Τι είναι η DuoDay, και τι σημαίνει για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση

Τι είναι η DuoDay, και τι σημαίνει για τους ανθρώπους με νοητική υστέρηση

Μετέχουν ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιοι φορείς και απλοί πολίτες -  Ποιος είναι ο  Κωνσταντίνος Ρόζης που συνόδευε σήμερα τον Κυριάκο Μητσοτάκη

mitsotakis_razis
Τη DuoDay, την ημέρα που ιδιωτικές εταιρείες, δημόσιοι φορείς και απλοί πολίτες ανοίγουν τις πόρτες τους για άτομα με νοητικές και συναισθηματικές αναπηρίες, υιοθετεί από φέτος και η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Άκης Σκέρτσος έκανε ειδική αναφορά σε ανάρτησή του στο Facebook για τη DuoDay, τη μέρα που, σε μια εταιρεία για παράδειγμα, ένας υπάλληλος και ένα άτομο με νοητική αναπηρία σχηματίζουν «DUO», ευχαριστώντας για τη συμβολή της την Άντα Σταματάτου, τη γυναίκα που το 2020, στη διάρκεια του πρώτου lockdown, είχε εκφράσει δημόσια τα παράπονά της για τα μέτρα της κυβέρνησης που απαγόρευαν το κολύμπι, καθώς η συγκεκριμένη σωματική άσκηση λειτουργούσε θεραπευτικά για το παιδί της το οποίο πάσχει από αυτισμό. Μάλιστα, η κ. Σταματάτου είχε μιλήσει για το θέμα αυτό και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό.



Το DuoDay ξεκίνησε από την Ιρλανδία όπου έγινε γνωστό ως «Job Shadowday». Οι Βέλγοι το υιοθέτησαν ως «DuoDay» και έτσι βοήθησαν στη διάδοση της ιδέας. Το 2017 το concept έφτασε στη Γερμανία για πρώτη φορά. Το έργο μελλοντικά θα συμβουλεύει και συνοδεύει άτομα με νοητικές και/ή συναισθηματικές αναπηρίες στο «ταξίδι» τους προς την απασχόληση. Η υπηρεσία αυτή θα παρέχει υποστήριξη με μικρά βήματα σε άτομα που αναζητούν να βρουν μια κατάλληλη δουλειά - ακόμα και για λίγες ώρες την ημέρα ή μια εβδομάδα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου χθες, 18 Νοεμβρίου, συνεργάστηκαν ως «δίδυμο» 6.000 άτομα.

Σήμερα, στη διάρκεια της ελληνικής DuoDay, ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδεύτηκε στις συναντήσεις του από τον 26χρονο Κωνσταντίνο Ρόζη, ένα παιδί με νοητική υστέρηση, υψηλής λειτουργικότητας και απόφοιτο Λυκείου, που έχει εργαστεί με μερική απασχόληση σε καφέ το οποίο στη συνέχεια έκλεισε. Βρισκόταν από το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου και συμμετείχε με τον πρωθυπουργό στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, στην τηλεδιάσκεψη για την παρουσίαση της ψηφιακής βεβαίωσης του γνησίου υπογραφής για όλα τα ιδιωτικά έγγραφα. Μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης πήρε μαζί του τον Κωνσταντίνο Ρόζη κατά τη συνάντηση του με την ΠτΔ Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην οποία τον σύστησε.







Ειδήσεις σήμερα:

Τζένη Μπαλατσινού: «Πάνω απ’ όλα είμαι μάνα»

Κορωνοϊός: Από σήμερα τα ραντεβού για την 3η δόση για όσους έχουν συμπληρώσει 5,5 μήνες από τη 2η

Nέα μέτρα: Αλλάζει το ωράριο στα εμπορικά καταστήματα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης