Αλεξάνδρα Γκράβας: Ο εγκλωβισμός στο Μεξικό λόγω πανδημίας, το νέο άλμπουμ και η επιτυχία

Αλεξάνδρα Γκράβας: Ο εγκλωβισμός στο Μεξικό λόγω πανδημίας, το νέο άλμπουμ και η επιτυχία

Η διακεκριμένη μέτζο σοπράνο διηγείται στο protothema.gr το κινηματογραφικό χρονικό της ηχογράφησης του νέου της CD ενώ αποκαλύπτει την αντίδραση που είχε ο Μίκης Θεοδωράκης στην απρόσμενη διασκευή ενός τραγουδιού του

Alexandra_Gravas_2
Κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες, σχεδόν κινηματογραφικές συνθήκες, «γεννήθηκε» η νέα, λάτιν δισκογραφική δουλειά της διακριμένης μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρας Γκράβας  με τίτλο Songbook 3 «El Amor Es Vida» («Η αγάπη είναι  ζωή»), που ηχογραφήθηκε εξ' ολοκλήρου στο Μεξικό. Όπως η ίδια διηγείται στο protothema.gr βρέθηκε εκεί εγκλωβισμένη από τους περιορισμούς της πανδημίας, κατάφερε, ωστόσο, να μετατρέψει τις απαγορεύσεις σε δημιουργία μέσα από τη δύναμη της μουσικής, φτιάχνοντας ένα αξιόλογο νέο άλμπουμ και δίνοντας επιτυχημένες συναυλίες στα μεγαλύτερα θέατρα της χώρας. Το νέο της CD μάλιστα περιέχει και μια ξεχωριστή αναφορά στο τεράστιο μουσικό κεφάλαιο Μίκης Θεοδωράκης, μια απρόσμενη διασκευή ενός τραγουδιού από το μνημειώδες έργο του Canto General.

Ποια ήταν τα πρώτα συναισθήματα που νιώσατε όταν καταφέρατε να ολοκληρώσετε το νέο σας άλμπουμ που δημιουργήκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες;

Πολύ  παράξενα, πραγματικά. Είπα στον εαυτό μου, « πραγματικά το έκανα; Τα κατάφερα; Πότε έγιναν όλα; Πως πέρασε ο χρόνος από τις αρχές της πανδημίας; Τον  Μάρτη 2020 έγιναν όλα αυτά … πότε πέρασε  ο χρόνος; Που ήμουν; Τι τρέλα  κουβαλώ; Δεν σκέφτηκα ποτέ ούτε ένα λεπτό τον κίνδυνο, τον κόπο, την απουσία μου  από το σπίτι και την οικογένεια μου στην Ελλάδα. Ήξερα μόνο, πως δεν ήθελα να  αφήσω να χαθεί  αυτή η καταπληκτική περίπτωση της ηχογράφησης. Σήμερα είμαι πολύ περήφανη για το θάρρος αλλά  προπαντός για την τρέλα που κουβαλώ. Τώρα, μετά από τόση δουλειά και  αφοσίωση, έρχεται η απίστευτη αναγνώριση του Μεξικάνικου κοινού που αγκάλιασε με  πολύ αγάπη και θαυμασμό την δουλειά της «La Musa de Grecia», όπως με  βάφτισαν.

Alexandra_Gravas_1


Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι συνεχίσατε το καλλιτεχνικό σας  έργο την περίοδο του lockdown. Αλήθεια, πώς βρεθήκατε στο Μεξικό;

Κλείσιμο
Οι  πρώτοι μήνες του 2020 είχαν αρχίσει πολύ καλά με απανωτές συναυλίες σε Μέξικο Σίτι, Νάπολη και Βιέννη. Έτρεχα για να προλάβω τις υποχρεώσεις μου. Κάτι είχε πάρει το αυτί μου για έναν «ιό από την Κίνα», αλλά δεν  τού  είχα δώσει και πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί «αυτά συμβαίνουν» έλεγα και «θα περάσει». Ήμουν μάλιστα και πολύ χαρούμενη, γιατί η χρονιά είχε αρχίσει πολύ καλά και  τα άμεσα μελλοντικά μου σχέδια ήταν πολύ ενθαρρυντικά για την  εξέλιξη κάποιων καινούριων project με προετοιμασίες που με περίμεναν στην Βαρκελώνη στις αρχές Μαρτίου. Φθάνω στην Βαρκελώνη την πρώτη εβδομάδα του Μάρτη  και μπαίνω στο στούντιο με τον καινούριο μου παραγωγό, ο οποίος είχε έρθει από  Los Angeles. Ο άνθρωπος μάλιστα είχε έρθει Ευρώπη για να με διευκολύνει. Η  ειρωνεία  είναι, πως μετά από τρεις μέρες μου ανακοινώνουν πως κλείνει το  αεροδρόμιο της Βαρκελώνης, που σημαίνει πως πρέπει άμεσα να αποφασίσω τί πρέπει να κάνω. Δύο ήταν οι επιλογέ: Να γυρίσω πίσω Αθήνα θα βλέπαμε  πότε θα συνεχίζαμε το project ή να πάω στο Λος Άντζελες μέσω Μέξικο Σίτυ και να συνεχίσω εκεί τη δουλειά μου. Δεν το σκέφτηκα δύο φορές, ξεκίνησα για Μέξικο. Με το  που φτάνω κλείνουν τα σύνορα μεταξύ  Αμερικής και Μεξικού και ξαφνικά κλείνουν και  τα σύνορα για Ευρώπη. Οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες και επανωτές. Αισθανόμουν  πως είχα ξεφυτρώσει σε ένα χολιγουντιανό έργο με άγνωστο τέλος. «Τι κάνω τώρα;» αναρωτήθηκα. Η απάντηση  του management μου ήταν «Νο problem». Έγινε άμεσα η πρόταση  μιας άλλης παραγωγής με τους κιθαρίστες της Chavela Vargas, τους  θρυλικούς  Los Macorinos. Μέσα σε λίγες μέρες οργανωθήκαμε, βρέθηκα στο  στούντιο  και άρχισε η δημιουργία του καινούριου άλμπουμ με τίτλο «Latin Somgbook3 El Amor Esvida.

Ποια είναι τα βασικά μηνύματα που επιθυμείτε να περάσετε μέσα από αυτό το νέο άλμπουμ;

Για  όσους γνωρίζουν την δουλειά μου, ξέρουν πως πάντα ψάχνω για καινούρια μουσικά  μονοπάτια. Η ανάγκη της ανακάλυψης και η περιέργεια μου με οδηγούν πάντα  σε καινούριους δρόμους έκφρασης. Όταν με την μία μου κάτσει μια ιδέα και  δεν  ξεκολλάει από το μυαλό μου, ξέρω πως αξίζει να το ψάξω. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση. Με το που άκουσα για πρώτη φορά τους ήχους των κιθάρων των Los Macorinos να συνοδεύουν την μεγάλη Μεξικάνα τραγουδίστρια Chavela Vargas,  ήξερα , πώς ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΕΝΑ και ήξερα πως θα μπορούσα να δημιουργήσω  κάτι διαφορετικό, κάτι δικό μου μέσα από τις γνωστές μεξικάνικες μελωδίες. Και έτσι  έγινε. Το  αποτέλεσμα πιστεύω μιλάει από μόνο του. Μέσα στους τέσσερες μήνες κλεισμένη στο  διαμέρισμά μου στο Μέξικο Σίτι είχα όλο το χρόνο να μελετήσω και να ερευνήσω σε βάθος τα τραγούδια  που  με ενδιέφεραν να ερμηνεύσω στο CD. Πρέπει να τονίσω, πως την επιλογή των δώδεκα τραγουδιών την έκανα αποκλειστικά εγώ. Ήταν ένας πολύ σημαντικός παράγοντας  για εμένα, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπόρεσα να πειραματιστώ και  να  δοκιμάσω μόνη μου στις προετοιμασίες και στις πρόβες εάν ταίριαζε το τραγούδι  στην φωνή μου και εάν θα μπορούσα να δώσω μια καινούρια εκτέλεση σε ένα πασίγνωστο τραγούδι που θα του έδινε μια άλλη μουσική διάσταση με την δική μου  φωνή που εκφράζει την δική μου ελληνική ψυχή. Όπως καταλαβαίνετε πήρα ένα τεράστιο  ρίσκο με όλο αυτό το εγχείρημα που αφορά την εξέλιξη της καριέρας μου  στο  Μεξικό όπου τραγουδάω τα τελευταία επτά χρόνια συνεχώς. Έχω εμφανιστεί στα μεγαλύτερα θέατρα μεταξύ των οποίων και το Palacio de Bellas Artes (Παλάτι των καλλών τεχνών). Πριν  από λίγους  μήνες  έγινε  η πρώτη παροθσίαση του CD στο Μεξικό. Παρά τους περιορισμούς λόγω Covid 19, καταφέραμε να παρουσιάσουμε το CD με μεγάλη επιτυχία και μέσα από μια πολύ  επιτυχημένη  live παράσταση στο Μέξικο Σίτι. Ένας από τους πιο  γνωστούς  μουσικοκριτικούς της χώρας χαρακτήρισε το CD «Λατινοαμερικανική μουσική με Ελληνικό πάθος». Νομίζω αυτό τα λέει  όλα. 

Τι σας είπε ο Μίκης Θεοδωράκης για τη διασκευή του τραγουδιού από το Canto General σε ποίηση Πάμπλο Νερούντα;

Πριν  χρόνια ακούγοντας για πρώτη φορά το Canto General του Μίκη Θεοδωράκη είχα  αγαπήσει μια μελώδια γραμμένη για χορωδία και ορχήστρα από το τραγούδι Los Libertadores. Αυτό το συγκεκριμένο μουσικό θέμα με άγγιζε κάθε φορά με έναν ανεξήγητο, μοναδικό τρόπο. Και ήξερα από την αρχή των ηχογραφήσεων, πως ήθελα  αυτή η μελωδία να ακουστεί στο ΛΑΤΙΝ CD μου, μια που και η ποίηση του Canto General είναι του μεγάλου Χιλιανού ποιητή Pablo Neruda. Υπήρχε όμως ένα βασικό πρόβλημα: Πώς να ερμηνεύσω απόσπασμα από ένα ορατόριο, το οποίο δεν είναι γραμμένο για σόλο φωνή, αλλά χορωδιακό; Να σας πω την αλήθεια, δεν είχα το θάρρος να τον ρωτήσω κάτι τόσο τρελό. Περίμενα μέχρι τελευταία στιγμή, γιατί φοβόμουν πως θα μου πει όχι. Και για να είμαι ελικρινής, θα καταλάβαινα μια ενδεχόμενη άρνηση του. Πήγα στους Los Macorinos, τους έδωσα τις παρτιτούρες και την διασκευή που είχα κάνει και μπήκαμε στο στούντιο. Και η πρώτη ερώτηση τους ήταν: «Πήρες το οκ του Μίκη Θεοδωράκη;» Η απάντηση μου ήταν, «όχι». Πήγαμε, το ηχογραφήσαμε, του το έστειλα  και μού είπε «ναι, προχώρα το.. αλλά είναι η μεγάλη εξαίρεση! » Και το αποτέλεσμα  είναι στο CD. Και μπορώ να πω πως είμαι πάρα πολύ περήφανη για την ιδέα μου και το αποτέλεσμα.

Alexadra_Gravas_3

Θα μας πείτε λίγα λόγια για την συνεργασία σας με το θρυλικό μεξικανικό κιθαριστικό ντουέτο , τους Los Macorinos;

Τι  να πω για τα δυο υπέροχα αυτά πλάσματα, που με αγκάλιασαν από την πρώτη μας  συνάντηση που είχαμε στην σκηνή, τον Γενάρη του 2020, στο Μέξικο Σίτι. Απλοί, ωραίοι, γεμάτοι μουσική , σοβαρότητα, αφοσίωση φροντίδα και ένα καθαριστικό ηχόχρωμα μοναδικής ποιότητας! Θα τους είμαι για πάντα ευγνώμων για όλα όσα μου δίδαξαν σχετικά με την λάτιν μουσική. Στην 60χρονη μουσική τους πορεία των 60 χρόνων, έχουν συνεργαστεί με τους  μεγαλύτερους ! Με καμάρι μπορώ να πω, πως αγαπιόμαστε και χαιρόμαστε για τις  συναυλίες μας που έρχονται το 2022.

Το άλμπουμ σας περιέχει κυρίως τραγούδια από το Μεξικό, αλλά και από τη Βραζιλία, την Κούβα, την Αργεντινή και την Ισπανία. Τραγουδάτε στα  Ισπανικά . Ποιες είναι οι αντιδράσεις του ισπανόφωνου κοινού που ακούνε τα  τραγούδια  τους από μια Ελληνίδα ερμηνεύτρθα;

Απίστευτη  έκπληξη! Καταρχάς κανείς δεν πιστεύει ότι δεν είμαι Μεξικάνα. Το πρώτο  που με ρωτάνε όλοι οι δημοσιογράφοι είναι πως έμαθα να τραγουδώ στην γλώσσα τους  χωρίς  ξενική προφορά. Η απάντηση είναι πως έχω ταλέντο με τις γλώσσες και είχα βάλει  στοίχημα με τον εαυτό μου, πως αυτή η παραγωγή έχει μόνο νόημα να την κάνω,  εφόσον δεν καταλάβει κανείς, πως δεν είμαι δικιά τους. Ήθελα να κρίνουν τις ερμηνείες μου και όχι την προφορά μου. Το χειρότερο για μένα θα ήταν να μου πουν, «για ξένη, καλά τα λέει!» Πιστεύω πως αυτό το στοίχημα το κέρδισα.

Λειτουργώντας ως πρέσβειρα της ελληνικής μουσικής στο εξωτερικό, ποια  θεωρείτε ότι είναι τα κοινά στοιχεία στη μουσική αλλά και γενικότερα στις  τέχνες Ελλήνων και Μεξικανών;

Είναι και οι δύο λαοί με αγάπη για τη ζωή, τα εικαστικά, τη μουσική, την ποίηση, τα γλέντια, το  κέφι, τις παρέες, τη φιλία, τη θάλασσα, το πάθος, το φαγητό και  τέλος  την φιλοξενία. Απλά, μεγάλες κουλτούρες. Αδελφικοί λαοί!

Ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας;

Εφόσον το  επιτρέψει η κατάσταση με τον Covid 19 θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες συναυλίες μου στην Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Θέλω να αναφέρω, πως το CD πωλείται ήδη στα  καταστήματα του Ιανού και επίσης κυκλοφορεί σε όλες τις ηλεκτρονικές μουσικές  πλατφόρμες, όπως οι Spotify, Apple music, Deezer κ.α. Στην ιστοσελίδα  www.elamoresvida.com υπάρχουν πολλές πληροφορίες και backstage γεγονότα σχετικά με την παραγωγή.

Ποια είναι η πιο σημαντική καλλιτεχνική σας φιλοδοξία;

Θέλω η δουλειά μου να είναι αναγνωρίσιμη με το πρώτο άκουσμα. Όχι  μόνο εξαιτίας της φωνής μου, αλλά κυρίως μέσω των ερμηνειών μου, ανεξαρτήτων αν αρέσουν σε κάποιον ή όχι. Δεν είναι δυνατόν να αρέσουμε σε όλους και δεν είναι αυτό το ζητούμενο. Στόχος για εμένα είναι να ξεπεράσω τον εαυτό μου, να μην χάσω ποτέ την  τόλμη μου και να συνεχίσω να δημιουργώ νέα και πρωτότυοα έργα.  Άλλωστε η ανάγκη της πραγματικής έκφρασης είναι να ξεπερνάς κάθε φόβο και να προσπαθείς να φτάσεις το απίθανο των ονείρων σου. Με άλλα λόγια, η αυθεντική δημιουργία είναι το αποτέλεσμα της τόλμης και του  οράματος σου!

Ειδήσεις σήμερα:

ΑΣΟΕΕ: Συνελήφθησαν έξι άτομα την ώρα που προσπαθούσαν να «στήσουν» στέκι

Ευγένιος Τριβιζάς: «Φαντάζομαι το 2022 με ένα ουράνιο τόξο να το στεφανώνει»

Μάγια Αγγέλου: Η πρώτη μαύρη γυναίκα με το ελληνικό όνομα σε αμερικανικό νόμισμα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης