Σεισμός στην Κρήτη: Το Αρκαλοχώρι μετρά τις ζημιές του - Ανησυχία για τους ισχυρούς μετασεισμούς
Νεκρός ο οικοδόμος Ιάκωβος Τσαγκαράκης που μαζί με τον γιο του εκτελούσαν εργασίες αποκατάστασης σε εκκλησία που κατέρρευσε - Έντεκα τραυματίες, εκ των οποίων τρεις νοσηλεύονται στο Ηράκλειο - Συνεχείς μετασεισμοί - Σοβαρές ζημιές στο 80% των σπιτιών στο Αρκαλοχώρι - Θα στηθούν σκηνές για 2.500 άτομα - Το μήνυμα από το 112
Μάχη με τους μετασεισμούςδίνει η Κρήτη, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 Ρίχτερ, που οδήγησε στον θάνατο έναν 65χρονο οικοδόμο, που εκτελούσε εργασίες αποκατάστασης μέσα σε εκκλησία με τον γιο του στο Αρκαλοχώρι και 11 τραυματίες, εκ των οποίων τρεις στο νοσοκομείο Ηρακλείου.
Νεκρός είναι ο 65χρονος Ιάκωβος Τσαγκαράκης μετά την κατάρρευση του τρούλου σε εκκλησάκι στο Αρκαλοχώρι, στο οποίο έκανε εργασίες αποκατάστασης από προηγούμενο σεισμό. Αν και τα συνεργεία έσπευσαν στο σημείο, κατάφεραν να τον απεγκλωβίσουν νεκρό από τα συντρίμμια μετά από πολύωρη επιχείρηση. Αμέσως τον παρέλαβε ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Εκεί βρισκόταν και ο γιος του, που είδε τον πατέρα του να χάνει τη ζωή του και ο οποίος είναι ένας εκ των τραυματιών, καθώς φέρεται ότι έχει υποστεί κατάγματα.
Ο Ιάκωβος Τσαγκαράκης, σύμφωνα με τα viannitikanea.gr ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην τοπική κοινωνία και ασχολούνταν με τον αθλητισμό, καθώς είχε υπάρξει ποδοσφαιριστής του Πατούχα αλλά και παράγοντας στην ομάδα της Άνω Βιάννου.
Η μετασεισμική ακολουθία είναι ιδιαίτερα έντονη. Στις 14:02 σημειώθηκε ισχυρός μετασεισμός 4,8 Ρίχτερ, με συνολικά έξι να ξεπερνούν τα 4 Ριχτερ.
Κλείσιμο
Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν υπάρξει κλήσεις για ζημιές σε κτήρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πασίδερος, ενώ επί ποδός βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός.
Σε εφαρμογή το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών
Αμέσως, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας,Χρήστου Στυλιανίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικλής Γραματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προσρασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδικοίησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.
Εικόνες καταστροφής στο Αρκαλοχώρι
Έντονο πλήγμα δέχθηκε τοΑρκαλοχώρι,που ουσιαστικά έχει καταστραφεί. Σύμφωνα με την πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Χρυσούλα Γκεγκέρογλου, το 80% των σπιτιών έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.
Όπως αναφέρει στο protothema.gr η κυρία Γκεγκέρογλου όλοι οι κάτοικοι της κωμόπολης καλούνται να παραμένουν ψύχραιμοι και μακριά από τα σπίτια τους. Ήδη στην περιοχή έχει στηθεί το πρώτο κέντρο φιλοξενίας σεισμοπλήκτων στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου: «Η κατάσταση είναι άσχημη διότι πέρα από το ψυχολογικό όλων, είναι και αυτό που πρέπει ν αντιμετωπίσουμε αυτή την στιγμή με τα γκρεμισμένα σπίτια και κάθε είδους καταστροφή. Ο κόσμος ανησυχεί και φοβάται γιατί αν όχι όλα αλλά τα περισσότερα σπίτια έχουν υποστεί ζημιές. Ήδη στήνεται ο πρώτος χώρος ώστε να μείνουν προσωρινά οι σεισμόπληκτοι στο εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Έχουν ενεργοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ κοντά μας είναι κι όλοι οι βουλευτές του νομού, ο περιφερειάρχης όλοι».
Η κυρία Γκεγκέρογλου κάλεσε τους περίπου 4.800 κατοίκους του χωριού να μην πάνε σπίτι τους.
Ο Chef θα παρουσιάσει μέσα από τα ψηφιακά του κανάλια (Instagram, Facebook και YouTube) δύο νέες σειρές επεισοδίων, βασισμένες σε ένα φρέσκο concept, ειδικά σχεδιασμένο για την AEG
Ο Όμιλος Active πρωταγωνιστεί στη νέα τεχνολογική εποχή, διευκολύνοντας την ψηφιακή μετάβαση και οδηγώντας τις εξελίξεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς για το μέλλον της χώρας, όπως για παράδειγμα της Εκπαίδευσης.
Για την Coca-Cola, τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς μια γιορτή. Είναι η στιγμή που η μαγεία της προσφοράς συναντά την ανάγκη για αλληλεγγύη. Η εποχή που μας θυμίζει πόσο σημαντικό είναι να στεκόμαστε δίπλα σε όσους μας χρειάζονται.