Το Ιράν επιβεβαίωσε την κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων και μιλά για «αντίποινα στις ΗΠΑ»

Το Ιράν επιβεβαίωσε την κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων και μιλά για «αντίποινα στις ΗΠΑ»

Στο τάνκερ St Nikolas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο τον περασμένο χρόνο κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, επιβιβάσθηκαν ένοπλοι

20240111-DT12-KAPOGLIS11-768x396
Το Ιράν ανέλαβε την ευθύνη για την κατάληψη του τάνκερ ελληνικών συμφερόντων στον Κόλπο του Ομάν. Πρόκειται για ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο St.Nikolas με την πειρατεία να πραγματοποιείται στα ανοιχτά του Ομάν.


Το τάνκερ μεταφέρει ιρακινό αργό που προοριζόταν για την Τουρκία σε μία κίνηση που θεωρείται αντίποινο στην σύλληψη τον περασμένο χρόνο του ίδιου πλοίου από τις ΗΠΑ, μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cybvj2x1snah)

Στο τάνκερ St Nikolas, με σημαία Νήσων Μάρσαλ, το οποίο τον περασμένο χρόνο κατασχέθηκε από τις ΗΠΑ για μεταφορά ιρανικού πετρελαίου, επιβιβάσθηκαν ένοπλοι καθώς έπλεε ανοικτά της πόλης Σοχάρ του Ομάν, σύμφωνα με την βρετανική ασφαλιστική εταιρεία Ambrey και το σύστημα εντοπισμού AIS του πλοίου έκλεισε καθώς κατευθυνόταν προς το ιρανικό λιμάνι Μπαντάρ-ε-Τζασκ.

Σημειώνεται ότι το St. Nikolas ονομαζόταν νωρίτερα Suez Rajan και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.

Κλείσιμο

Η εταιρεία διαθέτει συνολικά τέσσερα δεξαμενόπλοια. Το St.Nikolas, εκτοπίσματος 158.639 τόνων, ναυπηγήθηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai. Μετά την σύλληψη του πλοίου πέρυσι, το Ιράν είχε προειδοποιήσει τις ΗΠΑ ότι η ενέργεια αυτή «δεν θα έμενε αναπάντητη».

«Το Ναυτικό του Στρατού του Ιράν ανακοίνωσε την σύλληψη αμερικανικού τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν κατόπιν δικαστικής εντολής», μετέδωσαν τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα ανακοίνωση του ιρανικού στρατού.

Δεν είναι σαφής ο λόγος για τον οποίο τα ιρανικά μέσα χαρακτηρίζουν το πλοίο αμερικανικό τάνκερ

Το 2023, το St Nikolas είχε συλληφθεί από τις ΗΠΑ κατά την διάρκεια επιχείρησης για την τήρηση των κυρώσεων κατά του Ιράν όταν έπλεε υπό την ονομασία Suez Rajan. Τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει ότι το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης είχε επιχειρήσει να στείλει λαθραίο ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα, κατά παραβίασιν των αμερικανικών κυρώσεων.

Το πλοίο είχε φορτώσει 145.000 τόνους πετρελαίου στο λιμάνι της Βασόρας και κατευθυνόταν προς την Αλίαγα της Τουρκίας μέσω της Διώρυγας του Σουέζ, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Empire Navigation, η οποία δήλωσε ότι έχασε την επαφή με το πλοίο.

Στο πλοίο επιβαίνει 19μελές πλήρωμα από 18 Φιλιππινέζους και έναν Ελληνα, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία διευκρινίζει ότι το τάνκερ είχε ναυλωθεί από την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras. Το Κέντρο Επιχειρήσεων Θαλάσσιου Εμπορίου του Ηνωμένου Βασιλείου (UKMTO) είχε ανακοινώσει νωρίτερα σήμερα πως έλαβε την πληροφορία ότι στο πλοίο, το οποίο βρισκόταν περίπου 50 ναυτικά μίλια ανατολικά της ακτής του Ομάν, επιβιβάσθηκαν τέσσερις ή πέντε ένοπλοι.

Οι ένοπλοι φορούσαν μαύρες στολές στρατιωτικού τύπου και μαύρες μάσκες. Σύμφωνα με το UKMTO, το πλοίο άλλαξε πορεία και κατευθύνεται προς τα ιρανικά χωρικά ύδατα, ενώ η επικοινωνία μαζί του έχει διακοπεί.

Το Suez Rajan μετέφερε πέρυσι περισσότερα από 980.000 βαρέλια λαθραίου ιρανικού αργού πετρελαίου όταν συνελήφθη και το πετρέλαιο κατασχέθηκε στο πλαίσιο αμερικανικής επιχείρησης για την επιβολή των κυρώσεων. Επί δυόμιση μήνες δεν μπορούσε να ξεφορτώσει το ιρανικό πετρέλαιο εξαιτίας φόβων για επιβολή δευτερογενών κυρώσεων στα πλοία στα οποία αυτό θα μεταφορτωνόταν. Μετονομάσθηκε σε St Nikolas αφού ξεφόρτωσε το φορτίο του.

Ειδήσεις σήμερα:

ΟΑΣΑ: Με τραπεζική κάρτα οι επιβιβάσεις σε μετρό, τραμ και λεωφορεία - Πώς θα λειτουργεί

Την παρενόχλησε πρώτη φορά στα 9 της χρόνια και τη βίασε στα 12 - Νέες αποκαλύψεις για τον 33χρονο στον Βόλο

«Ο Μπάμπης ζητούσε έναν χρόνο από τον κρεοπώλη τα €17.000 και αυτός τον κορόιδευε» λέει φίλος του 31χρονου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης