Πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό

Πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό

Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ανακοίνωσε τις ανώτατες τιμές των τεστ, ορίζοντας τα 40 ευρώ για το μοριακό και τα 10 ευρώ για το rapid test - Χαρδαλιάς: Πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown - Ιδιαίτερη ανησυχία για τη Δυτική Ελλάδα, που αυξάνονται τα κρούσματα - Ποιες είναι οι 18 περιοχές στις οποίες παραμένει βαρύ το επιδημιολογικό φορτίο

Πλαφόν στις τιμές των τεστ για τον κορωνοϊό
Με τη συμμετοχή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, της καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της ιατρικής του ΕΚΠΑ, Βάνας Παπαευαγγέλου, του υφυπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη και του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη , Παναγιώτη Σταμπουλίδη, πραγματοποιήθηκε η σημερινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να ορίσει πλαφόν στις τιμές των τεστ.  Όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας,  η ανώτατη τιμή για το μοριακό τεστ θα είναι τα 40 ευρώ και για το rapid test τα 10 ευρώ. Να σημειώσουμε ότι μέχρι σήμερα, τα μοριακά τεστ σε ιδιωτικές δομές κόστιζαν από 70 έως και 130 ευρώ, ενώ τα rapid test από 25 έως 50 ευρώ. Πιο αναλυτικά: 

«Προτεραιότητα μας αποτελεί η διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Με γνώμονα αυτό, κάνουμε παρεμβάσεις σε φαινόμενα ασύμμετρων τιμολογήσεων.

Προχωράμε στον ορισμό ανώτατης τιμής σε προϊόντα παροχής υπηρεσίας τεστ για τον κορωνοϊό. 

Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση για ανώτατη τιμή χρέωσης στα εξής:

-Μοριακός έλεγχος 40 ευρώ

-Ταχείας δοκιμασίας αντιγόνου 10 ευρώ

Παναγιώτης Σταμπουλίδης 27/11


Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στις επιβαρυμένες περιοχές, οι οποίες είναι 18 και στα όσα ακούγονται για την άρση του lockdown, δηλώνοντας ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για το συγκεκριμένο ενδεχόμενο είναι πρόωρο. Πιο αναλυτικά: 

«Ανακοινώθηκε ήδη η παράταση της καραντίνας. Υπάρχουν 18 βεβαρυμένες περιοχές, οι οποίες είναι οι εξής: Πέλλα, Δράμα, Θεσσαλονίκη, Γρεβενά, Φλώρινα, Πιερία, Ημαθία, Σέρρες, Λάρισα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Μαγνησία, Ξάνθη, Καρδίτσα, Έβρος, Καβάλα, Ροδόπη και Τρίκαλα. Αυτές οι περιοχές παραμένουν ψηλά σε επιδημιολογικό φορτίο, σε σχέση με τις άλλες.

Ιδιαίτερη ανησυχία η αύξηση του φορτίου στη Δυτική Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη τήρησης των μέτρων, ενόψει και της γιορτής του Αγίου Ανδρέα τη Δευτέρα. Ζήτησε από τους παράγοντες στην τοπική αυτοδιοίκηση. Στις περιοχές της Αχαΐας, Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας το φορτίο αυξάνεται.

Έχουν γίνει σε όλη την Ελλάδα χιλιάδες έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 6 εκατ. ευρώ πρόστιμα. Πρέπει να παραμείνουμε όλοι σε εγρήγορση.

Πρόωρη η συζήτηση για άρση του lockdown. Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά. Τις επόμενες 10 ημέρες, ισχύουν τα μέτρα. Μετά θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα».

Χαρδαλιάς 27/11 Ανακοίνωση
Κλείσιμο


Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι παρατηρείται μία σταθεροποίηση, αλλά ο ρυθμός μείωσης των κρουσμάτων δεν είναι αυτή που αναμενόταν μετά από τρεις εβδομάδες γενικού lockdown. Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι ένας στους τέσσερις που νοσηλεύονται προέρχονται από εκεί και πρόσθεσε ότι η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια είναι στο 88%. Πρόσθεσε δε, πως αν γίνει βεβιασμένη άρση του lockdown θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους νεκρούς και έκανε λόγο για πίεση του συστήματος Υγείας τις επόμενες 14 ημέρες. Πιο αναλυτικά: 

«Παραμένει υψηλός ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 546. Υψηλός αριθμός σε Αττική και Λάρισα. Υψηλός αριθμός και σε Σέρρες και Μαγνησία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού κέντρου, η Ελλάδα στη 17η θέση στα κρούσματα και 16η στη θνητότητα.

Τους επιδημιολογικούς πίνακες που παρουσίασε η επιτροπή Τσιόδρα, η καμπύλη μειώνεται, αλλά το φορτίο παραμένει.

Μείωση των κρουσμάτων σε πολλές περιοχές, ακόμα και σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη. Στην Ελλάδα, ο μέσος είναι σχεδόν 2.000. Στην Αττική κάτω από 400 και στη Θεσσαλονίκη 600. Η μείωση έχει, όμως, μικρότερο ρυθμό μείωσης. Σε κάποια μέρη ο αριθμός αυξάνεται.

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι στα 48 χρόνια. Το Σύστημα Υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Το ένα τέταρτο όσων νοσηλεύονται, είναι στη Θεσσαλονίκη. Αναμένουμε μία μείωση μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Στην επικράτεια, η πληρότητα ΜΕΘ είναι στο 88%. Τις επόμενες εβδομάδες περίπου 1.600 άνθρωποι θα νοσηλευτούν και περίπου 250 θα χρειαστούν ΜΕΘ. Κατά μέσο όρο έχουμε 85 θανάτους την ημέρα. Το δεύτερο πανδημικό κύμα δεν λέει να μας αφήσει. Αναμένουμε πίεση τις επόμενες 14 ημέρες. Η σταδιακή άρση των μέτρων δεν έχει συζητηθεί ακόμα.

Σύμφωνα με πρόβλεψη του ευρωπαϊκού κέντρου, μία βεβιασμένη άρση των μέτρων, θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους και διασπορά. Αν η άρση των μέτρων γίνει όταν μειωθούν τα κρούσματα, θα αποφύγουμε τους πολλούς θανάτους».

Βάνα Παπαευαγγέλου 27/11


Ο κ. Κοντοζαμάνης αναφέρθηκε στο θέμα των βουλευτών-γιατρών, οι οποίοι προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στο σύστημα Υγείας, διευκρινίζοντας ότι «το υπουργείο έστειλε επιστολή με τις προϋποθέσεις για το ωράριο, τον χρόνο απασχόλησης και την αναγκαιότητα υπογραφής σύμβασης στο σύστημα Υγείας. Ζητήσαμε επίσης από τους βουλευτές, να μας ενημερώσουν σε περίπτωση αποχής τους».


Ειδήσεις σήμερα: 

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Ξεκινάνε σήμερα πληρωμές για τις αναστολές του Νοεμβρίου

Πυρκαγιά στο Μάτι: Η χήρα Φύτρου ζητά από τον ανακριτή να αποδοθούν κακουργηματικές κατηγορίες

Φορολοταρία: Έγινε η κλήρωση για τα 1.000 ευρώ - Δείτε αν κερδίσατε
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης