Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει και αναπόσπαστο κομμάτι της αποτελούν οι κανόνες: αποστάσεις, πλύσιμο χεριών, χρήση μάσκας» ξεκαθάρισε ο Υφυπουργός, επαναλαμβάνοντας επιχειρήσεις και οδηγίες που υφίστανται από αύριο.

Καταστήματα

Καθώς «αύριο κάνουμε ένα, επόμενο βήμα», του οποίου η επιτυχία «εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων και των οδηγιών», ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως αύριο ανοίγουν καταστήματα:

Αναλυτικά, τους πελάτες θα υποδέχονται εκ νέου από αύριο το πρωί καταστήματα:

· εξοπλισμού ήχου και εικόνας
· κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων
· σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών
· χαλιών, κιλιμιών και επενδύσεων δαπέδου και τοίχου
· ηλεκτρικών οικιακών συσκευών
· επίπλων, φωτιστικών και άλλων ειδών οικιακής χρήσης
· εγγραφών μουσικής και εικόνας
· παιχνιδιών
· κάθε είδους ενδυμάτων
· υποδημάτων και δερμάτινων ειδών
· καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού
· ρολογιών και κοσμημάτων
· καινούριων ειδών και μεταχειρισμένων ειδών

Επίσης, οι επιχειρήσεις:

· ενοικίασης και εκμίσθωσης ειδών αναψυχής και αθλητικών ειδών
· ενοικίασης βιντεοκασετών και δίσκων
· ενοικίασης και εκμίσθωσης άλλων ειδών προσωπικής ή οικιακής χρήσης, και
· καθώς επίσης και τα καταστήματα που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας «κατάστημα εντός καταστήματος» (shop in a shop).
· οι σχολές ερασιτεχνών οδηγών
· οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τα τυχερά παιχνίδια και στοιχήματα σε φυσικό κατάστημα,
· καθώς και οι υπηρεσίες διαιτολογίας.

Η επαναλειτουργία των καταστημάτων γίνεται με συγκεκριμένους και αυστηρούς κανόνες

Ως προς τις αποστάσεις εντός του καταστήματος, προβλέπεται:

· Έως 20τμ: 4 άτομα
· Από 20-100 τμ: 4 άτομα + 1 άτομο ανά 10τμ
· Άνω των 100τμ: 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15τμ
· Ισχύει η υποχρεωτική απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ ατόμων.

Στα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών, η λειτουργία τους γίνεται μόνο με την αναλογία τήρησης των αποστάσεων για καθήμενους πελάτες.

Σε όλα τα καταστήματα ανεξαιρέτως συστήνεται να αποφεύγονται τα ασανσέρ.

Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ορίζεται στις 10πμ, εξαίρεση τα καταστήματα πώλησης χρωμάτων και λοιπών βιομηχανικών ειδών που επιτρέπεται η λειτουργία τους από τις 7:00 πμ.

Υφίσταται ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας προστασίας από το προσωπικό και τους πελάτες στα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τυχερών παιχνιδιών. Υποχρεωτική εξακολουθεί να είναι η χρήση μάσκας και γαντιών στα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής για τους εργαζόμενους. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας και για τον εκπαιδευτή για τον εκπαιδευόμενο στις σχολές οδηγών.

Μετακίνηση στα νησιά

Από αύριο επιτρέπεται και η μετακίνηση προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών εργαζομένων σε επιχειρήσεις που επανεκκινούν. Για όλους, η μετακίνηση περνά μέσα από ειδικά έγγραφα, δηλαδή για:

· Αυτοαπασχολούμενους με εγγραφή δήλωση των ιδίων
· Μισθωτούς με Δήλωση εργοδότη

Η παραπάνω βεβαίωση θα πρέπει να περιέχει τα πλήρη προσωπικά στοιχεία του αυτοαπασχολούμενου ή του μισθωτού εργαζόμενου, δηλαδή:

· Αριθμός Πρωτοκόλλου του πιο πρόσφατου εντύπου καταχωρημένου στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, πχ. Ε3,Ε4 κτλ.
· Το είδος επιχείρησης και ο ΚΑΔ
· Το ΑΦΜ της επιχείρησης
· Τόπος – νησί εργασίας

Η βεβαίωση με τα πλήρη στοιχεία συνιστά σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, «απαραίτητη προϋπόθεση έκδοσης εισιτηρίου και επιβίβασης στο πλοίο». «Ουδείς εργαζόμενος θα ταξιδέψει στα νησιά χωρίς τα παραπάνω έγγραφα» προειδοποίησε ο Υφυπουργός.

Κανόνες στα σχολεία

Ο ίδιος παρείχε και αναλυτικές οδηγίες για την αυριανή επιστροφή στα θρανία των μαθητών της Γ΄ Λυκείου, αφού προβλέπονται:

· Περιορισμός συνωστισμού και αποστάσεις μαθητών
· Απαγόρευση της συγκέντρωσης στον προαύλιο πριν την έναρξη των μαθημάτων
· Σχολικές αίθουσες με μεγιστοποίηση της απόστασης μαθητών: ένας ανά θρανίο, 15 μαθητές ανά σχολική αίθουσα
· Χωρισμός των τάξεων σε υποτμήματα των 15 ατόμων
· Απόσταση μαθητών 1.5 μέτρα μεταξύ τους
· Σταδιακή και με σειρά έξοδος των μαθητών στο προαύλιο
· Απαγόρευση παιχνιδιών με μπάλα
· Αποσυμφόρηση γραφείου καθηγητών

Ειδήσεις σήμερα:

Κορωνοϊός: Κανένας νέος θάνατος - Μόλις έξι τα καινούρια κρούσματα

ΕΛΑΣ: Παραπλανητικό τηλεφώνημα προκάλεσε τα επεισόδια στην Κυψέλη - Συνελήφθη 52χρονος

Χαρδαλιάς: Τι ισχύει από αύριο για εργαζόμενους, καταστήματα, σχολεία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (110)

Επιστημονας

Τι εχει σπουδασει ο κ Χαρδαλιας ;

Εσυ τινος παιδι εισαι;

.

blizard

Προσαθείς να σώσεις τους ίδιους τους αριστερούς και τις οικογένειες τους απο το θανατο, και αυτοί κοιτάνε την κονόμα και το κομμα !!! Αυτο ειναι που λενε, πουλανε και τα παιδια τους .... δεν ειναι κανονικοι άνθρωποι, στερούνται λογικής και ειναι εγκληματίες

ΓΡΆΦΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΆ

Την επόμενη φορά γράφετε μόνο Ελληνικά. Μετά θέλουμε να μιλάμε υπέρ της Ελλάδας; Δυστυχώς από όλα κρινόμαστε σαν πολίτες αυτού του τόπου που δοκιμάζεται... Προσέξτε σας παρακαλώ!!!

ΕΝΑΣ

Βρε καλως τον εγκεφαλο τον Σκορδαλια.Βγηκε παλι να πει τις σαχλαμαρες του.Να παρουν σειρα ο Κωσταλιας κ ο Σταματιας

Αγύριγο κεφάλι

(Η ...συνήθης "δικαιολογία" γιά τους Έλληνες):____Λένε π.χ__"Γιατί η Αστυνομία, έριξε κατραμπακιές προς εμάς και όχι προς τους άλλους;"_______Δεν λένε, "ΕΜΕΙΣ τι Ζητάγαμε εκεί παρά την Απαγόρευση: Ή παρά τις υποδείξεις του ΚΡΑΤΟΥΣ γιά Αραιή κυκλοφορία με αντισηπτικά και με μάσκες ακόμη ει δυνατόν";___Η ...Αστυνομία πάντως ..."φταίει"!___"Όχι εμείς"!____"Εμείς είμαστε ...Οσιο-Παρθένες"!..___Μάλιστα!____Κατάλαβα!___ Απείθαρχοι (ΠΑΝΤΑ) Νεοέλληνες!___Αμ΄ γι΄ αυτό οι Γερμανοί σας βγάλαν το ...Δάχτυλο ΟΡΘΙΟ (να ...κάτσετε ...επάνω) στο Focus!..____To ...θυμάστε αυτό;___Ή το ...ξεχάσατε ΚΑΙ αυτό;_____Γιά κάτι τέτοιες συμπεριφορές ΣΑΣ τα παθαίνετε και ΚΛΑΙΤΕ ύστερα και σας φταίνε οι ..."άλλοι" (ΠΑΝΤΑ)!..

ΑΠΟΡΙΑ

αφελους.....γιατί δεν επιτρέπεται η μετάβασή μας στη Σαλαμίνα??? Είναι 15 λεπτά μακρυά από την Πόλη και η πυκνή συγκοινωνία των ferry δεν δημιουργεί κανένα εμπόδιο στην έγκαιρη μετάβαση σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αν χρειαστεί!!!!!

Ο δεν δημοσιεύουμε τα σχόλια

Κάποιο άρθρο για ΤΟΥΣ μπάτσους που έδειραν τζάμπα κόσμο δεν έχει????

ξ

αχ παλι σας εδειραν ε? εσεις καθοσασταν ησυχοι ε?

Κόσμο τους λένε τώρα ?

Δύο φορές τη μέρα πρέπει να τις τρώνε να στρώσουν δερματάκι γιατί άνθρωποι δεν πρόκειται να γίνουν που να γυρίσει η γη ανάποδα.

Μπίλ

Ναι ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Στην Κηφισιά και στην συναυλία της Πρωτοψάλτη, "χειροκροτάει", ενώ στην Κυψέλη, η αστυνομία σπάει δόντια και στέλνει στο νοσοκομείο για ράμματα τους συλληφθέντες, αλλά και τον κόσμο που κυνήγαγε. ΄Ασε μας ρε Χαρδαλιά...

μαλιστα

σπάει δόντια η αστυνομία ε? ναι με σπασμενα δοντια σπάσατε τη βιτρίνα του βασιλοπουλου..οσο για την Πρωτοψαλτη, ειδες πουθενά συνωστισμό γύρω της? αντε καθάρισε το μυαλό σου,ο πολυς μπαφος πειραζει

Αγύριγο κεφάλι

Τι ΣΑΧΛΑΜΑΡΕΣ διαβάζω εδώ μέσα;_ Δείγμα ΑΝΩΡΙΜΟΤΗΤΟΣ από ζωή των όσων γράφουν ..."σχολιάκια"!..__Από τους ΧΑΒΑΛΕΔΕΣ και ΑΝΕΥΘΥΝΟΥΣ!_____Οι Άνθρωποι, (Τσιόδρας και Χαρδαλιάς), επιδιώκουν να περιορίσουν με τα ΜΕΤΡΑ την "αυξητική έκθεση", η οποία θα οδηγούσε να είχαμε 500 ΘΑΝΑΤΟΥΣ Ημερησίως και μέχρι στιγμής πάνω από ...10.000 Θανάτους Ελλήνων!____(Που και ΕΝΑΝ άνθρωπο από θάνατον να έσωσαν, είναι γιά ΜΕΝΑ Μέγα Επίτευγμα ΤΟΥΣ!)____Πάνω από ΟΛΑ, από Χρήματα από Περιουσίες και από Καριέρες η ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ!_____Άμα σε ...διασωληνώσουν (και είσαι με το ενάμισυ πόδι στον ΤΑΦΟ, έλα τότε ...κουβέντιασε μου το ΤΙ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ;___Την Υγειά σου, ή Τα Χρήματα;_____Γι΄ αυτό όσοι εξέρχονται από βαρειά ασθένεια, λέγουν ΟΛΟΙ μετά ..."άλλαξα ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ περί ΖΩΗΣ"!..__________Είστε ΑΝΩΡΙΜΟΙ Ρε, οι πιό πολλοί εδώ μέσα!___Σκέτοι αποκρουστικοί ΧΑΒΑΛΕΔΕΣ!..

@Γυριστό κεφάλι

Πέστα στα συντρόφια σου τα φασιστερά αυτά...... Όπως πολύ καλά ξέρεις βάζουν την πολιτική σκοπιμότητα πάνω από την ανθρώπινη ζωή........ Είναι το "ηθικό" πλεονέκτημα της αριστεράς που και εσύ ασπάζεσαι..........

George

1. εκθετική αύξηση και όχι αυξητική έκιεση. Τσιοδρας και Χαρδαλιάς δεν έπραξαν καλά στην αρχή, πριν μπει ο ιός στη χώρα.

XXX

Ο ιος οντως δεν κανει διακρισεις, η αστυνομια και το κρατος ομως κανει, μερικοι φτωχοι με μπυρες σε φτωχογειτονιες της Αθηνας εχουν αλλη βαρυτητα στην μεταδοση, απο κοσμοπολιτες στην κηφισια που γινοταν παλι το αδιαχωρητο και δεν ειδαμε καμια φωτογραφια να κοσμει τις σελιδες και τα δελτια των φιλοκυβερνητικων μεσων.

Κοσμοπολίτης από Κηφισιά

Εμείς όμως δεν επιτεθήκαμε με πέτρες και μπουκάλια στην αστυνομία....ούτε σπάσαμε βιτρίνες και ΙΧ! Εσείς οι ίδιοι προκαλείται διακρίσεις με την επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά σας! Κάποια αυτοκριτική δεν θα έβλαπτε...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία