Στις κάλπες οδηγούνται αύριο και μεθαύριο πανελλαδικά οι συμβολαιογράφοι

Στις κάλπες οδηγούνται αύριο και μεθαύριο πανελλαδικά οι συμβολαιογράφοι

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης

symbolaiografoi_main_24_2
Σε μία κρίσιμη για την φυσιογνωμία και τον ρόλο τους, ενόψει των τεχνολογικών εξελίξεων, καλούνται αύριο και μεθαύριο 26 και 27 Μάϊου, οι συμβολαιογράφοι σε όλη την Ελλάδα να ψηφίζουν για νέες διοικήσεις των Συλλόγων τους.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους Συμβολαιογραφικούς Συλλόγους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης, κυρίως του πρώτου που καλύπτει μεγάλη περιφέρεια σε όλη τη χώρα (Αττική, Κυκλάδες, Σποράδες, Βόρειο Αιγαίο και Δωδεκάνησα) και εκπροσωπεί πάνω από το μισό αριθμό των συμβολαιογράφων πανελλαδικά.

Στον Σύλλογο της Αθήνας (ΣΣΕΑΠΑΔ) την ψήφο των συναδέλφων τους διεκδικούν για πρώτη φορά 5 συνδυασμοί συμβούλων, ένας εκ των οποίων με επικεφαλής τον απερχόμενο πρόεδρο Γ. Ρούσκα. Για πρώτη φορά εμφανίζεται τέτοια πολυδιάσπαση καθώς συνήθως οι σχηματισμοί υποψηφίων συμβούλων δεν υπερέβαιναν τους 2 και κάποιες φορές τους 3.

Μεταξύ εκείνων που ξεχωρίζουν είναι η συμπαγής ομάδα της λεγόμενης αντιπολίτευσης (Λόγω Τιμής) την οποία απαρτίζουν 6 μέλη του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου με γνωστότερους την Χριστίνα Μάνδρου και τον Πάνο Οράτιο Κουτά, όπως και άλλοι δραστήριοι στα κοινά των συμβολαιογράφων.

Κλείσιμο
Η ομάδα συμβούλων της πλειοψηφίας, αν και στο μεσοδιάστημα έχει δεχθεί αποχωρήσεις, απευθύνεται και πάλι στους συμβολαιογράφους με επικεφαλής τον νυν πρόεδρο Γιώργο Ρούσκα και ξεχωρίζουν η Ευτυχία Καραστάθη και η Ελένη Μαρουλάκη.

Άγνωστο το μέλλον του συνδυασμού «Συμβολαιογραφία με Μέλλον» και αστάθμητη η επιρροή της ομάδας αυτής, καθώς πρωτοεμφανίζεται συγκροτούμενη στον πυρήνα της από προσώπα τα οποία ήταν στους δυο προηγούμενους συνδυασμούς, μεταξύ των οποίων o Θεόδωρος Χαλκίδης, γενικός γραμματέας του Συλλόγου τα τελευταία έτη και εκπρόσωπος στο Κτηματολόγιο.

Τα βλέμματα είναι όμως κυρίως στραμμένα στους υποψηφίους προέδρους.

Ειδικότερα, για τον ΣΣΕΑΠΑΔ υποψηφιότητα θέτει και πάλι ο επί τρεις θητείες πρόεδρος κ. Ρούσκας, η εκλογή του οποίου την τελευταία φορά προκάλεσε αντιδράσεις καθώς εξασφαλίστηκε μέσω δικαστικής απόφασης.

Πιστώνεται την θετική εξέλιξη για την διατήρηση αμετάβλητου του συμβολαιογραφικού εγγράφου και την ματαίωση του σχεδιασμού για ψηφιακό συμβόλαιο, αντίθετα επικρίνεται για την αδυναμία να μεταφερθεί ύλη στον κλάδο από την επιχειρούμενη αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, ύλη που ανατέθηκε στους δικηγόρους και την θέσπιση «συναρμοδιότητας» με αυτούς στις αποδοχές κληρονομιάς.

Ανθυποψηφία η Ελένη Κοντογιώργου, παλαιότατο συνδικαλιστικό στέλεχος με συμμετοχή σε κρίσιμα πόστα, της γενικής γραμματέως και αντιπροέδρου τα τελευταία χρόνια. Η τυχόν εκλογή της θα καταρρίψει την ανδροκρατία στον προεδρικό θώκο σε ένα κατεξοχήν γυναικοκρατούμενο επάγγελμα.

Τέλος, υποψήφιος για την προεδρεία του ΣΣΕΑΠΑΔ είναι ο Στυλιανός Ρέβελας, παλαιός συμβολαιογράφος, που έχει όμως εναντίον του τον χρόνο, καθώς έθεσε υποψηφιότητα την τελευταία στιγμή.

Στη Θεσσαλονίκη επανέρχεται ως μοναδικός υποψήφιος ο νυν πρόεδρος Δημήτριος Τζίμας, ενώ την ψήφο των συμβολαιογράφων διεκδικούν παλαιοί και νέοι και στους λοιπούς Συλλόγους .

Τα αποτελέσματα θα καθορίσουν εν πολλοίς το μέλλον του θεσμικού αυτού επαγγέλματος που αποτελεί εγγυητή για τις συναλλαγές στην αγορά ακινήτων και όχι μόνο, κυρίως λόγω των ταχύτατων εξελίξεων στην τεχνολογία και την παγκοσμιοποίηση των αγορών.


Ειδήσεις σήμερα:

Οι επίορκοι εφοριακοί στη Χαλκίδα έκαναν μαθήματα εκβιασμών ο ένας στον άλλο - «Αν δεν πάθει πατατράκ αυτή, δεν μαζεύεται»

Νέα ανησυχία για την Κέιτ Μίντλετον: Πιθανό να μην εμφανιστεί ξανά δημόσια μέχρι το 2025

Κυνική ομολογία τρομοκρατών της Χαμάς: Πρώτα τη βίασε ο πατέρας μου, μετά εγώ και ο ξαδερφός μου, αφού τελειώσαμε τη σκοτώσαμε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης