Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου;
Η μεσογειακή διατροφή βελτιώνει τη λειτουργία του εγκεφάλου;
Νέα γαλλική έρευνα απέδειξε πως τα οφέλη από τη μεσογειακή διατροφή στον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ελάχιστα...
UPD:
H μεσογειακή διατροφή είναι σίγουρα από τις καλύτερες που μπορεί να ακολουθήσει ένας άνθρωπος. Τα οφέλη είναι πολλά, κυρίως στην καρδιά. Όμως μια νέα γαλλική έρευνα απέδειξε πως τα οφέλη από μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως, κρασί, ελαιόλαδο και καρύδια, για τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ελάχιστα.
Οι επιστήμονες εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες των μεσηλίκων συμμετασχόντων σε αυτή και μέτρησε τις νοητικές τους επιδόσεις σε ηλικία περίπου 65 ετών, αλλά δεν εντόπισε κάποια σχέση ανάμεσα στη μεσογειακή διατροφή και τις πνευματικές λειτουργίες.
"Η έρευνά μας δεν στηρίζει την υπόθεση μίας σημαντικής νευροπροστατευτικής επίδρασης της (μεσογειακής διατροφής) σχετικά με τις εγκεφαλικές λειτουργίες", έγραψε η επικεφαλής της έρευνας Εμανουέλ Κες-Γκιγιό στο Διατροφικό Επιδημιολογικό Ερευνητικό Κέντρο της γαλλικής εθνικής ερευνητικής υπηρεσίας υγείας INSERM.
Έχει ειπωθεί ότι τα "καλά" λιπαρά της μεσογειακής διατροφής μπορεί να ωφελούν άμεσα τον εγκέφαλο ή ότι η χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και η υψηλή σε φυτικές ίνες διατροφή μπορεί να καθυστερήσει την φθορά της εγκεφαλικής λειτουργίας έμμεσα διατηρώντας υγιή τα αιμοφόρα αγγεία.
Παλαιότερες έρευνες στήριζαν αυτή την άποψη. Για παράδειγμα, μία ευρείας κλίμακας μελέτη στις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ έφθασε στο συμπέρασμα ότι άτομα στα 60 τους ή και μεγαλύτερα που είχαν υιοθετήσει μία ως επί το πλείστον μεσογειακή διατροφή ήταν λιγότερο επιρρεπή στην φθορά των εγκεφαλικών λειτουργιών τους όσο γερνούσαν. Μία άλλη έρευνα σε δείγμα κατοίκων του Μανχάταν συνέδεε την μεσογειακού τύπου διατροφή με 40% μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ.
Οι ερευνητές που εκπόνησαν τη γαλλική μελέτη χρησιμοποίησαν στοιχεία για 3.083 άτομα των οποίων την υγεία παρακολούθησαν από τα μέσα της δεκαετίας του 90, όταν ήταν τουλάχιστον 45 ετών.
Σύμφωνα με τον Νίκο Σκαρμέα, βοηθό καθηγητή στο Ιατρικό Κέντρο του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, ο οποίος δεν συμμετείχε στην μελέτη, αλλά έχει πραγματοποιήσει έρευνα για τις επιδράσεις των τροφίμων στην εγκεφαλική λειτουργία, η νέα αυτή μελέτη θέτει κάποιους περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές εξέτασαν άπαξ τις διανοητικές λειτουργίες των συμμετασχόντων, γεγονός που καθιστά αδύνατο να συμπεράνουν αν αυτές βελτιώνονται ή επιδεινώνονται με τον καιρό.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής.
UPD:
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα