Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Εκκενώθηκαν περιοχές - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία: Εκκενώθηκαν περιοχές - Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Εκκενώθηκαν Αρχαία Ολυμπία, Λαντζόι και η κοινότητα Λιναριά -  Ενεργοποιήθηκε το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας – Μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες
- Στόχος να περιοριστεί το μέτωπο το Πελώριο και να κρατήσουν τη φωτιά έξω από την πόλη

arxaia-main
Μάχη  με τις φλόγες συνεχίζουν να δίνουν οι Πυροσβεστικές Αρχές στην Αρχαία Ολυμπία, όπου η φωτιά καίει από το μεσημέρι, καίγοντας σπίτια και περιουσίες. Στόχος είναι η φωτιά να παραμείνει εκτός πόλεως καθώς και να περιοριστεί το μέτωπο στο Πελώπιο.Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες, 50 οχήματα, 6 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, που συνεχίζουν να δίνουν τιτάνια μάχη, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται νέα ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης, αφού πυροσβέστες θα καταφτάσουν και από άλλες περιοχές της χώρας. 

Κατά την έκτακτη ενημέρωση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, εκ των οποίων 4 στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι προσπάθειες των αρχών εστιάζουν στον περιορισμό του μετώπου στο Πελόπιο, όπου η έκτασή του υπολογίζεται στο 1 χιλιόμετρο.


Σε κατάσταση επιφυλακής έχει τεθεί ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας, ενώ έχει ενεργοποιηθεί το σύστημα πυρόσβεσης της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας, που ρίχνει προληπτικά νερό στην περιοχή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν τις προσπάθειες να κρατήσουν μακριά τη φωτιά, ενώ μηχανήματα έργου ανοίγουν αντιπυρικές ζώνες.

Παράλληλα, έγινε σύσκεψη στο δημαρχείο της Αρχαίας Ολυμπίας, υπό την προεδρία του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με αφορμή το πύρινο μέτωπο στην περιοχή, στην οποία μετείχαν μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας, Γιώργος Γεωργιόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, οι επικεφαλής της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας κ.ά. 

Στην Αρχαία Ολυμπία βρίσκεται και η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη που θέλει να έχει άμεση εποπτεία της κατάστασης στον αρχαιολογικό χώρο. 

Εκκενώθηκαν περιοχές

Η Πυροσβεστική έδωσε εντολή εκκένωσης της Αρχαίας Ολυμπίας. Οι πολίτες κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Μουριά και Αρχαία Πίσα και Ε.Ο. Τρίπολης- Ολυμπίας. Εντολή εκκένωσης δόθηκε και για το Λιντζόι, όπως και για το ΛινάριΛεωφορεία μετέβησαν στην περιοχή, απομακρύνοντας πολίτες που δεν διαθέτουν δικό τους όχημα, ενώ οι εκκενώσεις έχουν ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την Πυροσβεστική. 



Αρχαία Ολυμπία
Κλείσιμο


Αρχαία Ολυμπία 1


Εκκενώθηκαν και τα ξενοδοχεία που διέμεναν τουρίστες

«Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα επιχειρούν σε απόσταση μόλις δύο χιλιόμετρων από την Αρχαία Ολυμπία και μαζί με τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονται στην περιοχή, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν την φωτιά μακριά από την πόλη», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Χάρης Σπηλιόπουλος.

Η κατάσταση, ανέφερε, είναι πολύ δύσκολη σε όλο τον δήμο και ένα άλλο μέτωπο οδηγείται προς τις κοινότητες. Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι η εκκένωση της Αρχαίας Ολυμπίας όπως και των ξενοδοχείων που διέμεναν τουρίστες, έγινε άμεσα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι στο Οινοποιείο Ολύμπια Γη στο Κοσκινά Αρχαίας Ολυμπίας, ωστόσο η Πυροσβεστική κατάφερε να τους απομακρύνει με ασφάλεια.  Η πυροσβεστική προσπαθεί να δημιουργήσει κλοιό προστασίας γύρω από την αρχαία Ολυμπία, ενώ η φωτιά πλησιάζει επικίνδυνα τον Κρόνιο λόφο που είχε υποστεί σημαντικές ζημιές από τις πυρκαγιές του 2007. 

Συναγερμός έχει σημάνει και προς την περιοχή του Λαντζοΐου, καθώς ο άνεμος άλλαξε κατεύθυνση και έστρεψε την πυρκαγιά προς εκεί, με αποτέλεσμα να δοθεί εντολή εκκένωσης. 

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdav4yst2jnl-se)


Στο σημείο επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων, 33 οχήματα, 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη, ενώ συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου των ΟΤΑ. 


Μάχη αυτή την ώρα στην Αρχαία Ολυμπία

Posted by ΗΛΕΙΑ καιρός - Θοδωρής Κονδύλης on Wednesday, August 4, 2021



Εγκλωβισμένοι υπάρχουν σε στάβλο στην περιοχή του Πελοπίου, μεταδίδει το ilialive.gr.

Οι κάτοικοι εγκαταλείπουν έντρομοι τα σπίτια τους, καθώς πλέον η φωτιά είναι σε απόσταση αναπνοής από τα χωριά Πουρνάρι, Πλάτανο και Πελόπιο.





Αρχαία Ολυμπία - ΤΩΡΑ

Posted by ΗΛΕΙΑ καιρός - Θοδωρής Κονδύλης on Wednesday, August 4, 2021


Παράλληλα, το patrisnews.gr μετέδωσε ότι η φωτιά καίει σπίτια στο Πελόπιο, ενώ υπάρχουν εγκλωβισμένοι κάτοικοι τόσο σε αυτό το σημείο όσο και στην Καυκανιά, όπου η φωτιά έχει περικυκλώσει το χωριό κι έχει προκαλέσει καταστροφές σε σπίτια. 

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για τον απεγκλωβισμό τους. Η αστυνομία πηγαίνει πόρτα-πόρτα στον οικισμό για να διασφαλίσει ότι όλοι θα απομακρυνθούν με ασφάλεια, ενώ ήδη απεγκλωβίστηκαν μία ηλικιωμένη και ο γιος της. Στην Καυκανιά υπήρξε πτώση κολώνας της ΔΕΗ που εμποδίζει την έλευση πυροσβεστικών στο σημείο.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cdav20sj3wv5-se)



Οι κάτοικοι στα χωριά βρίσκονται στους δρόμους και παρακολουθούν τις φλόγες να πλησιάζουν τα χωριά τους και να απειλούν τις περιουσίες τους.

Δείτε βίντεο από την περιοχή της Ηράκλειας: 



Διακοπή της κυκλοφορίας στην ΕΟ Τριπόλεως- Πύργου

Λόγω των πυρκαγιών, η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως - Πύργου από το 124ο χλμ μέχρι το 130ο χλμ έχει διακοπεί λόγω πυρκαγιάς.

Η Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην μετακινούνται προς Ηράκλεια, Πελόπιο,Πλάτανο, Καυκόνια, Κοσκινιά, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρα, Κλαδέο, Μοιράκα.

Στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Οι οδηγοί καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη μετακίνησή τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.



Μεγάλη φωτιά στην Ηράκλεια – Εκκενώνεται το Πελόπιο και η φωτιά πάει προς Ολυμπία


Μήνυμα του 112 για την εκκένωση οικισμών

Μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε όσους βρίσκονται στους οικισμούς Πελόπιο Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο να εκκενώσουν προς Πύργο μέσω Ε.Ο. Τρίπολης Ολυμπίας, ενώ όσοι βρίσκονται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι να εκκενώσουν προς Λάλα.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: Αν βρίσκεστε στο Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο εκκενώστε τώρα προς Πύργο μέσω Ε.Ο Τρίπολης Ολυμπίας. Αν βρίσκεται στην Καυκωνιά ή Χελιδόνι εκκενώστε τώρα προς Λάλα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας.

112_olympia


patrisnews1
patrisnews2
patrisnews3
patrisnews4

patrisnews6




Ειδήσεις σήμερα:

Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο πίνακας των μεταλλίων

Μάχη με το χρόνο των συνεργείων για την ηλεκτροδότηση σε Βαρυμπόμπη - Εύβοια

Φωτιά στην Εύβοια: Εφιαλτικές ώρες για τις Ροβιές - Καλούν κατοίκους και τουρίστες να πάνε στην παραλία - Δείτε βίντεο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης