Στα χαρτιά οι υποσχέσεις του υπουργού: Ούτε μέσα στο 2017 «πρόλαβαν» τις Τοπικές Μονάδες Υγείας

Στα χαρτιά οι υποσχέσεις του υπουργού: Ούτε μέσα στο 2017 «πρόλαβαν» τις Τοπικές Μονάδες Υγείας

«Ναυάγησαν» οι Τοπικές Μονάδες Υγείας το 2017, νέος στόχος για τη δημιουργία των πρώτων 100 μέχρι τον επόμενο Μάιο 

«Μέχρι τον Ιούλιο θα ανοίξουν οι πρώτες 50-60 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μέχρι το τέλος του έτους θα ανοίξουν οι συνολικά 239 ΤΟΜΥ σε 64 σημεία της χώρας
». Αυτά δήλωνε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας στις αρχές του περασμένου Απριλίου σε συνέντευξη τύπου
για την παρουσίαση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) - την οποία μάλιστα ο υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός είχε χαρακτηρίσει εμβληματική μεταρρύθμιση, ανάλογη με εκείνη της δημιουργίας του ΕΣΥ. 

Στην εκπνοή του έτους οι ΤΟΜΥ είναι και πάλι στο προσκήνιο... λάμποντας διά της απουσίας τους. Μέσα από την εξαγγελία των ΤΟΜΥ, το υπουργείο Υγείας (απ)έδειξε πως μπορεί να "τεντώσει" ή και να "σπάσει" κάθε χρονοδιάγραμμα, ακόμη και δικό του. Μέχρι και σήμερα, 12 Δεκεμβρίου 2017 ουδεμία ΤΟΜΥ εχει λειτουργήσει, ενώ η λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας εμπεριέχεται στο νέο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους θεσμούς (και) για την υγεία.

Σύμφωνα με αυτό, η ανάπτυξη των ΤΟΜΥ θα ξεκινήσει τον τρέχοντα μήνα, ως πρώτο βήμα της προγραμματισμένης δημιουργίας τοπικών μονάδων (τουλάχιστον 100) έως τον Μάιο του 2018. Έως τον ερχόμενο Μάρτιο, ωστόσο, και σύμφωνα πάντα με το νέο μνημόνιο, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί το νέο σύστημα ηλεκτρονικών παραπομπών (e-referrals) από τους οικογενειακούς γιατρούς των ΤΟΜΥ για τη δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δηλαδή τους εξειδικευμένους γιατρούς. Ο ίδιος μήνας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εγγραφής όλων των πολιτών, ανασφάλιστων και ασφαλισμένων, σε οικογενειακό γιατρό, είτε σε ΤΟΜΥ είτε εκτός, δηλαδή σε ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ γιατρό. 

Την ίδια ώρα, στην Αριστοτέλους κρατούν επτασφράγιστο μυστικό την υλοποίηση της μεταρρύθμισης, από τα μείζονα θέματα όπως η επαναπροκήρυξη των θέσεων και την ανεύρεση χωρών για τις ΤΟΜΥ μέχρι το πως θα γίνει η εγγραφή των πολιτών στους πολυαναμενόμενους οικογενειακούς γιατρούς. 

Αυτό που αναφέρεται μόνο είναι ότι οι περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Κρήτης θα είναι από τις πρώτες όπου θα λειτουργήσουν ΤΟΜΥ, χωρίς βεβαίως να αποσαφηνίζεται αν αυτό σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα χώρων ή με ευπαθείς κοινωνικές ομάδες οι οποίες είχαν τεθεί αρχικά σαν βασικό κριτήριο για τη δημιουργία ΤΟΜΥ. Η εξασφάλιση χωρών για τις ΤΟΜΥ θεωρείται πάντως πρόβλημα που δεν λύνεται εύκολα από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι συνεργάζονται κατά τόπους με τους επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερειών για το ζήτημα. 

Το βασικό πρόβλημα, βεβαίως, παραμένει, η τοποθέτηση του προσωπικού. Κι αυτό διότι αναμένονται ακόμη τα αποτελέσματα και οι τοποθετήσεις προσωπικού από την περίφημη προκήρυξη του περασμένου Αυγούστου -που σημειωτέον μετά από παρατάσεις είχε λήξει με μικρο ενδιαφέρον, καθώς είχαν δηλώσει συμμετοχή 600 γιατροί για 1.196 θέσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είχε ανακοινώσει το φθινόπωρο πως θα επαναπροκηρυχθούν περίπου 440 θέσεις  μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. 

ΣΧΟΛΙΑ (1)

KG

καλημέρα σας, αγαπητοί έλληνες και ελληνίδες τις ξενητιάς...ΕΝΑ και μονο ΕΝΑ πrαγμα έχει αυτή την στιγμή μεγιστη σημασία.. Ξεσκιστείτε να βρείτε μια πτήση να κατεβείτε να ψηφίσετε στις εκλογές ώστε να φύγουν αυτά τα εντελώς ανίκανα σκουπίδια που παίζουν μπάλα σε άδειες κερκίδες..Φιλικά από Κολωνία Γερμανίας και καλο κουράγιο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kypros_main01

Ένα ή δύο πτώματα ακόμα, εκτός από τη σορό της γυναίκας που ανασύρθηκε εχθές, εκτιμά η κυπριακή αστυνομία ότι βρίσκονται στο λατομείο - Ενισχύεται η θεωρία του serial killer, που διάλεγε αλλοδαπές ως «εύκολα θύματα» - Τα μηνύματα σοκ του δράστη σε φίλη του θύματος

tyres

Γνωρίζουμε πως η χαμηλή τιμή είναι η κυριότερη αιτία για την απόκτηση των μεταχειρισμένων ελαστικών. Έτσι ψάξαμε τα υπέρ και τα κατά της επιλογής αυτής και σας τα παρουσιάζουμε.