LIVE

Κορωνοϊός

Νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, μετά το φιάσκο της ελλιπούς στελέχωσης

Νέα προκήρυξη για τις Τοπικές Μονάδες Υγείας, μετά το φιάσκο της ελλιπούς στελέχωσης

Παραβλέποντας το γεγονός ότι για τις 1.195 θέσεις γιατρών καλύφθηκαν λιγότερες από 600, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι ήταν «σημαντικό και ικανοποιητικό το πρώτο βήμα που έγινε»

Νέα παράταση για την έναρξη της περίφημης μεταρρύθμισης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, την Τρίτη στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Έξι μήνες μετά την πανηγυρική παρουσίαση από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και της κυβέρνησης, της δημιουργίας των 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) σε όλη τη χώρα -που χρονικά τοποθετούνταν μέχρι τον...περασμένο Ιούλιο- και μια εβδομάδα μετά την ολοκλήρωση της προθεσμίας για τις αιτήσεις των επαγγελματιών υγείας -που έκλεισε με ισχνό ενδιαφέρον γιατρών-, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αναδιπλώνεται και προχωρεί τη... μεταρρύθμιση με δόσεις.

Έτσι, και σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα της Αριστοτέλους, θα γίνει εκ νέου προκήρυξη για γιατρούς τον Οκτώβριο και θα ανοίξουν περί τις 70 Τοπικές Μονάδες Υγείας μέχρι το τέλος του έτους. Η επικείμενη λειτουργία των όποιων δομών συσχετίζεται με τις θέσεις των επαγγελματιών υγείας που έχουν καλυφθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν περιοχές όπου δεν υποβλήθηκε ούτε μια αίτηση από γιατρό, κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας.

"Υπήρχε ανταπόκριση γιατρών στα αστικά κέντρα και στις θέσεις για παιδιάτρους. Θα κάνουμε συμπληρωματικές προκηρύξεις, θα δώσουμε τη δυνατότητα σε ειδικευόμενους γενικής ιατρικής και παθολογίας μετά την ολοκλήρωση των εξετάσεων για ειδικότητα ώστε να έχουν μια ευκαιρία για επαγγελματική απασχόληση και ίσως ένα επιπλέον μισθολογικό μπόνους" ανέφερε ο κ. Ξανθός, στη διάρκεια της συνέντευξης, υπεραμυνόμενος της επιτυχίας της διαδικασίας και της προκήρυξης.

Παράλληλα, επιχείρησε να ανεβάσει τους τόνους, επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση του για τον βαθύτατα πολιτικό χαρακτήρα της υγείας και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.  "Η υγεία είναι ένα βαθύτατο πολιτικό ζήτημα. Ακούσαμε για κοινωνικό δαρβινισμό πρόσφατα. Ακούσαμε ότι οι κοινωνικές ανισότητες είναι σύμφυτες με τη φύση" τόνισε, σχολιάζοντας ουσιαστικά την ομιλία στη ΔΕΘ του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά διεκδικώντας για το κόμμα του και τον χώρο του " τον στόχο της επίτευξης της ισότητας στην πρόσβαση στην υγεία, πρόκειται για μια θεμελιώδη διαφορά μας" .

Επιμένοντας να μην "βλέπει" το γεγονός ότι για τις 1.195 θέσεις γιατρών στις ΤΟΜΥ καλύφθηκαν λιγότερες από 600, ο κ. Ξανθός χαρακτήρισε "σημαντικό και ικανοποιητικό το πρώτο βήμα που έγινε καθώς πρόκειται για ένα σχέδιο και μια μεταρρύθμιση που έχει βάθος χρόνου" και απέδωσε το αναιμικό ενδιαφέρον των γιατρών όχι στη μάστιγα του brain drain ούτε στους όρους της σύμβασης με τις ΤΟΜΥ αλλά στον...επαγγελματικό κορεσμό, καθώς τους έχουν δοθεί ήδη από την Αριστοτέλους και την κυβέρνηση σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης!

"Δεν καλύφθηκαν οι θέσεις των γιατρών και υπάρχουν λόγοι για αυτό: εμείς έχουμε δώσει σημαντικές ευκαιρίες απασχόλησης στους γιατρούς, όπως οι 1500 θέσεις επικουρικών γιατρών στα νοσοκομεία, οι 1000 μόνιμες θέσεις γιατρών που έχουν μπει με άλλες παλαιότερες προκηρύξεις και άλλες 1800 θέσεις μόνιμων γιατρών που εκκρεμούν" περιέγραψε  ο υπουργός Υγείας το...μπαράζ των προσλήψεων στο πεδίο της υγείας, που βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με την σκληρή νοσοκομειακή καθημερινότητα εργαζομένων αλλα και πολιτών.

Απο την πλευρά του, ο αναπληρωτής  γενικός γραμματέας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγειας κ. Σταματης Βαρδαρος επιχειρώντας να εξηγήσει το αποτέλεσμα της προκήρυξης, εντόπισε τον "εχθρό" στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας και στην κριτική τους για την ΠΦΥ.

"Οι ιατρικοί σύλλογοι έγιναν εργαλεία της αντιπολίτευσης στο συγκεκριμένο ζήτημα. Έβγαιναν συνεχώς για να ενημερώνουν για το ενδιαφέρον των γιατρών και τον αριθμό των αιτήσεως που ζητούσαν. Εκτιμούμε οτι το έκαναν γιατι εβλεπαν οτι το δυναμικό εγχείρημα ως απειλή για τη δικη τους επαγγελματική πορεία" διαπίστωσε ο κ. Βαρδαρος. Συμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός εχει προχωρήσει πολυ καλα και  οι ΤΟΜΥ θα μπορούσαν να λειτουργήσουν απο κτιριακής πλευρας εαν βεβαίως υπήρχε και το αναγκαίο προςωπικο...

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης