Τα βρήκαν για τα τουριστικά σκάφη ο Κουρουμπλής με τον Τούρκο ομόλογό του

Τα βρήκαν για τα τουριστικά σκάφη ο Κουρουμπλής με τον Τούρκο ομόλογό του

Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε μετά από  αίτημα του τουρκικού Υπουργείου - Ο 
Έλληνας υπουργός εξέφρασε τη βούληση του για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών επί ζητημάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας

Τα βρήκαν για τα τουριστικά σκάφη ο Κουρουμπλής με τον Τούρκο ομόλογό του
Η κοινή προσέγγιση  Ελλάδας-Τουρκίας  στην  ανάπτυξη των θαλασσίων μεταφορών, του θαλάσσιου εμπορίου και του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών, εντός του πλαισίου των διεθνών συμβάσεων και της υφιστάμενης νομοθεσίας που δεσμεύει τις δύο χώρες ήταν τα θέματα συζήτησης στη συνάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή
με τον υπουργό Μεταφορών, Θαλασσίων Υποθέσεων και Επικοινωνιών της Τουρκίας κ. Αhmet Arslan.

Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε μετά από  αίτημα του τουρκικού Υπουργείου, σε συνέχεια της 3ης Κοινής Ομάδας Εργασίας που έγινε επίσης στον Πειραιά τον Σεπτέμβριο και «στο πλαίσιο του δομημένου θεσμικού πλαισίου ναυτιλιακής συνεργασίας των δύο χωρών».

Ήταν  μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μετά την κίνηση της Τουρκίας και μάλιστα του ίδιου του υπουργού Μεταφορών που συναντήθηκε με τον Παν.Κουρουμπλή να απαγορεύσει τον   απόπλου προς Ελλάδα όλων  των σκαφών με τουρκική σημαία που ενοικιάζονται από τουρίστες, στις τουρκικές ακτές, με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Επρόκειτο για τουρκική αντίδραση στους  ελέγχους των ελληνικών λιμενικών αρχών σε τουρκικά τουριστικά πλοία που πραγματοποιούσαν όπως αποδείχθηκε, παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρες στα ελληνικά νησιά.

Ο Π. Κουρουμπλής επεσήμανε  τη νομική δέσμευση της Ελλάδας «για την εφαρμογή του ενωσιακού και διεθνούς κεκτημένου σε όλους τους τομείς που σχετίζονται με τη λειτουργία επιβατηγών και τουριστικών σκαφών που λειτουργούν στη χώρα, επιβεβαιώνοντας την εφαρμογή από ελληνικής πλευράς των διαδικασιών ελέγχου του Κράτους Λιμένα (Port State Control) στο πλαίσιο του Μνημονίου Κατανόησης των Παρισίων (Paris MοU), σύμφωνα με τη συναφή ενωσιακή νομοθεσία (Οδηγία 2009/16/ΕΚ).
Κλείσιμο
 
Στη συνέχεια εξέφρασε τη βούλησή του για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο της υφισταμένης δομημένης συνεργασίας επί ζητημάτων ασφάλειας ναυσιπλοΐας και επιθεωρήσεων πλοίων σε τεχνικό επίπεδο, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη της δραστηριοποίησης πλοίων μεταξύ των χωρών, εντός του πλαισίου που προδιαγράφουν το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
 
Ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών  έδωσε έμφαση στην υπάρχουσα  στενή συνεργασία Ελλάδος-Τουρκίας στον τομέα των θαλασσίων μεταφορών, καθώς και στη δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων των δύο χωρών.

Εστίασε στα πεδία του θαλάσσιου εμπορίου και του θαλάσσιου τουρισμού μεταξύ των ελληνικών νήσων του Αν. Αιγαίου και των τουρκικών ακτών. Επιπρόσθετα, προσδιόρισε τις εμπορικές θαλάσσιες δραστηριότητες ως πρόσφορο πεδίο διμερούς συνεργασίας που συμβάλλει στην ανάπτυξη των εθνικών οικονομιών και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών των δύο χωρών, δεδομένης της εγγύτητάς τους και της σταθερής προτίμησης των τουριστών στις παράκτιες περιοχές τους.
 
Για την …ταμπακιέρα    «απέδωσε προτεραιότητα σε θέματα επιθεωρήσεων Κράτους Λιμένα (Port State Control) τουρκικών πλοίων σε ελληνικούς λιμένες, υπογραμμίζοντας τη σημασία που αποδίδεται στην κατάταξη της τουρκικής σημαίας στη λευκή Λίστα του PARIS MoU.»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης