Αλεξάνδρα Γκράβας: Η ελληνική φωνή του Μεξικού

Αλεξάνδρα Γκράβας: Η ελληνική φωνή του Μεξικού

H διεθνούς φήμης μεσόφωνος μας ξεναγεί στη χώρα των Μάγια λίγο πριν από τη μεγάλη συναυλία της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου θα μας ταξιδέψει στον κόσμο τραγουδώντας σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
gravas-m
Η σχέση της Αλεξάνδρας Γκράβας με το Μεξικό είναι σχεδόν μεταφυσική. Η Ελληνίδα μεσόφωνος που γεννήθηκε στη Γερμανία από Ελληνες γονείς μετανάστες και έχει εμφανιστεί σε πολλές και διαφορετικές χώρες του κόσμου -από τη Μεγάλη Βρετανία, το Βέλγιο και την Ισπανία μέχρι τη Χιλή, την Κίνα, την Ιαπωνία, τον Λίβανο, τη Μαλαισία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αλλά και τις ΗΠΑ- έχει αναπτύξει μια μοναδική σχέση με το Μεξικό, όπου εμφανίζεται με sold out συναυλίες τα τελευταία δέκα χρόνια. Πολύ δημοφιλής στους κατοίκους της χώρας όπου την αποκαλούν «Μούσα από την Ελλάδα», η Αλεξάνδρα Γκράβας ηχογράφησε στην Πόλη του Μεξικού το τελευταίο της CD με τίτλο «Songbook 3 - El amor es vida», το οποίο μάλιστα βραβεύτηκε ως το καλύτερο άλμπουμ του 2021 στο Μεξικό.

Με αφορμή το ρεσιτάλ που θα δώσει στις 9 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αλλά και στις 12 Οκτωβρίου στο περίφημο θέατρο «Απόλλων» στη Σύρο, σε ένα πολυπολιτισμικό ταξίδι με τίτλο «Horizons», όπου θα τραγουδήσει σε οκτώ γλώσσες, η Αλεξάνδρα Γκράβας μιλά στο «Gala» για τη σχέση της με τη χώρα των Μάγια. Εχοντας δίπλα της το θρυλικό στη χώρα τους κιθαριστικό ντουέτο, Los Macorinos, η διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο μάς βάζει στο κλίμα αυτής της μακρινής χώρας που έχει τα δικά της εξωτικά χαρακτηριστικά αλλά, τελικά, και πολλά κοινά στοιχεία με την Ελλάδα.

gravas-1


Gala: Πώς ξεκίνησε η σχέση σας με το μακρινό Μεξικό;
Κλείσιμο
Αλεξάνδρα Γκράβας: Το 2013 με είχε καλέσει το Ιδρυμα Ωνάση των ΗΠΑ να κάνω περιοδεία με μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη, όπου τραγούδησα σε έξι γλώσσες στο Μεξικό, στη Χιλή και τη Βραζιλία. Η μία από αυτές τις συναυλίες ήταν στην περίφημη όπερα του Μεξικού Palacio de Bellas Artes. Η μεγάλη επιτυχία της βραδιάς μεταφράστηκε σε καινούρια περιοδεία την επομένη χρονιά στη Νότια Αμερική και το Μεξικό. Από εκεί και μετά άνοιξε ο δρόμος μου για το Μεξικό με πολλές συναυλίες σε ετήσια βάση και με πολλές αξιόλογες καινούριες συνεργασίες.

G.: Πώς σας υποδέχεται το κοινό εκεί;
Α.Γ.: Με κάθε συναυλία και εμφάνισή μου στο Μεξικό χτίστηκε μια μοναδική σχέση με αυτή τη μαγική χώρα που για μένα σήμερα, μετά από δέκα σχεδόν χρόνια, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς αλλά και της ζωής μου. Μπορώ να πω με περηφάνια ότι το μεξικάνικο κοινό με αγκάλιασε από το πρώτο τραγούδι, από την πρώτη νότα. Κάτι μαγικό συνέβη, κάτι σαν πεπρωμένο.

gravas-2
Η συναυλία στην όπερα του Μεξικού Palacio de Bellas Artes, το 2013, της άνοιξε τον δρόμο για μια στενή καλλιτεχνική σχέση διαρκείας με τη μακρινή χώρα


G.: Στο Μεξικό ηχογραφήσατε και τον νέο σας δίσκο, κατά τη διάρκεια μάλιστα της καραντίνας. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία;
Α.Γ.: Απρόβλεπτα, αλλά τελικά καθόλου τυχαία πράγματα μπορούν να συμβούν στη ζωή. Μέσα στο πρώτο και πιο ισχυρό ρεύμα της καραντίνας του 2020 εγκλωβίστηκα στην Πόλη του Μεξικού, όπου είχα πάει για μια παραγωγή. Βρισκόμουν εκεί, έκλεισαν τα σύνορα της Ευρώπης και δεν ήξερα πόσο θα διαρκέσει η καραντίνα. Ετσι, πήρα την απόφαση να παραμείνω εκεί και ηχογράφησα μαζί με τους θρυλικούς κιθαρίστες της μεγάλης Τσαβέλα Βάργας (σ.σ.: διάσημη τραγουδίστρια της Λατινικής Αμερικής) το λάτιν CD μου «Songbook 3 - El amor es vida». Το CD μας βραβεύτηκε ως το καλύτερο άλμπουμ του 2021 στο Μεξικό (σ.σ.: Best Album of the Υear 2021 από τη δημοφιλή μεξικάνικη εφημερίδα «La Razόn») και μέχρι στιγμής το έχουμε παρουσιάσει σε διάφορα φεστιβάλ της χώρας, ανάμεσά τους και στο διασημότερο, το φεστιβάλ Cervantino.

G.: Σας αποκαλούν η «μούσα από την Ελλάδα». Πιστεύετε πως η ελληνική σας καταγωγή λειτoύργησε ως διαβατήριο;
Α.Γ.: Πιστεύω πως το διαβατήριό μου είναι η φωνή μου. Μετά βέβαια και η διαφορετικότητά μου, λόγω καταγωγής, αλλά και το γεγονός πως μουσικά προσφέρω κάτι που δεν υπήρχε μέχρι τότε στη χώρα αυτή. Είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών στοιχείων και τύχης. Για τον χαρακτηρισμό «μούσα» χαίρομαι πολύ και με τιμά. Ενας δημοσιογράφος με «βάφτισε» έτσι σε μια τηλεοπτική συνέντευξη και μου έμεινε.

gravas-3
«Μια ανήσυχη ταξιδεύτρια είμαι, που τυχαίνει να έχει μια φωνή που της έχει ανοίξει πόρτες και δρόμους. Είμαι οι εμπειρίες μου»


G.: Τι σας κάνει εντύπωση στο Μεξικό;
Α.Γ.: Οι διαστάσεις, η ευγένεια και τα πολλά ταλέντα των ανθρώπων!

G.: Πώς είναι η καθημερινότητά σας εκεί;
Α.Γ.: Το 2020 έμεινα πολλούς μήνες στην Πόλη του Μεξικού. Για πρώτη φορά είχα χρόνο να γνωρίσω τους ανθρώπους, την υπέροχη πρωτεύουσα και πολλά μέρη της τεράστιας αυτής χώρας. Καταρχάς έμαθα τη γλώσσα. Δεν γίνεται αλλιώς, καθώς δεν μιλούν πολύ τα αγγλικά. Ο μόνος τρόπος επικοινωνίας στην καθημερινότητα είναι τα ισπανικά. Κάθε μέρα εξερευνούσα την πόλη με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Σχεδόν καθημερινά γνώριζα καινούριους ανθρώπους και γειτονιές. Κάθε Κυριακή κλείνει ο πιο κεντρικός δρόμος, η οδός Ρεφόρμα, για τα αυτοκίνητα και είναι ανοιχτός μόνο για πεζούς και ποδηλάτες. Οι πολίτες πλημμυρίζουν το κέντρο, χωρίς αυτοκίνητα. Συμμετέχω πάντα σε αυτό, μοιάζει με γιορτή, καθώς γύρω σου χορεύουν όλοι ζούμπα στον δρόμο, χορεύεις έτσι κι εσύ. Βλέπους παντού στις πλατείες Μεξικάνους με φαγητά να κάνουν πικνίκ. Είτε έχουν χρήματα, είτε δεν έχουν, οι άνθρωποι γιορτάζουν την ύπαρξή τους. Παράλληλα είναι πολύ φιλόξενοι, με ζωηρά, περίεργα μάτια. Γίνονται και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στο κέντρο πάντως, κάπως όπως στην Ελλάδα.

G.: Εχετε αποκτήσει Μεξικάνους φίλους; Από ποιους χώρους;
Α.Γ.: Εχω συναντήσει και συναναστραφεί σπουδαίους και καταξιωμένους μουσικούς, ζωγράφους, ηθοποιούς, διανοούμενους. Είμαι τυχερή γιατί έχω γνωρίσει μοναδικούς καλλιτέχνες και μπορώ να πω ότι έχω αποκτήσει σπουδαίες φιλίες.

gravas-4


G.: Υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα σε Ελληνες και Μεξικάνους;
Α.Γ.: Βεβαίως και υπάρχουν. Η φιλοξενία, τα γλέντια, η δημιουργικότητα!

G.: Εχετε μήπως αποκτήσει και κάποια αγαπημένα σας στέκια στο Μεξικό;
Α.Γ.: Ναι, φυσικά. Τα καφέ στη Ρόμα (περιοχή στο κέντρο), οι γκαλερί, το μουσείο της Φρίντα Κάλο, o κήπος του σπιτιού του Τρότσκι και το υπέροχο πάρκο Τσαπουλτέπεκ, όπου απολαμβάνω ατέλειωτους περιπάτους και ανακαλύπτω συνεχώς νέα στοιχεία.

G.: Πίσω στην Ελλάδα τώρα, τι θα παρουσιάσετε στο Μέγαρο Μουσικής;
Α.Γ.: Τραγούδια από το καινούριο μου λάτιν CD σε συνδυασμό με τραγούδια από διάφορες χώρες που θα μας ταξιδέψουν στα πέρατα της Γης και θα μας κάνουν να ονειρευτούμε, σε οκτώ διαφορετικές γλώσσες: ισπανικά, ελληνικά, κινέζικα, αραβικά, γερμανικά, πορτογαλικά, τουρκικά και γαλλικά. Θα είναι μια βραδιά με σταθμούς από τα μουσικά ταξίδια μου σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

gravas-5
Η Αλεξάνδρα Γκράβας εμφανίζεται με sold out συναυλίες τα τελευταία δέκα χρόνια στο Μεξικό, όπου είναι διάσημη ως η «Μούσα από την Ελλάδα»


G.: Πώς τραγουδάτε σε οκτώ γλώσσες;
Α.Γ.: Εχω τραγουδήσει και σε περισσότερες. Μιλάω πέντε γλώσσες και μου είναι σχετικά εύκολο. Η μουσική μου παιδεία μού έδωσε τις βάσεις γι’ αυτή τη δουλειά και ευχαριστώ τη δασκάλα μου γι’ αυτό. Οταν αποφασίσω να κάνω κάτι, πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερο. Δεν με ικανοποιεί το μέτριο. Η προσπάθεια μαζί με το όραμα αποτελούν σημαντικούς παράγοντες στις δουλειές μου. Δεν έχει νόημα να τραγουδάς κάτι που δεν καταλαβαίνεις. Είναι κάτι που δεν θα το επέτρεπα στον εαυτό μου.

G.: Γεννημένη στη Γερμανία, ζείτε στην Ελλάδα, περνάτε μεγάλα διαστήματα στο Μεξικό και ταξιδεύετε συνέχεια για συναυλίες στο εξωτερικό. Νιώθετε μια Ελληνίδα πολίτης του κόσμου με γερμανικά στοιχεία ίσως;
Α.Γ.: Μια ανήσυχη ταξιδεύτρια είμαι που τυχαίνει να έχει μια φωνή που της έχει ανοίξει πόρτες και δρόμους. Είμαι οι εμπειρίες μου.

G.: Εχετε όνειρα;
Α.Γ.: Πάντα. Με αυτά κοιμάμαι και ξυπνάω ◆
gravas-6


info
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK