Ελληνικά Δικαστήρια - Βερβεσός: Αμετάκλητες αποφάσεις εκδίδονται μετά από 10-15 χρόνια

Ελληνικά Δικαστήρια - Βερβεσός: Αμετάκλητες αποφάσεις εκδίδονται μετά από 10-15 χρόνια

Για «σοβαρό πρόβλημα συστημικού χαρακτήρα» κάνει λόγο ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών - «Το κράτος είναι αυτό που ευθύνεται» τονίζει

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ-ΑΙΘΟΥΣΑ-12896915_ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ-ΑΙΘΟΥΣΑ-768x504
Παρουσία Έλληνα δικαστή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, των πρόεδρων των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, καθηγητών Πανεπιστημίων, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) έθεσε επί τάπητος για ακόμη μια φορά τα θέματα των μεγάλων καθυστερήσεων στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων και στον μακροχρόνιο προσδιορισμό εφέσεων κ.λπ.

Κατά τις εργασίες της κοινής εκδήλωσης που πραγματοποίησαν ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών και το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, με αφορμή τη δημοσίευση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) στη δημοτική, ο κ. Βερβεσός τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με πιλοτικές αποφάσεις του έκρινε ότι οι μεγάλες καθυστερήσεις στις διαδικασίες ενώπιον των πολιτικών δικαστηρίων, των ποινικών δικαστηρίων και των διοικητικών δικαστηρίων «δεν αποτελούν απλώς παράβαση των άρθρων 6 § 1 και 13 της ΕΣΔΑ, δηλαδή του δικαιώματος για δίκαιη δίκη μέσα σε εύλογη προθεσμία και του δικαιώματος για ουσιαστική επανόρθωση, αλλά αποκαλύπτουν, παράλληλα, την ύπαρξη σοβαρού προβλήματος συστημικού χαρακτήρα».

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Δικαιοσύνης, στη χώρα μας ο κ. Βερβεσός, τόνισε:

- ο προσδιορισμός των εφέσεων κατά αποφάσεων Ειρηνοδικείων γίνεται σε τρία χρόνια και των ανακοπών σε πέντε χρόνια,

- η δικαστική απόφαση, την οποία εναγωνίως αναμένει ο πολίτης, εκδίδεται μετά από 20 ή και πλέον μήνες, ακόμα και σε υποθέσεις ασφαλιστικών μέτρων,

- στην ποινική Δικαιοσύνη οι προκαταρκτικές εξετάσεις και η διαδικασία των συμβουλίων διαρκούν επί έτη και οι υποθέσεις φθάνουν να δικάζονται στο όριο της παραγραφής, με αποτέλεσμα να παραβιάζεται ήδη από την προδικασία, η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου;

- οι αγωγές αρμοδιότητας Διοικητικού Πρωτοδικείου προσδιορίζονται μετά από 3-4 χρόνια και εκδίδονται επ’ αυτών αμετάκλητες εκτελεστές αποφάσεις μετά από 10-15 χρόνια.

Σε άλλο σημείο ο κ. Βερβεσός ανέφερε ότι «η ταχύτητα στην απονομή της Δικαιοσύνης αποτελεί μία παράμετρο που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνον ο δικαστής, αλλά όλα τα όργανα του κράτους, στο πλαίσιο της υποχρέωσής τους να διασφαλίζουν την ακώλυτη άσκηση των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το ΕΔΔΑ, δεν εμπίπτει σ’ αυτό να αναζητήσει σε ποια Αρχή θα αποδώσει την παρατηρούμενη υπέρβαση του εύλογου χρόνου, διότι, σε όλες τις περιπτώσεις, το κράτος είναι αυτό που ευθύνεται».

Κατά τις εργασίες της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΔΣΑ και ο γενικός γραμματέας νομικών και κοινοβουλευτικών θεμάτων Στέλιος Κουτνατζής, ενώ συντονιστής ήταν ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ και αντιπρόεδρος του ΙΜΔΑ Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος.

Ομιλητές ήταν ο δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Γιάννης Κτιστάκις, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Ευαγγελία Νίκα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου, ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ιωάννης Σαρμάς και ο πρώην αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θωμάς Καμενόπουλος.

Παρόντες ήταν αντιπρόεδροι και πρώην πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων, καθηγητές Πανεπιστημίων, δικηγόροι, δικαστές, κ.λπ.

Ειδήσεις σήμερα:

Παμφάγοι οι Ελληνες - Το 73% καταναλώνει μέχρι και 3,3 κιλά κρέας το μήνα

Η μητέρα περιέγραφε «με απόλυτη φυσικότητα τα εκτρώματα στο σπίτι» στα Πετράλωνα

Η Λένι Κλουμ απαντά στα αρνητικά σχόλια για την καμπάνια εσωρούχων με τη μητέρα της
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης