Κόλπος του Ομάν: Κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων - Ένας Έλληνας ναυτικός στο πλοίο

Κόλπος του Ομάν: Κατάληψη δεξαμενόπλοιου ελληνικών συμφερόντων - Ένας Έλληνας ναυτικός στο πλοίο

Πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο St.Nikolas, σημαίας Νήσων Μάρσαλ, της εταιρείας Empire Navigation

tanker
Δεξαμενόπλοιο ελληνικών συμφερόντων καταλήφθηκε από ενόπλους στο Κόλπο του Ομάν, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για το δεξαμενόπλοιο St.Nikolas, σημαίας Νήσων Μάρσαλ.

Το St. Nikolas ονομαζόταν νωρίτερα Suez Rajan και ανήκει στην ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation, του εφοπλιστή Σταμάτη Μόλαρη.

Η εταιρεία διαθέτει συνολικά τέσσερα δεξαμενόπλοια. Το St.Nikolas, εκτοπίσματος 158.639 τόνων, ναυπηγήθηκε το 2011 στα ναυπηγεία της Hyundai.

Στο πλοίο επιβαίνει ένας Έλληνας, ναυτολογημένος ως δόκιμος πλοίαρχος, γεννηθείς το 2004. Για τον Έλληνα ναυτικό θα γίνουν ενέργειες από το υπουργείο Ναυτιλίας και το υπουργείο Εξωτερικών.

Σε δήλωσή της στο AP, η Empire Navigation, με έδρα την Αθήνα, παραδέχτηκε ότι έχασε επαφή με το πλοίο, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και ενός Έλληνα.


Η βρετανική στρατιωτική υπηρεσία United Kingdom Maritime Trade Operations, η οποία παρέχει προειδοποιήσεις στους ναυτικούς στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι η προφανής κατάληψη ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Πέμπτης, στα ύδατα μεταξύ του Ομάν και του Ιράν, σε μια περιοχή από όπου διέρχονται τα πλοία τα οποία εισέρχονται και εξέρχονται από το Στενό του Ορμούζ.

Κλείσιμο
Η βρετανική υπηρεσία περιέγραψε ότι έλαβε μια αναφορά από τον υπεύθυνο ασφαλείας του πλοίου ότι άκουσε «άγνωστες φωνές από το τηλέφωνο» μαζί με τον καπετάνιο του πλοίου. Είπε ότι περαιτέρω προσπάθειες να επικοινωνήσουν με το πλοίο απέτυχαν και ότι οι άνδρες που επιβιβάστηκαν στο πλοίο φορούσαν «μαύρες στρατιωτικού τύπου στολές με μαύρες μάσκες».

Η ιδιωτική εταιρεία ασφάλειας Ambrey δήλωσε ότι «έξι ένοπλοι» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas. Πρόσθεσε ότι οι άγνωστοι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης κατά την επιβίβασή τους.

Η Ambrey ανέφερε πως το δεξαμενόπλοιο, που μεταφέρει αργό πετρέλαιο και φέρει σημαία των Νησιών Μάρσαλ, κατευθυνόταν προς το Μπαντάρ-ι-Τζασκ του Ιράν.

Σύμφωνα με το Associated Press, τον Σεπτέμβριο η Empire Navigation δήλωσε ένοχη για λαθρεμπόριο ιρανικού αργού πετρελαίου, που υπόκειται σε κυρώσεις, και συμφώνησε να καταβάλει πρόστιμο ύψους 2,4 εκατ. δολαρίων για μια υπόθεση που αφορούσε το συγκεκριμένο δεξαμενόπλοιο, το οποίο ονομαζόταν νωρίτερα Suez Rajan.

Ειδήσεις σήμερα:

«Πόλεμος» Νέας Αριστεράς - Πολάκη: «Ως εδώ με τον βούρκο της σκανδαλολογίας» απαντούν στην ανάρτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Φρίκη στα Μέγαρα: Ο 4χρονος που ξυλοκόπησε ο πατριός του, είχε νοσηλευτεί ξανά μετά από ξυλοδαρμό

ΑΑΔΕ: Μόνιμο πλέον το... «φορολογικό διαζύγιο» για συζύγους - Τα οφέλη και οι παγίδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης