Με ένα χρόνο καθυστέρηση και ως το 2021 ανοίγει το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Με ένα χρόνο καθυστέρηση και ως το 2021 ανοίγει το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Η χρηματοδότηση του συστήματος είναι εξασφαλισμενη για μία τετραετία, απο το 2017 εως και το 2021 - Θα στελεχωθεί με 3.000 επαγγελματίες υγείας που θα υπογράψουν διετείς συμβάσεις

Με ένα χρόνο καθυστέρηση και ως το 2021 ανοίγει το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας
Με πιθανή ημερομηνία λήξης το 2021,  εργασιακές σχέσεις πολλών ταχυτήτων και θολό τοπίο για τους πολίτες ανοίγει το πολυαναμενόμενο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) στη χώρα μας, που παρουσιάστηκε σήμερα στο υπουργείο Υγείας από τον υπουργό κ. Ανδρεα Ξανθό
και τον αναπληρωτή γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδάρο ως μια μεγάλη μεταρρύθμιση του υπουργείου και της κυβέρνησης. 

Η χρηματοδότηση του συστήματος, όπως ανέφεραν, είναι εξασφαλισμένη για μία τετραετία, από το 2017 έως και το 2021, διάστημα κατά το οποίο η ΠΦΥ θα συγχρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Κλείσιμο
Σε πρώτη φάση θα προσληφθούν 3.000 επαγγελματίες υγείας για τις δομές της ΠΦΥ που θα ανοξουν.

Εξ αυτών οι 1.300 θα είναι γιατροί (γενικοί γιατροί, παθολόγοι, παιδίατροι) και οι υπόλοιποι νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό). Καταρχάς θα προσληφθούν με διετείς συμβάσεις εργασίας και με δυνατότητα διετούς παράτασης. Η σχετική προκήρυξη αναμένεται τον Μάιο και η διαδικασία θα υλοποιηθεί μέσω ΑΣΕΠ. 

Ο φιλόδοξος στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης είναι μετά την λήξη της συγχρηματοδότησης οι δομές και οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο ΕΣΥ -στόχος που βασίζεται στην εκτίμηση ότι θα έχει επιτευχθεί μεγάλη εξοικονόμηση στις δαπάνες για την υγεία που θα μπορέσουν να στηρίξουν οικονομικά το εγχείρημα της ΠΦΥ. 

Για το 2017 η ΠΦΥ θα κοστίσει περίπου 80 εκατ ευρώ ενώ στην πλήρη ανάπτυξη του το σύστημα θα κοστίζει περίπου 240 εκατ. ευρώ. 

Οι δομές της ΠΦΥ 

Σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Βαρδαρου, μεχρι και τον Ιούλιο θα ανοίξουν οι πρώτες 50-60 δομές για την ΠΦΥ, οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) και μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργήσουν και οι 239 ΤΟΜΥ που προβλέπει ο σχεδιασμός. Οι δομές θα ανοίξουν σε υπάρχουσες δομές ή σε καινούργιες, σε 64 αστικά κέντρα της επικράτειας με κριτήρια κοινωνικά και οικονομικά. "Θα εστιάσουμε σε περιοχές με υψηλή ανεργία, χαμηλά εισοδήματα, υγειονομική φτώχεια άλλα και σε περιοχές όπου υπάρχει δυσκολία να γίνουν συμβάσεις με ιδιώτες γιατρούς" είπε ο κ. Βαρδαρος. 

Κατά τις εκτιμήσεις τους, το δίκτυο ανάπτυξης των ΤΟΜΥ θα καλύπτει περίπου το 30 τοις εκατό του πληθυσμού, ενώ το υπόλοιπο 70 τοις εκατό θα καλυφθεί με τις συμβάσεις που θα υπογραφούν με ιδιώτες γιατρούς. "Συμπληρωματικά θα έρθει ο ΕΟΠΥΥ και θα κάνει συμβάσεις όπου υπάρχει έλλειψη ιατρών, είτε με πάγια αντιμισθία είτε με αποζημίωση κατά πράξη με πλαφόν πράξεων" εξήγησε ο κ. Βαρδαρος. 

Οι ΤΟΜΥ θα αποτελούν το πρώτο επίπεδο της ΠΦΥ. Το δεύτερο επίπεδο της ΠΦΥ θα λειτουργεί στα Κέντρα Υγείας ενώ όλες οι δομές θα διασυνδέονται σταδιακά με τα νοσοκομεία. 
Μάλιστα, τονίστηκε ότι σημειολογικά με τη λειτουργία των νέων δομών θα καταργηθεί η ονοματοδοσία ΠΕΔΥ, δηλαδή Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, που είχε δοθεί επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιαδη στην ΠΦΥ. 

Η πρόσβαση των πολιτών 


Καθε ΤΟΜΥ θα διαθέτει οικογενειακό γιατρό, που θα είναι γενικός γιατρός ή παθολόγος και παιδίατρος. Κάθε οικογενειακός γιατρός θα έχει έναν πληθυσμό ευθύνης στην περιοχή, περίπου 2.000 ατόμων. Θεωρητικά κάθε πολίτης, ασφαλισμένος και ανασφάλιστος,  μπορεί να εγγραφεί στην ΤΟΜΥ και να έχει τον οικογενειακό γιατρό του  και να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Ο οικογενειακός γιατρός θα είναι εκείνος που θα τον παραπέμπει εάν χρειαστεί σε εξειδικευμενο γιατρό και σε νοσοκομείο. 

"Ο πολιτης δεν θα πληρώνει τις ιατρικές υπηρεσίες στις ΤΟΜΥ και τα Κεντρα Υγειας ουτε και για τις επισκέψεις κατ οίκον που θα κάνουν οι γιατροί" διαβεβαίωσε ο κ. Βαρδαρος, ζητώντας ωστόσο άτυπα μια περίοδο ανοχής μέχρι να λειτουργήσουν οι μονάδες αυτές σε πλήρη αρμονία με την κοινότητα που θα καλύπτουν. 

Ο Ανδρέας Ξανθδός δεν απέφυγε τον πειρασμό να τοποθετηθεί επί της συζήτησης της πρότασης της κυβέρνησης για την εξεταστική στο χώρο της Υγείας την Τετάρτη στη Βουλή λέγοντας ότι «η διαφθορά έχει πολιτικό ονοματεπώνυμο: ΠΑΣΟΚ και ΝΔ».

«Δεν μπαίνουμε όλοι στο ίδιο τσουβάλι, δεν θέλουμε να δώσουμε το σήμα ότι εν δυνάμει είμαστε το ίδιο όλοι ελεγχόμενοι γι' αυτό και η πρότασή μας έχει ημερομηνία λήξης  της διερεύνησης το 2014» εξήγησε ο υπουργός Υγείας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης