Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο

Minerva Red: H επέλαση της αφρικανικής σκόνης όπως αποτυπώθηκε από τον δορυφόρο

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες - Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας δείχνουν σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου

xartis-arthrou
Σε νέες δορυφορικές εικόνες αποτυπώνεται η έκταση του φαινομένου της αφρικανικής σκόνης που έπνιξε ολόκηρη την Ελλάδα. Δορυφορικά δεδομένα του αμερικανικού δορυφόρου Aqua της NASA που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το πρωί της Τρίτης, δείχνουν ειδικότερα σε υψηλή ανάλυση το έντονο κύμα αφρικανικής σκόνης «Minerva red» που έλαβε χώρα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό την Ελλάδα.

Το αβαθές χαμηλό στην περιοχή της Σύρτης κινούμενο προς την Ελλάδα μετέφερε πολύ μεγάλες ποσότητες Αφρικανικής σκόνης δυσχεραίνοντας κατά πολύ την ποιότητα του αέρα, συνθέτοντας ένα απόκοσμο σκηνικό με κόκκινο ουρανό.

Εκτός, της Αφρικανικής σκόνης, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν σε περιοχές της Νότιας Ελλάδας και κυρίως στην Κρήτη, όπου στα Φαλάσαρνα Χανίων σημειώθηκε και η μεγαλύτερη θερμοκρασία με τιμή 36.6°C.

dust_aqua_april_2024_gr_meteo
Εικόνα 1. Δορυφορική εικόνα από τον δορυφόρο AQUA της NASA το πρωί της Τρίτης 23 Απριλίου 2024 αποτυπώνει το έντονο κύμα Αφρικανικής σκόνης που έλαβε χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο.
noa_temp_tmax_daily_max_230424
Εικόνα 2. Μέγιστες θερμοκρασίες στην Ελλάδα στις 23 Απριλίου 2024 από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr/Ε.Α.Α.
Κλείσιμο


Το κύμα αφρικανικής σκόνης Minerva Red δεν έχει επηρεάσει μόνο την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι η εναέρια κυκλοφορία ανεστάλη χθες στην ανατολική Λιβύη λόγω ισχυρής αμμοθύελλας προερχόμενης από τη Σαχάρα, η οποία επίσης ήταν ο λόγος που οι δημόσιες υπηρεσίες και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα έκλεισαν προσωρινά, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Πρόβλημα δημιουργήθηκε σε όλα τα αεροδρόμια της περιοχής, κυρίως σε αυτό της Μπενίνα στη Βεγγάζη όπου ο διάδρομος προσγείωσης/απογείωσης είχε καλυφθεί από ένα παχύ στρώμα άμμου.

Τα υψηλά επίπεδα σε Κρήτη και Πελοπόννησο

Η Κρήτη και η Πελοπόννησος πλήττονται ιδιαίτερα από το κύμα μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα, ενώ υψηλές είναι οι συγκεντρώσεις και στην Αττική, όπως είπε στο protothema.gr ο διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου της Αθήνας, Κώστας Λαγουβάρδος. Είναι χαρακτηριστικό για την κατάσταση στην Κρήτη ότι χθες, από τις 5.30- 7.30 το απόγευμα είχαν καταγραφεί συγκεντρώσεις 300 μικρογραμμαρίων σκόνης ανά κυβικό μέτρο αέρα. Οι συγκεντρώσεις έπεσαν στη διάρκεια της νύχτας περίπου στα 50 μικρογραμμάρια, ενώ σήμερα, μετά τις 2 το μεσημέρι άρχισαν να ανεβαίνουν γρήγορα. Στις 5 το απόγευμα καταγράφονταν ήδη 430 μικρογραμμάρια και η τάση συνέχιζε να είναι ανοδική.

«Από τη νύχτα θα αρχίσει να φεύγει από την ηπειρωτική Ελλάδα και από αύριο το μεσημέρι θα καθαρίσει και η Πελοπόννησος και η Κρήτη», λέει ο κ.Λαγουβάρδος, σημειώνοντας ότι αύριο αναμένεται να λήξει αυτό το επεισόδιο μεταφοράς αφρικανικής σκόνης.

Οι υψηλές συγκεντρώσεις της σκόνης είναι εμφανείς και στην Αττική, με την ατμόσφαιρα να γίνεται αποπνιχτική τις τελευταίες ώρες. Το φαινόμενο αναμένεται να υποχωρήσει από αύριο το μεσημέρι, ωστόσο καταγράφονται ήδη συγκεντρώσεις ρεκόρ στην Κρήτη, αλλά και στην Πελοπόννησο. Ηδη καταγράφεται αύξηση της προσέλευσης ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα νοσοκομεία, ενώ οι πνευμονολόγοι συνιστούν προσοχή και περιορισμό των μετακινήσεων για τις ευπαθείς ομάδες.



Το απόκοσμο σκηνικό αποτυπώνεται και σε ανάρτηση του μετεωρολόγου, Κώστα Λαγουβάρδου, στο Facebook. Ανεβάζοντας φωτογραφία από το Αστεροσκοπείο στην Πεντέλη, γράφει στην ανάρτησή του: «Η αποικία μας στον Άρη».



Δείτε live τη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης στην Αθήνα 


Όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες και βίντεο από την Αττική, ένα πορτοκαλί πέπλο έχει καλύψει το λεκανοπέδιο δημιουργώντας απόκοσμο σκηνικό.

Μεταξύ άλλων, η περιοχή γύρω από τη Βουλή αλλά και την Ακρόπολη έχουν καλυφθεί από τη σκόνη. 


Αποπνικτική ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη στην Αθήνα (1)

Αποπνικτική ατμόσφαιρα από την αφρικανική σκόνη στην Αθήνα (2)



skoni-ath

afrikaniki-skonii__2_
afrikaniki-skonii__3_
afrikaniki-skonii__4_
afrikaniki-skonii__1_
afrikaniki-skoni
afrikaniki-skoni__1_
afrikaniki-skoni__2_
afrikaniki-skoni__3_
afrikaniki-skoni__4_

athina-afrikaniki5
athina-afrikaniki4
athina-afrikaniki3
athina-afrikaniki2
athina-afrikaniki



Οι μετεωρολόγοι συστήνουν υπομονή με το φαινόμενο να εκτιμάται πως θα μας εγκαταλείψει σταδιακά την Τετάρτη.

Η κατάσταση στη Μεσσηνία και δη στην πόλη της Καλαμάτας είναι αποπνικτική, με τις εικόνες που κυκλοφορούν στο ίντερνετ, να θυμίζουν... Λιβύη.

ΣΚΟΝΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑ 23.4.2024


kalamata1
kalamata2
kalamata3


Δύσκολη είναι η κατάσταση και σε περιοχές της Ηλείας, με την αφρικανική σκόνη να έχει κρύψει τον ουρανό, όπως φαίνεται από εικόνες στο λιμάνι του Κατάκολου, στην παραλία της Καρούτας και στην περιοχή της Ζαχάρως.

🐫Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στον Νομό Ηλείας λόγω της αφρικανικής σκόνης. ❗️Δείτε ζωντανή εικόνα εδώ https://www.forecastweather.gr/καμερεσ/καμερεσ-δυτικησ-ελλαδοσ.html

Posted by Forecast Weather Greece on Tuesday, April 23, 2024


Τοπίο στην ομίχλη και στα Χανιά με την αφρικανική σκόνη να είναι έντονη και την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Μάλιστα, σήμερα ο υδράργυρος στην πόλη ξεπέρασε τους 35 βαθμούς Κελσίου.

xania1
xania2
xania3


Το... thirty - dirty του Κολυδά 

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, η αφρικανική σκόνη θα ξεκινήσει να υποχωρεί απο το πρωί της Τετάρτης, χαρακτηρίζοντας το κοκτέιλ σκόνης με υψηλές θερμοκρασίες ως «thirty – dirty».

THIRTY-DIRTY Στην Ελλάδα των θερμοκρασιακών αντιθέσεων έχουμε απ' όλους τους τύπους του καιρού. Από τους 10-15 °C στο...

Posted by Theodoros Kolydas on Tuesday, April 23, 2024




Οι οδηγίες των πνευμονολόγων

Αν και σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας δεν υπάρχει άμεση σύνδεση των περιστατικών με την κατάσταση στην ατμόσφαιρα, εντούτοις οι πνευμονολόγοι εμπειρικά, διαπιστώνουν αυξημένη προσέλευση, αλλά και ανησυχία στους ασθενείς που είναι διαγνωσμένοι με αναπνευστικά προβλήματα. Μάλιστα, όπως επισημαίνει στο protothema.gr ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης οι συνέπειες από την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σήμερα θα φανούν σε 24 με 48 ώρες.

Τα κυριότερα συμπτώματα που έχουν οι ασθενείς είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και ο ερεθισμός στα μάτια, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας, Μάτα Τσικρικά.

«Τις τελευταίες ώρες παρατηρείται αυξημένη προσέλευση ασθενών με αναπνευστικά προβλήματα στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Κυριότερα συμπτώματα είναι η δύσπνοια, ο βήχας, το θωρακικό άλγος και ο ερεθισμός στα μάτια» ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Τσικρικά.

Η ίδια αναφέρει ότι τα αναπνευστικά προβλήματα είναι ιδιαίτερα έντονα σε Κρήτη και Καλαμάτα και συστήνει αποφυγή της έκθεσης, ειδικά για τους ανθρώπους που ζουν και δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο. Οι γιατροί των νοσοκομείων αντιμετωπίζουν τα περιστατικά με βρογχοδιαστολική αγωγή, χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής όπου κρίνεται απαραίτητο, οξυγονοθεραπεία και παράλληλα φροντίζουν για τη χορήγηση αγωγής ως προς τα υποκείμενα νοσήματα.

Ένα με δύο 24ωρα μετά εκδηλώνονται συνήθως τα αναπνευστικά προβλήματα λόγω της αφρικανικής σκόνης, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο protothema.gr οι πνευμονολόγοι στην Κρήτη - η οποία «πνίγηκε» από τη σκόνη σήμερα - δέχθηκαν πολλά τηλέφωνα από ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα, αλλεργίες και άσθμα.

Περιέγραφαν στους γιατρούς τους ως αφόρητη κατάσταση και δυσκολία να κυκλοφορήσουν έξω. Όπως σημειώνει ο κ. Τζανάκης, σε παρόμοιες ημέρες με πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης που σημειώθηκαν τον Μάρτιο του 2008, παρατηρήθηκε ότι η προσέλευση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών από ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) ήταν έως και 3,5 φορές αυξημένη σε σχέση με άλλες ημέρες. «Ωστόσο, η σημερινή ημέρα δεν έχει σχέση με τότε, καθώς ήταν πολύ υψηλότερες οι συγκεντρώσεις σκόνης» εξηγεί ο κ. Τζανάκης.

Νωρίτερα, η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) τόνισε ότι αυτό το φυσικό γεγονός μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων της χώρας μας, κυρίως μέσω της υποβάθμισης της ποιότητας του αέρα.

Σημειώνει ότι η αφρικανική σκόνη μεταφέρει σωματίδια σε μεγάλο φάσμα μεγεθών, όπως PM10, PM2,5 ή ακόμα και πολύ μικρότερα, ενώ μπορεί επίσης να συμπαρασύρει και ρύπους από την ατμόσφαιρα. Η αύξηση των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα μπορεί να επιδεινώσει αναπνευστικά νοσήματα όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα και οι αλλεργίες. Τα άτομα με προϋπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων σκόνης και αυτό απεικονίζεται και με αυξημένες προσελεύσεις στα νοσοκομεία.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για τους κατοίκους των αστικών κέντρων και περιοχών με ήδη χαμηλή ποιότητα της ατμόσφαιρας.

Επίδραση στο αναπνευστικό: Μία από τις πρωταρχικές επιπτώσεις της αφρικανικής σκόνης στην υγεία είναι η επίδρασή της στην αναπνευστική υγεία. Τα λεπτά σωματίδια της σκόνης μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στους πνεύμονες και ακόμη και να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος. Για άτομα με παθήσεις όπως το άσθμα, η βρογχίτιδα ή η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η έκθεση σε αυτά τα σωματίδια μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, οδηγώντας σε δύσπνοια, βήχα, συριγμό και δυσφορία στο στήθος.

Αλλεργίες και ερεθισμός: Η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει αλλεργικού τύπου αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα, ερεθισμό του αναπνευστικού συστήματος, ρινική συμφόρηση, φτέρνισμα και υγρά μάτια. Τα άτομα με αλλεργίες ή ευαισθησίες σε περιβαλλοντικούς παράγοντες μπορεί να εμφανίσουν αυξημένα συμπτώματα σε περιόδους αυξημένων επιπέδων αφρικανικής σκόνης.

Καρδιαγγειακές επιδράσεις: Εκτός από αναπνευστικά προβλήματα, η έκθεση στην αφρικανική σκόνη έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά προβλήματα. Τα σωματίδια μπορούν να συμβάλουν στη φλεγμονή, το οξειδωτικό στρες και την αγγειοσυστολή, που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων, ιδιαίτερα σε ευάλωτους πληθυσμούς.

Επίδραση στο ανοσοποιητικό σύστημα: Η παρατεταμένη έκθεση στην αφρικανική σκόνη μπορεί επίσης να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τα άτομα πιο ευάλωτα σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και σε άλλες ασθένειες. Η φλεγμονώδης απόκριση που προκαλείται από τα σωματίδια σκόνης μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του σώματος και να δυσκολέψει την καταπολέμηση των παθογόνων μικροοργανισμών.

Μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι για την υγεία: Η χρόνια έκθεση στην αφρικανική σκόνη και τους σχετικούς ρύπους της έχει συσχετιστεί με μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων αναπνευστικών ασθενειών, μειωμένης πνευμονικής λειτουργίας, καρδιαγγειακών διαταραχών, ακόμη και ορισμένων τύπων καρκίνου. Η συνεχής έκθεση σε υψηλά επίπεδα σωματιδίων σκόνης μπορεί να έχει συσσωρευτικές επιπτώσεις στην υγεία με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με μία ανασκόπηση του 2020 για την επίδραση της σκόνης στην ποιότητα του αέρα στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι 42.000 θάνατοι/έτος αποδίδονται στη σκόνη, ενώ στις μεσογειακές χώρες έχει υπολογιστεί ότι το 27-44% του αριθμού των θανάτων που σχετίζονται με τα σωματίδια PM10 οφείλεται στην αφρικανική σκόνη.

Είναι σημαντικό οι πολίτες και ειδικότερα εκείνοι με αναπνευστικά προβλήματα, να λαμβάνουν προφυλάξεις κατά τη διάρκεια περιόδων με αυξημένα επίπεδα αφρικανικής σκόνης.





Ειδήσεις σήμερα:

Ο Πύρρος Δήμας απαντά πρώτη φορά για την αλλαγή του επιθέτου της κόρης του: Δεν με πείραξε καθόλου

Μητσοτάκης: Πάνω από 3 δισ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών του Daniel και του Elias στη Θεσσαλία


Βαρύτατες διώξεις για 28 κακουργήματα και πλημμελήματα στους 67 συλληφθέντες για τη δολοφονία Λυγγερίδη

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης