Η «συνταγή» της ευτυχίας: Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει»

Η «συνταγή» της ευτυχίας: Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει»

Ένας σύντομος «οδηγός» για την ευτυχία από την Κλινική Ψυχολόγο και Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς, Έλσα Μπάρδα

Η «συνταγή» της ευτυχίας: Τα «πρέπει» και τα «δεν πρέπει»

*Έλσα Μπάρδα - Κλινικός Ψυχολόγος - Αναλύτρια Εφαρμοσμένης Συμπεριφοράς


«Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι η πεποίθηση ότι μας αγαπούν» -Βίκτωρ Ουγκώ.

Το τι εστί ευτυχία για τον καθένα από εμάς αποτελεί προσωπικό ζήτημα με βάση τις αξίες και τα «θέλω» του κάθε ανθρώπου. Οι χαρούμενοι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι η ευτυχία δεν προέρχεται από ένα μόνο γεγονός, αλλά αποτελεί συνιστώσα πολλών παραγόντων και εξαρτάται από την θετική προοπτική, καθώς και συγκεκριμένες καθημερινές συμπεριφορές.

Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν ορισμένες συμπεριφορές που οι ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να αποφεύγουν ή, αντίστοιχα, να ακολουθούν:

Δεν εστιάζουν στις αποτυχίες ή σε δυσάρεστες καταστάσεις

Η ανακύκλωση καταστάσεων που δημιουργούν ψυχική δυσφορία «ποτίζει» τον άνθρωπο με αρνητική ενέργεια, με αποτέλεσμα την αρνητική διάθεση, συνεπώς «τρέφει» την απαισιοδοξία. Αντιθέτως, όταν ο άνθρωπος κάνει «focus» στα θετικά, νιώθει ευγνωμοσύνη και το άτομο είναι ικανοποιημένο με αυτά που έχει. Αυτό του χαρίζει ψυχική ηρεμία.



Δεν εκβιάζουν καταστάσεις

Όταν τα πράγματα παίρνουν αρνητική τροπή, η παράδοση στο άγχος και στην ελεγκτική ανάγκη τροφοδοτεί έτι περαιτέρω το... άγχος. Μερικές φορές, κάποια πράγματα δεν είναι στο χέρι κανενός και η προσαρμογή -είτε αυτό σημαίνει εναλλακτικές επιλογές είτε αποχώρηση- συνεπάγεται εξέλιξη και ηρεμία. Μερικές φορές πρέπει, όπως λένε οι Βρετανοί να... «let go», προκειμένου να προχωρήσει ο άνθρωπος. Διαφορετικά, το να μένεις σε μια τοξική κατάσταση, είναι σαν να αυτο-δηλητηριάζεσαι.

Δεν ζηλεύουν, αλλά θαυμάζουν

Για τον φθόνο και τις αρνητικές συνέπειές του έχω γράψει και στο παρελθόν. Όταν λοιπόν ο άνθρωπος αντικαταστήσει τον φθόνο με τον θαυμασμό, τότε μόνο μπορεί να κάνει τα όνειρά του πραγματικότητα και όχι να ζει μέσα από τις ζωές των άλλων, είτε αυτό έχει να κάνει με τα προσωπικά είτε με τα επαγγελματικά. Κανένας δεν θαυμάζει το «copy», αλλά όλοι το «original».

Όσοι νιώθουν δυστυχισμένοι, έχουν την τάση να κρίνουν τις ζωές των άλλων. Τα κακεντρεχή σχόλια δεν ανακουφίζουν... Αντιθέτως, «καμουφλάρουν» την ανασφάλεια, τον θυμό και την δυσφορία που βιώνει κάποιος.

Δεν βιάζονται να βγάλουν συμπεράσματα

Κλείσιμο
Η ουσία της αλήθειας βρίσκεται βαθιά. Διαφορετικά, δημιουργούνται μπερδέματα, που οδηγούν στη μεμψιμοιρία και ενδεχομένως να ενισχύσουν την αρνητική διάθεση.



Ουδείς τέλειος!

Η τελειομανία, όπως έχω αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο μου, είναι ένας από τους κύριους λόγους της αναβλητικότητας. Διαφορετικά, η επιμονή για τελειομανία και η εκλεκτικότητα μπορεί να οδηγήσουν στον ψυχαναγκασμό και, εν τέλει, στην στασιμότητα.

Εστιάζουν στο παρόν

Αντί να γαντζώνονται σε λάθη του παρελθόντος, εστιάζουν στο παρόν με το βλέμμα στο μέλλον. Ο ενεστώτας επηρεάζει θετικά τις διανοητικές διεργασίες, ενισχύοντας την αναζήτηση της ευτυχίας, με συνοδοιπόρο την αισιοδοξία.

Φροντίζουν να χτίζουν ένα ισχυρό κοινωνικό δίκτυο υποστήριξης

Η ψυχολογική υποστήριξη είναι απαραίτητη, για να ξεπεράσει ο άνθρωπος δυσκολίες. Το αίσθημα ότι ανήκει κάπου, βοηθάει στο να αντλεί περισσότερη ικανοποίηση από την καθημερινότητά του.

Η ζωή μικρή και ο κόσμος πολύς

Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι δεν είναι εξαρτημένοι από το κοινωνικό περιβάλλον ή την γνώμη των άλλων, γι' αυτό και «φιλτράρουν» τις τοξικές συμπεριφορές, χωρίς να επιτρέπουν να τους στενοχωρήσουν. Η ευτυχία σημαίνει επίλυση συγκρούσεων, ώστε να κλείσουν οι ανοικτές πληγές, καθώς και συγχώρεση.

Ανάγκη προσφοράς: Το «δούναι και λαβείν» οδηγεί σε πληρότητα

Η ανιδιοτελής προσφορά έχει πολλαπλά οφέλη για την ψυχολογία του ανθρώπου.

Το όραμα του τι χρειάζεται κάποιος για να είναι ευτυχισμένος παίρνει μορφή μέσα από το ταξίδι της αυτογνωσίας -στο οποίο έχω αναφερθεί σε προηγούμενο άρθρο μου- και την συμπεριφορά του, σύμφωνα πάντα με τις τις αξίες, τα «θέλω» και τις πεποιθήσεις του.

«Ευτυχισμένος αυτός που με λίγα πράγματα είναι χαρούμενος και δυστυχισμένος εκείνος που έχοντας πολλά πράγματα, δεν μπορεί να χαρεί» -Δημόκριτος, 470-370 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος.

- Βρείτε την Έλσα Μπάρδα στις σελίδες της στο Facebook, πατώντας εδώ και εδώ - Twitter: https://twitter.com/elsa_barda
- email. elsabardapsychologist@hotmail.com

*Η Ελσα Μπάρδα έχει βασικό πτυχίο ψυχολογίας (BSc Honours), μετεκπαίδευση πρώτο μάστερ στην Κλινική Ψυχολογία (MSc Clin. Psy.) και δεύτερο μάστερ στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς MSc (MSc ABA ). Η εκπαίδευση και μετεκπαίδευσή της έγινε στη Μ. Βρετανία. Έχει αναγνώριση πτυχίων από το ΔΟΑΤΑΠ και άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης